Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
specjalność: Rośliny i surowce zielarskie

Sylabus przedmiotu Prowadzenie gospodarstw zielarskich:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Prowadzenie gospodarstw zielarskich
Specjalność Rośliny i surowce zielarskie
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiadomości z zakresu zielarstwa ogólnego i szczegółowego.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami planowania i prowadzenia gospodarstwa zielarskiego.
C-2Nabycie umiejętności obliczania efektów ekonomicznych w gospodarstwie o nastawieniu na produkcję zielarską, badania rynku ziół.
C-3Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej do wykonania projektu gospodarstwa zielarskiego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Współczesne gospodarstwo zielarskie, kierunki produkcji. Ochrona przed chorobami, szkodnikami i zwalczanie chwastów w uprawie ziół.6
T-W-2Zasady zmianowania i płodozmianu. Dobór odmian do uprawy.4
T-W-3Zasady planowania gospodarstwa zielarskiego, infrastruktura, rynki zbytu, kalkulacja ekonomiczna. Projektowanie wielkotowarowych upraw zielarskich i koncepcja zagospodarowania przydomowego ogrodu zielarskiego.10
T-W-4Projektowanie wielkotowarowego gospodarstwa zielarskiego. Analiza ekonomiczna.10
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia18
A-W-3konsultacje2
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna, metoda sytuacyjna
M-3Projektowanie gospodarstwa i ocena ekonomiczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena projektu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_RSZ4_W01
Student zna zasady planowania i prowadzenia gospodarstwa zielarskiego z uwzględnieniem prawidłowego zmianowania, ochrony roślin, zabiegów agrotechnicznych, doboru odmian.
OG_1A_W07, OG_1A_W14, OG_1A_W16C-2, C-3, C-1T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_RSZ4_U01
Student właściwie dobiera zasady projektowania upraw zielarskich, łączy wiedzę teoretyczną z zakresem projektowania upraw w warunkach środowiska (klimat, gleba). Potrafi zaprojektować uprawy ziół w specjalistycznym gospodarstwie zielarskim. Student posługuje się wskaźnikami ekonomicznymi w ocenie prowadzenia gospodarstwa zielarskiego.
OG_1A_U08, OG_1A_U09C-2, C-1, C-3T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2M-2, M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_RSZ4_K01
Wykazuje kreatywność w tworzeniu koncepcji projektowej, jest świadomy znaczenia odpowiedzialności zawodowej.
OG_1A_K03C-1, C-3, C-2T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4M-3, M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_RSZ4_W01
Student zna zasady planowania i prowadzenia gospodarstwa zielarskiego z uwzględnieniem prawidłowego zmianowania, ochrony roślin, zabiegów agrotechnicznych, doboru odmian.
2,0
3,0Student wykonuje projekt gospodarstwa zielarskiego wykorzystując podstawowe gatunki roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_RSZ4_U01
Student właściwie dobiera zasady projektowania upraw zielarskich, łączy wiedzę teoretyczną z zakresem projektowania upraw w warunkach środowiska (klimat, gleba). Potrafi zaprojektować uprawy ziół w specjalistycznym gospodarstwie zielarskim. Student posługuje się wskaźnikami ekonomicznymi w ocenie prowadzenia gospodarstwa zielarskiego.
2,0
3,0Student potrafi zaprojektować gospodarstwo zielarskie, posługuje się ograniczoną liczbą gatunków. Posługuje się podstawowymi wskaźnikami ekonomicznymi przy ocenie funkcjonowania gospodarstwa, jest mało innowacyiny.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_RSZ4_K01
Wykazuje kreatywność w tworzeniu koncepcji projektowej, jest świadomy znaczenia odpowiedzialności zawodowej.
2,0
3,0Student mało kreatywny w tworzeniu koncepcji projektowej gospodarstwa zielarskiego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kołodziej B., Uprawa ziół - poradnik dla plantatoów, PWRiL, Poznań, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Czasopisma branżowe:, Zachodniopomorski Magazyn Rolniczy, ZODR, Barzkowice
  2. Rocznik statystyczny
  3. Hasło Ogrodnicze

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Współczesne gospodarstwo zielarskie, kierunki produkcji. Ochrona przed chorobami, szkodnikami i zwalczanie chwastów w uprawie ziół.6
T-W-2Zasady zmianowania i płodozmianu. Dobór odmian do uprawy.4
T-W-3Zasady planowania gospodarstwa zielarskiego, infrastruktura, rynki zbytu, kalkulacja ekonomiczna. Projektowanie wielkotowarowych upraw zielarskich i koncepcja zagospodarowania przydomowego ogrodu zielarskiego.10
T-W-4Projektowanie wielkotowarowego gospodarstwa zielarskiego. Analiza ekonomiczna.10
30

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia18
A-W-3konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RSZ4_W01Student zna zasady planowania i prowadzenia gospodarstwa zielarskiego z uwzględnieniem prawidłowego zmianowania, ochrony roślin, zabiegów agrotechnicznych, doboru odmian.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W07student zna metody analizy ekonomicznej, organizacji i zarządzania jakością, prowadzenia działalności gospodarczej oraz zasady funkcjonowania rynku produktów ogrodniczych
OG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
OG_1A_W16student posiada wiedzę na temat technicznych aspektów produkcji ogrodniczej i kształtowania terenów zieleni
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności obliczania efektów ekonomicznych w gospodarstwie o nastawieniu na produkcję zielarską, badania rynku ziół.
C-3Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej do wykonania projektu gospodarstwa zielarskiego.
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami planowania i prowadzenia gospodarstwa zielarskiego.
Treści programoweT-W-3Zasady planowania gospodarstwa zielarskiego, infrastruktura, rynki zbytu, kalkulacja ekonomiczna. Projektowanie wielkotowarowych upraw zielarskich i koncepcja zagospodarowania przydomowego ogrodu zielarskiego.
T-W-2Zasady zmianowania i płodozmianu. Dobór odmian do uprawy.
T-W-1Współczesne gospodarstwo zielarskie, kierunki produkcji. Ochrona przed chorobami, szkodnikami i zwalczanie chwastów w uprawie ziół.
T-W-4Projektowanie wielkotowarowego gospodarstwa zielarskiego. Analiza ekonomiczna.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna, metoda sytuacyjna
M-3Projektowanie gospodarstwa i ocena ekonomiczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykonuje projekt gospodarstwa zielarskiego wykorzystując podstawowe gatunki roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RSZ4_U01Student właściwie dobiera zasady projektowania upraw zielarskich, łączy wiedzę teoretyczną z zakresem projektowania upraw w warunkach środowiska (klimat, gleba). Potrafi zaprojektować uprawy ziół w specjalistycznym gospodarstwie zielarskim. Student posługuje się wskaźnikami ekonomicznymi w ocenie prowadzenia gospodarstwa zielarskiego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
OG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności obliczania efektów ekonomicznych w gospodarstwie o nastawieniu na produkcję zielarską, badania rynku ziół.
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami planowania i prowadzenia gospodarstwa zielarskiego.
C-3Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej do wykonania projektu gospodarstwa zielarskiego.
Treści programoweT-W-1Współczesne gospodarstwo zielarskie, kierunki produkcji. Ochrona przed chorobami, szkodnikami i zwalczanie chwastów w uprawie ziół.
T-W-3Zasady planowania gospodarstwa zielarskiego, infrastruktura, rynki zbytu, kalkulacja ekonomiczna. Projektowanie wielkotowarowych upraw zielarskich i koncepcja zagospodarowania przydomowego ogrodu zielarskiego.
T-W-4Projektowanie wielkotowarowego gospodarstwa zielarskiego. Analiza ekonomiczna.
T-W-2Zasady zmianowania i płodozmianu. Dobór odmian do uprawy.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna, metoda sytuacyjna
M-1Wykład informacyjny i problemowy
M-3Projektowanie gospodarstwa i ocena ekonomiczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi zaprojektować gospodarstwo zielarskie, posługuje się ograniczoną liczbą gatunków. Posługuje się podstawowymi wskaźnikami ekonomicznymi przy ocenie funkcjonowania gospodarstwa, jest mało innowacyiny.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RSZ4_K01Wykazuje kreatywność w tworzeniu koncepcji projektowej, jest świadomy znaczenia odpowiedzialności zawodowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami planowania i prowadzenia gospodarstwa zielarskiego.
C-3Praktyczne wykorzystanie wiedzy teoretycznej do wykonania projektu gospodarstwa zielarskiego.
C-2Nabycie umiejętności obliczania efektów ekonomicznych w gospodarstwie o nastawieniu na produkcję zielarską, badania rynku ziół.
Treści programoweT-W-2Zasady zmianowania i płodozmianu. Dobór odmian do uprawy.
T-W-3Zasady planowania gospodarstwa zielarskiego, infrastruktura, rynki zbytu, kalkulacja ekonomiczna. Projektowanie wielkotowarowych upraw zielarskich i koncepcja zagospodarowania przydomowego ogrodu zielarskiego.
T-W-1Współczesne gospodarstwo zielarskie, kierunki produkcji. Ochrona przed chorobami, szkodnikami i zwalczanie chwastów w uprawie ziół.
T-W-4Projektowanie wielkotowarowego gospodarstwa zielarskiego. Analiza ekonomiczna.
Metody nauczaniaM-3Projektowanie gospodarstwa i ocena ekonomiczna
M-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna, metoda sytuacyjna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student mało kreatywny w tworzeniu koncepcji projektowej gospodarstwa zielarskiego.
3,5
4,0
4,5
5,0