Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Rynek usług turystycznych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Rynek usług turystycznych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Nowaczyk <Piotr.Nowaczyk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z ekonomii i turystyki. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zdobycie przez Studenta wiedzy teoretycznej oraz praktycznej w zakresie analizy rynku usług turystycznych (m.in.: popytu, podaży, równowagi rynkowej). |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Charakterystyka popytu i podaży na rynku turystycznym. Elastyczność popytu i podaży – czynniki elastyczności. | 3 |
T-A-2 | Podmioty gospodarcze na rynku turystycznym oraz ich oferta (oferenci, nabywcy). | 3 |
T-A-3 | Segmentacja na rynku turystycznym oraz typologia turystów. | 3 |
T-A-4 | Bariery wejścia na rynek usług turystycznych, pozycja rynkowa, testowanie nowych rynków w turystyce. | 3 |
T-A-5 | Równowaga rynkowa i czynniki równowagi rynkowej w turystyce. | 3 |
T-A-6 | Prezentacje projektów przygotowanych przez studentów. | 3 |
T-A-7 | Zaliczenie. | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Definicje, klasyfikacje, instytucje rynkowe, rodzaje i kierunek przepływów w procesie obsługi rynku turystycznego. | 3 |
T-W-2 | Turystyka zrównoważona a rozwój gospodarczy. Pojęcie i zasady koncepcji turystyki zrównoważonej. | 3 |
T-W-3 | Konkurencja rynkowa - rodzaje konkurencji, sygnały rynkowe, strategie wobec nabywców i dostawców. | 3 |
T-W-4 | Decyzje rynkowe turystów różnych grup wiekowych. | 3 |
T-W-5 | Teoria wymogów konsumenta usług turystycznych. | 2 |
T-W-6 | Ochrona konkurencji i konsumentów oraz inne zadania państwa związane z niedoskonałością rynku. | 2 |
T-W-7 | Międzynarodowy rynek turystyczny i jego instytucje. Globalizacja. | 2 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-A-2 | Przygotowywanie sie do zajęć | 10 |
A-A-3 | Przygotowywanie się do zaliczenia | 10 |
A-A-4 | Przygotowanie prejektu | 10 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 18 |
A-W-2 | egzamin | 2 |
A-W-3 | Przygotowanie do zajęć | 3 |
A-W-4 | Przygotowanie do egzaminu | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | wykład problemowy |
M-3 | dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: samodzielny projekt |
S-2 | Ocena formująca: zaliczenie z ćwiczeń |
S-3 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C22/5.5_W01 Student zna i rozumie podstawowe zagadnienia dotyczące rynku turystycznego, podmiotów kształtujących ten rynek oraz jego otoczenie. | GT_1A_W01, GT_1A_W03 | — | C-1 | T-W-2, T-A-2, T-A-1, T-W-6, T-A-4, T-W-4, T-W-3, T-W-7, T-A-3, T-A-5, T-W-5, T-W-1 | M-3, M-1, M-2 | S-2, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C22/5.5_U01 Student potrafi ocenić procesy i zjawiska zachodzące na rynku usług turystycznych | GT_1A_U01 | — | C-1 | T-W-5, T-A-3, T-W-6, T-A-7, T-A-4, T-A-6, T-A-5, T-W-2, T-W-4, T-W-1, T-A-1, T-A-2, T-W-7, T-W-3 | M-1, M-3, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C22/5.5_K01 Student jest gotów do poszerzania wiedzy o rynku usług turystycznych | GT_1A_K02 | — | C-1 | T-W-5, T-A-1, T-W-6, T-A-7, T-A-3, T-W-4, T-W-2, T-A-5, T-A-4, T-W-7, T-A-6, T-A-2, T-W-1, T-W-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C22/5.5_W01 Student zna i rozumie podstawowe zagadnienia dotyczące rynku turystycznego, podmiotów kształtujących ten rynek oraz jego otoczenie. | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie podstawowe zagadnienia dotyczące rynku turystycznego, podmiotów kształtujących ten rynek oraz jego otoczenie. |
3,0 | Student zna i rozumie podstawowe zagadnienia dotyczące rynku turystycznego, podmiotów kształtujących ten rynek oraz jego otoczenie na poziomie co najmniej 55%. | |
3,5 | Student zna i rozumie podstawowe zagadnienia dotyczące rynku turystycznego, podmiotów kształtujących ten rynek oraz jego otoczenie na poziomie co najmniej 65%. | |
4,0 | Student zna i rozumie podstawowe zagadnienia dotyczące rynku turystycznego, podmiotów kształtujących ten rynek oraz jego otoczenie na poziomie co najmniej 75%. | |
4,5 | Student zna i rozumie podstawowe zagadnienia dotyczące rynku turystycznego, podmiotów kształtujących ten rynek oraz jego otoczenie na poziomie co najmniej 85%. | |
5,0 | Student zna i rozumie podstawowe zagadnienia dotyczące rynku turystycznego, podmiotów kształtujących ten rynek oraz jego otoczenie na poziomie co najmniej 95%. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C22/5.5_U01 Student potrafi ocenić procesy i zjawiska zachodzące na rynku usług turystycznych | 2,0 | Student nie potrafi ocenić procesów i zjawisk zachodzących na rynku usług turystycznych |
3,0 | Student potrafi ocenić procesy i zjawiska zachodzące na rynku usług turystycznych na poziomie co najmniej 55% | |
3,5 | Student potrafi ocenić procesy i zjawiska zachodzące na rynku usług turystycznych na poziomie co najmniej 65% | |
4,0 | Student potrafi ocenić procesy i zjawiska zachodzące na rynku usług turystycznych na poziomie co najmniej 75% | |
4,5 | Student potrafi ocenić procesy i zjawiska zachodzące na rynku usług turystycznych na poziomie co najmniej 85% | |
5,0 | Student potrafi ocenić procesy i zjawiska zachodzące na rynku usług turystycznych na poziomie co najmniej 95% |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C22/5.5_K01 Student jest gotów do poszerzania wiedzy o rynku usług turystycznych | 2,0 | Student nie jest gotów do poszerzania wiedzy o rynku usług turystycznych |
3,0 | Student jest gotów do poszerzania wiedzy o rynku usług turystycznych w co najmniej 55% | |
3,5 | Student jest gotów do poszerzania wiedzy o rynku usług turystycznych w co najmniej 65% | |
4,0 | Student jest gotów do poszerzania wiedzy o rynku usług turystycznych w co najmniej 75% | |
4,5 | Student jest gotów do poszerzania wiedzy o rynku usług turystycznych w co najmniej 85% | |
5,0 | Student jest gotów do poszerzania wiedzy o rynku usług turystycznych w co najmniej 95% |
Literatura podstawowa
- Nowaczyk P., Research into the importance of small seaport nautical infrastructure in the development of the local economy, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, tom: 64, zeszyt 7, Wrocław, 2020
- Panasiuk A., Rynek turystyczny. Struktura, procesy, tendencje, Difin, Warszawa, 2019
- Kachniewska M., Niezgoda A., Nawrocka E., Pawlicz A., Rynek turystyczny, Wolters Kluwer, Warszawa, 2012
Literatura dodatkowa
- Dziedzic E., Skalska T., Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju usług turystycznych w Polsce, Stowarzyszenie na Rzecz Badania, Rozwoju i Promocji Turystyki, Warszawa, 2012
- Marciczewska B., Produkt turystyczny a ekonomia doświadczeń, C.H. Beck, Warszawa, 2010