Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Przedsiębiorczość w turystyce:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Przedsiębiorczość w turystyce | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wojciech Lewicki <Wojciech.Lewicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Ogólna wiedza ekonomiczna |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Kształtowanie umiejętności z zakresu prowadzenia działalności gospodarczej w sektorze turystyki. |
C-2 | Przygotowanie studentów do aktywnego uczestnictwa na rynku usług turystycznych. |
C-3 | Zapoznanie studenta z niezbędną wiedzą z zakresu podstw zarządzania oraz nauk o organizacji. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Formy organizacyjno-prawne prowadzenia działalności turystycznej | 3 |
T-A-2 | Analiza mikro- i makrootoczenia przedsiębiorstwa turystycznego | 3 |
T-A-3 | Cykl życia przedsiębiorstwa turystycznego | 3 |
T-A-4 | Ocena opłacalności przedsiębiorstw zaliczanych do infrastruktury turystycznej | 4 |
T-A-5 | Pojęcie oraz główne elementy strategii rozwoju przedsiębiorstwa | 2 |
T-A-6 | Innowacyjność jako źródło przedsiębiorczości w turystyce | 2 |
T-A-7 | Praktyczne zasady konstrukcji biznesplanu podmiotu turystycznego | 3 |
T-A-8 | Przedsiębiorczość międzynarodowa - przykłady rynków i firm | 2 |
T-A-9 | Prezentacja projektów przygotowanych przez studentów | 6 |
T-A-10 | Zaliczenie pisemne | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Przedsiębiorstwo - aspekt ekonomiczny i prawny. Geneza przedsiębiorstw, podstawowe cechy przedsiebiorstw. | 2 |
T-W-2 | Przedsiębiorca podmiotem przedsiębiorstwa. Podmioty: właściciel przedsiębiorca, menadżer, wykonawca | 3 |
T-W-3 | Sylwetki słynnych przedsiebiorców XX i XXI wieku w branzy turystycznej. Tajemnice sukcesów. | 2 |
T-W-4 | Polityka Unii Europejskiej w zakresie gospodaki turystycznej a kreowanie przedsiębiorczości. | 2 |
T-W-5 | Zaliczenie. | 1 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-A-2 | Przygotowywanie się do zajęć | 8 |
A-A-3 | Przygotowanie się do zaliczenia | 7 |
A-A-4 | Przygotowanie projektu | 5 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | studiowanie literatury przedmiotu | 10 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | objaśnienie lub wyjaśnienie |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne - pytania otwarte |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C01/1.8_W01 Student zna i rozumie istotę przedsiębiorczości i jej aspekty w branży turystycznej. | GT_1A_W01, GT_1A_W05, GT_1A_W07 | — | C-1, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C01/1.8_U01 Student potrafi posługiwac sie podstawowymi kategoriami przedsiebiorczosci. | GT_1A_U01, GT_1A_U04, GT_1A_U05 | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-4, T-W-1, T-W-3 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C01/1.8_K01 Student jest gotów do doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności. | GT_1A_K01, GT_1A_K02, GT_1A_K04 | — | C-2, C-1, C-3 | T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C01/1.8_W01 Student zna i rozumie istotę przedsiębiorczości i jej aspekty w branży turystycznej. | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie istoty przedsiębiorczości i jej aspektów w branży turystycznej. |
3,0 | Student zna i rozumie istotę przedsiębiorczości i jej aspekty w branży turystycznej w stopniu dostatecznym w co najmniej 55% | |
3,5 | Student zna i rozumie istotę przedsiębiorczości i jej aspekty w branży turystycznej w stopniu dostatecznym plus w co najmniej 65% | |
4,0 | Student zna i rozumie istotę przedsiębiorczości i jej aspekty w branży turystycznej w stopniu dobrym w co najmniej 75% | |
4,5 | Student zna i rozumie istotę przedsiębiorczości i jej aspekty w branży turystycznej w stopniu dobrym plusm w co najmniej 85% | |
5,0 | Student zna i rozumie istotę przedsiębiorczości i jej aspekty w branży turystycznej w stopniu bardzo dobrym w co najmniej 95% |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C01/1.8_U01 Student potrafi posługiwac sie podstawowymi kategoriami przedsiebiorczosci. | 2,0 | Student nie potrafi posługiwac sie podstawowymi kategoriami przedsiebiorczosci. |
3,0 | Student potrafi posługiwac sie podstawowymi kategoriami przedsiebiorczosci w stopniu dostatecznym min w 55%. | |
3,5 | Student potrafi posługiwac sie podstawowymi kategoriami przedsiebiorczosci w stopniu dostatecznym plus min w 65%. | |
4,0 | Student potrafi posługiwac sie podstawowymi kategoriami przedsiebiorczosci w stopniu dobrym min w 75%. | |
4,5 | Student potrafi posługiwac sie podstawowymi kategoriami przedsiebiorczosci w stopniu dobrym plus min w 85%. | |
5,0 | Student potrafi posługiwac sie podstawowymi kategoriami przedsiebiorczosci w stopniu bardzo dobrym min w 95%. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C01/1.8_K01 Student jest gotów do doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności. | 2,0 | Student nie jest gotów do doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności |
3,0 | Student jest gotów do doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności w stopniu dostatecznym w co najmniej 55%. | |
3,5 | Student jest gotów do doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności w stopniu dostatecznym plus w co najmniej 65%. | |
4,0 | Student jest gotów do doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności w stopniu dobrym w co najmniej 75%. | |
4,5 | Student jest gotów do doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności w stopniu dobrym plus w co najmniej 85%. | |
5,0 | Student jest gotów do doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności w stopniu bardzo dobrym w co najmniej 95%. |
Literatura podstawowa
- Bogusław Stankiewicz, Wojciech Lewicki, Podstawy turystyki, rekreacji i hotelarstwa, Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin, 2020, ISBN: 9788373655461
- Brzezinski M., Wprowadzenie do nauki o przedsiebiorstwie, Difin, Warszawa, 2007
Literatura dodatkowa
- Sheldon, Pauline & Daniele, Roberto, Social Entrepreneurship and Tourism: Philosophy and Practice, 2017, https://www.researchgate.net/publication/321538061_Social_Entrepreneurship_and_Tourism_Philosophy_and_Practice
- Bogusław Stankiewicz, Wojciech Lewicki, Analiza konkurencyjności sprzedaży w sektorze usług turystyki uzdrowiskowej regionu, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Turystyki, Szczecin, 2013, 3 (23)
- Drucker P.F., Praktyka zarządzania, New Media S.r.l. Aliberti editore, Rzym, 2010
- Janik B., Funkcjonowanie przedsiębiorstwa w warunkach gospodarki rynkowej, Difin, Warszawa, 2005