Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)
Sylabus przedmiotu Rośliny i surowce przyprawowe:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Rośliny i surowce przyprawowe | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość biologii roślin, podstaw chemii ogólnej oraz botaniki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z podstawowymi roślinami i surowcami przyprawowymi . |
C-2 | Wpojenie nawyku uprawy podstawowych roślin pzryprawowych oraz stosowania surowców przyprawowych tak z uprawy, jak i tzw. przypraw korzennych w życiu codziennym |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Metody uprawy roślin przyprawowych, siew i produkcja rozsady, zbiór i suszenie surowca. | 2 |
T-L-2 | Sposoby wykorzystania surowców przyprawowych. | 2 |
T-L-3 | Dzikie rośliny jadalne i przyprawowe. | 2 |
6 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Znaczenie przypraw w życiu człowieka, pojęcie i nazewnictwo roślin przyprawowych, podstawowe związki biologicznie czynne w surowcach przyprawowych. | 4 |
T-W-2 | Rośliny i przyprawy tropikalne - historia, opis botanivczn, biologia, zmiennośc w obrębie gatunków działanie lecznicze i przyprawowe, cechy charakterystyczne surowców. | 2 |
T-W-3 | Rośliny i surowce przyprawowe z rodziny Lamiaceae - opis botaniczny, biologia, zmienność w obrębie gatunków, zastosowanie, cechy charakterystyczne surowca. | 3 |
T-W-4 | Rośliny i surowce przyprawowe z rodziny Apiaceae, Brassicaceae, Alliaceae, Solanaceae i in. - opis botaniczny, biologia, zmienność w obrębie gatunków, działanie lecznicze i zastosowanie przyprawowe, cechy charakterystyczne surowca. | 3 |
12 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 6 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia | 17 |
A-L-3 | Konsultacje | 2 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 12 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie literatury i przygotowanie do zaliczenia | 36 |
A-W-3 | Konsultacje | 2 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające - wykład informacyjny, konwersatoryjny |
M-2 | Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna |
M-3 | Metody eksponujące - materiał roślinny, surowce, zdjęcia |
M-4 | Metody praktyczne - praca własna studenta z roślinami i surowcami |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena formująca: Sprawozdanie z ćwiczeń laboratoryjnych |
S-3 | Ocena podsumowująca: Średnia ocen formujących |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C28_W01 Student zna podstawowe rośliny i surowce przyprawowe, potrafi wskazać ich znaczenie w życiu codziennym. | OG_1A_W03, OG_1A_W10, OG_1A_W19 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C28_U01 Student potrafi prawidłowo wykorzystać w życiu codziennym zdobytą wiedzę na temat roślin i surowców przyprawowych. | OG_1A_U03, OG_1A_U09 | — | — | C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3 | M-2, M-3, M-4 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C28_K01 Student potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia roślin przyprawowych i surowców z nich pozyskiwanych w codziennym życiu człowieka. | OG_1A_K01, OG_1A_K07 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C28_W01 Student zna podstawowe rośliny i surowce przyprawowe, potrafi wskazać ich znaczenie w życiu codziennym. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował wymaganą wiedzę w stopniu podstawowym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C28_U01 Student potrafi prawidłowo wykorzystać w życiu codziennym zdobytą wiedzę na temat roślin i surowców przyprawowych. | 2,0 | |
3,0 | Student biernie uczestniczy w zajęciach, wykazuje zainteresowanie tematyką zajęć w sposób zadowalając, nie wykazuje własnej inicjatywy.. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C28_K01 Student potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia roślin przyprawowych i surowców z nich pozyskiwanych w codziennym życiu człowieka. | 2,0 | |
3,0 | Student nie wykazuje zbytnirgo zainteresowania tematyką zajęć. Biernie uczestniczy w zajęciach laboratoryjnych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Rejewwski M., Rośliny przyprawowe i używki roślinne, PWRiL, Warszawa, 1992
- Podgórska B., Podgórski A., Polski zielnik kulinarny, Kurpisz, Poznań, 2004
- Łuczaj Ł., Dzika kuchnia, Nasza Księgarnia, Warszawa, 2013
Literatura dodatkowa
- Rumińska A., Ożarowski A., Leksykon roślin leczniczych, PWRiL, Warszawa, 1990