Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Pojemnikowa uprawa ziół:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Pojemnikowa uprawa ziół
Specjalność Rośliny i surowce zielarskie
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 7 1,00,70zaliczenie
laboratoriaL7 9 1,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Zanajomość biologii roślin, ich wymagań siedliskowych, podstawowych zasad uprawy i rozmnażania roślin ogrodniczych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z metodami uprawy ziół przyprawowych w pojeminach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użyteczności publicznej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zioła herbaciane, kompozycje ziół leczniczych na rózne dolegliwości, zestawy aromaterapeutyczne2
T-L-2Warzywne nowości odmian miniaturowych do uprawy w pojemnikach. Zasady uprawy (dobór podłoża, nawożenie, zabiegi pielęgnacyjne).2
T-L-3Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.2
T-L-4Zaprojektowanie mimi ogródka ziół na własne potrzeby3
9
wykłady
T-W-1Znaczenie pojemnikowej uprawy ziół w uwzględnieniem miejca ich uprawy w zależności od wymagań - parapet kuchenny, balkon, taras, weranda - w domu i miejscu publicznym.1
T-W-2Pojemniki, podłoża wykorzystaywne do uprawy ziół przyprawowowych z uzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp.3
T-W-3Dobór gatunków ziół do uprawy pojemikowej, tworzenie kompozycji zapachowej, kulinarnych, ozobnych3
7

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2konsultacje2
A-L-3Przygotowanie do zajęć i zaliczenia13
24
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach7
A-W-2konsultacje2
A-W-3Przygotowanie do zajęć i zaliczenia16
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podajace - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Metody eksponujące - materiały roślinny, zdjęcia, ryciny
M-4Metody praktyczne - pokaz, projekt

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: ocena projektu
S-3Ocena podsumowująca: ocena prezentacji
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach i udział w dyskusji

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_RSZ3_W01
Zna zasady doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej, komponowania zestawu roślin w zależności od potrzeb
OG_1A_W13, OG_1A_W14, OG_1A_W16, OG_1A_W20C-1, C-2T-W-1, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4
OG_1A_RSZ3_W02
Ma wiedzę na temat wymagń uprawianych ziół, doboru podłoża pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych.
OG_1A_W16C-1, C-2T-L-3, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_RSZ3_U01
Posiada umiejętności zaprojektowania uprawy ziół w pojemnikach w zależności od miejsca uprawy (taras, balkon, ogór, mieszkanie) i wymagań odbiorcy.
OG_1A_U12C-1, C-2T-L-1, T-L-2, T-L-4M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_RSZ3_K01
Potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia ziół w życiu człowieka w celu uzyskania kompetancji zawodowych pozwalających na właściową komunikacje z klientem
OG_1A_K01, OG_1A_K02C-1, C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_RSZ3_W01
Zna zasady doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej, komponowania zestawu roślin w zależności od potrzeb
2,0
3,0Student zna podstawowy zna podsawy roślin do uprawy pojemnikowej.
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_RSZ3_W02
Ma wiedzę na temat wymagń uprawianych ziół, doboru podłoża pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych.
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat wymagań uprawowych ziół pojemnikach, doboru pojemników itp.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_RSZ3_U01
Posiada umiejętności zaprojektowania uprawy ziół w pojemnikach w zależności od miejsca uprawy (taras, balkon, ogór, mieszkanie) i wymagań odbiorcy.
2,0
3,0Student wykonuje projekt z zastosowaniem podsawowego zestawu ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_RSZ3_K01
Potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia ziół w życiu człowieka w celu uzyskania kompetancji zawodowych pozwalających na właściową komunikacje z klientem
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie wykazuje zbytniego zainteresowania tematuyką przedmiotu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Pojemnikowa uprawa ziół, Delta, Warszawa, 2006
  2. Tremal F.X, Zioła z ogrodu i balkonu, Delta, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. czasopisma: Działkowiec, Hasło Ogrodnicze
  2. e-ogród

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zioła herbaciane, kompozycje ziół leczniczych na rózne dolegliwości, zestawy aromaterapeutyczne2
T-L-2Warzywne nowości odmian miniaturowych do uprawy w pojemnikach. Zasady uprawy (dobór podłoża, nawożenie, zabiegi pielęgnacyjne).2
T-L-3Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.2
T-L-4Zaprojektowanie mimi ogródka ziół na własne potrzeby3
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie pojemnikowej uprawy ziół w uwzględnieniem miejca ich uprawy w zależności od wymagań - parapet kuchenny, balkon, taras, weranda - w domu i miejscu publicznym.1
T-W-2Pojemniki, podłoża wykorzystaywne do uprawy ziół przyprawowowych z uzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp.3
T-W-3Dobór gatunków ziół do uprawy pojemikowej, tworzenie kompozycji zapachowej, kulinarnych, ozobnych3
7

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2konsultacje2
A-L-3Przygotowanie do zajęć i zaliczenia13
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach7
A-W-2konsultacje2
A-W-3Przygotowanie do zajęć i zaliczenia16
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RSZ3_W01Zna zasady doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej, komponowania zestawu roślin w zależności od potrzeb
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W13student ma uporządkowaną wiedzę niezbędną do organizacji ochrony roślin ogrodniczych uprawianych w uprawie polowej, pod osłonami oraz w terenach zieleni
OG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
OG_1A_W16student posiada wiedzę na temat technicznych aspektów produkcji ogrodniczej i kształtowania terenów zieleni
OG_1A_W20student posiada wiedzę związaną z wyborem i wykorzystaniem roślin w kompozycjach służących do dekoracji wnętrz, tarasów, balkonów i werand
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z metodami uprawy ziół przyprawowych w pojeminach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użyteczności publicznej.
Treści programoweT-W-1Znaczenie pojemnikowej uprawy ziół w uwzględnieniem miejca ich uprawy w zależności od wymagań - parapet kuchenny, balkon, taras, weranda - w domu i miejscu publicznym.
T-W-2Pojemniki, podłoża wykorzystaywne do uprawy ziół przyprawowowych z uzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp.
Metody nauczaniaM-1Metody podajace - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Metody eksponujące - materiały roślinny, zdjęcia, ryciny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: ocena projektu
S-3Ocena podsumowująca: ocena prezentacji
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach i udział w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowy zna podsawy roślin do uprawy pojemnikowej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RSZ3_W02Ma wiedzę na temat wymagń uprawianych ziół, doboru podłoża pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W16student posiada wiedzę na temat technicznych aspektów produkcji ogrodniczej i kształtowania terenów zieleni
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z metodami uprawy ziół przyprawowych w pojeminach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użyteczności publicznej.
Treści programoweT-L-3Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.
T-W-2Pojemniki, podłoża wykorzystaywne do uprawy ziół przyprawowowych z uzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp.
T-W-3Dobór gatunków ziół do uprawy pojemikowej, tworzenie kompozycji zapachowej, kulinarnych, ozobnych
Metody nauczaniaM-1Metody podajace - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Metody eksponujące - materiały roślinny, zdjęcia, ryciny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: ocena projektu
S-3Ocena podsumowująca: ocena prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat wymagań uprawowych ziół pojemnikach, doboru pojemników itp.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RSZ3_U01Posiada umiejętności zaprojektowania uprawy ziół w pojemnikach w zależności od miejsca uprawy (taras, balkon, ogór, mieszkanie) i wymagań odbiorcy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U12student potrafi identyfikować cechy różnicujące gatunki i odmiany użytkowe roślin ozdobnych, sadowniczych, warzywniczych i zielarskich
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z metodami uprawy ziół przyprawowych w pojeminach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użyteczności publicznej.
Treści programoweT-L-1Zioła herbaciane, kompozycje ziół leczniczych na rózne dolegliwości, zestawy aromaterapeutyczne
T-L-2Warzywne nowości odmian miniaturowych do uprawy w pojemnikach. Zasady uprawy (dobór podłoża, nawożenie, zabiegi pielęgnacyjne).
T-L-4Zaprojektowanie mimi ogródka ziół na własne potrzeby
Metody nauczaniaM-1Metody podajace - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Metody eksponujące - materiały roślinny, zdjęcia, ryciny
M-4Metody praktyczne - pokaz, projekt
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena projektu
S-3Ocena podsumowująca: ocena prezentacji
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach i udział w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykonuje projekt z zastosowaniem podsawowego zestawu ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RSZ3_K01Potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia ziół w życiu człowieka w celu uzyskania kompetancji zawodowych pozwalających na właściową komunikacje z klientem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie
OG_1A_K02student wykazuje gotowość do analizy realizowanego zadania pod kątem określenia właściwych priorytetów z uwzględnieniem roli poszczególnych jego wykonawców
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z metodami uprawy ziół przyprawowych w pojeminach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użyteczności publicznej.
Treści programoweT-L-1Zioła herbaciane, kompozycje ziół leczniczych na rózne dolegliwości, zestawy aromaterapeutyczne
T-L-2Warzywne nowości odmian miniaturowych do uprawy w pojemnikach. Zasady uprawy (dobór podłoża, nawożenie, zabiegi pielęgnacyjne).
T-L-3Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.
T-L-4Zaprojektowanie mimi ogródka ziół na własne potrzeby
T-W-1Znaczenie pojemnikowej uprawy ziół w uwzględnieniem miejca ich uprawy w zależności od wymagań - parapet kuchenny, balkon, taras, weranda - w domu i miejscu publicznym.
T-W-2Pojemniki, podłoża wykorzystaywne do uprawy ziół przyprawowowych z uzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp.
T-W-3Dobór gatunków ziół do uprawy pojemikowej, tworzenie kompozycji zapachowej, kulinarnych, ozobnych
Metody nauczaniaM-1Metody podajace - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Metody eksponujące - materiały roślinny, zdjęcia, ryciny
M-4Metody praktyczne - pokaz, projekt
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena projektu
S-3Ocena podsumowująca: ocena prezentacji
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach i udział w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie wykazuje zbytniego zainteresowania tematuyką przedmiotu.
3,5
4,0
4,5
5,0