Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Architektura krajobrazu (N2)

Sylabus przedmiotu Wybrane zagadnienia z ogrodnictwa i projektowanie upraw ogrodniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Architektura krajobrazu
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, dziedzina sztuki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wybrane zagadnienia z ogrodnictwa i projektowanie upraw ogrodniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 12 1,00,50zaliczenie
wykładyW2 24 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu biologii, fizjologii i rozmnażania roślin.
W-2Znajomość podstawowych grup i gatunków roślin ozdobnych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z systematyką roślin warzywnych i sadowniczych, ich podziałem na grupy użytkowe, budową roślin i części jadalnych.
C-2Zapoznanie studenta z wymaganiami glebowymi i klimatycznymi poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych, doborem odmian do upraw amatorskich, sposobami pielęgnacji.
C-3Zaznajomienie z procesami fizjologicznycmi zachodzącymi w roślinach bezpośrednio po zbiorze, jak i w wazonie.
C-4Zaznajomienie z dostępnymi substancjami chemicznymi i metodami przedłużającymi trwałość roślin ozdobnych.
C-5Zapoznanie studenta z obrotem i przechowywaniem roślin ozdobnych.
C-6Wyrobienie umiejętności projektowania sadów i ogrodów warzywnych wraz z ich kosztorysowaniem.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Dobór gatunków i odmian do upraw amatorskich ze względu na siłę wzrostu, wzajemne zapylanie, odporność na choroby, porę uzyskiwania dojrzałości owoców oraz wymagania glebowe i świetlne.3
T-L-2Projektowanie ogrodu roślin sadowniczych. Tworzenie kosztorysu.3
T-L-3Dobór odmian roślin warzywnych do upraw amatorskich.3
T-L-4Projektowanie amatorskiego ogrodu warzywnego z uwzględnieniem zmianowania i płodozmianu, zasad uprawy współrzędnej, przedplonowej, poplonowej, przyspieszonej uprawy warzyw.3
12
wykłady
T-W-1Systematyka, budowa roślin i owoców roślin sadowniczych. Wymagania glebowe i klimatyczne. Omówienie cech ( siła wzrostu, odporność na choroby, wrażliwość na mróz, wielkość owoców i ich wygląd ) wybranych gatunków i odmian roślin sadowniczych. Sposoby formowania poszczególnych gatunków, terminy kwitnienia i uzyskiwania dojrzałości owoców poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych.9
T-W-2Ogólna uprawa roślin warzywnych – znaczenie gospodarcze i wartość biologiczna, części jadalne poszczególnych wymagania klimatyczne i glebowe, gatunków, rozmnażania, zasady nawożenia i nawadniania, zmianowanie, uprawy współrzędne, przedplonowe i poplonowe, przyspieszona uprawa warzyw, zbiór i przechowywanie. Charakterystyka poszczególnych grup warzyw – wymagania uprawowe, termin uprawy, dobór metod uprawy, specyficzne zabiegi pielęgnacyjne.9
T-W-3Ogólna charakterystyka procesów starzenia się roślin. Starzenie się kwiatów i zieleni ciętej. Rola regulatorów wzrostu w procesach starzenia się kwiatów i zieleni ciętej i zapobieganie temu procesowi. Woda - wpływ jakości i składu chemicznego na trwałość kwiatów ciętych i roślin doniczkowych. Zależność trwałości kwiatów ciętych od warunków panujących przed zbiorem. Charakterystyka preparatów służących do otwierania pąków, kondycjonowania, przedłużania trwałości kwiatów i zieleni ciętej. Utrwalanie materiału roślinnego. Przedłużanie trwałości - zalecenia i informacje szczegółowe dla wybranych gatunków roślin ozdobnych. Organizacja i funkcjonowanie rynków hurtowych roślin ozdobnych w Polsce i na świecie. Zbiór, przechowywanie i transport roślin ozdobnych.6
24

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach12
A-L-2konsultacje2
A-L-3przygotowanie projektu11
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach24
A-W-2Konsultacje związane z tematyką wykładów.2
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu.13
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu i udział w zaliczeniu.11
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, fotografie, materiał roślinny, próbki materiałów i środków).
M-4Metody praktyczne - metoda projektu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium
S-3Ocena podsumowująca: ocena projektu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_2A_C05_W01
Student zna ogólne zasady uprawy rolin warzywnych i sadowniczych - wymagania klimatyczne i glebowe, sposoby rozmnaania, zasady nawoenia i nawadniania, zmianowani, zasady uprawy wspórzédnej oraz przyspieszonej uprawy warzyw, uprawy przedplonowe i poplonowe, zasady zbioru i przechowywania owoców i warzyw. Ma wiedzé na temat doboru gatunków rolin sadowniczych i warzywnych do uprawy amatorskiej.
AK_2A_W05C-1, C-2, C-6T-W-1, T-W-2M-1, M-3, M-2, M-4S-2, S-1, S-3
AK_2A_C05_W02
Zna metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych stosowanych w dekoracji wnętrz.
AK_2A_W06C-4, C-3, C-5T-W-3M-1, M-3, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_2A_C05_U01
Student prawidłowo dobiera metody i terminy uprawy oraz specyficzne zabiegi pielęgnacyjne w uprawie poszczególnych gatunków roślin warzywnych i sadowniczych. Posiada umiejętność projektowania warzywnika i sadu przydomowego z wykorzystaniem zdobytej wiedzy.
AK_2A_U03C-2T-L-2, T-L-4, T-L-1, T-L-3M-1, M-3, M-2S-2, S-1
AK_2A_C05_U02
Umie zastosować metody formowania drzew i kkrzewów owocowych w zależności od gatunku i odmiany.
AK_2A_U03C-2T-L-2, T-L-4, T-L-1, T-L-3M-1, M-3, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_2A_C05_K01
Rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia roślin ogrodniczych w diecie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości biologicznej oraz wpływu na jakość życia i środowisko naturalne..
AK_2A_K04C-1T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-L-2, T-L-4, T-L-1, T-L-3M-1, M-3, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
AK_2A_C05_W01
Student zna ogólne zasady uprawy rolin warzywnych i sadowniczych - wymagania klimatyczne i glebowe, sposoby rozmnaania, zasady nawoenia i nawadniania, zmianowani, zasady uprawy wspórzédnej oraz przyspieszonej uprawy warzyw, uprawy przedplonowe i poplonowe, zasady zbioru i przechowywania owoców i warzyw. Ma wiedzé na temat doboru gatunków rolin sadowniczych i warzywnych do uprawy amatorskiej.
2,0
3,0Student ma ogólná wiedzé odnonie zasad uprawy rolin warzywnych i sadowniczych, doboru odmian i gatunków do uprawy w ogrodach przydomowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
AK_2A_C05_W02
Zna metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych stosowanych w dekoracji wnętrz.
2,0
3,0Student zna wybrane metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
AK_2A_C05_U01
Student prawidłowo dobiera metody i terminy uprawy oraz specyficzne zabiegi pielęgnacyjne w uprawie poszczególnych gatunków roślin warzywnych i sadowniczych. Posiada umiejętność projektowania warzywnika i sadu przydomowego z wykorzystaniem zdobytej wiedzy.
2,0Student nie posiada wymaganej umiejętności.
3,0Student dobiera wybrane metody i terminy uprawy warzyw oraz określa niektóre zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
3,5Student dobiera metody i terminy uprawy podstawowych gatunków warzyw oraz określa podstawowe zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
4,0Student dobiera metody i terminy uprawy większości omawianych gatunków warzyw oraz określa zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
4,5Student dobiera metody i terminy uprawy omawianych gatunków warzyw oraz określa zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
5,0Student dobiera prawidłowo metody i terminy uprawy omawianych gatunków warzyw oraz określa zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie. Jest żywo zainteresowany tematyką przedmiotu i studiuje literaturę uzupełniającą związaną z tematyką przedmiotu.
AK_2A_C05_U02
Umie zastosować metody formowania drzew i kkrzewów owocowych w zależności od gatunku i odmiany.
2,0
3,0Student potrafi zastosować metody formowania wybranych gatunków roślin sadowniczych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
AK_2A_C05_K01
Rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia roślin ogrodniczych w diecie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości biologicznej oraz wpływu na jakość życia i środowisko naturalne..
2,0
3,0Student bierze bierny udział w zajeciach, nie uczestniczy w dyskusji, jest mało kreatywny w tworzeniu koncepcji projektowej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Łukaszewska A., Trwałość materiału kwiaciarskiego, SGGW-AR, Warszawa, 1987
  2. Rudnicki R., Nowak J., Jak przedłużyć trwałość kwiatów ciętych i roślin doniczkowych, PHU Mutual Benefis, Skierniewice, 1992
  3. Orłowski M., Polowa uprawa warzyw., Brasica, Szczecin, 2000
  4. Rejman A. Rred.), Pomologia, PWRiL, Warszawa, 1994
  5. Ostrowski W., Nowoczesne sadownictwo, Wyd. Akademii Rolniczej w Szczecinie, Szczecin, 1996

Literatura dodatkowa

  1. Karczmarczyk S., Agrotechnika roślin uprawnych., Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie, Szczecin, 2005

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Dobór gatunków i odmian do upraw amatorskich ze względu na siłę wzrostu, wzajemne zapylanie, odporność na choroby, porę uzyskiwania dojrzałości owoców oraz wymagania glebowe i świetlne.3
T-L-2Projektowanie ogrodu roślin sadowniczych. Tworzenie kosztorysu.3
T-L-3Dobór odmian roślin warzywnych do upraw amatorskich.3
T-L-4Projektowanie amatorskiego ogrodu warzywnego z uwzględnieniem zmianowania i płodozmianu, zasad uprawy współrzędnej, przedplonowej, poplonowej, przyspieszonej uprawy warzyw.3
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Systematyka, budowa roślin i owoców roślin sadowniczych. Wymagania glebowe i klimatyczne. Omówienie cech ( siła wzrostu, odporność na choroby, wrażliwość na mróz, wielkość owoców i ich wygląd ) wybranych gatunków i odmian roślin sadowniczych. Sposoby formowania poszczególnych gatunków, terminy kwitnienia i uzyskiwania dojrzałości owoców poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych.9
T-W-2Ogólna uprawa roślin warzywnych – znaczenie gospodarcze i wartość biologiczna, części jadalne poszczególnych wymagania klimatyczne i glebowe, gatunków, rozmnażania, zasady nawożenia i nawadniania, zmianowanie, uprawy współrzędne, przedplonowe i poplonowe, przyspieszona uprawa warzyw, zbiór i przechowywanie. Charakterystyka poszczególnych grup warzyw – wymagania uprawowe, termin uprawy, dobór metod uprawy, specyficzne zabiegi pielęgnacyjne.9
T-W-3Ogólna charakterystyka procesów starzenia się roślin. Starzenie się kwiatów i zieleni ciętej. Rola regulatorów wzrostu w procesach starzenia się kwiatów i zieleni ciętej i zapobieganie temu procesowi. Woda - wpływ jakości i składu chemicznego na trwałość kwiatów ciętych i roślin doniczkowych. Zależność trwałości kwiatów ciętych od warunków panujących przed zbiorem. Charakterystyka preparatów służących do otwierania pąków, kondycjonowania, przedłużania trwałości kwiatów i zieleni ciętej. Utrwalanie materiału roślinnego. Przedłużanie trwałości - zalecenia i informacje szczegółowe dla wybranych gatunków roślin ozdobnych. Organizacja i funkcjonowanie rynków hurtowych roślin ozdobnych w Polsce i na świecie. Zbiór, przechowywanie i transport roślin ozdobnych.6
24

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach12
A-L-2konsultacje2
A-L-3przygotowanie projektu11
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach24
A-W-2Konsultacje związane z tematyką wykładów.2
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu.13
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu i udział w zaliczeniu.11
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięAK_2A_C05_W01Student zna ogólne zasady uprawy rolin warzywnych i sadowniczych - wymagania klimatyczne i glebowe, sposoby rozmnaania, zasady nawoenia i nawadniania, zmianowani, zasady uprawy wspórzédnej oraz przyspieszonej uprawy warzyw, uprawy przedplonowe i poplonowe, zasady zbioru i przechowywania owoców i warzyw. Ma wiedzé na temat doboru gatunków rolin sadowniczych i warzywnych do uprawy amatorskiej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_2A_W05posiada rozszerzoną wiedzę w zakresie kształtowania krajobrazu i terenów zieleni z elementami projektowania i utrzymywania terenów zieleni oraz upraw ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z systematyką roślin warzywnych i sadowniczych, ich podziałem na grupy użytkowe, budową roślin i części jadalnych.
C-2Zapoznanie studenta z wymaganiami glebowymi i klimatycznymi poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych, doborem odmian do upraw amatorskich, sposobami pielęgnacji.
C-6Wyrobienie umiejętności projektowania sadów i ogrodów warzywnych wraz z ich kosztorysowaniem.
Treści programoweT-W-1Systematyka, budowa roślin i owoców roślin sadowniczych. Wymagania glebowe i klimatyczne. Omówienie cech ( siła wzrostu, odporność na choroby, wrażliwość na mróz, wielkość owoców i ich wygląd ) wybranych gatunków i odmian roślin sadowniczych. Sposoby formowania poszczególnych gatunków, terminy kwitnienia i uzyskiwania dojrzałości owoców poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych.
T-W-2Ogólna uprawa roślin warzywnych – znaczenie gospodarcze i wartość biologiczna, części jadalne poszczególnych wymagania klimatyczne i glebowe, gatunków, rozmnażania, zasady nawożenia i nawadniania, zmianowanie, uprawy współrzędne, przedplonowe i poplonowe, przyspieszona uprawa warzyw, zbiór i przechowywanie. Charakterystyka poszczególnych grup warzyw – wymagania uprawowe, termin uprawy, dobór metod uprawy, specyficzne zabiegi pielęgnacyjne.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, fotografie, materiał roślinny, próbki materiałów i środków).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
M-4Metody praktyczne - metoda projektu
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: kolokwium
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
S-3Ocena podsumowująca: ocena projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma ogólná wiedzé odnonie zasad uprawy rolin warzywnych i sadowniczych, doboru odmian i gatunków do uprawy w ogrodach przydomowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięAK_2A_C05_W02Zna metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych stosowanych w dekoracji wnętrz.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_2A_W06ma rozszerzoną wiedzę z zakresu znajomości i uprawy roślin oraz ich doboru i wykorzystania w dekoracji wnętrz i w terenach zieleni
Cel przedmiotuC-4Zaznajomienie z dostępnymi substancjami chemicznymi i metodami przedłużającymi trwałość roślin ozdobnych.
C-3Zaznajomienie z procesami fizjologicznycmi zachodzącymi w roślinach bezpośrednio po zbiorze, jak i w wazonie.
C-5Zapoznanie studenta z obrotem i przechowywaniem roślin ozdobnych.
Treści programoweT-W-3Ogólna charakterystyka procesów starzenia się roślin. Starzenie się kwiatów i zieleni ciętej. Rola regulatorów wzrostu w procesach starzenia się kwiatów i zieleni ciętej i zapobieganie temu procesowi. Woda - wpływ jakości i składu chemicznego na trwałość kwiatów ciętych i roślin doniczkowych. Zależność trwałości kwiatów ciętych od warunków panujących przed zbiorem. Charakterystyka preparatów służących do otwierania pąków, kondycjonowania, przedłużania trwałości kwiatów i zieleni ciętej. Utrwalanie materiału roślinnego. Przedłużanie trwałości - zalecenia i informacje szczegółowe dla wybranych gatunków roślin ozdobnych. Organizacja i funkcjonowanie rynków hurtowych roślin ozdobnych w Polsce i na świecie. Zbiór, przechowywanie i transport roślin ozdobnych.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, fotografie, materiał roślinny, próbki materiałów i środków).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: kolokwium
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna wybrane metody zbioru, przechowywania, przedłużania trwałości i utrwalania roślin ozdobnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięAK_2A_C05_U01Student prawidłowo dobiera metody i terminy uprawy oraz specyficzne zabiegi pielęgnacyjne w uprawie poszczególnych gatunków roślin warzywnych i sadowniczych. Posiada umiejętność projektowania warzywnika i sadu przydomowego z wykorzystaniem zdobytej wiedzy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_2A_U03posiada pogłębioną umiejętność prawidłowego doboru roślin do dekoracji wnętrz oraz urządzania i pielegnowania terenów zieleni, a także doboru odpowiednich technologii i urządzeń do ich pielęgnacji
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z wymaganiami glebowymi i klimatycznymi poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych, doborem odmian do upraw amatorskich, sposobami pielęgnacji.
Treści programoweT-L-2Projektowanie ogrodu roślin sadowniczych. Tworzenie kosztorysu.
T-L-4Projektowanie amatorskiego ogrodu warzywnego z uwzględnieniem zmianowania i płodozmianu, zasad uprawy współrzędnej, przedplonowej, poplonowej, przyspieszonej uprawy warzyw.
T-L-1Dobór gatunków i odmian do upraw amatorskich ze względu na siłę wzrostu, wzajemne zapylanie, odporność na choroby, porę uzyskiwania dojrzałości owoców oraz wymagania glebowe i świetlne.
T-L-3Dobór odmian roślin warzywnych do upraw amatorskich.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, fotografie, materiał roślinny, próbki materiałów i środków).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: kolokwium
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wymaganej umiejętności.
3,0Student dobiera wybrane metody i terminy uprawy warzyw oraz określa niektóre zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
3,5Student dobiera metody i terminy uprawy podstawowych gatunków warzyw oraz określa podstawowe zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
4,0Student dobiera metody i terminy uprawy większości omawianych gatunków warzyw oraz określa zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
4,5Student dobiera metody i terminy uprawy omawianych gatunków warzyw oraz określa zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie.
5,0Student dobiera prawidłowo metody i terminy uprawy omawianych gatunków warzyw oraz określa zabiegi pielęgnacyjne w ich uprawie. Jest żywo zainteresowany tematyką przedmiotu i studiuje literaturę uzupełniającą związaną z tematyką przedmiotu.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięAK_2A_C05_U02Umie zastosować metody formowania drzew i kkrzewów owocowych w zależności od gatunku i odmiany.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_2A_U03posiada pogłębioną umiejętność prawidłowego doboru roślin do dekoracji wnętrz oraz urządzania i pielegnowania terenów zieleni, a także doboru odpowiednich technologii i urządzeń do ich pielęgnacji
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z wymaganiami glebowymi i klimatycznymi poszczególnych gatunków roślin ogrodniczych, doborem odmian do upraw amatorskich, sposobami pielęgnacji.
Treści programoweT-L-2Projektowanie ogrodu roślin sadowniczych. Tworzenie kosztorysu.
T-L-4Projektowanie amatorskiego ogrodu warzywnego z uwzględnieniem zmianowania i płodozmianu, zasad uprawy współrzędnej, przedplonowej, poplonowej, przyspieszonej uprawy warzyw.
T-L-1Dobór gatunków i odmian do upraw amatorskich ze względu na siłę wzrostu, wzajemne zapylanie, odporność na choroby, porę uzyskiwania dojrzałości owoców oraz wymagania glebowe i świetlne.
T-L-3Dobór odmian roślin warzywnych do upraw amatorskich.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, fotografie, materiał roślinny, próbki materiałów i środków).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: kolokwium
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi zastosować metody formowania wybranych gatunków roślin sadowniczych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięAK_2A_C05_K01Rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia roślin ogrodniczych w diecie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości biologicznej oraz wpływu na jakość życia i środowisko naturalne..
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_2A_K04ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie kształtowania krajobrazu z uwzględnieniem jej wpływu na środowisko
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z systematyką roślin warzywnych i sadowniczych, ich podziałem na grupy użytkowe, budową roślin i części jadalnych.
Treści programoweT-W-1Systematyka, budowa roślin i owoców roślin sadowniczych. Wymagania glebowe i klimatyczne. Omówienie cech ( siła wzrostu, odporność na choroby, wrażliwość na mróz, wielkość owoców i ich wygląd ) wybranych gatunków i odmian roślin sadowniczych. Sposoby formowania poszczególnych gatunków, terminy kwitnienia i uzyskiwania dojrzałości owoców poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych.
T-W-3Ogólna charakterystyka procesów starzenia się roślin. Starzenie się kwiatów i zieleni ciętej. Rola regulatorów wzrostu w procesach starzenia się kwiatów i zieleni ciętej i zapobieganie temu procesowi. Woda - wpływ jakości i składu chemicznego na trwałość kwiatów ciętych i roślin doniczkowych. Zależność trwałości kwiatów ciętych od warunków panujących przed zbiorem. Charakterystyka preparatów służących do otwierania pąków, kondycjonowania, przedłużania trwałości kwiatów i zieleni ciętej. Utrwalanie materiału roślinnego. Przedłużanie trwałości - zalecenia i informacje szczegółowe dla wybranych gatunków roślin ozdobnych. Organizacja i funkcjonowanie rynków hurtowych roślin ozdobnych w Polsce i na świecie. Zbiór, przechowywanie i transport roślin ozdobnych.
T-W-2Ogólna uprawa roślin warzywnych – znaczenie gospodarcze i wartość biologiczna, części jadalne poszczególnych wymagania klimatyczne i glebowe, gatunków, rozmnażania, zasady nawożenia i nawadniania, zmianowanie, uprawy współrzędne, przedplonowe i poplonowe, przyspieszona uprawa warzyw, zbiór i przechowywanie. Charakterystyka poszczególnych grup warzyw – wymagania uprawowe, termin uprawy, dobór metod uprawy, specyficzne zabiegi pielęgnacyjne.
T-L-2Projektowanie ogrodu roślin sadowniczych. Tworzenie kosztorysu.
T-L-4Projektowanie amatorskiego ogrodu warzywnego z uwzględnieniem zmianowania i płodozmianu, zasad uprawy współrzędnej, przedplonowej, poplonowej, przyspieszonej uprawy warzyw.
T-L-1Dobór gatunków i odmian do upraw amatorskich ze względu na siłę wzrostu, wzajemne zapylanie, odporność na choroby, porę uzyskiwania dojrzałości owoców oraz wymagania glebowe i świetlne.
T-L-3Dobór odmian roślin warzywnych do upraw amatorskich.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny).
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, fotografie, materiał roślinny, próbki materiałów i środków).
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem).
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: kolokwium
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student bierze bierny udział w zajeciach, nie uczestniczy w dyskusji, jest mało kreatywny w tworzeniu koncepcji projektowej.
3,5
4,0
4,5
5,0