Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Sprawozdawczość podmiotów turystyki:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Sprawozdawczość podmiotów turystyki | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ekonomii, Finansów i Rachunkowości | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Jaworska <Elzbieta.Jaworska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 2 | Grupa obieralna | 7 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza z zakresu podstaw rachunkowości |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie formalno-prawnych zasad sprawozdawczości finansowej i zrównoważonego rozwoju w podmiotach turystycznych oraz poznanie podstawowych elementów sprawozdań tych jednostek |
C-2 | Nabycie umiejętności interpretowania informacji sprawozdawczych o charakterze finansowym i niefinansowym w raportach rocznych podmiotów turystyki |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Wprowadzenie do sprawozdawczości podmiotów turystyki | 2 |
T-A-2 | Specyfika treści i struktury składników bilansu oraz rachunku zysków i strat podmiotów turystyki | 3 |
T-A-3 | Rola i zakres pozostałych elementów sprawozdania finansowego podmiotów turystyki | 2 |
T-A-4 | Prezentacja opisowo-liczbowych informacji w sprawozdaniu z działalności podmiotów turystyki | 1 |
T-A-5 | Znaczenie i zasady raportowania niefinansowego w komunikacji przedsiębiorstwa z otoczeniem | 1 |
T-A-6 | Przygotowanie referatów i prezentacji na temat zakresu i sposobu prezentacji informacji sprawozdawczych w raportach wybranych podmiotów turystyki | 10 |
T-A-7 | Wygłoszenie prezentacji | 6 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 25 |
A-A-2 | przygotowanie do zajęć, analiza i ocena raportów wybranych podmiotów turystyki | 15 |
A-A-3 | Przygotowywanie referatów i prezentacji | 10 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody problemowe - wykład konwersatoryjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, objaśnienie zagadnień |
M-2 | Metody aktywizujące - metoda sytuacyjna, dyskusja dydaktyczna na temat zakresu i treści elementów sprawozdania finansowego i niefinansowego |
M-3 | Metody praktyczne - rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie sprawozdawczości podmiotów turystyki |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Analiza i ocena osiągnięć studenta przez zadawanie pytań podczas zajęć |
S-2 | Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach |
S-3 | Ocena podsumowująca: Sporządzanie i wygłaszanie prezentacji dotyczących ujawnień finansowych i niefinansowych informacji sprawozdawczych w raportowaniu wybranych jednostek |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D07/4.1_W01 Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki | GT_1A_W02, GT_1A_W03, GT_1A_W05, GT_1A_W06, GT_1A_W07, GT_1A_W08 | — | C-1 | T-A-5, T-A-4, T-A-6, T-A-7, T-A-3, T-A-2, T-A-1 | M-3, M-1, M-2 | S-2, S-3, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D07/4.1_U01 Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki | GT_1A_U01, GT_1A_U02, GT_1A_U07, GT_1A_U08, GT_1A_U09 | — | C-2 | T-A-5, T-A-1, T-A-6, T-A-7, T-A-4, T-A-2, T-A-3 | M-2, M-1, M-3 | S-3, S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D07/4.1_K01 Student jest gotów do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi. | GT_1A_K01, GT_1A_K02, GT_1A_K04, GT_1A_K05 | — | C-1, C-2 | T-A-2, T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-7, T-A-5, T-A-6 | M-1, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D07/4.1_W01 Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki |
3,0 | Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki w co najmniej 55% | |
3,5 | Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki w co najmniej 65% | |
4,0 | Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki w co najmniej 75% | |
4,5 | Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki w co najmniej 85% | |
5,0 | Student zna i rozumie elementy raportów rocznych oraz zasady ustalania i interpretacji poszczególnym elementów raportów rocznych podmiotów turystyki w co najmniej 95% |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D07/4.1_U01 Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki | 2,0 | Student nie potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki |
3,0 | Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki w co najmniej 55% | |
3,5 | Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki w co najmniej 65% | |
4,0 | Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki w co najmniej 75% | |
4,5 | Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki w co najmniej 85% | |
5,0 | Student potrafi porównać i ocenić zakres ujawnień informacji w sprawozdaniach finansowych i niefinansowych podmiotów turystyki w co najmniej 95% |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D07/4.1_K01 Student jest gotów do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi. | 2,0 | Student nie jest gotów do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi. |
3,0 | Student czasami przejawia gotowość do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi. | |
3,5 | Student często przejawia gotowość do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi. | |
4,0 | Student bardzo często przejawia gotowość do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi. | |
4,5 | Student zazwyczaj przejawia gotowość do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi. | |
5,0 | Student jest zawsze gotów do oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy przy zachowaniu zasad etycznych i poszanowania opinii innych ludzi. |
Literatura podstawowa
- Nita B. (red.), Sprawozdawczość finansowa według polskiego prawa bilansowego, Difin, Warszawa, 2020
- Nita B., Sprawozdawczość zarządcza. Analizy i raporty wewnętrzne w controllingu, PWN, Warszawa, 2014, także na IBUK
- Jaworska E., Rachunkowość przedsiębiorstw sektora turystyki, W: Rachunkowość przedsiębiorstw wybranych sektorów gospodarki, pod red. T. Kiziukiewicz, PWE, Warszawa, 2014, s. 196-225
- Ustawa z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości, Dz.U. z 2023 r., poz. 120, 2023
- Kotaś R., Sojak S., Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa, 2009, Analiza sprawozdań finansowych dla celów zarządczych, s. 272-283
Literatura dodatkowa
- Sprawozdawczość finansowa i niefinansowa jednostek gospodarczych, Krajowy Rejestr Sądowy, strony internetowe podmiotów turystyki
- Elliott B., Elliott J., Financial Accounting and Reporting, Pearson Education Limited, 2022