Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)
specjalność: Sztuka ogrodowa
Sylabus przedmiotu Ogrodnictwo miejskie:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ogrodnictwo miejskie | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 5 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza o wymaganiach siedliskowych roślin ogrodniczych, znajomość wymagań roślin ogrodniczych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zaznajomienie z zasadami doboru roślin do ogrodów miejskich |
C-2 | Zaznajomienie z rodzajami upraw w ogrodnictwie miejskim |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Projektowanie upraw miejskich. Romnażanie roślin. Zakładanie upraw miejskich. Pielęgnacja upraw miejskich. | 9 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Definicja miejskiego ogrodnictwa (urban gardening). Funkcja ogrodnictwa miejskiego. Dobór roślin do ogrodów na dachach i ścianach, ogrodów społecznych, ogrodów mobilnych, ogrodów edukacyjnych, ogrodów terapeutycznych. Aranżacja i pielęgnacja roślin w ogrodach miejskich. | 9 |
9 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-L-2 | konsultacje | 2 |
A-L-3 | Przygotowanie się do zajęć i zaliczenia | 14 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-W-2 | Konsultacje | 2 |
A-W-3 | studiowanie literatury i przygotowanie się do zaliczenia | 14 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny). |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin). |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Sprawdzian. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Kolokwium. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O6_W01 Posiada wiedzę na temat ogrodnictwa miejskiego | OG_1A_W14 | — | — | C-1 | T-L-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
OG_1A_O6_W02 Rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy miejskie, zna gatunki i wskazuje zabiegi pielegnacyjne | OG_1A_W03, OG_1A_W04, OG_1A_W14 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O6_U01 Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców, umie określić termin zbioru oraz ocenić podstawowe parametry jakościowe plonu. | OG_1A_U05, OG_1A_U06, OG_1A_U10, OG_1A_U18 | — | — | C-2, C-1 | T-L-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
OG_1A_O6_U02 Potrafi zaprojektować uprawy miejskie i zaplanować zabiegi agrotechniczne | OG_1A_U05, OG_1A_U06, OG_1A_U10, OG_1A_U18 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O6_K01 Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości oraz jest zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców. | OG_1A_K07 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
OG_1A_O6_K02 Student potrafi zorganizować pracę w zespole. | OG_1A_K05 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-L-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
OG_1A_O6_K03 Jest zorientowany w problemach związanych w miejskim ogrodnictwem | OG_1A_K07 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O6_W01 Posiada wiedzę na temat ogrodnictwa miejskiego | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu dostatecznym posiada wiedzę na temat ogrodnictwa miejskiego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_O6_W02 Rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy miejskie, zna gatunki i wskazuje zabiegi pielegnacyjne | 2,0 | |
3,0 | student potrafi wymienić rozdaje upraw miejskich, dobrać gatunki i prowadzić pielegancję | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O6_U01 Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców, umie określić termin zbioru oraz ocenić podstawowe parametry jakościowe plonu. | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu podstawowym potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców oraz w stopniu dostatecznym jest w stanie określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_O6_U02 Potrafi zaprojektować uprawy miejskie i zaplanować zabiegi agrotechniczne | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu podstawowym potrafi zaprojektować uprawy miejskie i zaplanować niezbędne zabiegi agrotechniczne | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O6_K01 Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości oraz jest zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców. | 2,0 | |
3,0 | student jest zorientowany w stopniu podstawowym w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_O6_K02 Student potrafi zorganizować pracę w zespole. | 2,0 | |
3,0 | student stara się pracować w zespole | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_O6_K03 Jest zorientowany w problemach związanych w miejskim ogrodnictwem | 2,0 | |
3,0 | student jest zorientowany w stopniu podstawowym w aktualnych problemach upraw miejskich | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Mitchell Matt, Urban Gardening, WebMatt Publishing, Warszawa, 2021
- Johann Peham, Sandra Peham, Permakultura i ogrodnictwo dzikie, Wydawnictwo Purana, 2021
- Bohne, Burkhard, Ogród twoje miasto : kiedy miasto zamienia się w ogród, Bellona, Warszawa, 2017
Literatura dodatkowa
- Basiewicz Katarzyna, Krzych Dominika, Miejskie ogrodnictwo, czyli jak uprawiać jedzenie w mieście, Znak JednymSłowem, 2022
- France Robert L., Integrated Urban Agriculture, Libri Publishing, 2022
- Ogród w pojemnikach : podwyższone grządki, Folko Kullmann, Bellona, Warszawa, 2017