Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agrobioinżynieria (S1)
specjalność: Produkcja ogrodnicza

Sylabus przedmiotu Podstawy biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Agrobioinżynieria
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy biotechnologii
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Marcelina Krupa-Małkiewicz <Marcelina.Krupa-Malkiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 30 2,00,35zaliczenie
wykładyW3 30 3,00,50egzamin
ćwiczenia audytoryjneA3 15 1,00,15zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie na poziomie szkoły średniej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z głównymi obszarami działalności biotechnologii i jej uwarunkowaniami prawnymi i etycznymi
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykorzystywanymi w procesach biotechnologicznych i bezpieczeństwem ich stosowania

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Nanotechnologie i nanobiotechnologie2
T-A-2Wykorzystanie metod biotechnologicznych w konserwacji materiału biologicznego. Krioprezerwacja2
T-A-3Pozytywne i negatywne aspekty współczesnej biotechnologii. Dyskusja nd zagadnieniem: biotechnologia - nauka czy biznes?4
T-A-4Opinia publiczna a biotechnologia - przygotowanie ankiet, przeprowadzenia i ich analiza7
15
laboratoria
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium kultur in vitro oraz biologii molekularnej. Metody pracy, bezpieczeństwo w pracy z materiałem biologicznym.2
T-L-2Zastosowanie w hodowli roślin podstawowych technik mikrorozmnażania. Przechowywanie materiału roślinnego (otoczkowanie).10
T-L-3Zastosowanie podstawowych technik analizy materiału genetycznego w hodowli roslin i ich praktyczne wykorzystanie.10
T-L-4Metody analizy roślin i produktów żywnościowych na obecność GMO.6
T-L-5Prezentacja wyników badań studentów i ich omówienie. Zaliczenie2
30
wykłady
T-W-1Biotechnologia podstawowe pojęcia i definicje, podział, nauki wchodzące w jej zakres. Biotechnologia i czynniki warunkujące rozwój.4
T-W-2Biotechnologia roślin, Kultury in vitro i ich wykorzystanie w hodowli roślin, Cele hodowli i metody oceny materiałów hodowlanych6
T-W-3Zmienność somaklonalna, selekcja w kulturach in vitro. Wykorzystanie zmienności somaklonalnej w hodowli. Mutacje w kulturach in vitro i ich wykorzystanie w hodowli roślin.4
T-W-4Biotechnologia w medycynie i farmacji, ochronie środowiska, przemyśle, biokatalizatory4
T-W-5Hodowla biotechnologiczna. Istota transformacji genetycznej i jej znaczenie. Wykorzystanie metod biotechnologicznych w nowoczesnej hodowli roslin. Modyfikowane genetycznie gatunki i odmiany roślin. Biobezpieczeństwo. Wybrane zagadnienia z zakresu regulacji prawnych w biotechnologii.6
T-W-6Markery molekularne i ich wykorzystanie w hodowli roślin. Podstawowe zagadnięcia z biologii molekularnej oraz genetyki.6
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia8
A-A-3konsultacje2
25
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do zajęć i zaliczenia18
A-L-3konsultacje2
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie wskazanej literatury25
A-W-3Przygotowanie do egzaminu16
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Udział w egzaminie2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
M-2dyskusja panelowa
M-3pokaz z objaśnieniem

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: kontrola przygotowania do zajęć
S-2Ocena formująca: kontrola aktywności na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: kzaliczenie końcowe z treści programowych ćwiczeń audytoryjnych w formie prezentacji przez studenta
S-4Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe z treści programowej wykładów

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_C07_W01
Zna możliwości wykorzystania podstawowych metod konwencjonalnych i biologii molekularnej w biotechnologii oraz przygotowania i rzebiegu procesu biotechnologicznego
ABI_1A_W03C-2, C-1T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-W-6M-1S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_C07_U01
Student potrafi weryfikować i oceniać znaczenie osiągnięć metod biotechnologicznych w rozwoju poszczególnych działów gospodarki i obszarów nauki
ABI_1A_U05, ABI_1A_U07C-2, C-1T-A-2, T-A-1, T-A-3, T-A-4M-2, M-1S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_C07_K01
Student ma świadomość wpływu pozytywnych i negatywnych efektów oddziaływania biotechnologii na rozwój gospodarki, nauki i społeczeństwa
ABI_1A_K01, ABI_1A_K03C-2T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-L-2M-3S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_C07_W01
Zna możliwości wykorzystania podstawowych metod konwencjonalnych i biologii molekularnej w biotechnologii oraz przygotowania i rzebiegu procesu biotechnologicznego
2,0
3,0Zadowalająca wiedza z zakresu tematyki przedmiotu, ale ze znacznymi niedociągnięciami
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_C07_U01
Student potrafi weryfikować i oceniać znaczenie osiągnięć metod biotechnologicznych w rozwoju poszczególnych działów gospodarki i obszarów nauki
2,0
3,0Student potrafi pod kontrolą nauczyciela prowadzącego zaplanować proste eksperymenty. Student zna podstawowe techniki biotechnologiczne wwykorzystywane w biotechnologii roślin, umie wykazać ich zastosowanie w stopniu podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_C07_K01
Student ma świadomość wpływu pozytywnych i negatywnych efektów oddziaływania biotechnologii na rozwój gospodarki, nauki i społeczeństwa
2,0
3,0student wykazuje umiarkowaną odpowiedzialność, ale nie posiada świadomości w podejmowanych decyzjach podczas prowadzenia badań laboratoryjnych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Malepszy S., Biotechnologia roslin, PWN, 2022
  2. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna, PWN, 2019
  3. Bjorn Kristiansen, Colin Ratledge, Podstawy biotechnologii, PWN, 2023

Literatura dodatkowa

  1. Marek Adamczak, Włodzimierz Bednarski, Jan Fiedurek, Podstawy biotechnologii przemysłowej, PWN, 2022
  2. Brown TA, Genomy, PWN, 2016

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Nanotechnologie i nanobiotechnologie2
T-A-2Wykorzystanie metod biotechnologicznych w konserwacji materiału biologicznego. Krioprezerwacja2
T-A-3Pozytywne i negatywne aspekty współczesnej biotechnologii. Dyskusja nd zagadnieniem: biotechnologia - nauka czy biznes?4
T-A-4Opinia publiczna a biotechnologia - przygotowanie ankiet, przeprowadzenia i ich analiza7
15

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium kultur in vitro oraz biologii molekularnej. Metody pracy, bezpieczeństwo w pracy z materiałem biologicznym.2
T-L-2Zastosowanie w hodowli roślin podstawowych technik mikrorozmnażania. Przechowywanie materiału roślinnego (otoczkowanie).10
T-L-3Zastosowanie podstawowych technik analizy materiału genetycznego w hodowli roslin i ich praktyczne wykorzystanie.10
T-L-4Metody analizy roślin i produktów żywnościowych na obecność GMO.6
T-L-5Prezentacja wyników badań studentów i ich omówienie. Zaliczenie2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Biotechnologia podstawowe pojęcia i definicje, podział, nauki wchodzące w jej zakres. Biotechnologia i czynniki warunkujące rozwój.4
T-W-2Biotechnologia roślin, Kultury in vitro i ich wykorzystanie w hodowli roślin, Cele hodowli i metody oceny materiałów hodowlanych6
T-W-3Zmienność somaklonalna, selekcja w kulturach in vitro. Wykorzystanie zmienności somaklonalnej w hodowli. Mutacje w kulturach in vitro i ich wykorzystanie w hodowli roślin.4
T-W-4Biotechnologia w medycynie i farmacji, ochronie środowiska, przemyśle, biokatalizatory4
T-W-5Hodowla biotechnologiczna. Istota transformacji genetycznej i jej znaczenie. Wykorzystanie metod biotechnologicznych w nowoczesnej hodowli roslin. Modyfikowane genetycznie gatunki i odmiany roślin. Biobezpieczeństwo. Wybrane zagadnienia z zakresu regulacji prawnych w biotechnologii.6
T-W-6Markery molekularne i ich wykorzystanie w hodowli roślin. Podstawowe zagadnięcia z biologii molekularnej oraz genetyki.6
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia8
A-A-3konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do zajęć i zaliczenia18
A-L-3konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie wskazanej literatury25
A-W-3Przygotowanie do egzaminu16
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Udział w egzaminie2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_C07_W01Zna możliwości wykorzystania podstawowych metod konwencjonalnych i biologii molekularnej w biotechnologii oraz przygotowania i rzebiegu procesu biotechnologicznego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_W03Ma poszerzoną wiedzę z zakresu produkcji rolniczej i ogrodniczej, możliwości stosowania w niej narzędzi genetycznych w aspekcie ich oddziaływana na środowisko
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykorzystywanymi w procesach biotechnologicznych i bezpieczeństwem ich stosowania
C-1Zapoznanie studentów z głównymi obszarami działalności biotechnologii i jej uwarunkowaniami prawnymi i etycznymi
Treści programoweT-W-3Zmienność somaklonalna, selekcja w kulturach in vitro. Wykorzystanie zmienności somaklonalnej w hodowli. Mutacje w kulturach in vitro i ich wykorzystanie w hodowli roślin.
T-W-1Biotechnologia podstawowe pojęcia i definicje, podział, nauki wchodzące w jej zakres. Biotechnologia i czynniki warunkujące rozwój.
T-W-2Biotechnologia roślin, Kultury in vitro i ich wykorzystanie w hodowli roślin, Cele hodowli i metody oceny materiałów hodowlanych
T-W-5Hodowla biotechnologiczna. Istota transformacji genetycznej i jej znaczenie. Wykorzystanie metod biotechnologicznych w nowoczesnej hodowli roslin. Modyfikowane genetycznie gatunki i odmiany roślin. Biobezpieczeństwo. Wybrane zagadnienia z zakresu regulacji prawnych w biotechnologii.
T-W-4Biotechnologia w medycynie i farmacji, ochronie środowiska, przemyśle, biokatalizatory
T-W-6Markery molekularne i ich wykorzystanie w hodowli roślin. Podstawowe zagadnięcia z biologii molekularnej oraz genetyki.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe z treści programowej wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zadowalająca wiedza z zakresu tematyki przedmiotu, ale ze znacznymi niedociągnięciami
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_C07_U01Student potrafi weryfikować i oceniać znaczenie osiągnięć metod biotechnologicznych w rozwoju poszczególnych działów gospodarki i obszarów nauki
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_U05Potrafi zaplanować i zrealizować eksperymenty w zakresie oceny wydajności, złożoności, efektywności metod bioinżynieryjnych w produkcji rolniczej i ogrodniczej oraz ich oddziaływania na środowisko
ABI_1A_U07Potrafi samodzielnie posługiwać się materiałami źródłowymi w zakresie analizy i syntezy zawartych w nich informacji oraz poddawać je krytycznej ocenie w odniesieniu do problemów produkcji roślinnej i ogrodniczej oraz jej oddziaływania na środowisko
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykorzystywanymi w procesach biotechnologicznych i bezpieczeństwem ich stosowania
C-1Zapoznanie studentów z głównymi obszarami działalności biotechnologii i jej uwarunkowaniami prawnymi i etycznymi
Treści programoweT-A-2Wykorzystanie metod biotechnologicznych w konserwacji materiału biologicznego. Krioprezerwacja
T-A-1Nanotechnologie i nanobiotechnologie
T-A-3Pozytywne i negatywne aspekty współczesnej biotechnologii. Dyskusja nd zagadnieniem: biotechnologia - nauka czy biznes?
T-A-4Opinia publiczna a biotechnologia - przygotowanie ankiet, przeprowadzenia i ich analiza
Metody nauczaniaM-2dyskusja panelowa
M-1wykład informacyjny z zastosowaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: kzaliczenie końcowe z treści programowych ćwiczeń audytoryjnych w formie prezentacji przez studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi pod kontrolą nauczyciela prowadzącego zaplanować proste eksperymenty. Student zna podstawowe techniki biotechnologiczne wwykorzystywane w biotechnologii roślin, umie wykazać ich zastosowanie w stopniu podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_C07_K01Student ma świadomość wpływu pozytywnych i negatywnych efektów oddziaływania biotechnologii na rozwój gospodarki, nauki i społeczeństwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów inżynierskich i technicznych
ABI_1A_K03Jest gotów do podjęcia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pełnione role zawodowe i wymagania tego do innych oraz dbałości o dorobek i tradycje zawodu
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykorzystywanymi w procesach biotechnologicznych i bezpieczeństwem ich stosowania
Treści programoweT-L-3Zastosowanie podstawowych technik analizy materiału genetycznego w hodowli roslin i ich praktyczne wykorzystanie.
T-L-4Metody analizy roślin i produktów żywnościowych na obecność GMO.
T-L-5Prezentacja wyników badań studentów i ich omówienie. Zaliczenie
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium kultur in vitro oraz biologii molekularnej. Metody pracy, bezpieczeństwo w pracy z materiałem biologicznym.
T-L-2Zastosowanie w hodowli roślin podstawowych technik mikrorozmnażania. Przechowywanie materiału roślinnego (otoczkowanie).
Metody nauczaniaM-3pokaz z objaśnieniem
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kontrola aktywności na zajęciach
S-1Ocena formująca: kontrola przygotowania do zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student wykazuje umiarkowaną odpowiedzialność, ale nie posiada świadomości w podejmowanych decyzjach podczas prowadzenia badań laboratoryjnych.
3,5
4,0
4,5
5,0