Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)

Sylabus przedmiotu Sprawozdawczość podmiotów turystyki:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Gospodarka turystyczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Sprawozdawczość podmiotów turystyki
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ekonomii, Finansów i Rachunkowości
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Jaworska <Elzbieta.Jaworska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 2 Grupa obieralna 7

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 25 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu podstaw rachunkowości

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie formalno-prawnych zasad sprawozdawczości finansowej i zrównoważonego rozwoju w podmiotach turystycznych oraz poznanie podstawowych elementów sprawozdań tych jednostek
C-2Nabycie umiejętności interpretowania informacji sprawozdawczych o charakterze finansowym i niefinansowym w raportach rocznych podmiotów turystyki

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Wprowadzenie do sprawozdawczości podmiotów turystyki2
T-A-2Specyfika treści i struktury składników bilansu oraz rachunku zysków i strat podmiotów turystyki3
T-A-3Rola i zakres pozostałych elementów sprawozdania finansowego podmiotów turystyki2
T-A-4Prezentacja opisowo-liczbowych informacji w sprawozdaniu z działalności podmiotów turystyki1
T-A-5Znaczenie i zasady raportowania niefinansowego w komunikacji przedsiębiorstwa z otoczeniem1
T-A-6Przygotowanie referatów i prezentacji na temat zakresu i sposobu prezentacji informacji sprawozdawczych w raportach wybranych podmiotów turystyki10
T-A-7Wygłoszenie prezentacji6
25

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach25
A-A-2przygotowanie do zajęć, analiza i ocena raportów wybranych podmiotów turystyki15
A-A-3Przygotowywanie referatów i prezentacji10
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, objaśnienie zagadnień
M-2Metody aktywizujące - metoda sytuacyjna, dyskusja dydaktyczna na temat zakresu i treści elementów sprawozdania finansowego i niefinansowego
M-3Metody praktyczne - rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie sprawozdawczości podmiotów turystyki

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Analiza i ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań podczas zajęć
S-2Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: Sporządzanie i wygłaszanie prezentacji dotyczących ujawnień finansowych i niefinansowych informacji sprawozdawczych w raportowaniu wybranych jednostek

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
GT_1A_D07/4.1_W01
Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki
GT_1A_W02, GT_1A_W03, GT_1A_W05, GT_1A_W06, GT_1A_W07, GT_1A_W08C-1T-A-5, T-A-4, T-A-6, T-A-7, T-A-3, T-A-2, T-A-1M-3, M-1, M-2S-2, S-3, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
GT_1A_D07/4.1_U01
Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki
GT_1A_U01, GT_1A_U02, GT_1A_U07, GT_1A_U08, GT_1A_U09C-2T-A-5, T-A-1, T-A-6, T-A-7, T-A-4, T-A-2, T-A-3M-2, M-1, M-3S-3, S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
GT_1A_D07/4.1_K01
Student jest gotów do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi.
GT_1A_K01, GT_1A_K02, GT_1A_K04, GT_1A_K05C-1, C-2T-A-2, T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-7, T-A-5, T-A-6M-1, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
GT_1A_D07/4.1_W01
Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki
2,0Student nie zna i nie rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki
3,0Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki w co najmniej 55%
3,5Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki w co najmniej 65%
4,0Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki w co najmniej 75%
4,5Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki w co najmniej 85%
5,0Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki w co najmniej 95%

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
GT_1A_D07/4.1_U01
Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki
2,0Student nie potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki
3,0Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki w co najmniej 55%
3,5Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki w co najmniej 65%
4,0Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki w co najmniej 75%
4,5Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki w co najmniej 85%
5,0Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki w co najmniej 95%

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
GT_1A_D07/4.1_K01
Student jest gotów do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi.
2,0Student nie jest gotów do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi.
3,0Student czasami przejawia gotowość do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi.
3,5Student często przejawia gotowość do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi.
4,0Student bardzo często przejawia gotowość do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi.
4,5Student zazwyczaj przejawia gotowość do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi.
5,0Student jest zawsze gotów do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi.

Literatura podstawowa

  1. Nita B. (red.), Sprawozdawczość finansowa według polskiego prawa bilansowego, Difin, Warszawa, 2020
  2. Nita B., Sprawozdawczość zarządcza. Analizy i raporty wewnętrzne w controllingu, PWN, Warszawa, 2014, także na IBUK
  3. Jaworska E., Rachunkowość przedsiębiorstw sektora turystyki, W: Rachunkowość przedsiębiorstw wybranych sektorów gospodarki, pod red. T. Kiziukiewicz, PWE, Warszawa, 2014, s. 196-225
  4. Ustawa z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości, Dz.U. z 2023 r., poz. 120, 2023
  5. Kotaś R., Sojak S., Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa, 2009, Analiza sprawozdań finansowych dla celów zarządczych, s. 272-283

Literatura dodatkowa

  1. Sprawozdawczość finansowa i niefinansowa jednostek gospodarczych, Krajowy Rejestr Sądowy, strony internetowe podmiotów turystyki
  2. Elliott B., Elliott J., Financial Accounting and Reporting, Pearson Education Limited, 2022

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Wprowadzenie do sprawozdawczości podmiotów turystyki2
T-A-2Specyfika treści i struktury składników bilansu oraz rachunku zysków i strat podmiotów turystyki3
T-A-3Rola i zakres pozostałych elementów sprawozdania finansowego podmiotów turystyki2
T-A-4Prezentacja opisowo-liczbowych informacji w sprawozdaniu z działalności podmiotów turystyki1
T-A-5Znaczenie i zasady raportowania niefinansowego w komunikacji przedsiębiorstwa z otoczeniem1
T-A-6Przygotowanie referatów i prezentacji na temat zakresu i sposobu prezentacji informacji sprawozdawczych w raportach wybranych podmiotów turystyki10
T-A-7Wygłoszenie prezentacji6
25

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach25
A-A-2przygotowanie do zajęć, analiza i ocena raportów wybranych podmiotów turystyki15
A-A-3Przygotowywanie referatów i prezentacji10
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięGT_1A_D07/4.1_W01Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówGT_1A_W02Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu rolę człowieka jako podmiotu tworzącego i działającego w strukturach społeczno-gospodarczych, w tym związanych z turystyką
GT_1A_W03Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia dotyczące struktur i zasad funkcjonowania podmiotów gospodarczych z zakresu gospodarki turystycznej w skali mikro-, mezo- i makroekonomicznej
GT_1A_W05Zna dylematy współczesnej gospodarki, w tym gospodarki turystycznej i rozumie czynniki wpływające na jej stan i zmiany
GT_1A_W06Zna i rozumie zasady realizacji projektów gospodarczych, społecznych i organizacyjnych wykorzystywanych w turystyce, realizowanych w sektorze publicznym, prywatnym i w ramach trzeciego sektora
GT_1A_W07Zna i rozumie podstawowe zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości, w tym przedsiębiorczości indywidulanej
GT_1A_W08Zna i rozumie podstawowe ekonomiczne, prawne, etyczne i inne uwarunkowania działalności turystycznej z uwzględnieniem regulacji dotyczących podstawowych pojęć i zasad z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
Cel przedmiotuC-1Poznanie formalno-prawnych zasad sprawozdawczości finansowej i zrównoważonego rozwoju w podmiotach turystycznych oraz poznanie podstawowych elementów sprawozdań tych jednostek
Treści programoweT-A-5Znaczenie i zasady raportowania niefinansowego w komunikacji przedsiębiorstwa z otoczeniem
T-A-4Prezentacja opisowo-liczbowych informacji w sprawozdaniu z działalności podmiotów turystyki
T-A-6Przygotowanie referatów i prezentacji na temat zakresu i sposobu prezentacji informacji sprawozdawczych w raportach wybranych podmiotów turystyki
T-A-7Wygłoszenie prezentacji
T-A-3Rola i zakres pozostałych elementów sprawozdania finansowego podmiotów turystyki
T-A-2Specyfika treści i struktury składników bilansu oraz rachunku zysków i strat podmiotów turystyki
T-A-1Wprowadzenie do sprawozdawczości podmiotów turystyki
Metody nauczaniaM-3Metody praktyczne - rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie sprawozdawczości podmiotów turystyki
M-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, objaśnienie zagadnień
M-2Metody aktywizujące - metoda sytuacyjna, dyskusja dydaktyczna na temat zakresu i treści elementów sprawozdania finansowego i niefinansowego
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: Sporządzanie i wygłaszanie prezentacji dotyczących ujawnień finansowych i niefinansowych informacji sprawozdawczych w raportowaniu wybranych jednostek
S-1Ocena formująca: Analiza i ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań podczas zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki
3,0Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki w co najmniej 55%
3,5Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki w co najmniej 65%
4,0Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki w co najmniej 75%
4,5Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki w co najmniej 85%
5,0Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki w co najmniej 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięGT_1A_D07/4.1_U01Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówGT_1A_U01Potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę z zakresu gospodarki turystycznej do formułowania i rozwiazywania złożonych i nietypowych problemów, a także wykonywania zadań w warunkach nie w pełni przewidywalnych
GT_1A_U02Potrafi weryfikować i dobierać źródła danych i pochodzące z nich informacje podejmując procesy oceny, krytycznej analizy i syntezy tych informacji w celu rozwiązywania zadań i problemów z zakresu gospodarki turystycznej
GT_1A_U07Potrafi przygotować wystąpienie ustne lub pracę pisemną w języku polskim lub obcym z wybranych zagadnień szczegółowych z obszaru gospodarki turystycznej, z wykorzystaniem zdobytej wiedzy, a także różnych źródeł danych
GT_1A_U08Potrafi planować i organizować indywidulaną pracę oraz współdziałać z innymi osobami w ramach realizacji prac zespołowych, także o charakterze interdyscyplinarnym
GT_1A_U09Potrafi samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez całe życie
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności interpretowania informacji sprawozdawczych o charakterze finansowym i niefinansowym w raportach rocznych podmiotów turystyki
Treści programoweT-A-5Znaczenie i zasady raportowania niefinansowego w komunikacji przedsiębiorstwa z otoczeniem
T-A-1Wprowadzenie do sprawozdawczości podmiotów turystyki
T-A-6Przygotowanie referatów i prezentacji na temat zakresu i sposobu prezentacji informacji sprawozdawczych w raportach wybranych podmiotów turystyki
T-A-7Wygłoszenie prezentacji
T-A-4Prezentacja opisowo-liczbowych informacji w sprawozdaniu z działalności podmiotów turystyki
T-A-2Specyfika treści i struktury składników bilansu oraz rachunku zysków i strat podmiotów turystyki
T-A-3Rola i zakres pozostałych elementów sprawozdania finansowego podmiotów turystyki
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące - metoda sytuacyjna, dyskusja dydaktyczna na temat zakresu i treści elementów sprawozdania finansowego i niefinansowego
M-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, objaśnienie zagadnień
M-3Metody praktyczne - rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie sprawozdawczości podmiotów turystyki
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Sporządzanie i wygłaszanie prezentacji dotyczących ujawnień finansowych i niefinansowych informacji sprawozdawczych w raportowaniu wybranych jednostek
S-1Ocena formująca: Analiza i ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań podczas zajęć
S-2Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki
3,0Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki w co najmniej 55%
3,5Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki w co najmniej 65%
4,0Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki w co najmniej 75%
4,5Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki w co najmniej 85%
5,0Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki w co najmniej 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięGT_1A_D07/4.1_K01Student jest gotów do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówGT_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, a także odbieranych treści
GT_1A_K02Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz korzystania z wiedzy eksperckiej w przypadku trudności z samodzielną realizacją zadań
GT_1A_K04Jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
GT_1A_K05Jest gotów do podjęcia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za wykonywane obowiązki zawodowe, ze świadomością wymagania tego do innych, a także dbałością o dorobek i tradycje wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-1Poznanie formalno-prawnych zasad sprawozdawczości finansowej i zrównoważonego rozwoju w podmiotach turystycznych oraz poznanie podstawowych elementów sprawozdań tych jednostek
C-2Nabycie umiejętności interpretowania informacji sprawozdawczych o charakterze finansowym i niefinansowym w raportach rocznych podmiotów turystyki
Treści programoweT-A-2Specyfika treści i struktury składników bilansu oraz rachunku zysków i strat podmiotów turystyki
T-A-1Wprowadzenie do sprawozdawczości podmiotów turystyki
T-A-3Rola i zakres pozostałych elementów sprawozdania finansowego podmiotów turystyki
T-A-4Prezentacja opisowo-liczbowych informacji w sprawozdaniu z działalności podmiotów turystyki
T-A-7Wygłoszenie prezentacji
T-A-5Znaczenie i zasady raportowania niefinansowego w komunikacji przedsiębiorstwa z otoczeniem
T-A-6Przygotowanie referatów i prezentacji na temat zakresu i sposobu prezentacji informacji sprawozdawczych w raportach wybranych podmiotów turystyki
Metody nauczaniaM-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, objaśnienie zagadnień
M-3Metody praktyczne - rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie sprawozdawczości podmiotów turystyki
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Analiza i ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań podczas zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie jest gotów do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi.
3,0Student czasami przejawia gotowość do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi.
3,5Student często przejawia gotowość do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi.
4,0Student bardzo często przejawia gotowość do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi.
4,5Student zazwyczaj przejawia gotowość do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi.
5,0Student jest zawsze gotów do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi.