Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Menedżer i audytor systemu zarządzania jakością
Sylabus przedmiotu Zarządzanie relacjami z klientami:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Menedżer i audytor systemu zarządzania jakością | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie relacjami z klientami | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zarządzania Produkcją | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Tomasz Sobczak <Tomasz.Sobczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomośćpodstaw zarządzania organizacjami, stylów kierowania. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z wiedzą dotyczącą zarządzania relacjami z klientami w przedsiębiorstwie. |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności wdrażania koncepcji zarządzania relacjami z klientami. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Postrzeganie jakości przez klienta. Model „LUK”. Satysfakcja i zadowolenie klienta. Poziomy lojalności. Zasady i wdrożenie CRM. Metody i techniki pomiaru satysfakcji klienta. | 12 |
12 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Postrzeganie jakości przez klienta. Model „LUK”. Satysfakcja i zadowolenie klienta. Poziomy lojalności. Zasady i wdrożenie CRM. Metody i techniki pomiaru satysfakcji klienta. | 10 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 12 |
A-A-2 | Opracowanie sprawozdania z ćwiczeń | 22 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 11 |
45 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Studiowanie literatury | 13 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 8 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Metoda przypadków |
M-3 | Ćwiczenia przedmiotowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie ustne potwierdzające przyswojenie i zrozumienie wiedzy oraz posiadanie umiejętności |
S-2 | Ocena formująca: Opracowanie i zaliczenie sprawozdania z wykładów i ćwiczeń |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MAS_10A_MSZJ/14_W01 Student uzyskuje wiedze dotyczącą zarządzania relacjami z klientami w przedsiębiorstwie. Zna wybrane metody i techniki pomiaru satysfakcji klienta. | MAS_10A_W03 | — | C-1 | T-W-1 | M-2, M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MAS_10A_MSZJ/14_U01 Student uzyskuje umiejętność wdrażania koncepcji zarządzania relacjami z klientami. Stosuje wybrane metody i techniki pomiaru satysfakcji klienta | MAS_10A_U01, MAS_10A_U04, MAS_10A_U06 | — | C-2 | T-A-1 | M-3 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
MAS_10A_MSZJ/14_K01 Student potrafi pracować w zespole. | MAS_10A_K01 | — | — | T-A-1 | M-3 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MAS_10A_MSZJ/14_W01 Student uzyskuje wiedze dotyczącą zarządzania relacjami z klientami w przedsiębiorstwie. Zna wybrane metody i techniki pomiaru satysfakcji klienta. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada wiedzę dotyczącą zarządzania relacjami z klientami w przedsiębiorstwie. Zna wybrane metody i techniki pomiaru satysfakcji klienta. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MAS_10A_MSZJ/14_U01 Student uzyskuje umiejętność wdrażania koncepcji zarządzania relacjami z klientami. Stosuje wybrane metody i techniki pomiaru satysfakcji klienta | 2,0 | |
3,0 | Wykazuje się umiejętnością wdrażania koncepcji zarządzania relacjami z klientami. Stosuje wybrane metody i techniki pomiaru satysfakcji klienta | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MAS_10A_MSZJ/14_K01 Student potrafi pracować w zespole. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi pracować w grupie. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Krystyna Mazurek-Łopacińska (red.), Badania marketingowe, PWN, 2016
- Adam Hamrol, Zarządzanie i inżynieria jakości, PWN, dostępna wersja elektroniczna w ibuk Libra naszej Uczelni
Literatura dodatkowa
- Dominika Maison, Jakościowe metody badań marketingowych. Jak zrozumieć klienta, PWN, 2010