Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
specjalność: Rośliny i surowce zielarskie
Sylabus przedmiotu Warzywnictwo:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Warzywnictwo | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Paweł Słodkowski <Pawel.Slodkowski@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 9,0 | ECTS (formy) | 9,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Forma dydaktyczna | KOD | Semestr | Godziny | ECTS | Waga | Zaliczenie |
---|---|---|---|---|---|---|
wykłady | W | 2 | 20 | 1,0 | 0,62 | zaliczenie |
laboratoria | L | 2 | 10 | 1,0 | 0,38 | zaliczenie |
laboratoria | L | 3 | 10 | 0,6 | 0,58 | zaliczenie |
wykłady | W | 3 | 10 | 0,4 | 0,42 | zaliczenie |
laboratoria | L | 4 | 15 | 1,0 | 0,52 | zaliczenie |
wykłady | W | 4 | 15 | 1,0 | 0,48 | zaliczenie |
wykłady | W | 5 | 30 | 2,0 | 0,38 | egzamin |
ćwiczenia audytoryjne | A | 5 | 15 | 1,0 | 0,31 | zaliczenie |
laboratoria | L | 5 | 15 | 1,0 | 0,31 | zaliczenie |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości z zakresu botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa i chemii środowiska |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Wskazanie i analiza czynników wzrostu i rozwoju roślin w uprawie polowej i pod osłonami |
C-2 | Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych |
C-3 | Zapoznanie studentów z rozmnażaniem, pielęgnacją, przyspieszaniem zbioru warzyw |
C-4 | Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami |
C-5 | Układanie zmianowania i płodozmianu |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Charakterystyka podłoży do uprawy warzyw pod osłonami. | 2 |
T-A-2 | Sterowanie czynnikami klimatycznymi w szklarniach i wysokich tunelach foliowych. Nawadnianie i fertygacja. | 7 |
T-A-3 | Ochrona warzyw w pomieszczeniach. | 6 |
15 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Rozpoznawanie i ocena cech odmianowych warzywpolowych: liściowych, strączkowych, korzeniowych, wieloletnich i różnych. | 10 |
T-L-2 | Budowa i wyposażenie szklarni i wysokich tuneli foliowych. | 5 |
15 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Siew i produkcja rozsady warzyw, przyspieszanie upraw polowych roślin warzywnych, układanie płodozmianów, obliczanie dawek nawożenia w polowej uprawie warzyw. | 10 |
10 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Rozpoznawanie i ocena cech odmianowych warzyw: kapustnych, rzepowatych, psiankowatych, dyniowatych, cebulowych. | 10 |
10 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Odmianoznawstwo warzyw w uprawie pod osłonami: pomidor , ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska i in. | 10 |
T-L-2 | Nowości odmianowe w produkcji warzyw pod osłonami. | 5 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Systematyka i podział oraz ośrodki pochodzenia warzyw. Charakterystyka botaniczna i części jadalne gatunków z poszczególnych grup warzyw. Kierunki produkcji warzywniczej. Warunki klimatyczne, i glebowe, rejonizacja upraw warzywnych. Zmianowanie i płodozmian w uprawie warzyw.Nawożenie, nawadnianie i zabiegi pielęgnacyjne w uprawie warzyw warzyw. Dojrzewanie, zbiór oraz traktowanie pozbiorcze warzyw. Przygotowanie warzyw do obrotu i transport. | 20 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Agrotechnika gatunków warzyw polowych z grupy kapustnych, rzepowatych, cebulowych, psiankowatych, dyniowatych. | 10 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Agrotechnika gatunków warzyw polowych z grupy: liściowych, strączkowych, korzeniowych, wieloletnich i różnych. | 9 |
T-W-2 | Warzywnictwo pod osłonami w Polsce i na świecie. Czynniki klimatyczne i ekonomiczne decydujące o lokalizacji szklarni. | 2 |
T-W-3 | Metody uprawy roślin warzywnych pod osłonami. | 2 |
T-W-4 | Pędzenie warzyw w szklarni | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Uprawa warzyw pod osłonami: pomidor, ogórek, papryka,oberżyna, melon, kawon, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska - charakterystyka gatunku, warunki wzrostu i rozwoju, terminy i metody uprawy, produkcja rozsady, zabiegi pielęgnacyjne, zbiór i przygotowanie do sprzedaży. | 30 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 8 |
A-A-3 | Konsultacje | 2 |
25 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | Przygotowanie do zaliczenia zajęć. | 5 |
15 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Gromadzenie i opracowanie literatury przedmiotu | 3 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 5 |
A-L-4 | Konsultacje | 2 |
25 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach | 10 |
A-L-2 | Konsultacje | 2 |
A-L-3 | Studiowanie literatury | 6 |
A-L-4 | Przygotowanie do zaliczenia | 7 |
25 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach | 15 |
A-L-2 | Realizacja projektu zagospodarowania warzywnika | 5 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń. | 3 |
A-L-4 | Konsultacje | 2 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 3 |
A-W-3 | Konsultacje | 2 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 10 |
10 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 2 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 6 |
A-W-4 | Konsultacje | 2 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach audytoryjnych | 30 |
A-W-2 | Konsultacje | 2 |
A-W-3 | Zapoznanie się z materiałem roślinnym świeżym i zielnikowym (kolekcja, zielniki) | 10 |
A-W-4 | Przygotowanie do egzaminu | 6 |
A-W-5 | Egzamin | 2 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny |
M-2 | Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna) |
M-3 | Metody poszukujące: ćwiczeniowa, projektowa |
M-4 | Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena formująca: kolokwium |
S-3 | Ocena formująca: projekt |
S-4 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C09_W01 Student zna ośrodki pochodzenia warzyw, potrafi nazwać i klasyfikować gatunki i podstawowe odmiany z różnych grup botanicznych | OG_1A_W03, OG_1A_W14 | — | — | C-2, C-4, C-5 | T-W-1, T-L-1, T-L-1, T-L-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-4, S-2 |
OG_1A_C09_W02 Definiuje dane agrotechniczne i metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych | OG_1A_W14 | — | — | C-4, C-5 | T-W-4, T-W-1, T-W-3 | M-1, M-4 | S-3, S-2, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C09_U01 Student potrafi rozpoznać gatunki i dobiera odmiany warzyw polowych i szklarniowych do terminów i metod uprawy | OG_1A_U05, OG_1A_U06 | — | — | C-2, C-4 | T-L-2, T-L-1, T-L-1, T-L-1 | M-4, M-2, M-1 | S-2, S-4, S-1, S-3 |
OG_1A_C09_U02 Ocenia wpływ czynników środowiska na wzrost roślin polowych oraz posiada umiejętność sterowania tymi warunkami w uprawach warzyw w pomieszczeniach. | OG_1A_U06, OG_1A_U10 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-1, T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-4, M-3, M-2 | S-1, S-2, S-4 |
OG_1A_C09_U03 Planuje i organizuje proces produkcji warzyw na polu i pod osłonami, (układanie zmianowania, płodozmianu, siew, sadzenie rozsady, dobór podłoża, nawożenie, pielęgnacja, dobór osłon i zbiór) | OG_1A_U06 | — | — | C-4 | T-W-1, T-W-1, T-L-2, T-W-4, T-A-1, T-A-3, T-L-1, T-W-1, T-A-2, T-L-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-4, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C09_K01 Ma świadomość potrzeby produkcji żywności o wysokiej jakości | OG_1A_K04 | — | — | C-3, C-1, C-4, C-5, C-2 | T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-1, T-A-2, T-A-1, T-L-1, T-L-2, T-A-3, T-L-2, T-W-1, T-W-1, T-W-4, T-L-1, T-L-1 | M-1, M-4, M-2, M-3 | S-3, S-2, S-4 |
OG_1A_C09_K03 Student ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia | OG_1A_K01 | — | — | C-3, C-2, C-4 | T-W-1, T-A-1, T-W-4, T-W-3, T-L-1, T-A-2, T-A-3, T-L-1, T-L-2, T-L-1, T-W-1, T-W-1, T-L-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2 | M-1, M-3, M-4, M-2 | S-2, S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C09_W01 Student zna ośrodki pochodzenia warzyw, potrafi nazwać i klasyfikować gatunki i podstawowe odmiany z różnych grup botanicznych | 2,0 | |
3,0 | Student wymienia ośrodki pochodzenia warzyw, klasyfikuje podstawowe gatunki i odmiany warzy.w | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_C09_W02 Definiuje dane agrotechniczne i metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych | 2,0 | |
3,0 | Student definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw w uprawie polowej i szklarniowej; wymienia i opisuje poznane metody uprawy warzyw. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C09_U01 Student potrafi rozpoznać gatunki i dobiera odmiany warzyw polowych i szklarniowych do terminów i metod uprawy | 2,0 | |
3,0 | Student posiadł wymaganą umiejętność w stopniu zadowalającym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_C09_U02 Ocenia wpływ czynników środowiska na wzrost roślin polowych oraz posiada umiejętność sterowania tymi warunkami w uprawach warzyw w pomieszczeniach. | 2,0 | |
3,0 | Student potraf dokonać podstawowej oceny czynników środowiska na wzrost roślin w uprawie polowej i szklarniowej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_C09_U03 Planuje i organizuje proces produkcji warzyw na polu i pod osłonami, (układanie zmianowania, płodozmianu, siew, sadzenie rozsady, dobór podłoża, nawożenie, pielęgnacja, dobór osłon i zbiór) | 2,0 | |
3,0 | Student posiada umiejętność planowania procesu produkcji na poziomie podstawowym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C09_K01 Ma świadomość potrzeby produkcji żywności o wysokiej jakości | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość wpływu czynników środowiska na wielkość oraz jakość plonu warzyw. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_C09_K03 Student ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia | 2,0 | |
3,0 | Student w podstawowym stopniu ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Orłowski M. (red.), Polowa uprawa warzyw, Wydaw. Brasika, Szczecin, Szczecin, 2000
- Knaflewski M. (red.), Uprawa warzyw w pomieszczeniach, PWRiL, Poznań, 2010
- Grabowska A., Jędrszczyk E., Sękara A., Odmianoznawstwo roślin warzywnych, Wydaw. UR w Krakowie, Kraków, 2013
Literatura dodatkowa
- Kołota. E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, Wydaw. UWP Wrocław, Wrocław, 2007
- Wysocka-Owczarek M., Uprawa pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych, Hortpress Sp. z o.o., Warszawa, Warszawa, 2010
- Pudelski T. (red.), Uprawa warzyw pod osłonami, PWRiL, Poznań, 1998