Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agrobioinżynieria (S1)
specjalność: Zarządzanie środowiskiem
Sylabus przedmiotu Uprawa roślin do celów spożywczych, paszowych i przemysłowych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Agrobioinżynieria | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Uprawa roślin do celów spożywczych, paszowych i przemysłowych | ||
Specjalność | Produkcja rolnicza | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Agroinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Marek Bury <Marek.Bury@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Nabycie teoretycznych i praktycznych wiadomości z zakresu systematyki, rozwoju roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych oraz ich agrotechniki w warunkach siedliskowych Polski. |
C-2 | Celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy w zakresie podstawowych gatunków roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych, w tym zapoznanie z biologią tych gatunków, wpływie warunków agroekologicznych na wielkość i zmienność uzyskiwanych plonów |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Rozpoznawanie gatunków roślin spożywczych na podstawie cech nasion i materiału siewnego, organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe: cechy określające początek i koniec fazy w nawiązaniu do zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w tych fazach. | 12 |
T-L-2 | Rozpoznawanie gatunków roślin paszowych na podstawie cech nasion i materiału siewnego, organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe: cechy określające początek i koniec fazy w nawiązaniu do zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w tych fazach. | 4 |
T-L-3 | Rozpoznawanie gatunków roślin przemysłowych na podstawie cech nasion i materiału siewnego, organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe: cechy określające początek i koniec fazy w nawiązaniu do zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w tych fazach (np. kształtowanie rozety, ocena roślin przed zimą, budowa i rozwój systemu korzeniowego, itd.) | 9 |
T-L-4 | Zajęcia terenowe w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Lipniku dotyczące rozpoznawania roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych. Zaliczenie ćwiczeń. | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie do przedmiotu. Znaczenie gospodarcze gatunków roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych. Aktualna powierzchnia i produkcja roślin użytkowych w Polsce i w świecie oraz perspektywy i kierunki zmian w przyszłości | 2 |
T-W-2 | Aktualna i perspektywiczna technologia uprawy zbóż (pszenicy ozimej i jarej, żyta, pszenżyta, jęczmienia ozimego i jarego, owsa) w aspekcie kształtowania wielkości i jakości plonu ziarna (paszowe, chlebowe). Główne elementy technologii produkcji (m.in. stanowisko w zmianowaniu, uwarunkowania biologiczne, gospodarcze i ekonomiczne, odmiany, jakość materiału siewnego, technika siewu, nawożenie, itd. | 10 |
T-W-3 | Aktualna i perspektywiczna technologia uprawy roślin pastewnych i kukurydzy (zboża, bobowate, w tym soja, lucerna, i in.) w aspekcie kształtowania wielkości i jakości plonu. Główne elementy technologii produkcji (m.in. stanowisko w zmianowaniu, uwarunkowania biologiczne, gospodarcze i ekonomiczne, odmiany, jakość materiału siewnego, technika siewu, nawożenie, itd. | 8 |
T-W-4 | Aktualna i perspektywiczna technologia uprawy roślin przemysłowych (m.in. rzepak, gorczyca, len, konopie, burak cukrowy) w aspekcie kształtowania wielkości i jakości plonu. Główne elementy technologii produkcji (m.in. stanowisko w zmianowaniu, uwarunkowania biologiczne, gospodarcze i ekonomiczne, odmiany, jakość materiału siewnego, technika siewu, nawożenie, itp. | 10 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia | 18 |
A-L-3 | Konsultacje | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Studiowanie wskazanej literatury | 22 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 21 |
A-W-4 | Konsultacje | 2 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
M-2 | Prezentacje multimedialne |
M-3 | Pokaz |
M-4 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Test |
S-2 | Ocena formująca: Sprawdzian - koloquium |
S-3 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny |
S-4 | Ocena formująca: Ćwiczenia laboratoryjne i terenowe |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ABI_1A_R01_W01 Student zna podstawowe technologie uprawy roślin przeznaczonych do produkcji żywności, paszy i na cele przemysłowe, potrafi wykorzystać ich potencjał produkcyjny prowadząc intensywną i zrównoważoną gospodarkę środkami produkcji | ABI_1A_W02 | — | — | C-1 | T-W-2, T-L-3, T-W-1 | M-3, M-1, M-2 | S-2, S-4, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ABI_1A_R01_U01 Student umie dobierać gatunki roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych do różnych warunków siedliskowych. Potrafi zaplanować i ocenić technologię produkcji określonego surowca | ABI_1A_U05 | — | — | C-2 | T-L-4, T-L-3 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-3, S-1, S-4, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ABI_1A_R01_K01 Student wykazuje zrozumienie podstawowych procesów wpływających na wielkość i jakość uzyskiwanych plonów roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych | ABI_1A_K01 | — | — | C-2 | T-W-1, T-L-4, T-W-2, T-W-3 | M-2, M-3, M-1 | S-2, S-1, S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ABI_1A_R01_W01 Student zna podstawowe technologie uprawy roślin przeznaczonych do produkcji żywności, paszy i na cele przemysłowe, potrafi wykorzystać ich potencjał produkcyjny prowadząc intensywną i zrównoważoną gospodarkę środkami produkcji | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe pojęcia, lecz nie w pełni wykazuje zależności pomiędzy nimi, potrafi rozpoznać podstawowe gatunki roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ABI_1A_R01_U01 Student umie dobierać gatunki roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych do różnych warunków siedliskowych. Potrafi zaplanować i ocenić technologię produkcji określonego surowca | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi dobrać niektóre gatunki roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych do warunków siedliskowych i zna ogólny schemat technologii ich uprawy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ABI_1A_R01_K01 Student wykazuje zrozumienie podstawowych procesów wpływających na wielkość i jakość uzyskiwanych plonów roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje zrozumienie niektórych z podstawowych procesów wpływających na uprawę roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kotecki A. (red.), Uprawa roślin, T.1, T 2, T 3, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2020
- Krzymański J., Olej rzepakowy - nowy surowiec, nowa prawda, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, Warszawa, 2019, monografia
- Hołubowicz-Kliza G., Uprawa słonecznika dla przemysłu tłuszczowego, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy, 2015, Instrukcja Upowszechnieniowa nr 206
Literatura dodatkowa
- Sułek A., Noworolnik K., Uprawa odmian pszenicy jarej na cele wypiekowe i paszowe, Wydawnictwo IUNG-PIB, Puławy, 2016, Instrukcja Upowszechnieniowa, 193
- zespół IUNG, Integrowana uprawa: pszenicy, jęczmienia, pszenżyta, owsa, rzepaku, buraka ..., IUNG-PIB, 2020, Integrowane uprawy poszczególnych gatunków w pdf dostępne w internecie
- Jamroz D. (red.), Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, T.3, PWN, Warszawa, 2023