Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
specjalność: Rośliny i surowce zielarskie
Sylabus przedmiotu Podstawy ekologicznej uprawy grzybów:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy ekologicznej uprawy grzybów | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Paweł Słodkowski <Pawel.Slodkowski@zut.edu.pl>, Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 8 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Botanika (podstawy morfologii i rozwoju grzybów), znajomość środowiska występowania i rozwoju grzybów |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie |
C-2 | Poznanie biologii grzybów uprawnych |
C-3 | Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych |
C-4 | Prowadzenie uprawy grzybów w systemie ekologicznym |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Przygotowanie podłoża i uprawa wybranych gatunków grzybwó jadalnycw, zbiór, ocena jakości zgodnie z obowiązującymi normami. | 6 |
T-L-2 | Ocena laboratoryjna wybranych elementów wartości biologicznej grzybów jadalnych. | 4 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia i odżywianie się grzybów. Właściwości dietetyczne i lecznicze grzybów jadalnych. | 6 |
T-W-2 | Opis, biologia i uprawa pieczarki, boczniaka, twardziaka, polówki wiązkowej, pierścieniaka uprawnego i zimówki aksamitnotrzonowej oraz innych popularnych grzybów jadalnych. | 10 |
T-W-3 | Choroby i szkodniki grzybów jadalnych. | 2 |
T-W-4 | Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie. | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 8 |
A-L-3 | konsultacje | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnctwo w wykładach | 20 |
A-W-2 | Konsultacje | 2 |
A-W-3 | Studiowanie literatury przedmiotu | 3 |
A-W-4 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Prezentacja multimedialna |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna |
M-4 | Pokaz |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Sprawozdanie z uprawy i oceny jakości grzybów |
S-2 | Ocena formująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe (pisemne) |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O10-E1_W01 OG_1A_O09-E2_W01 Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy, zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym." | OG_1A_W23, OG_1A_W14 | — | — | C-2, C-3, C-1, C-4 | T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2 | M-2, M-3, M-1 | S-3, S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O10-E1_U01 OG_1A_O09-E2_U01 Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów, uwzględniając proekologiczny aspekt uprawy | OG_1A_U06 | — | — | C-2, C-3, C-1, C-4 | T-L-1, T-L-2, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2 | M-2, M-1, M-3, M-4 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O10-E1_K01 OG_1A_O09-E2_K01 Świadomy potrzeby ochrony środowiska oraz uzupełniania i aktualizacji wiedzy. | OG_1A_K03, OG_1A_K07 | — | — | C-2, C-3, C-1, C-4 | T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2 | M-2, M-3, M-1 | S-3, S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O10-E1_W01 OG_1A_O09-E2_W01 Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy, zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym." | 2,0 | |
3,0 | Nazywa tylko wybrane gatunki grzybów jadalnych i potrafi omówić tylko niektóre metody ich uprawy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O10-E1_U01 OG_1A_O09-E2_U01 Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów, uwzględniając proekologiczny aspekt uprawy | 2,0 | |
3,0 | Jest w stanie wyprodukować tylko niektóre gatunki grzybów jadalnych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O10-E1_K01 OG_1A_O09-E2_K01 Świadomy potrzeby ochrony środowiska oraz uzupełniania i aktualizacji wiedzy. | 2,0 | |
3,0 | Rozumie skutki szkodliwych działań producenta grzybów jadalnych, w odniesieniu do środowiska naturalnego. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Szudyga K., Uprawa pieczarki, Wydaw. Hortpress sp. z o.o., Warszawa, 2005
- Siwulski M., Uprawiamy grzyby w ogrodzie, Wydaw. Działkowiec, Warszawa, 2004
- Siwulski M., Sobieralski K., Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych, Wyd. Kurpisz, Poznań, 2004
Literatura dodatkowa
- Sobieralski K., Siwulski M. (red.), Polówka południowa, Wydaw. UP w Poznaniu, Poznań, 2015
- Sakson. N., Pieczarka. Uprawa intensywna, PWRiL, WArszawa, 2004
- Siwulski M., Czerwińska-Nowak A., Sobieralski K., Biologia i uprawa twardziaka jadalnego Shiitake, PWRiL, Warszawa, 2007
- Pieczarki - biuletyn producenta pieczarek., Hortpress Sp. z o.o., Warszawa (kwartalnik), 2017