Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Techniki sprzedaży i obsługi klienta w turystyce:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Techniki sprzedaży i obsługi klienta w turystyce | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Nowaczyk <Piotr.Nowaczyk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 1 | Grupa obieralna | 5 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z ekonomii i z turystyki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotru jest zdobycie przez studenta wiedzy teoretycznej oraz praktycznej z techniki sprzedaży i obsługi klienta w turystyce |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Proces podejmowania decyzji zakupu na rynku turystycznym. | 2 |
T-A-2 | Rola sprzedawcy w kolejnych fazach procesu decyzyjnego nabywcy na rynku turystycznym. | 2 |
T-A-3 | Poszukiwanie i kwalifikowanie potencjalnych nabywców. Źródła i sposoby ich identyfikacji. | 3 |
T-A-4 | Social media - jako mrketingowe wsparcie sprzedawców w procesie identyfikacji potencjalnych nabywców. | 3 |
T-A-5 | Technika kwalifikowania potencjalnych nabywców. | 3 |
T-A-6 | Rozpoczynanie rozmowy sprzedażowej. Nawiązanie kontaktu z klientem. Identyfikacja potrzeb klienta na rynku turystycznym. | 2 |
T-A-7 | Zasady i techniki zadawania pytań w rozmowie sprzedażowej. Umiejętność słuchania i negocjowania. | 2 |
T-A-8 | Elementy procesu komunikacji i negocjacji na rynku turystycznym. Instrumenty wspierające klarowność prezentacji sprzedażowej oferty turystycznej. | 2 |
T-A-9 | Negocjacje handlowe i kontakt z kluczowymi klientami w turystyce. | 2 |
T-A-10 | Efektywna i profesjonalna obsługa klienta. | 2 |
T-A-11 | Zaliczenie. | 2 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 25 |
A-A-2 | przygotowanie do zaliczenia | 10 |
A-A-3 | analiza literatury podstawowej i uzupełniającej | 7 |
A-A-4 | wyszukiwanie informacji, raportów i danych statystycznych | 8 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład problemowy |
M-2 | wykład informacyjny |
M-3 | dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie z ćwiczeń - kolokwium |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D01/3.1_W01 Student zna i rozumie podstawowe techniki sprzedaży i obsługi klienta w technice | GT_1A_W02 | — | C-1 | T-A-7, T-A-11, T-A-5, T-A-9, T-A-4, T-A-3, T-A-6, T-A-10, T-A-1, T-A-2, T-A-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D01/3.1_U01 Student potrafi sprzedać produkt oraz usługę turystyczną | GT_1A_U04 | — | C-1 | T-A-11, T-A-2, T-A-10, T-A-8, T-A-7, T-A-5, T-A-9, T-A-6, T-A-3, T-A-1, T-A-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D01/3.1_K01 Student jest gotów do pogłębiania wiedzy o technikach sprzedaży i obsługi klienta w turystyce | GT_1A_K01 | — | C-1 | T-A-5, T-A-11, T-A-6, T-A-7, T-A-9, T-A-8, T-A-3, T-A-10, T-A-4, T-A-1, T-A-2 | M-3, M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D01/3.1_W01 Student zna i rozumie podstawowe techniki sprzedaży i obsługi klienta w technice | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie podstawowych technik sprzedaży i obsługi klienta |
3,0 | Student zna i rozumie podstawowe technikniki sprzedaży i obsługi klienta w co najmniej 55% | |
3,5 | Student zna i rozumie podstawowe technikniki sprzedaży i obsługi klienta w co najmniej 65% | |
4,0 | Student zna i rozumie podstawowe technikniki sprzedaży i obsługi klienta w co najmniej 75% | |
4,5 | Student zna i rozumie podstawowe technikniki sprzedaży i obsługi klienta w co najmniej 85% | |
5,0 | Student zna i rozumie podstawowe technikniki sprzedaży i obsługi klienta w co najmniej 95% |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D01/3.1_U01 Student potrafi sprzedać produkt oraz usługę turystyczną | 2,0 | Student nie potrafi sprzedać produktu oraz usługi turystycznej |
3,0 | Student potrafi sprzedać produkt oraz usługę turystyczną na poziomie co najmniej 55% | |
3,5 | Student potrafi sprzedać produkt oraz usługę turystyczną na poziomie co najmniej 65% | |
4,0 | Student potrafi sprzedać produkt oraz usługę turystyczną na poziomie co najmniej 75% | |
4,5 | Student potrafi sprzedać produkt oraz usługę turystyczną na poziomie co najmniej 85% | |
5,0 | Student potrafi sprzedać produkt oraz usługę turystyczną na poziomie co najmniej 95% |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D01/3.1_K01 Student jest gotów do pogłębiania wiedzy o technikach sprzedaży i obsługi klienta w turystyce | 2,0 | Student nie jest gotów do pogłębiania wiedzy o technikach sprzedaży i obsługi klienta w turystyce |
3,0 | Student jest gotów do pogłębiania wiedzy o technikach sprzedaży i obsługi klienta w turystyce w co najmniej 55% | |
3,5 | Student jest gotów do pogłębiania wiedzy o technikach sprzedaży i obsługi klienta w turystyce w co najmniej 65% | |
4,0 | Student jest gotów do pogłębiania wiedzy o technikach sprzedaży i obsługi klienta w turystyce w co najmniej 75% | |
4,5 | Student jest gotów do pogłębiania wiedzy o technikach sprzedaży i obsługi klienta w turystyce w co najmniej 85% | |
5,0 | Student jest gotów do pogłębiania wiedzy o technikach sprzedaży i obsługi klienta w turystyce w co najmniej 95% |
Literatura podstawowa
- Nowaczyk P., Hernik J, Ertmańska K., The Influence of the European Tobacco Products Directive on Socio-Economic Situation: Analysis on the Perspective of Competencies Towards Uniformity in Family Business, European Research Studies Journal, 2021
- Johann M., Satysfakcja klienta na rynku usług turystycznych, Difin, Warszawa, 2019
- Zemke R., Jak zapewnić znakomitą obsługę klientów, Wolters Kluwer, Warszawa, 2015
Literatura dodatkowa
- Ziółkowski R., Informacja w turystyce, w: Obsługa ruchu turystycznego, PWN, Warszawa, 2006