Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Zielarstwo szczegółowe 1:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zielarstwo szczegółowe 1
Specjalność Rośliny i surowce zielarskie
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 12 1,00,70zaliczenie
laboratoriaL4 12 1,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych związków chemicznych, zagadnień dotyczących klasyfikacji roślin, metod rozmnażania roślin, zasad ochronyi nawożenia roślin ogrodniczych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z biologią roślin zielarskich olejkowych, garbnikowych, glikozydowych i kumarynowych, ich właściwościami leczniczymi i zastosowaniem w fitoterapii i gospodarstwie domowym.
C-2Zapoznanie z metodami uprawy roślin zielarskich, zasadami zbioru, suszenia i przechowywania surowców.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Opis botaniczny, właściwości lecznicze roślin i surowców zielarskich: olejkowych, garbnikowych, glikozydowych, kumarynowych. Identyfikacja i rozpoznawanie surowców.12
12
wykłady
T-W-1Metody uprawy wybranych roślin olejkowych, garbnikowych, glikozydowych kumarynowych - wymagania klimatyczne i glebowe, uprawa gleby i zakładaniie plantacji, nawożenie i pielęgnacja plantacji, zbiór i suszenie surowca.12
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach12
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia11
A-L-3Konsultacje2
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia11
A-W-3Konsultacje2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające i problemowe - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna
M-3Metody praktyczne - ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian obejmujący zakres tematyki wykładowej
S-2Ocena formująca: sprawdzian obejmujący zakres tematyki ćwiczeniowej
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_RZS9_W01
Student posiada wiedzę na temat metod uprawy najważniejszych roślin zielarskich oraz czynników środowiska mających wpływ na plon i jakość surowców: olejkowych, garbnikowych, glikozydowych i kumarynowych.
OG_1A_W14, OG_1A_W23C-1, C-2T-L-1, T-W-1M-1, M-2S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_RZS9_U01
Studen praktycznie ocenia i dobiera odpowiednie stanowisko i metodę uprawy poszczególnych gatunków roślin zielarskich, właściwie ocenia wpływ czynników środowiskowych na plon i jakość surowców.
OG_1A_U05, OG_1A_U10C-1, C-2T-L-1, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_RZS9_K01
Student ma świadonmość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności, w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje związane z ogólnie pojętym zagadnieniem zielarstwa i ziołolecznictwa.
OG_1A_K03C-1, C-2T-L-1, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_RZS9_W01
Student posiada wiedzę na temat metod uprawy najważniejszych roślin zielarskich oraz czynników środowiska mających wpływ na plon i jakość surowców: olejkowych, garbnikowych, glikozydowych i kumarynowych.
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę na temat uprawy oraz wpływu czynników środowiska na plon i jakość omawianych surowców.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_RZS9_U01
Studen praktycznie ocenia i dobiera odpowiednie stanowisko i metodę uprawy poszczególnych gatunków roślin zielarskich, właściwie ocenia wpływ czynników środowiskowych na plon i jakość surowców.
2,0
3,0Student posiadł podstawowe umięjętności z zakresu uprawy omawianych gatunków roślin zielarskich.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_RZS9_K01
Student ma świadonmość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności, w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje związane z ogólnie pojętym zagadnieniem zielarstwa i ziołolecznictwa.
2,0
3,0Student potrafi ocenić podstawowe skutki społeczne wykonywanego w przyszłości zawodu, związanego z produkcją surowców zielarskich.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kołodziej B., Uprawa ziół - poradnik dla plantatorów., PWRiL, Poznań, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Antkowiak L., Rośliny lecznicze, AR Poznań, Poznań, 1998

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Opis botaniczny, właściwości lecznicze roślin i surowców zielarskich: olejkowych, garbnikowych, glikozydowych, kumarynowych. Identyfikacja i rozpoznawanie surowców.12
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Metody uprawy wybranych roślin olejkowych, garbnikowych, glikozydowych kumarynowych - wymagania klimatyczne i glebowe, uprawa gleby i zakładaniie plantacji, nawożenie i pielęgnacja plantacji, zbiór i suszenie surowca.12
12

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach12
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia11
A-L-3Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia11
A-W-3Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RZS9_W01Student posiada wiedzę na temat metod uprawy najważniejszych roślin zielarskich oraz czynników środowiska mających wpływ na plon i jakość surowców: olejkowych, garbnikowych, glikozydowych i kumarynowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
OG_1A_W23student rozpoznaje i charakteryzuje najważniejsze gospodarczo grupy, gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z biologią roślin zielarskich olejkowych, garbnikowych, glikozydowych i kumarynowych, ich właściwościami leczniczymi i zastosowaniem w fitoterapii i gospodarstwie domowym.
C-2Zapoznanie z metodami uprawy roślin zielarskich, zasadami zbioru, suszenia i przechowywania surowców.
Treści programoweT-L-1Opis botaniczny, właściwości lecznicze roślin i surowców zielarskich: olejkowych, garbnikowych, glikozydowych, kumarynowych. Identyfikacja i rozpoznawanie surowców.
T-W-1Metody uprawy wybranych roślin olejkowych, garbnikowych, glikozydowych kumarynowych - wymagania klimatyczne i glebowe, uprawa gleby i zakładaniie plantacji, nawożenie i pielęgnacja plantacji, zbiór i suszenie surowca.
Metody nauczaniaM-1Metody podające i problemowe - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian obejmujący zakres tematyki wykładowej
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę na temat uprawy oraz wpływu czynników środowiska na plon i jakość omawianych surowców.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RZS9_U01Studen praktycznie ocenia i dobiera odpowiednie stanowisko i metodę uprawy poszczególnych gatunków roślin zielarskich, właściwie ocenia wpływ czynników środowiskowych na plon i jakość surowców.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
OG_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z biologią roślin zielarskich olejkowych, garbnikowych, glikozydowych i kumarynowych, ich właściwościami leczniczymi i zastosowaniem w fitoterapii i gospodarstwie domowym.
C-2Zapoznanie z metodami uprawy roślin zielarskich, zasadami zbioru, suszenia i przechowywania surowców.
Treści programoweT-L-1Opis botaniczny, właściwości lecznicze roślin i surowców zielarskich: olejkowych, garbnikowych, glikozydowych, kumarynowych. Identyfikacja i rozpoznawanie surowców.
T-W-1Metody uprawy wybranych roślin olejkowych, garbnikowych, glikozydowych kumarynowych - wymagania klimatyczne i glebowe, uprawa gleby i zakładaniie plantacji, nawożenie i pielęgnacja plantacji, zbiór i suszenie surowca.
Metody nauczaniaM-1Metody podające i problemowe - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna
M-3Metody praktyczne - ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian obejmujący zakres tematyki wykładowej
S-2Ocena formująca: sprawdzian obejmujący zakres tematyki ćwiczeniowej
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiadł podstawowe umięjętności z zakresu uprawy omawianych gatunków roślin zielarskich.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RZS9_K01Student ma świadonmość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności, w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje związane z ogólnie pojętym zagadnieniem zielarstwa i ziołolecznictwa.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z biologią roślin zielarskich olejkowych, garbnikowych, glikozydowych i kumarynowych, ich właściwościami leczniczymi i zastosowaniem w fitoterapii i gospodarstwie domowym.
C-2Zapoznanie z metodami uprawy roślin zielarskich, zasadami zbioru, suszenia i przechowywania surowców.
Treści programoweT-L-1Opis botaniczny, właściwości lecznicze roślin i surowców zielarskich: olejkowych, garbnikowych, glikozydowych, kumarynowych. Identyfikacja i rozpoznawanie surowców.
T-W-1Metody uprawy wybranych roślin olejkowych, garbnikowych, glikozydowych kumarynowych - wymagania klimatyczne i glebowe, uprawa gleby i zakładaniie plantacji, nawożenie i pielęgnacja plantacji, zbiór i suszenie surowca.
Metody nauczaniaM-1Metody podające i problemowe - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna
M-3Metody praktyczne - ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian obejmujący zakres tematyki wykładowej
S-2Ocena formująca: sprawdzian obejmujący zakres tematyki ćwiczeniowej
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi ocenić podstawowe skutki społeczne wykonywanego w przyszłości zawodu, związanego z produkcją surowców zielarskich.
3,5
4,0
4,5
5,0