Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agrobioinżynieria (S1)
specjalność: Zarządzanie środowiskiem

Sylabus przedmiotu Praktyka zawodowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Agrobioinżynieria
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Praktyka zawodowa
Specjalność Produkcja ogrodnicza
Jednostka prowadząca Katedra Agroinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Marek Śnieg <Marek.Snieg@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR6 120 4,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu produkcji ogrodniczej, narzędzi bioinżynieyjnych i nowych technologii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie umiejętności w charakteryzowaniu środowiska w którym przebiegają procesy produkcji ogrodniczej. Praktyczne opanowanie techniki wykonywania ważniejszych prac oraz posługiwania się narzędziami bioinformatycznymi i nowymi technologiami. Ukształtowanie spostrzegawczości i umiejętności analitycznej oceny produkcji.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-1Praktyka zawodowa jest integralną częścią programu studiów i obejmuje następujące działy: - produkcję ogrodniczą, - wykorzystanie narzędzi bioinżynieryjnych iw produkcji ogrodniczej, - nowe technologie ogrodnicze, - ekonomikę i organizację gospodarstwa lub przedsiębiorstwa. Program praktyki stwarza warunki do wykazania przez studenta różnych form aktywności: - w rozwiązywaniu problemów w zakresie produkcji ogrodniczej, - w zakresie organizacji pracy, - w stosunkach społeczych panujących w zakładzie odbywania praktyki.120
120

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Realizacja praktyki w wybranym przedsiębiorstwie lub gospodarstwie120
120

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metoda praktyczna / ćwiczenia produkcyjne.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG08_W01
Student nabywa wiedzy z zakresu praktycznego wykorzystania wiedzy zdobytej na Uczelni.
ABI_1A_W04, ABI_1A_W03, ABI_1A_W02, ABI_1A_W05C-1T-PR-1M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG08_U01
Student potrafi zaprojektować ogrodniczą rolniczą w zależności od warunków siedliskowych i uwarunkowań ekonomicznych.
ABI_1A_U03, ABI_1A_U04, ABI_1A_U08, ABI_1A_U09, ABI_1A_U10C-1T-PR-1M-1S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG08_K01
Student potrafi współdziałać i pracować w grupie, podejmować decyzje, a także ma śwadomość odpowiedzialności za produkcję żywności.
ABI_1A_K01, ABI_1A_K02, ABI_1A_K03C-1T-PR-1M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG08_W01
Student nabywa wiedzy z zakresu praktycznego wykorzystania wiedzy zdobytej na Uczelni.
2,0
3,0Ma ogólną wiedzę na temat powiązania terorii z praktyką.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG08_U01
Student potrafi zaprojektować ogrodniczą rolniczą w zależności od warunków siedliskowych i uwarunkowań ekonomicznych.
2,0
3,0Studen potrafi zaplanować produkcję ogrodniczą.
3,5
4,0
4,5.
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG08_K01
Student potrafi współdziałać i pracować w grupie, podejmować decyzje, a także ma śwadomość odpowiedzialności za produkcję żywności.
2,0
3,0Student potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz podejmować decyzje.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Czyż H., Przewodnik metodyczny do praktyk zawodowych - dla studentów III roku., ZUT w Szczecinie, Szczecin, 2012

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-1Praktyka zawodowa jest integralną częścią programu studiów i obejmuje następujące działy: - produkcję ogrodniczą, - wykorzystanie narzędzi bioinżynieryjnych iw produkcji ogrodniczej, - nowe technologie ogrodnicze, - ekonomikę i organizację gospodarstwa lub przedsiębiorstwa. Program praktyki stwarza warunki do wykazania przez studenta różnych form aktywności: - w rozwiązywaniu problemów w zakresie produkcji ogrodniczej, - w zakresie organizacji pracy, - w stosunkach społeczych panujących w zakładzie odbywania praktyki.120
120

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Realizacja praktyki w wybranym przedsiębiorstwie lub gospodarstwie120
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG08_W01Student nabywa wiedzy z zakresu praktycznego wykorzystania wiedzy zdobytej na Uczelni.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_W04Zna i rozumie dylematy współczesnej cywilizacji, ma wiedzę z zakresu ekonomii, zarządzania i prawa, w tym podstawowych pojęć i zasad z zakresu ochrony własności przemysłowej i praw autorskich
ABI_1A_W03Ma poszerzoną wiedzę z zakresu produkcji rolniczej i ogrodniczej, możliwości stosowania w niej narzędzi genetycznych w aspekcie ich oddziaływana na środowisko
ABI_1A_W02Ma poszerzoną wiedzę z zakresu metod bioinżynieryjnych, a także zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do biosystemów oraz produkcji rolniczej i ogrodniczej
ABI_1A_W05Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości
Cel przedmiotuC-1Nabycie umiejętności w charakteryzowaniu środowiska w którym przebiegają procesy produkcji ogrodniczej. Praktyczne opanowanie techniki wykonywania ważniejszych prac oraz posługiwania się narzędziami bioinformatycznymi i nowymi technologiami. Ukształtowanie spostrzegawczości i umiejętności analitycznej oceny produkcji.
Treści programoweT-PR-1Praktyka zawodowa jest integralną częścią programu studiów i obejmuje następujące działy: - produkcję ogrodniczą, - wykorzystanie narzędzi bioinżynieryjnych iw produkcji ogrodniczej, - nowe technologie ogrodnicze, - ekonomikę i organizację gospodarstwa lub przedsiębiorstwa. Program praktyki stwarza warunki do wykazania przez studenta różnych form aktywności: - w rozwiązywaniu problemów w zakresie produkcji ogrodniczej, - w zakresie organizacji pracy, - w stosunkach społeczych panujących w zakładzie odbywania praktyki.
Metody nauczaniaM-1Metoda praktyczna / ćwiczenia produkcyjne.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma ogólną wiedzę na temat powiązania terorii z praktyką.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG08_U01Student potrafi zaprojektować ogrodniczą rolniczą w zależności od warunków siedliskowych i uwarunkowań ekonomicznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_U03Potrafi samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez cale życie, a także motywować innych do stałego samodoskonalenia
ABI_1A_U04Potrafi wykrywać związki i zależności w procesach zachodzących w systemach rzeczywistych i na tej podstawie tworzyć modele komputerowe i przeprowadzać ich symulacje
ABI_1A_U08Potrafi rozwiązywać zadania i problemy z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa i nauk o środowisku z wykorzystaniem metod oraz narzędzi inżynierskich w szczególności stosując techniki analityczne lub symulacyjne
ABI_1A_U09Potrafi dobrać właściwe metody i narzędzia do rozwiązywania różnych zadań w warunkach nie w pełni przewidywalnych
ABI_1A_U10Potrafi posługiwać się rachunkiem ekonomicznym przy ocenie podejmowanych przedsięwzięć technicznych, dostrzegając znaczenie aspektów społecznych i organizacyjnych
Cel przedmiotuC-1Nabycie umiejętności w charakteryzowaniu środowiska w którym przebiegają procesy produkcji ogrodniczej. Praktyczne opanowanie techniki wykonywania ważniejszych prac oraz posługiwania się narzędziami bioinformatycznymi i nowymi technologiami. Ukształtowanie spostrzegawczości i umiejętności analitycznej oceny produkcji.
Treści programoweT-PR-1Praktyka zawodowa jest integralną częścią programu studiów i obejmuje następujące działy: - produkcję ogrodniczą, - wykorzystanie narzędzi bioinżynieryjnych iw produkcji ogrodniczej, - nowe technologie ogrodnicze, - ekonomikę i organizację gospodarstwa lub przedsiębiorstwa. Program praktyki stwarza warunki do wykazania przez studenta różnych form aktywności: - w rozwiązywaniu problemów w zakresie produkcji ogrodniczej, - w zakresie organizacji pracy, - w stosunkach społeczych panujących w zakładzie odbywania praktyki.
Metody nauczaniaM-1Metoda praktyczna / ćwiczenia produkcyjne.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Studen potrafi zaplanować produkcję ogrodniczą.
3,5
4,0
4,5.
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG08_K01Student potrafi współdziałać i pracować w grupie, podejmować decyzje, a także ma śwadomość odpowiedzialności za produkcję żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów inżynierskich i technicznych
ABI_1A_K02Jest gotów do kształtowania i stosowania postaw prospołecznych: humanizmu, patriotyzmu, tolerancji, otwartości i współpracy oraz efektywnego komunikowania się, inicjowania działań i uczestnictwa w działalności na rzecz środowiska społecznego, a także do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
ABI_1A_K03Jest gotów do podjęcia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pełnione role zawodowe i wymagania tego do innych oraz dbałości o dorobek i tradycje zawodu
Cel przedmiotuC-1Nabycie umiejętności w charakteryzowaniu środowiska w którym przebiegają procesy produkcji ogrodniczej. Praktyczne opanowanie techniki wykonywania ważniejszych prac oraz posługiwania się narzędziami bioinformatycznymi i nowymi technologiami. Ukształtowanie spostrzegawczości i umiejętności analitycznej oceny produkcji.
Treści programoweT-PR-1Praktyka zawodowa jest integralną częścią programu studiów i obejmuje następujące działy: - produkcję ogrodniczą, - wykorzystanie narzędzi bioinżynieryjnych iw produkcji ogrodniczej, - nowe technologie ogrodnicze, - ekonomikę i organizację gospodarstwa lub przedsiębiorstwa. Program praktyki stwarza warunki do wykazania przez studenta różnych form aktywności: - w rozwiązywaniu problemów w zakresie produkcji ogrodniczej, - w zakresie organizacji pracy, - w stosunkach społeczych panujących w zakładzie odbywania praktyki.
Metody nauczaniaM-1Metoda praktyczna / ćwiczenia produkcyjne.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz podejmować decyzje.
3,5
4,0
4,5
5,0