Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agrobioinżynieria (S1)
specjalność: Produkcja rolnicza

Sylabus przedmiotu Rośliny przyprawowe i lecznicze - uprawa i zastosowanie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Agrobioinżynieria
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Rośliny przyprawowe i lecznicze - uprawa i zastosowanie
Specjalność Produkcja rolnicza
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 30 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych związków chemicznych, zagadnień dotyczących klasyfikacji roślin, metod rozmnażania roślin, zasad ochrony roślin.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem roślin zielarskich, podstawowymi związkami biologicznie czynnymi w roślinach leczniczych i surowcach zielarskich, rodzajami surowców.
C-2Zapoznanie z biologią roślin zielarskich ich właściwościami przyprawowymi i leczniczymi oraz ich zastosowaniem w fitoterapii i gospodarstwie domowym, metodami upraw, zasadami zbioru, suszenia i przechowywania surowców, wymaganiami jakościowymi. .

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Opis botaniczny, właściwości leczniczei przyprawowe roślin i surowców zielarskich: olejkowych, alkaloidowych, goryczkowych, glikozydowych, śluzowych, flawonoidowych, witaminowych, zawierających antocyjany, garbnmiki, antrachinony, żywice, saponiny, kumaryny.16
T-L-2Projektowanie ogrodu roślin przyprawowych; pojemnikowa uprawa ziół.6
T-L-3Ocena stanowisk naturalnego występowania wybranych gatunków ziół na stanowiskach naturalnych.8
30
wykłady
T-W-1Stan, organizacja i koncentracja produkcji zielarskiej w Polsce i na świecie.2
T-W-2Surowce zielarskie. Związki biologicznie czynne zawarte w ziołach, sposoby wykorzystania ziół, zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców.8
T-W-3Wpływ czynników środowiska na plon i jakość surowców zielarskich. Rozmnażanie roślin leczniczych i przyprawowych, miejsce uprawy, rodzaje ogrodów roślin przyprawowych.8
T-W-4Metody uprawy wybranych roślinleczniczych i przyprawowych.12
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia ćwiczeń18
A-L-3Konsultacje2
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie wskazanej literatury i przygotowanie do zaliczenia przedmiotu18
A-W-3Konsultacje2
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe (dyskusja, ocena jakości surowców, ocena stanowisk naturalnego występowania ziół, projektowanie ogrodu roślin przyprawowych)
M-3Metody praktyczne (rozpoznawanie roślin, identyfikacja surowców)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian - identyfikacja i ocena jakości surowców zielarskich
S-2Ocena formująca: kolokwium
S-3Ocena formująca: ocena projektu
S-4Ocena formująca: sprawozdanie z oceny stanowiska naturalnego występowania roślin
S-5Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne części wykładowej

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG11-R_W01
Student ma wiedzę na temat znaczenia produkcji zielarskiej w Polsce i na świecie, ochrony środowiska naturalnego przy pozyskiwaniu surowców ze stanowisk naturalnych. Zna biologię roślin leczniczychi przyprawowych, rodzaje surowców, związki biologicznie czynne wsurowcach, zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców oraz ich wykorzystywania. Student posiada wiedzę na temat metod uprawy najważniejszych roślin leczniczychoraz czynników środowiska mających wpływ na plon i jakość surowców zielarskich.
ABI_1A_W02C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1S-2, S-5

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG11-R_U01
Student posiada umiejętność rozwiązywania zadań praktycznych związanych z rozpoznawaniem roślin leczniczychi przyprawowych w powiązaniu z identyfikacją i oceną jakości surowców. Student praktycznie ocenia i dobiera odpowiednie stanowisko i metodę uprawy poszczególnych gatunków roślin, właściwie ocenia wpływ czynników środowiskowych na plon i jakość surowców zielarskich. Potrafi określić rodzaj surowca konkretnych roślin, wskazać podstawowe związki biologicznie czynne w nim zawarte i powiązać je z zastosowaniem surowca.
ABI_1A_U07, ABI_1A_U08C-1, C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4, S-5

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG11-R_K01
Student ma świadonmość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności, w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje związane z ogólnie pojętym zagadnieniem zielarstwa.
ABI_1A_K01C-1, C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4, S-5

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG11-R_W01
Student ma wiedzę na temat znaczenia produkcji zielarskiej w Polsce i na świecie, ochrony środowiska naturalnego przy pozyskiwaniu surowców ze stanowisk naturalnych. Zna biologię roślin leczniczychi przyprawowych, rodzaje surowców, związki biologicznie czynne wsurowcach, zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców oraz ich wykorzystywania. Student posiada wiedzę na temat metod uprawy najważniejszych roślin leczniczychoraz czynników środowiska mających wpływ na plon i jakość surowców zielarskich.
2,0
3,0Student ma ogólą wiedzę na temat znaczenia uprawy i zbioru ziół w Polsce i na świecie. Zna podstawowe rośliny zielarskie, wymienia podstawowe surowce i związki biologicznie czynne w nich zawarte oraz ogólne zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG11-R_U01
Student posiada umiejętność rozwiązywania zadań praktycznych związanych z rozpoznawaniem roślin leczniczychi przyprawowych w powiązaniu z identyfikacją i oceną jakości surowców. Student praktycznie ocenia i dobiera odpowiednie stanowisko i metodę uprawy poszczególnych gatunków roślin, właściwie ocenia wpływ czynników środowiskowych na plon i jakość surowców zielarskich. Potrafi określić rodzaj surowca konkretnych roślin, wskazać podstawowe związki biologicznie czynne w nim zawarte i powiązać je z zastosowaniem surowca.
2,0
3,0Student rozpoznaje podstawowe gatunki ziół i surowców zielarskich. Potrafi wykonać ocenę podstawowych cech jakości surowców. Potrafi dobrać metody uprawy niektórych gatunków ziół i wskazać podstawowe czynniki środowiska wpływające na plonowanie roślin leczniczych. potrafi określić rodzaj surowca niektórych roślin leczniczych, wskazać niektóre związki biologicznie czynne w nim zawarte i podstawowe zastosowanie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG11-R_K01
Student ma świadonmość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności, w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje związane z ogólnie pojętym zagadnieniem zielarstwa.
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie wykazuje większego zainteresowania tematyką przedmiotu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kołodziej B., Uprawa ziół, PWRiL, Warszawa, 2010
  2. Rumińska A., Ożarowski A., Leksykon roślin leczniczych, PWRiL, Warszawa, 1990

Literatura dodatkowa

  1. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Opis botaniczny, właściwości leczniczei przyprawowe roślin i surowców zielarskich: olejkowych, alkaloidowych, goryczkowych, glikozydowych, śluzowych, flawonoidowych, witaminowych, zawierających antocyjany, garbnmiki, antrachinony, żywice, saponiny, kumaryny.16
T-L-2Projektowanie ogrodu roślin przyprawowych; pojemnikowa uprawa ziół.6
T-L-3Ocena stanowisk naturalnego występowania wybranych gatunków ziół na stanowiskach naturalnych.8
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Stan, organizacja i koncentracja produkcji zielarskiej w Polsce i na świecie.2
T-W-2Surowce zielarskie. Związki biologicznie czynne zawarte w ziołach, sposoby wykorzystania ziół, zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców.8
T-W-3Wpływ czynników środowiska na plon i jakość surowców zielarskich. Rozmnażanie roślin leczniczych i przyprawowych, miejsce uprawy, rodzaje ogrodów roślin przyprawowych.8
T-W-4Metody uprawy wybranych roślinleczniczych i przyprawowych.12
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia ćwiczeń18
A-L-3Konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie wskazanej literatury i przygotowanie do zaliczenia przedmiotu18
A-W-3Konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG11-R_W01Student ma wiedzę na temat znaczenia produkcji zielarskiej w Polsce i na świecie, ochrony środowiska naturalnego przy pozyskiwaniu surowców ze stanowisk naturalnych. Zna biologię roślin leczniczychi przyprawowych, rodzaje surowców, związki biologicznie czynne wsurowcach, zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców oraz ich wykorzystywania. Student posiada wiedzę na temat metod uprawy najważniejszych roślin leczniczychoraz czynników środowiska mających wpływ na plon i jakość surowców zielarskich.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_W02Ma poszerzoną wiedzę z zakresu metod bioinżynieryjnych, a także zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do biosystemów oraz produkcji rolniczej i ogrodniczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem roślin zielarskich, podstawowymi związkami biologicznie czynnymi w roślinach leczniczych i surowcach zielarskich, rodzajami surowców.
C-2Zapoznanie z biologią roślin zielarskich ich właściwościami przyprawowymi i leczniczymi oraz ich zastosowaniem w fitoterapii i gospodarstwie domowym, metodami upraw, zasadami zbioru, suszenia i przechowywania surowców, wymaganiami jakościowymi. .
Treści programoweT-W-1Stan, organizacja i koncentracja produkcji zielarskiej w Polsce i na świecie.
T-W-2Surowce zielarskie. Związki biologicznie czynne zawarte w ziołach, sposoby wykorzystania ziół, zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców.
T-W-3Wpływ czynników środowiska na plon i jakość surowców zielarskich. Rozmnażanie roślin leczniczych i przyprawowych, miejsce uprawy, rodzaje ogrodów roślin przyprawowych.
T-W-4Metody uprawy wybranych roślinleczniczych i przyprawowych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium
S-5Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne części wykładowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma ogólą wiedzę na temat znaczenia uprawy i zbioru ziół w Polsce i na świecie. Zna podstawowe rośliny zielarskie, wymienia podstawowe surowce i związki biologicznie czynne w nich zawarte oraz ogólne zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG11-R_U01Student posiada umiejętność rozwiązywania zadań praktycznych związanych z rozpoznawaniem roślin leczniczychi przyprawowych w powiązaniu z identyfikacją i oceną jakości surowców. Student praktycznie ocenia i dobiera odpowiednie stanowisko i metodę uprawy poszczególnych gatunków roślin, właściwie ocenia wpływ czynników środowiskowych na plon i jakość surowców zielarskich. Potrafi określić rodzaj surowca konkretnych roślin, wskazać podstawowe związki biologicznie czynne w nim zawarte i powiązać je z zastosowaniem surowca.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_U07Potrafi samodzielnie posługiwać się materiałami źródłowymi w zakresie analizy i syntezy zawartych w nich informacji oraz poddawać je krytycznej ocenie w odniesieniu do problemów produkcji roślinnej i ogrodniczej oraz jej oddziaływania na środowisko
ABI_1A_U08Potrafi rozwiązywać zadania i problemy z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa i nauk o środowisku z wykorzystaniem metod oraz narzędzi inżynierskich w szczególności stosując techniki analityczne lub symulacyjne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem roślin zielarskich, podstawowymi związkami biologicznie czynnymi w roślinach leczniczych i surowcach zielarskich, rodzajami surowców.
C-2Zapoznanie z biologią roślin zielarskich ich właściwościami przyprawowymi i leczniczymi oraz ich zastosowaniem w fitoterapii i gospodarstwie domowym, metodami upraw, zasadami zbioru, suszenia i przechowywania surowców, wymaganiami jakościowymi. .
Treści programoweT-L-1Opis botaniczny, właściwości leczniczei przyprawowe roślin i surowców zielarskich: olejkowych, alkaloidowych, goryczkowych, glikozydowych, śluzowych, flawonoidowych, witaminowych, zawierających antocyjany, garbnmiki, antrachinony, żywice, saponiny, kumaryny.
T-L-2Projektowanie ogrodu roślin przyprawowych; pojemnikowa uprawa ziół.
T-L-3Ocena stanowisk naturalnego występowania wybranych gatunków ziół na stanowiskach naturalnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe (dyskusja, ocena jakości surowców, ocena stanowisk naturalnego występowania ziół, projektowanie ogrodu roślin przyprawowych)
M-3Metody praktyczne (rozpoznawanie roślin, identyfikacja surowców)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian - identyfikacja i ocena jakości surowców zielarskich
S-2Ocena formująca: kolokwium
S-3Ocena formująca: ocena projektu
S-4Ocena formująca: sprawozdanie z oceny stanowiska naturalnego występowania roślin
S-5Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne części wykładowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozpoznaje podstawowe gatunki ziół i surowców zielarskich. Potrafi wykonać ocenę podstawowych cech jakości surowców. Potrafi dobrać metody uprawy niektórych gatunków ziół i wskazać podstawowe czynniki środowiska wpływające na plonowanie roślin leczniczych. potrafi określić rodzaj surowca niektórych roślin leczniczych, wskazać niektóre związki biologicznie czynne w nim zawarte i podstawowe zastosowanie.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG11-R_K01Student ma świadonmość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności, w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje związane z ogólnie pojętym zagadnieniem zielarstwa.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów inżynierskich i technicznych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem roślin zielarskich, podstawowymi związkami biologicznie czynnymi w roślinach leczniczych i surowcach zielarskich, rodzajami surowców.
C-2Zapoznanie z biologią roślin zielarskich ich właściwościami przyprawowymi i leczniczymi oraz ich zastosowaniem w fitoterapii i gospodarstwie domowym, metodami upraw, zasadami zbioru, suszenia i przechowywania surowców, wymaganiami jakościowymi. .
Treści programoweT-L-1Opis botaniczny, właściwości leczniczei przyprawowe roślin i surowców zielarskich: olejkowych, alkaloidowych, goryczkowych, glikozydowych, śluzowych, flawonoidowych, witaminowych, zawierających antocyjany, garbnmiki, antrachinony, żywice, saponiny, kumaryny.
T-L-2Projektowanie ogrodu roślin przyprawowych; pojemnikowa uprawa ziół.
T-L-3Ocena stanowisk naturalnego występowania wybranych gatunków ziół na stanowiskach naturalnych.
T-W-1Stan, organizacja i koncentracja produkcji zielarskiej w Polsce i na świecie.
T-W-2Surowce zielarskie. Związki biologicznie czynne zawarte w ziołach, sposoby wykorzystania ziół, zasady zbioru, suszenia i przechowywania surowców.
T-W-3Wpływ czynników środowiska na plon i jakość surowców zielarskich. Rozmnażanie roślin leczniczych i przyprawowych, miejsce uprawy, rodzaje ogrodów roślin przyprawowych.
T-W-4Metody uprawy wybranych roślinleczniczych i przyprawowych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe (dyskusja, ocena jakości surowców, ocena stanowisk naturalnego występowania ziół, projektowanie ogrodu roślin przyprawowych)
M-3Metody praktyczne (rozpoznawanie roślin, identyfikacja surowców)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian - identyfikacja i ocena jakości surowców zielarskich
S-2Ocena formująca: kolokwium
S-3Ocena formująca: ocena projektu
S-4Ocena formująca: sprawozdanie z oceny stanowiska naturalnego występowania roślin
S-5Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne części wykładowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie wykazuje większego zainteresowania tematyką przedmiotu.
3,5
4,0
4,5
5,0