Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu E-turystyka:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | E-turystyka | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wojciech Lewicki <Wojciech.Lewicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 2 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza z podstaw turystyki. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Nabycie przez Studentów wiedzy na temat możliwości wykorzystania internetu i mediów społecznościowych w różnych sferach działalności turystycznej. |
C-2 | Przygotowanie Studenta do różnorodnych działań praktycznych na rynku turystycznym, także w segmencie związanym z wybraną ścieżką. |
C-3 | Nabycie umijetności analizy i oceny treści przekazu medialnego. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Istota e-turystyki, podstawowe pojęcia i definicje. | 2 |
T-A-2 | Uwarunkowania rozwoju e-turystyki Polsce – czynniki globalne | 3 |
T-A-3 | Uwarunkowania rozwoju e-turystyki Polsce – czynniki lokalne | 3 |
T-A-4 | Wirtualna rzeczywistość i zasoby technologii mobilnych | 3 |
T-A-5 | Bariery rozwoju e-turystyki w Polsce | 2 |
T-A-6 | Uwarunkowania społeczno – demograficzne w obszarze e-turystyki | 2 |
T-A-7 | Turystyka wspomagana narzędziami nowych technologii, rozszerzona rzeczywistość w turystyce. | 2 |
T-A-8 | Turystyka a świat online, komputerowe systemy rezerwacyjne. | 3 |
T-A-9 | Aplikacje mobilne - ie na przykładzie aplikacji iziTravel. | 3 |
T-A-10 | Zaliczenie | 2 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 25 |
A-A-2 | studiowanie literatury | 15 |
A-A-3 | przygotowanie do zaliczenia | 10 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | objaśnienie lub wyjasnienie |
M-3 | metoda przypadków |
M-4 | cwiczenia przedmiotowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne, pytania otwarte |
S-2 | Ocena formująca: zadawanie pytan podczas zajęc |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D09/4.3_W01 Student zna i rozumie uwarunkowania rozwoju e-turystyki w Polsce. | GT_1A_W01, GT_1A_W04, GT_1A_W08 | — | C-1 | T-A-3, T-A-4, T-A-6, T-A-1, T-A-2, T-A-5 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D09/4.3_U01 Potrafi dobierać środki i metody pracy w celu efektywnego wykonania pojawiających się zadań zawodowych, w działaniach praktycznych wykorzystuje nowoczesne technologie. | GT_1A_U01, GT_1A_U04 | — | C-2, C-3 | T-A-3, T-A-9, T-A-4, T-A-2, T-A-8, T-A-7, T-A-5, T-A-1, T-A-6 | M-1, M-2, M-4, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D09/4.3_K01 Jest gotów do oceny profesjonalizmu i podejmowania decyzji w działalności gospodarczej w branzy turystycznej. | GT_1A_K01, GT_1A_K03, GT_1A_K04 | — | C-2 | T-A-5, T-A-3, T-A-6, T-A-2, T-A-9, T-A-4, T-A-7, T-A-8, T-A-1 | M-2, M-3, M-4, M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D09/4.3_W01 Student zna i rozumie uwarunkowania rozwoju e-turystyki w Polsce. | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie uwarunkowań rozwoju e-turystyki w Polsce. |
3,0 | Student zna i rozumie uwarunkowania rozwoju e-turystyki w Polsce w stopniu dostatecznym w co najamniej 55%. | |
3,5 | Student zna i rozumie uwarunkowania rozwoju e-turystyki w Polsce w stopniu dostatecznym plus w co najamniej 65%. | |
4,0 | Student zna i rozumie uwarunkowania rozwoju e-turystyki w Polsce w stopniu dobrym w co najamniej 75%. | |
4,5 | Student zna i rozumie uwarunkowania rozwoju e-turystyki w Polsce w stopniu dobrym plus w co najamniej 85%. | |
5,0 | Student zna i rozumie uwarunkowania rozwoju e-turystyki w Polsce w stopniu bardzo dobrym w co najamniej 95%. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D09/4.3_U01 Potrafi dobierać środki i metody pracy w celu efektywnego wykonania pojawiających się zadań zawodowych, w działaniach praktycznych wykorzystuje nowoczesne technologie. | 2,0 | Nie potrafi dobierać środki i metody pracy w celu efektywnego wykonania pojawiających się zadań zawodowych, w działaniach praktycznych wykorzystuje nowoczesne technologie. |
3,0 | Potrafi dobierać środki i metody pracy w celu efektywnego wykonania pojawiających się zadań zawodowych, w działaniach praktycznych wykorzystuje nowoczesne technologie w stopniu dostatecznym w co najmniej 55%. | |
3,5 | Potrafi dobierać środki i metody pracy w celu efektywnego wykonania pojawiających się zadań zawodowych, w działaniach praktycznych wykorzystuje nowoczesne technologie w stopniu dostatecznym plus w co najmniej 65%. | |
4,0 | Potrafi dobierać środki i metody pracy w celu efektywnego wykonania pojawiających się zadań zawodowych, w działaniach praktycznych wykorzystuje nowoczesne technologie w stopniu dobrym co najmniej 75%. | |
4,5 | Potrafi dobierać środki i metody pracy w celu efektywnego wykonania pojawiających się zadań zawodowych, w działaniach praktycznych wykorzystuje nowoczesne technologie w stopniu dobrym plus w co najmniej 85%. | |
5,0 | Potrafi dobierać środki i metody pracy w celu efektywnego wykonania pojawiających się zadań zawodowych, w działaniach praktycznych wykorzystuje nowoczesne technologie w stopniu bardzo dobrym w co najmniej 95%. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D09/4.3_K01 Jest gotów do oceny profesjonalizmu i podejmowania decyzji w działalności gospodarczej w branzy turystycznej. | 2,0 | Nie jest gotów do oceny profesjonalizmu i podejmowania decyzji w działalności gospodarczej w branzy turystycznej. |
3,0 | Jest gotów do oceny profesjonalizmu i podejmowania decyzji w działalności gospodarczej w branzy turystycznej w stopniu dostatecznym w co najmniej 55%. | |
3,5 | Jest gotów do oceny profesjonalizmu i podejmowania decyzji w działalności gospodarczej w branzy turystycznej w stopniu dostatecznym plus w co najmniej 65%. | |
4,0 | Jest gotów do oceny profesjonalizmu i podejmowania decyzji w działalności gospodarczej w branzy turystycznej w stopniu dobrym w co najmniej 75%. | |
4,5 | Jest gotów do oceny profesjonalizmu i podejmowania decyzji w działalności gospodarczej w branzy turystycznej w stopniu dobrym plus w co najmniej 85%. | |
5,0 | Jest gotów do oceny profesjonalizmu i podejmowania decyzji w działalności gospodarczej w branzy turystycznej w stopniu bardzo dobrym w co najmniej 95%. |
Literatura podstawowa
- Joanna Barbara Jabłonkowska, Jan Sikora, Bogusław Stankiewicz, Wojciech Lewicki, Social, economic and organizational aspects of the development of the tourism market on the example of backpacking., Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, 2020, Koszalin, 2020, ISBN: 9788373655478
- Nalazek Mirosław, Internetowe kanały dystrybucji na rynku turystycznym, Difin, Warszawa, 2010, ISBN:978-83-7641-171-2
- Book Betsy, Traveling Through Cyberspace: Tourism and Photography in Virtual Worlds, 2003, http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.538182
Literatura dodatkowa
- Bogusław Stankiewicz, Wojciech Lewicki, Podstawy turystyki, rekreacji i hotelarstwa, Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin, 2020, ISBN: 9788373655461
- Wojciech Lewicki Agnieszka Brelik, Elektromobilność jako klucz do rozwoju innowacyjności agroturystyki i turystyki wiejskiej, Wydawnictwo Uniwersystetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań, 2017, Agroturystyka w teorii i praktyce (ISBN: 9788371608827, ISBN: 9788371608827
- Pawlicz Adam, E-turystyka Ekonomiczne problemy implementacji technologii cyfrowych w sektorze turystycznym, PWN, Warszawa, 2012, ISBN:978-83-01-17063-9