Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agrobioinżynieria (S1)
specjalność: Zarządzanie środowiskiem

Sylabus przedmiotu Produkcja sadownicza:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Agrobioinżynieria
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Produkcja sadownicza
Specjalność Produkcja ogrodnicza
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 30 2,00,30zaliczenie
wykładyW6 30 3,00,70zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza o morfologii, anatomii i systematyce roślin, znajomość regulacji procesów życiowych roślin, znajomość patogenów występujących na roślinach, wiedza o podstawowych właściwościach fizykochemicznych gleb i nawozów, podstawowa wiedza o klimacie regionu.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z gatunkami i odmianami roślin sadowniczych.
C-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy poszczególnych gatunków roślin sadowniczych.
C-3Zapoznanie z nowoczesnymi technologiami upraw sadowniczych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Metody wyznaczania terminu zbiorów owoców. Ocena jakości plonu.5
T-L-2Pomologia15
T-L-3Modele sadów i jagodników10
30
wykłady
T-W-1Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zakładanie sadu i plantacji.10
T-W-2Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy najważniejszych gatunków drzew i krzewów.10
T-W-3Nowoczesne technologie uprawy i ochrony roślin sadowniczych.10
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia ćwiczeń18
A-L-3Konsultacje2
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Analiza literatury dotyczącej tematyki wykładów22
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia21
A-W-4Konsultacje2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie odmian
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG03_W01
Ma wiedzę o gatunkach i odmianach sadowniczych i ich wymaganiach oraz o nowoczesnych technologiach uprawy drzew i krzewów
ABI_1A_W03, ABI_1A_W02C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-L-2, T-L-3, T-L-1, T-W-3M-2, M-1, M-4, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG03_U01
Student posiada umiejętność rozpoznawania oraz uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów sadowniczych oraz diagnostyki zagrożeń występujących w procesie produkcji.
ABI_1A_U07, ABI_1A_U08C-3, C-1, C-2T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-W-2, T-W-3, T-L-2M-1, M-4, M-2, M-3S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG03_K01
Jest zorientowany w aktualnych trendach i technologiach produkcji sadowniczej i ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości
ABI_1A_K01, ABI_1A_K02C-3, C-1, C-2T-W-2, T-L-1, T-L-3, T-W-3, T-L-2, T-W-1M-4, M-2, M-3, M-1S-3, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG03_W01
Ma wiedzę o gatunkach i odmianach sadowniczych i ich wymaganiach oraz o nowoczesnych technologiach uprawy drzew i krzewów
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę na temat gatunków i odmian sadowniczych oraz ich wymagań
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG03_U01
Student posiada umiejętność rozpoznawania oraz uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów sadowniczych oraz diagnostyki zagrożeń występujących w procesie produkcji.
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym opanował umiejętność rozpoznawania oraz uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów sadownicze, potrafi rozpoznawać najważniejsze zagrożenia występujące w procesie produkcji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG03_K01
Jest zorientowany w aktualnych trendach i technologiach produkcji sadowniczej i ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości
2,0
3,0student ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000
  2. Rejman A., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 1994
  3. Żurawicz E., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. MIESIĘCZNIK PRAKTYCZNEGO SADOWNICTWA – SAD
  2. Hasło Ogrodnicze
  3. Jagodnik

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody wyznaczania terminu zbiorów owoców. Ocena jakości plonu.5
T-L-2Pomologia15
T-L-3Modele sadów i jagodników10
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zakładanie sadu i plantacji.10
T-W-2Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy najważniejszych gatunków drzew i krzewów.10
T-W-3Nowoczesne technologie uprawy i ochrony roślin sadowniczych.10
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia ćwiczeń18
A-L-3Konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Analiza literatury dotyczącej tematyki wykładów22
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia21
A-W-4Konsultacje2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG03_W01Ma wiedzę o gatunkach i odmianach sadowniczych i ich wymaganiach oraz o nowoczesnych technologiach uprawy drzew i krzewów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_W03Ma poszerzoną wiedzę z zakresu produkcji rolniczej i ogrodniczej, możliwości stosowania w niej narzędzi genetycznych w aspekcie ich oddziaływana na środowisko
ABI_1A_W02Ma poszerzoną wiedzę z zakresu metod bioinżynieryjnych, a także zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do biosystemów oraz produkcji rolniczej i ogrodniczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z gatunkami i odmianami roślin sadowniczych.
C-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy poszczególnych gatunków roślin sadowniczych.
Treści programoweT-W-1Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zakładanie sadu i plantacji.
T-W-2Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy najważniejszych gatunków drzew i krzewów.
T-L-2Pomologia
T-L-3Modele sadów i jagodników
T-L-1Metody wyznaczania terminu zbiorów owoców. Ocena jakości plonu.
T-W-3Nowoczesne technologie uprawy i ochrony roślin sadowniczych.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy, kolekcje roślin)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie odmian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę na temat gatunków i odmian sadowniczych oraz ich wymagań
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG03_U01Student posiada umiejętność rozpoznawania oraz uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów sadowniczych oraz diagnostyki zagrożeń występujących w procesie produkcji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_U07Potrafi samodzielnie posługiwać się materiałami źródłowymi w zakresie analizy i syntezy zawartych w nich informacji oraz poddawać je krytycznej ocenie w odniesieniu do problemów produkcji roślinnej i ogrodniczej oraz jej oddziaływania na środowisko
ABI_1A_U08Potrafi rozwiązywać zadania i problemy z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa i nauk o środowisku z wykorzystaniem metod oraz narzędzi inżynierskich w szczególności stosując techniki analityczne lub symulacyjne
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie z nowoczesnymi technologiami upraw sadowniczych.
C-1Zapoznanie z gatunkami i odmianami roślin sadowniczych.
C-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy poszczególnych gatunków roślin sadowniczych.
Treści programoweT-W-1Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zakładanie sadu i plantacji.
T-L-1Metody wyznaczania terminu zbiorów owoców. Ocena jakości plonu.
T-L-3Modele sadów i jagodników
T-W-2Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy najważniejszych gatunków drzew i krzewów.
T-W-3Nowoczesne technologie uprawy i ochrony roślin sadowniczych.
T-L-2Pomologia
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy, kolekcje roślin)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: rozpoznawanie odmian
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym opanował umiejętność rozpoznawania oraz uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów sadownicze, potrafi rozpoznawać najważniejsze zagrożenia występujące w procesie produkcji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG03_K01Jest zorientowany w aktualnych trendach i technologiach produkcji sadowniczej i ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów inżynierskich i technicznych
ABI_1A_K02Jest gotów do kształtowania i stosowania postaw prospołecznych: humanizmu, patriotyzmu, tolerancji, otwartości i współpracy oraz efektywnego komunikowania się, inicjowania działań i uczestnictwa w działalności na rzecz środowiska społecznego, a także do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie z nowoczesnymi technologiami upraw sadowniczych.
C-1Zapoznanie z gatunkami i odmianami roślin sadowniczych.
C-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy poszczególnych gatunków roślin sadowniczych.
Treści programoweT-W-2Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy najważniejszych gatunków drzew i krzewów.
T-L-1Metody wyznaczania terminu zbiorów owoców. Ocena jakości plonu.
T-L-3Modele sadów i jagodników
T-W-3Nowoczesne technologie uprawy i ochrony roślin sadowniczych.
T-L-2Pomologia
T-W-1Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zakładanie sadu i plantacji.
Metody nauczaniaM-4Metody praktyczne (pokaz)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, filmy, kolekcje roślin)
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: kolokwium
S-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości
3,5
4,0
4,5
5,0