Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Podstawy ekologicznej uprawy grzybów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy ekologicznej uprawy grzybów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW8 12 1,00,70zaliczenie
laboratoriaL8 6 1,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Botanika (podstawy morfologii i rozwoju grzybów), znajomość środowiska występowania i rozwoju grzybów

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie
C-2Poznanie biologii grzybów uprawnych
C-3Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych
C-4Prowadzenie uprawy grzybów w systemie ekologicznym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Przygotowanie podłoża i uprawa wybranych gatunków grzybwó jadalnycw, zbiór, ocena jakości zgodnie z obowiązującymi normami.4
T-L-2Ocena laboratoryjna wybranych elementów wartości biologicznej grzybów jadalnych.2
6
wykłady
T-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów. Właściwości lecznicze grzybów.2
T-W-2Opis, biologia i uprawa pieczarki, boczniaka, twardziaka, polówki wiązkowej, pierścieniaka uprawnego i zimówki aksamitnotrzonowej8
T-W-3Choroby i szkodniki grzybów1
T-W-4Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie1
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2przygotowanie do zajęć i zaliczenia17
A-L-3Konsultacje2
25
wykłady
A-W-1Uczestnctwo w wykładach12
A-W-2Konsultacje2
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu7
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia wykładów5
26

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Pokaz

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: F - Sprawozdanie z uprawy grzybów
S-2Ocena podsumowująca: F - Przygotowanie i przedstawienie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe (pisemne)

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O9_W01
OG_1A_O09-E2_W01 Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy, zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym."
OG_1A_W14, OG_1A_W23C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-L-1, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O9_U01
OG_1A_O09-E2_U01 Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów, uwzględniając proekologiczny aspekt uprawy
OG_1A_U06C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-L-2, T-L-1M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O9_K01
OG_1A_O09-E2_K01 Świadomy potrzeby ochrony środowiska oraz uzupełniania i aktualizacji wiedzy.
OG_1A_K03, OG_1A_K07C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_O9_W01
OG_1A_O09-E2_W01 Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy, zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym."
2,0
3,0Nazywa tylko wybrane gatunki grzybów jadalnych i potrafi omówić tylko niektóre metody ich uprawy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_O9_U01
OG_1A_O09-E2_U01 Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów, uwzględniając proekologiczny aspekt uprawy
2,0
3,0Jest w stanie wyprodukować tylko niektóre gatunki grzybów jadalnych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_O9_K01
OG_1A_O09-E2_K01 Świadomy potrzeby ochrony środowiska oraz uzupełniania i aktualizacji wiedzy.
2,0
3,0Rozumie skutki szkodliwych działań producenta grzybów jadalnych, w odniesieniu do środowiska naturalnego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Szudyga K., Uprawa pieczarki, Wydaw. Hortpress sp. z o.o., Warszawa, 2005
  2. Siwulski M., Uprawiamy grzyby w ogrodzie, Wydaw. Działkowiec, Warszawa, 2004
  3. Siwulski M., Sobieralski K., Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych, Wyd. Kurpisz, Poznań, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Sobieralski K., Siwulski M. (red.), Polówka południowa, Wydaw. UP w Poznaniu, Poznań, 2015
  2. Sakson. N., Pieczarka. Uprawa intensywna, PWRiL, WArszawa, 2004
  3. iwulski M., Czerwińska-Nowak A., Sobieralski K., Biologia i uprawa twardziaka jadalnego Shiitake, PWRiL, Warszawa, 2007
  4. Pieczarki - biuletyn producenta pieczarek., Hortpress Sp. z o.o., Warszawa (kwartalnik), 2017

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Przygotowanie podłoża i uprawa wybranych gatunków grzybwó jadalnycw, zbiór, ocena jakości zgodnie z obowiązującymi normami.4
T-L-2Ocena laboratoryjna wybranych elementów wartości biologicznej grzybów jadalnych.2
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów. Właściwości lecznicze grzybów.2
T-W-2Opis, biologia i uprawa pieczarki, boczniaka, twardziaka, polówki wiązkowej, pierścieniaka uprawnego i zimówki aksamitnotrzonowej8
T-W-3Choroby i szkodniki grzybów1
T-W-4Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie1
12

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2przygotowanie do zajęć i zaliczenia17
A-L-3Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnctwo w wykładach12
A-W-2Konsultacje2
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu7
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia wykładów5
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O9_W01OG_1A_O09-E2_W01 Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy, zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym."
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
OG_1A_W23student rozpoznaje i charakteryzuje najważniejsze gospodarczo grupy, gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie
C-2Poznanie biologii grzybów uprawnych
C-3Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych
C-4Prowadzenie uprawy grzybów w systemie ekologicznym
Treści programoweT-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów. Właściwości lecznicze grzybów.
T-W-2Opis, biologia i uprawa pieczarki, boczniaka, twardziaka, polówki wiązkowej, pierścieniaka uprawnego i zimówki aksamitnotrzonowej
T-W-3Choroby i szkodniki grzybów
T-W-4Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie
T-L-1Przygotowanie podłoża i uprawa wybranych gatunków grzybwó jadalnycw, zbiór, ocena jakości zgodnie z obowiązującymi normami.
T-L-2Ocena laboratoryjna wybranych elementów wartości biologicznej grzybów jadalnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: F - Sprawozdanie z uprawy grzybów
S-2Ocena podsumowująca: F - Przygotowanie i przedstawienie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe (pisemne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Nazywa tylko wybrane gatunki grzybów jadalnych i potrafi omówić tylko niektóre metody ich uprawy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O9_U01OG_1A_O09-E2_U01 Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów, uwzględniając proekologiczny aspekt uprawy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
Cel przedmiotuC-1Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie
C-2Poznanie biologii grzybów uprawnych
C-3Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych
C-4Prowadzenie uprawy grzybów w systemie ekologicznym
Treści programoweT-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów. Właściwości lecznicze grzybów.
T-W-2Opis, biologia i uprawa pieczarki, boczniaka, twardziaka, polówki wiązkowej, pierścieniaka uprawnego i zimówki aksamitnotrzonowej
T-W-3Choroby i szkodniki grzybów
T-W-4Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie
T-L-2Ocena laboratoryjna wybranych elementów wartości biologicznej grzybów jadalnych.
T-L-1Przygotowanie podłoża i uprawa wybranych gatunków grzybwó jadalnycw, zbiór, ocena jakości zgodnie z obowiązującymi normami.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: F - Sprawozdanie z uprawy grzybów
S-2Ocena podsumowująca: F - Przygotowanie i przedstawienie prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest w stanie wyprodukować tylko niektóre gatunki grzybów jadalnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O9_K01OG_1A_O09-E2_K01 Świadomy potrzeby ochrony środowiska oraz uzupełniania i aktualizacji wiedzy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
OG_1A_K07student ma świadomość znaczenia znajomości aktualnych technologii i stanu produkcji roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie
C-2Poznanie biologii grzybów uprawnych
C-3Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych
C-4Prowadzenie uprawy grzybów w systemie ekologicznym
Treści programoweT-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów. Właściwości lecznicze grzybów.
T-W-2Opis, biologia i uprawa pieczarki, boczniaka, twardziaka, polówki wiązkowej, pierścieniaka uprawnego i zimówki aksamitnotrzonowej
T-W-3Choroby i szkodniki grzybów
T-W-4Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: F - Sprawozdanie z uprawy grzybów
S-2Ocena podsumowująca: F - Przygotowanie i przedstawienie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe (pisemne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Rozumie skutki szkodliwych działań producenta grzybów jadalnych, w odniesieniu do środowiska naturalnego.
3,5
4,0
4,5
5,0