Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Zarządzanie kosztami i wynikami:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie kosztami i wynikami | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ekonomii, Finansów i Rachunkowości | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Iwona Majchrzak <Iwona.Majchrzak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 11 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza z podstaw rachunkowości |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem zarządzania kosztami w podmiotach gospodarki turystycznej |
C-2 | Zapoznanie studentów z kalkulacyjnym rachunkiem kosztów i jego znaczeniem w zarządzaniu podmiotami gospodarki turystycznej |
C-3 | Przygotowanie studentów do sporządzania kalkulacji w różnych podmiotach gospodarki turystycznej |
C-4 | Zapoznanie studentów z istotą i znaczeniem analizy kosztów w zarządzaniu oraz przygotowanie ich do sporządzania analizy i interpretacji uzyskanych wyników |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Istota i cel zarządzania kosztami i wynikami w podmiotach gospodarki turystycznej | 1 |
T-A-2 | Koszty i ich klasyfikacja na potrzeby zarządzania podmiotami gospodarki turystycznej | 3 |
T-A-3 | Rachunek kosztów jako podstawa zarządzania kosztami i wynikami | 4 |
T-A-4 | Wykorzystanie systemu USALI na potrzeby zarządzania kosztami i wynikami w branży hotelarskiej | 2 |
T-A-5 | Pomiar i wycena kosztów | 3 |
T-A-6 | Kalkulacyjny rachunek kosztów w hotelarstwie | 3 |
T-A-7 | Kalkulacje w gastronomii | 3 |
T-A-8 | Kalkulacja kosztów usług turystycznych i rekreacyjnych | 3 |
T-A-9 | Analiza kosztów i jej wykorzystanie w zarządzaniu w podmiotach gospodarki turystycznej | 2 |
T-A-10 | Zaliczenie przedmiotu | 1 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 25 |
A-A-2 | Zapoznanie się z literaturą przedmiotu i studiami przypadków | 12 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 13 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy z wykorzystaniem technik multimedialnych |
M-2 | Ćwiczenia przedmiotowe |
M-3 | Indywidualne i grupowe rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie kalkulacji i analizy kosztów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań na początku oraz w trakcie zajęć |
S-2 | Ocena formująca: Analiza zadań problemowych rozwiązywanych przez studentów samodzielnie/grupowo |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej obejmujące pytania teoretyczne oraz zadania do rozwiązania |
S-4 | Ocena podsumowująca: Aktywność studentów na zajęciach |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D26/5.11_W01 Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów | GT_1A_W03, GT_1A_W05, GT_1A_W06, GT_1A_W07, GT_1A_W08 | — | C-3, C-2, C-1, C-4 | T-A-5, T-A-3, T-A-2, T-A-1, T-A-4, T-A-10 | M-1, M-2 | S-3, S-2, S-1, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D26/5.11_U01 Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić koszty tych podmiotów | GT_1A_U01, GT_1A_U02, GT_1A_U08, GT_1A_U09 | — | C-3, C-4, C-2 | T-A-2, T-A-9, T-A-7, T-A-6, T-A-8, T-A-10, T-A-5 | M-1, M-3, M-2 | S-4, S-1, S-3, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D26/5.11_K01 Student jest gotów do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny | GT_1A_K01, GT_1A_K02, GT_1A_K04, GT_1A_K05 | — | C-2, C-1, C-4, C-3 | T-A-1, T-A-7, T-A-4, T-A-9, T-A-2, T-A-3, T-A-10, T-A-6, T-A-5, T-A-8 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-1, S-3, S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D26/5.11_W01 Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie istoty i znaczenia zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów |
3,0 | Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów co najmniej w 55% | |
3,5 | Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów co najmniej w 65% | |
4,0 | Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów co najmniej w 75% | |
4,5 | Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów co najmniej w 85% | |
5,0 | Student zna i rozumie istotę i znaczenie zarządzania kosztami w jednostkach gospodarki turystycznej, w tym rachunku kalkulacyjnego i analizy kosztów co najmniej w 95% |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D26/5.11_U01 Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić koszty tych podmiotów | 2,0 | Student nie potrafi sporządzić kalkulacji w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziomu kosztów tych podmiotów |
3,0 | Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziom kosztów tych podmiotów co najmniej w 55% | |
3,5 | Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziom kosztów tych podmiotów co najmniej w 65% | |
4,0 | Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziom kosztów tych podmiotów co najmniej w 75% | |
4,5 | Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziom kosztów tych podmiotów co najmniej w 85% | |
5,0 | Student potrafi sporządzić kalkulację w różnych podmiotach gospodarki turystycznej oraz zanalizować i ocenić poziom kosztów tych podmiotów co najmniej w 95% |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D26/5.11_K01 Student jest gotów do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny | 2,0 | Student nie jest gotów do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych nie kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny |
3,0 | Student czasami jest gotów do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych czasami kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny | |
3,5 | Student często przejawia gotowość do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych często kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny | |
4,0 | Student bardzo często przejawia gotowość do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych bardzo często kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny | |
4,5 | Student zazwyczaj przejawia gotowość do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych zazwyczaj kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny | |
5,0 | Student jest zawsze gotów do samodzielnego zarządzania kosztami podmiotów gospodarki turystycznej w tym sporządzania kalkulacji oraz analizy i oceny poziomu kosztów. W decyzjach zarządczych zawsze kieruje się myśleniem i działaniem w sposób przedsiębiorczy i etyczny |
Literatura podstawowa
- Gos W., Kiziukiewicz T., Mućko P., Nadolna B., Zarządzanie kosztami. Teoria i dobre praktyki, Wolters Kluwer, Warszawa, 2019
- Szczypa P. (red.), Kalkulacja i rachunek kosztów, CeDeWu, Warszawa, 2021
- Tauber R.D., Kalkulacje cenowe w hotelarstwie, gastronomii, turystyce i rekreacji, WSHiG, Poznań, 2011
- Nowak E., Analiza i kontrola kosztów przedsiębiorstwa, CeDeWu, Warszawa, 2021
Literatura dodatkowa
- Nowak E., Rachunek kosztów w jednostkach prowadzących działalność gospodarczą, Ekspert, Wrocław, 2018, 2
- Dominik P., Zarządzanie hotelem. Wybrane problemy, Difin, Warszawa, 2015
- Drury C., Cost and management accounting, Cengage Learning EMEA, 2018, 9