Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agrobioinżynieria (S1)
specjalność: Produkcja ogrodnicza

Sylabus przedmiotu Nowe technologie w ogrodnictwie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Agrobioinżynieria
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Nowe technologie w ogrodnictwie
Specjalność Produkcja ogrodnicza
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 30 3,00,70zaliczenie
laboratoriaL7 30 2,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiadomości z zakresu uprawy roślin ogrodniczych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z nowymi technologiami w uprawie roślin ogrodniczych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Nowoczesne metody produkcji rozsady warzyw.4
T-L-2Metody uprawy ekologicznej i integrowanej wybranych gatunków warzyw. Prowadzenie i wypełnianie Dziennika uprawy warzyw dla projektowanej uprawy.6
T-L-3Nowe technologie w uprawach sadowniczych.6
T-L-4Integrowana produkcja owoców.4
T-L-5Zrównoważone systemy produkcji kwiatów, roślin rabatowych i doniczkowych. Kalkulacja śladu węglowego dla wybranych upraw.4
T-L-6Oceny oddziaływania na środowisko generowanego podczas cykli życia (technika LCA) wybranych upraw roślin ozdobnych.6
30
wykłady
T-W-1Zasady ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw polowych i pod osłonami.6
T-W-2Uprawy bezglebowe warzyw w pod osłonami.4
T-W-3Zasady ekologicznej i integrowanej uprawy roślin sadowniczych6
T-W-4Uprawy bezglebowe roślin jagodowych.4
T-W-5Nowe technologie upraw roślin ozdobnych w systemach: konwencjonalnym, integrowanym i ekologicznym. Uprawy zrównoważone.6
T-W-6Zaawansowane technologie uprawy roślin ozdobnych. Systemy bezglebowe w uprawie roślin ozdobnych. Strategia Net Zero.4
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia18
A-L-3Konsultacje2
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury21
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia22
A-W-4Konsultacje2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające: wykład.
M-2Metody aktywizujące: dyskusja.
M-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna.
M-4Metody praktyczne: projekt.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena projektu i prezentacji
S-2Ocena formująca: kolokwium
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG05_W01
Student posiada wiedzę odnośnie zasad ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw oraz zastosowania nowych technologii w warzywnictwie polowym i pod osłonami.
ABI_1A_W02, ABI_1A_W03C-1T-W-1, T-L-1, T-W-2, T-L-2M-4, M-3, M-1, M-2S-3, S-2, S-1
ABI_1A_OG05_W02
Student dobiera nowe rozwiązania technologiczne mające zachować optymalną jakość środowiska w produkcji roślin ogrodniczych
ABI_1A_W02, ABI_1A_W03C-1T-W-6, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-L-2, T-L-1, T-L-6, T-L-4, T-L-5, T-L-3M-2, M-4, M-1, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG05_U01
Wyszukuje, wykorzystuje i przedstawia informacje na temat uprawy warzyw metodą ekologiczną i integrowaną. Ocenia korzyści i zagrożenia współczesnych systemów gospodarowania. Posiada umiejętność prowadzenia produkcji warzyw metodą integrowaną.
ABI_1A_U03, ABI_1A_U08C-1T-W-2, T-W-1, T-L-2, T-L-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-3, S-2
ABI_1A_OG05_U02
Student identyfikuje oraz hierarchizuje poszczególne zagrożenia i poszukuje nowych rozwiązań technologicznych mających zachować optymalną jakość środowiska w produkcji roślin ogrodniczych.
ABI_1A_U03, ABI_1A_U08C-1T-W-6, T-L-3, T-W-4, T-L-2, T-W-3, T-L-1, T-W-5, T-L-5, T-L-4, T-L-6M-3, M-4, M-1, M-2S-2, S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_OG05_K01
Ma świadomość przestrzegania zasad zachowania równowagi środowiska przyrodniczego i rozumie skutki swojej działalności.
ABI_1A_K01, ABI_1A_K03C-1T-L-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-L-5, T-W-6, T-L-6, T-W-3, T-W-4, T-L-4, T-L-3M-2, M-3, M-1, M-4S-3, S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG05_W01
Student posiada wiedzę odnośnie zasad ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw oraz zastosowania nowych technologii w warzywnictwie polowym i pod osłonami.
2,0
3,0Student opanował wymaganą wiedzę na poziomie podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
ABI_1A_OG05_W02
Student dobiera nowe rozwiązania technologiczne mające zachować optymalną jakość środowiska w produkcji roślin ogrodniczych
2,0
3,0Student zna w stopniu podstawowym nowe rozwiązania technologiczne w produkcji roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG05_U01
Wyszukuje, wykorzystuje i przedstawia informacje na temat uprawy warzyw metodą ekologiczną i integrowaną. Ocenia korzyści i zagrożenia współczesnych systemów gospodarowania. Posiada umiejętność prowadzenia produkcji warzyw metodą integrowaną.
2,0
3,0Student posiada wymagane umiejętności w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
ABI_1A_OG05_U02
Student identyfikuje oraz hierarchizuje poszczególne zagrożenia i poszukuje nowych rozwiązań technologicznych mających zachować optymalną jakość środowiska w produkcji roślin ogrodniczych.
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym identyfikuje poszczególne zagrożenia i poszukuje podstawowych rozwiązań technologicznych mających zachować optymalną jakość środowiska w produkcji roślin ogrodniczych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_OG05_K01
Ma świadomość przestrzegania zasad zachowania równowagi środowiska przyrodniczego i rozumie skutki swojej działalności.
2,0
3,0Wykazuje małe zainteresowanie dodatkowymi, bieżącymi informacjami o agrotechnice i stanie prawnym uprawy ekologicznej i integrowanej roślin ogrodniczych oraz nowych technologii upraw.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Włodzimierz Stachura, Nowe technologie w uprawie roślin ogrodniczych, CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE ODDZIAŁ W RADOMIU, RADOM, 2022
  2. Salachna P., Trends in Ornamental Plant Production, MDPI, Basel, Switzerland, 2022, ISBN 978-3-0365-4685-8
  3. Metodyki integrowanej produkcji ntegrowana produkcja urzędowo kontrolowana, Wyd. PRION, Warszawa, 2011
  4. Tyburski J., Żakowska J., Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, Wydaw. SGGW, Warszawa, 2007
  5. Zofia Starck, Julita Rabiza-Świder, Biologia roślin ozdobnych. Wybrane zagadnienia, SGGW, Warszawa, 2015

Literatura dodatkowa

  1. Kodeks Dobrej Praktyki Ochrony Roślin, 2011
  2. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej, 2011
  3. Program ochrony roślin sadowniczych na rok 2023, 2023
  4. Howard M. Resh, Hydroponic Food Production, Taylor & Francis Ltd, 2022

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Nowoczesne metody produkcji rozsady warzyw.4
T-L-2Metody uprawy ekologicznej i integrowanej wybranych gatunków warzyw. Prowadzenie i wypełnianie Dziennika uprawy warzyw dla projektowanej uprawy.6
T-L-3Nowe technologie w uprawach sadowniczych.6
T-L-4Integrowana produkcja owoców.4
T-L-5Zrównoważone systemy produkcji kwiatów, roślin rabatowych i doniczkowych. Kalkulacja śladu węglowego dla wybranych upraw.4
T-L-6Oceny oddziaływania na środowisko generowanego podczas cykli życia (technika LCA) wybranych upraw roślin ozdobnych.6
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zasady ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw polowych i pod osłonami.6
T-W-2Uprawy bezglebowe warzyw w pod osłonami.4
T-W-3Zasady ekologicznej i integrowanej uprawy roślin sadowniczych6
T-W-4Uprawy bezglebowe roślin jagodowych.4
T-W-5Nowe technologie upraw roślin ozdobnych w systemach: konwencjonalnym, integrowanym i ekologicznym. Uprawy zrównoważone.6
T-W-6Zaawansowane technologie uprawy roślin ozdobnych. Systemy bezglebowe w uprawie roślin ozdobnych. Strategia Net Zero.4
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia18
A-L-3Konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury21
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia22
A-W-4Konsultacje2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG05_W01Student posiada wiedzę odnośnie zasad ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw oraz zastosowania nowych technologii w warzywnictwie polowym i pod osłonami.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_W02Ma poszerzoną wiedzę z zakresu metod bioinżynieryjnych, a także zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do biosystemów oraz produkcji rolniczej i ogrodniczej
ABI_1A_W03Ma poszerzoną wiedzę z zakresu produkcji rolniczej i ogrodniczej, możliwości stosowania w niej narzędzi genetycznych w aspekcie ich oddziaływana na środowisko
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowymi technologiami w uprawie roślin ogrodniczych
Treści programoweT-W-1Zasady ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw polowych i pod osłonami.
T-L-1Nowoczesne metody produkcji rozsady warzyw.
T-W-2Uprawy bezglebowe warzyw w pod osłonami.
T-L-2Metody uprawy ekologicznej i integrowanej wybranych gatunków warzyw. Prowadzenie i wypełnianie Dziennika uprawy warzyw dla projektowanej uprawy.
Metody nauczaniaM-4Metody praktyczne: projekt.
M-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna.
M-1Metody podające: wykład.
M-2Metody aktywizujące: dyskusja.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: kolokwium
S-1Ocena formująca: ocena projektu i prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował wymaganą wiedzę na poziomie podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG05_W02Student dobiera nowe rozwiązania technologiczne mające zachować optymalną jakość środowiska w produkcji roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_W02Ma poszerzoną wiedzę z zakresu metod bioinżynieryjnych, a także zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do biosystemów oraz produkcji rolniczej i ogrodniczej
ABI_1A_W03Ma poszerzoną wiedzę z zakresu produkcji rolniczej i ogrodniczej, możliwości stosowania w niej narzędzi genetycznych w aspekcie ich oddziaływana na środowisko
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowymi technologiami w uprawie roślin ogrodniczych
Treści programoweT-W-6Zaawansowane technologie uprawy roślin ozdobnych. Systemy bezglebowe w uprawie roślin ozdobnych. Strategia Net Zero.
T-W-2Uprawy bezglebowe warzyw w pod osłonami.
T-W-4Uprawy bezglebowe roślin jagodowych.
T-W-3Zasady ekologicznej i integrowanej uprawy roślin sadowniczych
T-W-5Nowe technologie upraw roślin ozdobnych w systemach: konwencjonalnym, integrowanym i ekologicznym. Uprawy zrównoważone.
T-L-2Metody uprawy ekologicznej i integrowanej wybranych gatunków warzyw. Prowadzenie i wypełnianie Dziennika uprawy warzyw dla projektowanej uprawy.
T-L-1Nowoczesne metody produkcji rozsady warzyw.
T-L-6Oceny oddziaływania na środowisko generowanego podczas cykli życia (technika LCA) wybranych upraw roślin ozdobnych.
T-L-4Integrowana produkcja owoców.
T-L-5Zrównoważone systemy produkcji kwiatów, roślin rabatowych i doniczkowych. Kalkulacja śladu węglowego dla wybranych upraw.
T-L-3Nowe technologie w uprawach sadowniczych.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące: dyskusja.
M-4Metody praktyczne: projekt.
M-1Metody podające: wykład.
M-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena projektu i prezentacji
S-2Ocena formująca: kolokwium
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna w stopniu podstawowym nowe rozwiązania technologiczne w produkcji roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG05_U01Wyszukuje, wykorzystuje i przedstawia informacje na temat uprawy warzyw metodą ekologiczną i integrowaną. Ocenia korzyści i zagrożenia współczesnych systemów gospodarowania. Posiada umiejętność prowadzenia produkcji warzyw metodą integrowaną.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_U03Potrafi samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez cale życie, a także motywować innych do stałego samodoskonalenia
ABI_1A_U08Potrafi rozwiązywać zadania i problemy z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa i nauk o środowisku z wykorzystaniem metod oraz narzędzi inżynierskich w szczególności stosując techniki analityczne lub symulacyjne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowymi technologiami w uprawie roślin ogrodniczych
Treści programoweT-W-2Uprawy bezglebowe warzyw w pod osłonami.
T-W-1Zasady ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw polowych i pod osłonami.
T-L-2Metody uprawy ekologicznej i integrowanej wybranych gatunków warzyw. Prowadzenie i wypełnianie Dziennika uprawy warzyw dla projektowanej uprawy.
T-L-1Nowoczesne metody produkcji rozsady warzyw.
Metody nauczaniaM-1Metody podające: wykład.
M-2Metody aktywizujące: dyskusja.
M-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna.
M-4Metody praktyczne: projekt.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena projektu i prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada wymagane umiejętności w stopniu podstawowym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG05_U02Student identyfikuje oraz hierarchizuje poszczególne zagrożenia i poszukuje nowych rozwiązań technologicznych mających zachować optymalną jakość środowiska w produkcji roślin ogrodniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_U03Potrafi samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez cale życie, a także motywować innych do stałego samodoskonalenia
ABI_1A_U08Potrafi rozwiązywać zadania i problemy z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa i nauk o środowisku z wykorzystaniem metod oraz narzędzi inżynierskich w szczególności stosując techniki analityczne lub symulacyjne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowymi technologiami w uprawie roślin ogrodniczych
Treści programoweT-W-6Zaawansowane technologie uprawy roślin ozdobnych. Systemy bezglebowe w uprawie roślin ozdobnych. Strategia Net Zero.
T-L-3Nowe technologie w uprawach sadowniczych.
T-W-4Uprawy bezglebowe roślin jagodowych.
T-L-2Metody uprawy ekologicznej i integrowanej wybranych gatunków warzyw. Prowadzenie i wypełnianie Dziennika uprawy warzyw dla projektowanej uprawy.
T-W-3Zasady ekologicznej i integrowanej uprawy roślin sadowniczych
T-L-1Nowoczesne metody produkcji rozsady warzyw.
T-W-5Nowe technologie upraw roślin ozdobnych w systemach: konwencjonalnym, integrowanym i ekologicznym. Uprawy zrównoważone.
T-L-5Zrównoważone systemy produkcji kwiatów, roślin rabatowych i doniczkowych. Kalkulacja śladu węglowego dla wybranych upraw.
T-L-4Integrowana produkcja owoców.
T-L-6Oceny oddziaływania na środowisko generowanego podczas cykli życia (technika LCA) wybranych upraw roślin ozdobnych.
Metody nauczaniaM-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna.
M-4Metody praktyczne: projekt.
M-1Metody podające: wykład.
M-2Metody aktywizujące: dyskusja.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium
S-1Ocena formująca: ocena projektu i prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym identyfikuje poszczególne zagrożenia i poszukuje podstawowych rozwiązań technologicznych mających zachować optymalną jakość środowiska w produkcji roślin ogrodniczych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_OG05_K01Ma świadomość przestrzegania zasad zachowania równowagi środowiska przyrodniczego i rozumie skutki swojej działalności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów inżynierskich i technicznych
ABI_1A_K03Jest gotów do podjęcia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pełnione role zawodowe i wymagania tego do innych oraz dbałości o dorobek i tradycje zawodu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z nowymi technologiami w uprawie roślin ogrodniczych
Treści programoweT-L-2Metody uprawy ekologicznej i integrowanej wybranych gatunków warzyw. Prowadzenie i wypełnianie Dziennika uprawy warzyw dla projektowanej uprawy.
T-L-1Nowoczesne metody produkcji rozsady warzyw.
T-W-1Zasady ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw polowych i pod osłonami.
T-W-2Uprawy bezglebowe warzyw w pod osłonami.
T-W-5Nowe technologie upraw roślin ozdobnych w systemach: konwencjonalnym, integrowanym i ekologicznym. Uprawy zrównoważone.
T-L-5Zrównoważone systemy produkcji kwiatów, roślin rabatowych i doniczkowych. Kalkulacja śladu węglowego dla wybranych upraw.
T-W-6Zaawansowane technologie uprawy roślin ozdobnych. Systemy bezglebowe w uprawie roślin ozdobnych. Strategia Net Zero.
T-L-6Oceny oddziaływania na środowisko generowanego podczas cykli życia (technika LCA) wybranych upraw roślin ozdobnych.
T-W-3Zasady ekologicznej i integrowanej uprawy roślin sadowniczych
T-W-4Uprawy bezglebowe roślin jagodowych.
T-L-4Integrowana produkcja owoców.
T-L-3Nowe technologie w uprawach sadowniczych.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące: dyskusja.
M-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna.
M-1Metody podające: wykład.
M-4Metody praktyczne: projekt.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: kolokwium
S-1Ocena formująca: ocena projektu i prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Wykazuje małe zainteresowanie dodatkowymi, bieżącymi informacjami o agrotechnice i stanie prawnym uprawy ekologicznej i integrowanej roślin ogrodniczych oraz nowych technologii upraw.
3,5
4,0
4,5
5,0