Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)

Sylabus przedmiotu Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Gospodarka turystyczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ekonomii, Finansów i Rachunkowości
Nauczyciel odpowiedzialny Iwona Majchrzak <Iwona.Majchrzak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 5

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 25 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z podstaw rachunkowości

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zasadami i metodami rachunkowości zarządczej w hotelarstwie
C-2Zapoznanie studentów z instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz przygotowanie do jego wykorzystania przy podejmowaniu decyzji zarządczych w hotelarstwie
C-3Przygotowanie studentów do samodzielnego rozwiązywania problemów decyzyjnych na podstawie analizy materiałów źródłowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Istota i zakres rachunkowości zarządczej i jej wykorzystanie w hotelarstwie1
T-A-2Koszty i ich klasyfikacja na potrzeby zarządzania w hotelarstwie3
T-A-3Metody szacowania kosztów w hotelarstwie2
T-A-4Ustalanie relacji: koszty-sprzedaż-zysk i analiza progu rentowności3
T-A-5Zarządzanie zyskiem w hotelarstwie2
T-A-6Podstawy polityki cenowej w hotelarstwie3
T-A-7Budżetowanie kosztów działalności hotelarskiej4
T-A-8Analiza sprzedaży, kosztów i wyników działalności hotelarskiej3
T-A-9Ocena decyzji inwestycyjnych3
T-A-10Zaliczenie przedmiotu1
25

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach25
A-A-2Studiowanie literatury przedmiotu10
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia15
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Analiza studiów przypadków
M-4Indywidualne/grupowe rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie podejmowania decyzji zarządczych

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
GT_1A_D32/6.6_W01
Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie
GT_1A_W03, GT_1A_W05, GT_1A_W06, GT_1A_W07, GT_1A_W08C-2, C-1T-A-9, T-A-8, T-A-10, T-A-4, T-A-6, T-A-1, T-A-5, T-A-3, T-A-2, T-A-7M-4, M-1, M-2, M-3S-2, S-4, S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
GT_1A_D32/6.6_U01
Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych
GT_1A_U01, GT_1A_U02, GT_1A_U03, GT_1A_U08, GT_1A_U09C-2, C-1, C-3T-A-2, T-A-8, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-9, T-A-3, T-A-10M-4, M-2, M-3S-3, S-1, S-4, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
GT_1A_D32/6.6_K01
Student jest gotów do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny.
GT_1A_K01, GT_1A_K02, GT_1A_K04, GT_1A_K05C-2, C-1, C-3T-A-10, T-A-5, T-A-9, T-A-8, T-A-4, T-A-7, T-A-1, T-A-6, T-A-3, T-A-2M-4, M-3, M-1, M-2S-2, S-3, S-4, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
GT_1A_D32/6.6_W01
Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie
2,0Student nie zna i nie rozumie istoty i zakresu rachunkowości zarządczej, pojęcia i klasyfikacji kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metod i technik wykorzystywanych w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie
3,0Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie co najmniej w 55%
3,5Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie co najmniej w 65%
4,0Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie co najmniej w 75%
4,5Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie co najmniej w 85%
5,0Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie co najmniej w 95%

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
GT_1A_D32/6.6_U01
Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych
2,0Student nie potrafi podejmować decyzji zarządczych w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemów decyzyjnych na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych
3,0Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych co najmniej w 55%
3,5Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych co najmniej w 65%
4,0Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych co najmniej w 75%
4,5Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych co najmniej w 85%
5,0Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych co najmniej w 95%

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
GT_1A_D32/6.6_K01
Student jest gotów do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny.
2,0Student nie jest gotów do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach nie kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
3,0Student czasami jest gotów do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach czasami kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
3,5Student często przejawia gotowość do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach często kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
4,0Student bardzo często przejawia gotowość do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach bardzo często kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
4,5Student zazwyczaj przejawia gotowość do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach zazwyczaj kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
5,0Student jest zawsze gotów do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach zawsze kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny

Literatura podstawowa

  1. Sadowska B. (red.), Rachunkowość zarządcza w systemie informacyjnym przedsiębiorstwa, CeDeWu, Warszawa, 2018
  2. Kotaś R., Sojak S., Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWN, Warszawa, 2009
  3. Kiziukiewicz T. (red.), Rachunkowość zarządcza. Część I, Ekspert, Wrocław, 2012

Literatura dodatkowa

  1. Drury C., Cost and management accounting, Cengage Learning EMEA, 2018, 9
  2. Tauber R.D., Kalkulacje cenowe w hotelarstwie, gastronmii, turystyce i rekreacji, WSHiG, Poznań, 2011
  3. Panasiuk A., Szostek D. (red.), Hotelarstwo. Usługi-eksploatacja-zarządzanie, PWN, Warszawa, 2008
  4. Lew G., Maruszewska E.W., Szczypa P., Rachunkowość zarządcza od teorii do praktyki, CeDEWu, Warszawa, 2021, 2

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Istota i zakres rachunkowości zarządczej i jej wykorzystanie w hotelarstwie1
T-A-2Koszty i ich klasyfikacja na potrzeby zarządzania w hotelarstwie3
T-A-3Metody szacowania kosztów w hotelarstwie2
T-A-4Ustalanie relacji: koszty-sprzedaż-zysk i analiza progu rentowności3
T-A-5Zarządzanie zyskiem w hotelarstwie2
T-A-6Podstawy polityki cenowej w hotelarstwie3
T-A-7Budżetowanie kosztów działalności hotelarskiej4
T-A-8Analiza sprzedaży, kosztów i wyników działalności hotelarskiej3
T-A-9Ocena decyzji inwestycyjnych3
T-A-10Zaliczenie przedmiotu1
25

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach25
A-A-2Studiowanie literatury przedmiotu10
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia15
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięGT_1A_D32/6.6_W01Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówGT_1A_W03Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia dotyczące struktur i zasad funkcjonowania podmiotów gospodarczych z zakresu gospodarki turystycznej w skali mikro-, mezo- i makroekonomicznej
GT_1A_W05Zna dylematy współczesnej gospodarki, w tym gospodarki turystycznej i rozumie czynniki wpływające na jej stan i zmiany
GT_1A_W06Zna i rozumie zasady realizacji projektów gospodarczych, społecznych i organizacyjnych wykorzystywanych w turystyce, realizowanych w sektorze publicznym, prywatnym i w ramach trzeciego sektora
GT_1A_W07Zna i rozumie podstawowe zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości, w tym przedsiębiorczości indywidulanej
GT_1A_W08Zna i rozumie podstawowe ekonomiczne, prawne, etyczne i inne uwarunkowania działalności turystycznej z uwzględnieniem regulacji dotyczących podstawowych pojęć i zasad z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz przygotowanie do jego wykorzystania przy podejmowaniu decyzji zarządczych w hotelarstwie
C-1Zapoznanie studentów z zasadami i metodami rachunkowości zarządczej w hotelarstwie
Treści programoweT-A-9Ocena decyzji inwestycyjnych
T-A-8Analiza sprzedaży, kosztów i wyników działalności hotelarskiej
T-A-10Zaliczenie przedmiotu
T-A-4Ustalanie relacji: koszty-sprzedaż-zysk i analiza progu rentowności
T-A-6Podstawy polityki cenowej w hotelarstwie
T-A-1Istota i zakres rachunkowości zarządczej i jej wykorzystanie w hotelarstwie
T-A-5Zarządzanie zyskiem w hotelarstwie
T-A-3Metody szacowania kosztów w hotelarstwie
T-A-2Koszty i ich klasyfikacja na potrzeby zarządzania w hotelarstwie
T-A-7Budżetowanie kosztów działalności hotelarskiej
Metody nauczaniaM-4Indywidualne/grupowe rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie podejmowania decyzji zarządczych
M-1Wykład problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Analiza studiów przypadków
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie rozumie istoty i zakresu rachunkowości zarządczej, pojęcia i klasyfikacji kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metod i technik wykorzystywanych w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie
3,0Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie co najmniej w 55%
3,5Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie co najmniej w 65%
4,0Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie co najmniej w 75%
4,5Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie co najmniej w 85%
5,0Student zna i rozumie istotę i zakres rachunkowości zarządczej, pojęcie i klasyfikację kosztów jako podstawowego miernika oceny działalności hotelarskie oraz metody i techniki wykorzystywane w rachunkowości zarządczej w celu wspomagania procesu decyzyjnego w hotelarstwie co najmniej w 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięGT_1A_D32/6.6_U01Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówGT_1A_U01Potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę z zakresu gospodarki turystycznej do formułowania i rozwiazywania złożonych i nietypowych problemów, a także wykonywania zadań w warunkach nie w pełni przewidywalnych
GT_1A_U02Potrafi weryfikować i dobierać źródła danych i pochodzące z nich informacje podejmując procesy oceny, krytycznej analizy i syntezy tych informacji w celu rozwiązywania zadań i problemów z zakresu gospodarki turystycznej
GT_1A_U03Potrafi dobrać i stosować metody ilościowe i z zakresu teorii podejmowania decyzji, a także narzędzia, w tym zaawansowane techniki informacyjno-komunikacyjne do analizowania i prognozowania procesów oraz zjawisk gospodarczych z zakresu turystyki
GT_1A_U08Potrafi planować i organizować indywidulaną pracę oraz współdziałać z innymi osobami w ramach realizacji prac zespołowych, także o charakterze interdyscyplinarnym
GT_1A_U09Potrafi samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez całe życie
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz przygotowanie do jego wykorzystania przy podejmowaniu decyzji zarządczych w hotelarstwie
C-1Zapoznanie studentów z zasadami i metodami rachunkowości zarządczej w hotelarstwie
C-3Przygotowanie studentów do samodzielnego rozwiązywania problemów decyzyjnych na podstawie analizy materiałów źródłowych
Treści programoweT-A-2Koszty i ich klasyfikacja na potrzeby zarządzania w hotelarstwie
T-A-8Analiza sprzedaży, kosztów i wyników działalności hotelarskiej
T-A-4Ustalanie relacji: koszty-sprzedaż-zysk i analiza progu rentowności
T-A-5Zarządzanie zyskiem w hotelarstwie
T-A-6Podstawy polityki cenowej w hotelarstwie
T-A-7Budżetowanie kosztów działalności hotelarskiej
T-A-9Ocena decyzji inwestycyjnych
T-A-3Metody szacowania kosztów w hotelarstwie
T-A-10Zaliczenie przedmiotu
Metody nauczaniaM-4Indywidualne/grupowe rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie podejmowania decyzji zarządczych
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Analiza studiów przypadków
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
S-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-2Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi podejmować decyzji zarządczych w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemów decyzyjnych na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych
3,0Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych co najmniej w 55%
3,5Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych co najmniej w 65%
4,0Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych co najmniej w 75%
4,5Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych co najmniej w 85%
5,0Student potrafi podejmować decyzje zarządcze w hotelarstwie przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz rozwiązywać problemy decyzyjne na podstawie własnej analizy materiałów źródłowych co najmniej w 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięGT_1A_D32/6.6_K01Student jest gotów do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówGT_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, a także odbieranych treści
GT_1A_K02Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz korzystania z wiedzy eksperckiej w przypadku trudności z samodzielną realizacją zadań
GT_1A_K04Jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
GT_1A_K05Jest gotów do podjęcia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za wykonywane obowiązki zawodowe, ze świadomością wymagania tego do innych, a także dbałością o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z instrumentarium rachunkowości zarządczej oraz przygotowanie do jego wykorzystania przy podejmowaniu decyzji zarządczych w hotelarstwie
C-1Zapoznanie studentów z zasadami i metodami rachunkowości zarządczej w hotelarstwie
C-3Przygotowanie studentów do samodzielnego rozwiązywania problemów decyzyjnych na podstawie analizy materiałów źródłowych
Treści programoweT-A-10Zaliczenie przedmiotu
T-A-5Zarządzanie zyskiem w hotelarstwie
T-A-9Ocena decyzji inwestycyjnych
T-A-8Analiza sprzedaży, kosztów i wyników działalności hotelarskiej
T-A-4Ustalanie relacji: koszty-sprzedaż-zysk i analiza progu rentowności
T-A-7Budżetowanie kosztów działalności hotelarskiej
T-A-1Istota i zakres rachunkowości zarządczej i jej wykorzystanie w hotelarstwie
T-A-6Podstawy polityki cenowej w hotelarstwie
T-A-3Metody szacowania kosztów w hotelarstwie
T-A-2Koszty i ich klasyfikacja na potrzeby zarządzania w hotelarstwie
Metody nauczaniaM-4Indywidualne/grupowe rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie podejmowania decyzji zarządczych
M-3Analiza studiów przypadków
M-1Wykład problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania
S-4Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie jest gotów do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach nie kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
3,0Student czasami jest gotów do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach czasami kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
3,5Student często przejawia gotowość do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach często kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
4,0Student bardzo często przejawia gotowość do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach bardzo często kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
4,5Student zazwyczaj przejawia gotowość do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach zazwyczaj kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny
5,0Student jest zawsze gotów do samodzielnego podejmowania decyzji zarządczych przy wykorzystaniu instrumentarium rachunkowości zarządczej. W decyzjach zawsze kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny