Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)
specjalność: Rośliny i surowce zielarskie

Sylabus przedmiotu Zajęcia praktyczne z warzywnictwa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zajęcia praktyczne z warzywnictwa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
zajęcia terenoweT6 12 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw biologii roślin i oddziaływania środowiska klimatyczno-glebowego na rośliny ogrodnicze, zasad uprawy i nawożenia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
C-3Uświadamianie potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie doboru metod uprawy, ochrony i nawadniania warzyw oraz sposobu ich zbioru

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
zajęcia terenowe
T-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.6
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.6
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
zajęcia terenowe
A-T-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-T-2Przygotowanie do zajęć (studiowanie literatury fachowej, ćwiczenia i na poletkach stacji doświadczalnej, konsultacje)13
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
S-3Ocena podsumowująca: Praca kontrolna

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C20_W01
Student potrafi przygotować glebę i materiał rozmnożeniowy do uprawy warzyw
OG_1A_W04C-1, C-2T-T-1, T-T-2M-1, M-2S-1, S-2
OG_1A_C20_W02
Student potrafi wskazać i zaproponować dla poszczególnych roślin zalecenia uprawowe
OG_1A_W04, OG_1A_W23C-1, C-2T-T-1, T-T-2M-1, M-2S-1, S-2
OG_1A_C20_W03
Student definiuje dane agrotechniczne i metody produkcji wybranych gatunków roślin ogrodniczych
OG_1A_W01C-1, C-2T-T-1, T-T-2M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C20_U01
Student posiada umiejętność planowania i dobierania właściwych metod uprawy, oraz zbioru warzyw
OG_1A_U01, OG_1A_U03, OG_1A_U05, OG_1A_U15C-1, C-2T-T-1, T-T-2M-1, M-2S-1, S-2
OG_1A_C20_U02
Student potrafi analizować i interpretować oddzidływanie czynników agrotechnicznych, klimatyczno-glebowych oraz gospodarczych na produkcję ogrodniczą
OG_1A_U05, OG_1A_U06, OG_1A_U15C-1, C-2T-T-1, T-T-2M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C20_K01
Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie produkcji ogrodniczej
OG_1A_K01, OG_1A_K07C-1, C-2T-T-1, T-T-2M-1, M-2S-1, S-2
OG_1A_C20_K02
Student potrafi organizować pracę w zespole i dostrzega ryzyko i skutki decyzji związanych z produkcją ogrodniczą
OG_1A_K02, OG_1A_K07C-1, C-2T-T-1, T-T-2M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_C20_W01
Student potrafi przygotować glebę i materiał rozmnożeniowy do uprawy warzyw
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat przygotowania gleby oraz materiału siewnego
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_C20_W02
Student potrafi wskazać i zaproponować dla poszczególnych roślin zalecenia uprawowe
2,0
3,0Student ma ogólą wiedzę na temat uprawy uprawy warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0S
OG_1A_C20_W03
Student definiuje dane agrotechniczne i metody produkcji wybranych gatunków roślin ogrodniczych
2,0
3,0Student definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw w uprawie polowej i szklarniowej
3,5
4,0
4,5
5,0S

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_C20_U01
Student posiada umiejętność planowania i dobierania właściwych metod uprawy, oraz zbioru warzyw
2,0
3,0Student umie planować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_C20_U02
Student potrafi analizować i interpretować oddzidływanie czynników agrotechnicznych, klimatyczno-glebowych oraz gospodarczych na produkcję ogrodniczą
2,0
3,0Student umie wymienić czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie polowej i szklarniowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_C20_K01
Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie produkcji ogrodniczej
2,0
3,0Student ma świadomość wpływu czynników środowiska na wielkość oraz jakość plonu warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_C20_K02
Student potrafi organizować pracę w zespole i dostrzega ryzyko i skutki decyzji związanych z produkcją ogrodniczą
2,0
3,0Student stara się zorganizować pracę w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. M. Orłowski (red.), Polowa uprawa warzyw, Brasika, Szczecin, 2000, 1
  2. Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, Wydaw. UWP Wrocław, Wrocław, 2007
  3. M. Kanflewski (red.), Warzywnictwo ogólne, PWRiL, Poznań, 2007, 1

Literatura dodatkowa

  1. Czasopisma: Hasło Ogrodnicze, Warzywa, Owoce Warz. Kwiaty, Działkowiec

Treści programowe - zajęcia terenowe

KODTreść programowaGodziny
T-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.6
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.6
12

Formy aktywności - zajęcia terenowe

KODForma aktywnościGodziny
A-T-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-T-2Przygotowanie do zajęć (studiowanie literatury fachowej, ćwiczenia i na poletkach stacji doświadczalnej, konsultacje)13
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C20_W01Student potrafi przygotować glebę i materiał rozmnożeniowy do uprawy warzyw
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W04student ma wiedzę w zakresie fizjologii roślin ogrodniczych, obejmującą mechanizmy regulacji procesów życiowych roślin, gospodarkę wodną i mineralną roślin, transport i dystrybucję związków mineralnych i organicznych w roślinach oraz ich wpływ na plonowanie
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
Treści programoweT-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat przygotowania gleby oraz materiału siewnego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C20_W02Student potrafi wskazać i zaproponować dla poszczególnych roślin zalecenia uprawowe
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W04student ma wiedzę w zakresie fizjologii roślin ogrodniczych, obejmującą mechanizmy regulacji procesów życiowych roślin, gospodarkę wodną i mineralną roślin, transport i dystrybucję związków mineralnych i organicznych w roślinach oraz ich wpływ na plonowanie
OG_1A_W23student rozpoznaje i charakteryzuje najważniejsze gospodarczo grupy, gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
Treści programoweT-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma ogólą wiedzę na temat uprawy uprawy warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0S
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C20_W03Student definiuje dane agrotechniczne i metody produkcji wybranych gatunków roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W01student ma wiedzę w zakresie chemii i biochemii, niezbędną do zrozumienia podstawowych procesów chemicznych zachodzących w roślinach i środowisku ich życia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
Treści programoweT-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw w uprawie polowej i szklarniowej
3,5
4,0
4,5
5,0S
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C20_U01Student posiada umiejętność planowania i dobierania właściwych metod uprawy, oraz zbioru warzyw
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U01student potrafi posługiwać się technologią informatyczną w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji, budowy baz danych niezbędnych do projektowania i realizacji przedsięwzięć z zakresu produkcji ogrodniczej
OG_1A_U03student ma umiejętność rozpoznawania drzew, krzewów, bylin i roślin zielnych, ich doboru do siedliska, projektowania powierzchni potrzebnej dla siedliska drzew i krzewów, projektowania, zakładania i pielęgnowania ogrodów przydomowych, wykorzystania roślin do dekoracji wnętrz
OG_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
OG_1A_U15student posiada umiejętność wykonywania podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawach ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
Treści programoweT-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie planować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C20_U02Student potrafi analizować i interpretować oddzidływanie czynników agrotechnicznych, klimatyczno-glebowych oraz gospodarczych na produkcję ogrodniczą
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
OG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
OG_1A_U15student posiada umiejętność wykonywania podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawach ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
Treści programoweT-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie wymienić czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie polowej i szklarniowej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C20_K01Student ma świadomość potrzeby dokształcania się i samodoskonalenia w zakresie produkcji ogrodniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie
OG_1A_K07student ma świadomość znaczenia znajomości aktualnych technologii i stanu produkcji roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
Treści programoweT-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość wpływu czynników środowiska na wielkość oraz jakość plonu warzyw
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C20_K02Student potrafi organizować pracę w zespole i dostrzega ryzyko i skutki decyzji związanych z produkcją ogrodniczą
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K02student wykazuje gotowość do analizy realizowanego zadania pod kątem określenia właściwych priorytetów z uwzględnieniem roli poszczególnych jego wykonawców
OG_1A_K07student ma świadomość znaczenia znajomości aktualnych technologii i stanu produkcji roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawami zasadami uprawy warzyw
C-2Zaznajomienie z podstawowymi zasadami polepszającymi wielkość i jakość plonu warzyw
Treści programoweT-T-1Przygotowanie gleby, nawożenie, tyczenie. Przygotowanie zagonów, parapetów, skrzynek wysiewnych oraz doniczek do uprawy. Zaprawianie nasion, siew nasion oraz sadzenie roślin.
T-T-2Zakładanie osłon (folii perforowanej, włókniny, niskiego tunelu foliowego, ściółkowanie). Posługiwanie się podstawowymi narzędziami. Uprawy współrzędne, przedplon, poplon. Ochrona przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Nawadnianie. Zbiór.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (omówienie wykonywanych czynności)
M-2Metody praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne, ćwiczenia na poletkach i w Warzywniczej Stacji Badawczej oraz hali wegetacyjnej)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Prezentacja
S-2Ocena formująca: Ćwiczenia praktyczne (pokaz, ćwiczenia przedmiotowe, laboratoryjne i produkcyjne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student stara się zorganizować pracę w zespole
3,5
4,0
4,5
5,0