Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S1)
specjalność: Rachunkowość i finanse w jednostkach gospodarczych
Sylabus przedmiotu Ekobiznes w praktyce i controlling ekologiczny:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekobiznes w praktyce i controlling ekologiczny | ||
Specjalność | Ekobiznes | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ekonomii, Finansów i Rachunkowości | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Irena Łącka <Irena.Lacka@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza z zakresu mikroekonomii i podstaw makroekonomii, ekologicznych podstaw działaności gospodarczej i finansowania ekobiznesu oraz podstaw rachunkowości. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z istotą "zielonej" przedsiebiorczości, jej uwarunkowań i możliwościami tworzenia ekobiznesu w praktyce. |
C-2 | Zapoznanie studentów z zasadami tworzenia przedsiębiorstw w ekobiznesie i ich oferty produktowej/usługowej. |
C-3 | Opanowanie umiejętności stosowania metod inwentycznych do poszukiwania pomysłów na ekobiznes. |
C-4 | Opanowanie przez studenta umiejętności tworzenia przedsiębiorstwa ekobiznesu. |
C-5 | Zapoznanie studentów z pojęciem i zakresem controllingu ekologicznego oraz warunkami dostosowania systemu informacyjnego przedsiębiorstwa do jego wdrożenia przy wykorzystaniu odpowiedniego instrumentarium. |
C-6 | Zapozanie studentów z zakresem ujawnień informacji ekologicznej będacej efektem wdrożenia controllingu ekologicznego. |
C-7 | Przygotowanie studentów do wykorzystania informacji generowanych przez system controllingu ekologicznego na potrzeby zarządzania jednostką gospodarczą. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Twórcze myślenie w ekobiznesie - analiza studiów przypadków istniejących przedsięwzięć. | 2 |
T-A-2 | Wykorzystanie wybranych metod inwentycznych do stworzenia pomysłu na ekobiznes (cz. 1). | 2 |
T-A-3 | Wykorzystanie metod inwentycznych do stworzenia pomysłu na ekobiznes (cz. 2). | 2 |
T-A-4 | Rozpoznawanie i sprawdzanie możliwości przedsięwzięc w ekobiznesie. Projektowanie i rozwój "zielonego" przedsiębiorstwa ("green" business). | 1 |
T-A-5 | Projekt wybranego przedsięwzięcia biznesowego w ekobiznesie - działania wstępne przy tworzeniu i koncepcji (pomysł, zespół, aspekty organizacyjne, rynkowe itp.). Wykorzystanie narzędzi modelu Business Canvas do rozpoznania potrzebn nabywców i możliwości działania planowanego przedsięwzięcia. | 3 |
T-A-6 | Wartości dla klienta i innych interesariuszy oraz ich opisy. Wybór i przygotowanie MVP. Sposoby testowania hipotez. | 2 |
T-A-7 | Źródła i wielkość przychodów i kosztów w planowanym ekobiznesie. Sposoby finansowania przedsięwzięcia i ich porównanie. | 1 |
T-A-8 | Przygotowanie całości projektu planowanego ekobiznesu w formie opisu. Praca całego zespołu nad koncepcją przedsięwzięcia w formie pisemnej i prezentacji multimedialnej. | 3 |
T-A-9 | Prezentacja koncepcji pomysłów na ekobiznes przez zespoły - zaliczenie. | 1 |
T-A-10 | Wybrane instrumenty controllingu ekologicznego. | 4 |
T-A-11 | Istota i klasyfikacja kosztów ochrony środowiska. | 2 |
T-A-12 | Pomiar i wycena kosztów ochrony środowiska. | 4 |
T-A-13 | Ujęcie kosztów ochrony środowiska w rachunku kosztów. | 3 |
T-A-14 | Raportowanie zarządcze w zakresie kosztów ochrony środowiska. | 4 |
T-A-15 | Zaliczenie przedmiotu. | 1 |
35 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Innowacyjność i zielona gospodarka jako inspiracje dla przedsiębiorczości. Kompetencje niezbedne w ekobiznesie XXI w. | 2 |
T-W-2 | Koncepcja biznesu w zielonej gospodarce i jej wdrożenie do praktyki przedsiębiorstwa (biznes model). | 2 |
T-W-3 | Metody inwentyczne jako narzędzie tworzenia pomysłów na ekobiznes | 2 |
T-W-4 | Od pomysłu na ekobiznes do jego wdrożenia. | 1 |
T-W-5 | Controlling ekologiczny - pojęcie i zakres. | 1 |
T-W-6 | Dostosowanie systemu informacyjnego przedsiębiorstwa do wdrożenia controllingu ekologicznego. | 2 |
T-W-7 | Rola eco-controllera. | 1 |
T-W-8 | Instrumenty eco-controllingu. | 2 |
T-W-9 | Zakres ujawnień informacji środowiskowych w raportach zewnętrznych przedsiębiorstw i ich wykorzystanie na potrzeby zarządzania jednostkami gospodarczymi. | 1 |
T-W-10 | Zaliczenie przedmiotu - kolokwium pisemne. | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 35 |
A-A-2 | Zapoznanie się z literaturą przedmiotu i studiami przypadków. | 15 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń (opis koncepcji ekobiznesu i prezentacja multimedialna). | 12 |
A-A-4 | Przygotowanie do testu z wiedzy. | 13 |
75 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach. | 15 |
A-W-2 | Zapoznanie się z literaturą przedmiotu. | 5 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych. |
M-2 | Wykład problemowy. |
M-3 | Dyskusja. |
M-4 | Analiza studiów przypadków. |
M-5 | Metody inwentyczne. |
M-6 | Metoda projektów - praca w grupach nad koncepcją ekobiznesu. |
M-7 | Indywidualne i grupowe rozwiązywanie praktycznych problemów w zakresie controllingu ekologicznego. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena wyników indywidualnych i grupowych prac studentów podczas ćwiczeń. |
S-2 | Ocena formująca: Ocena opisu i prezentacji przez zespół koncepcji ekobiznesu. |
S-3 | Ocena formująca: Ocena aktywności studentów na zajęciach. |
S-4 | Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia pisemnego wykładów. |
S-5 | Ocena podsumowująca: Ocena z osiągnięć indywidualnych i zespołowych studentów na ćwiczeniach. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D2/6.2_W01 Student zna istotę "zielonej" przedsiębiorczości, jej uwarunkowania i możliwości tworzenia ekobiznesu w praktyce | E_1A_W07, E_1A_W10, E_1A_W01 | — | C-1, C-2, C-5, C-6, C-7 | T-W-1, T-W-2, T-W-10, T-A-1 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5, M-6, M-7 | S-1, S-2, S-4, S-5 |
E_1A_D2/6.2_W02 Student zna zasady tworzenia przedsiębiorstw w ekobiznesie i ich oferty produktowej/usługowej oraz umie wyjaśnić jak je wykorzystać do przygotowania koncepcji takiego przedsięwzięcia | E_1A_W10 | — | C-2, C-3, C-4 | T-W-3, T-W-4, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5, M-6 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
E_1A_D2/6.2_W03 Student zna pojęcie i zakres controllingu ekologicznego, warunki dostosowania systemu informacyjnego przedsiębiorstwa do jego wdrożenia oraz zna instrumentarium controllingu ekologicznego i mozliwości jego wykorzystania na potrzeby zarządzania jednostką gospodarczą | E_1A_W06, E_1A_W07, E_1A_W01 | — | C-5, C-6, C-7 | T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-A-10, T-A-14, T-A-15 | M-1, M-2, M-3, M-7 | S-1, S-3, S-4, S-5 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D2/6.2_U01 Student pracując w grupie potrafi stworzyć koncepcję przedsiębiorstwa w ekobiznesie oraz ją zaprezentować w pisemnej i ustnej formie. | E_1A_U09, E_1A_U02, E_1A_U04, E_1A_U05, E_1A_U07 | — | C-3, C-4, C-5, C-6, C-7 | T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9 | M-1, M-2, M-4, M-5, M-6, M-7 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
E_1A_D2/6.2_U02 Student potrafi identyfikować obszary, warunki stosowania controllingu ekologicznego i wykorzystania informacji generowanych w jego ramach na potrzeby zarządzania jednostką gospodarczą wraz z ich oceną | E_1A_U01, E_1A_U02, E_1A_U04, E_1A_U05, E_1A_U10 | — | C-5, C-6, C-7 | T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-14, T-A-15 | M-1, M-2, M-3, M-7 | S-1, S-3, S-4, S-5 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D2/6.2_K01 Student posiada zdolność myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy. | E_1A_K03 | — | C-3, C-4, C-5, C-6, C-7 | T-W-3, T-W-4, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-9, T-A-11, T-A-12, T-A-13, T-A-14, T-A-15 | M-4, M-5, M-6, M-7 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D2/6.2_W01 Student zna istotę "zielonej" przedsiębiorczości, jej uwarunkowania i możliwości tworzenia ekobiznesu w praktyce | 2,0 | Student nie zna istoty "zielonej" przedsiębiorczości, jej uwarunkowania i możliwości tworzenia ekobiznesu w praktyce. |
3,0 | Student zna istotę "zielonej" przedsiębiorczości, jej uwarunkowania i możliwości tworzenia ekobiznesu w praktyce co najmniej w 55%. | |
3,5 | Student zna istotę "zielonej" przedsiębiorczości, jej uwarunkowania i możliwosci tworzenia ekobiznesu w praktyce co najmniej w 65%. | |
4,0 | Student zna "istotę "zielonej" przedsiębiorczości, jej uwarunkowania i możliowści tworzenia ekobiznesu w praktyce co najmniej w 75%. | |
4,5 | Student zna istotę "zielonej" przedsiębiorczości, jej uwarunkowania i możliwości tworzenia ekobiznesu w praktyce co najmniej w 85%. | |
5,0 | Student zna istotę "zielonej" przedsiębiorczości, jej uwarunkowania i możlowości tworzenia ekobiznesu w praktyce co najmniej w 95%. | |
E_1A_D2/6.2_W02 Student zna zasady tworzenia przedsiębiorstw w ekobiznesie i ich oferty produktowej/usługowej oraz umie wyjaśnić jak je wykorzystać do przygotowania koncepcji takiego przedsięwzięcia | 2,0 | Student nie zna zasad tworzenia przedsięborstw w ekobiznesie i ich oferty produkowej/usługowej oraz nie umie wyjaśnić, jak je wykorzystać do przygotowania koncepcji takiego przedsięwzięcia. |
3,0 | Student zna zasady tworzenia przedsiębiorstw w ekobiznesie i ich oferty produktowej/usłgowej oraz umie wyjaśnić, jak je wykorzystać do przygotowania koncepcji takiego przedsięwzięcia co najmniej w 55%. | |
3,5 | Student zna zasady tworzenia przedsiębiorstw w ekobiznesie i ich oferty produktowej/usługowej oraz umie wyjaśnić, jak je wykorzystać do przygotowania koncepcji takiego przedsięwzięcia co najmniej w 65%. | |
4,0 | Student zna zasady tworzenia przedsiebiorstw w ekobiznesie i ich oferty produktowej/usługowej oraz umie wyjaśnić, jak je wykorzystać do przygotowania koncepcji takiego przedsięwzięcia co najmniej w 75%. | |
4,5 | Student zna zasady tworzenia przedsiebiorstw wekobiznesie i ich oferty produktowej/usługowej oraz umie wyjaśnić, jak je wykorzystać do przygotowania koncepcji takiego przedsięwzięcia co najmniej w 85%. | |
5,0 | Student zna zasady tworzenia przedsiębiorstw wekobiznesie i ich oferty produktowej/usługowej oraz umie wyjaśnić, jak je wykorzystać do przygotowania koncepcji takiego przedsięwzięcia co najmniej w 95%. | |
E_1A_D2/6.2_W03 Student zna pojęcie i zakres controllingu ekologicznego, warunki dostosowania systemu informacyjnego przedsiębiorstwa do jego wdrożenia oraz zna instrumentarium controllingu ekologicznego i mozliwości jego wykorzystania na potrzeby zarządzania jednostką gospodarczą | 2,0 | Student nie zna pojęcia i zakresu controllingu ekologicznego, warunków dostosowania systemu informacyjnego przedsiębiorstwa do jego wdrożenia oraz nie zna instrumentarium controllingu ekologicznego i możliowości jego wykorzystania na potrzeby zarządzania jednostką gospodarczą. |
3,0 | Student zna pojęcie i zakres controlingu ekologicznego, warunki dostosowania systemu informacyjnego przedsiębiorstwa do jego wdrozenia oraz zna instrumentarium controlingu ekologicznego i możliwości jego wykorzystania na potrzeby zarządzania jednostką gospodarczą co najmniej w 55%. | |
3,5 | Student zna pojęcie i zakres controllingu ekologicznego, warunki dostosowania systemu informacyjnego przedsiębiorstwa do jego wdrożenia oraz zna instrumentarium controllingu ekologicznego i możliwości jego wykorzystania na potrzeby zarządzania jednostka gospodarczą co najmniej w 65%. | |
4,0 | Student zna pojęcie i zakres controllingu ekologicznego, warunki dostosowania systemu informacyjnego przedsiebiorstwa do jego wdrozenia oraz zna instrumentarium controllingu ekologicznego i możlowości jego wykorzystania na potrzeby zarządzania jednostką gospodarczą co najmniej w 75%. | |
4,5 | Student zna pojęcie i zakres controllingu ekologicznego, warunki dostosowania ssytemu informacyjnego przedsiębiorstwa do jego wdrożenia oraz zna instrumentarium controllingu ekologicznego i możliwości jego wykorzystania na potrzeby zarządzania jednostka gospodarczą co najmniej w 85%. | |
5,0 | Student zna pojęcie i zakres controllingu ekologicznego, warunki dostosowania systemu informacyjnego przedsiębiorstwa do jego wdrożenia oraz zna instrumentarium controllingu ekologicznego i możliwości jego wykorzystania na potrzeby zarządzania jednostką gospodarczą co najmniej w 95%. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D2/6.2_U01 Student pracując w grupie potrafi stworzyć koncepcję przedsiębiorstwa w ekobiznesie oraz ją zaprezentować w pisemnej i ustnej formie. | 2,0 | Student pracując w grupie nie potrafi stworzyć koncepcji przedsiębiorstwa w ekobiznesie oraz jej zaprezentować w pisemnej i ustnej formie. |
3,0 | Student pracując w grupie potrafi stworzyć koncepcje przedsiebiorstwa w ekobiznesie oraz ją zaprezentować w pisemnej i ustnej formie co najmniej w 55%. | |
3,5 | Student pracując w grupie potrafi stworzyć koncepcję przedsiębiorstwa w ekobiznesie oraz ją zaprezentować w pisemnej i ustnej formie co najmniej w 65%. | |
4,0 | Student pracując w grupie potrafi stworzyć koncepcję przedsiębiorstwa w ekobiznesie oraz ją zaprezentować w pisemnej i ustnej formie co najmniej w 75%. | |
4,5 | Student pracując w grupie potrafi stworzyć koncepcję przedsiębiorstwa w ekobiznesie oraz ją zaprezentować w pisemnej i ustnej formie co najmniej w 85%. | |
5,0 | Student pracując w grupie potrafi stworzyć koncepcję przedsiębiorstwa w ekobiznesie i ją zaprezentować w pisemnej i ustnej formie co najmniej w 95%. | |
E_1A_D2/6.2_U02 Student potrafi identyfikować obszary, warunki stosowania controllingu ekologicznego i wykorzystania informacji generowanych w jego ramach na potrzeby zarządzania jednostką gospodarczą wraz z ich oceną | 2,0 | Student nie potrafii identyfikować obszarów, warunków stosowania controllingu ekologicznego i warunków wykorzystania informacji generowanych w jego ramach na potrzeby zarządzania jednostką gospodarczą i nie potrafi dokonać ich oceny. |
3,0 | Student potrafiidentyfikować obszary, warunki stosowania controllingu ekologicznego i warunki wykorzystania informacji generowanych w jego ramach na potrzeby zarządzania jednostką gospodarczą i potrafi dokonać ich oceny co najmniej w 55%. | |
3,5 | Student potrafi zidentyfikować obaszary, warunki stosowania controllingu ekologicznego i warunki wykorzystania informacji generowanych w jego ramach na potrzeby zarządzania jednostką gospodarczą i potrafi dokonać ich oceny co najmniej w 65%. | |
4,0 | Student potrafi zidentyfikować obszary, warunki stosowania controllingu ekologicznego i warunki wykorzystania informacji generowanych w jego ramach na potrzeby zarządzania jednostką gospodarczą i potrafi dokonać ich oceny co najmniej w 75%. | |
4,5 | Student potrafi zidentyfikować obszary, warunki contollingu ekologicznego i warunki wykorzystania informacji generowanych w jego ramach na potrzeby zarządzania jednostką gospodarczą i potrafii dokonać ich oceny co najmniej w 85%. | |
5,0 | Student potrafi zidentyfikować obszary, warunki controllingu ekologicznego i warunki wykorzystania informacji generowanych w jego ramach na potrzeby zarządzania jednostką gospodarczą i potrafi dokonać ich oceny co najmniej w 95%. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D2/6.2_K01 Student posiada zdolność myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy. | 2,0 | Student przy rozwiązywaniu problemów decyzyjnych nie posiada zdolności myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy. |
3,0 | Student przy rozwiązywaniu niektórych problemów decyzyjnych przejawia zdolność myślenia i działałania w sposób przedsiębiorczy. | |
3,5 | Student przy rozwiązywaniu większości problemów decyzyjnych przejawia zdolność myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy. | |
4,0 | Student przy rozwiązywaniu wszystkich problemów decyzyjnych przejawia zdolność myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy. | |
4,5 | Student przy rozwiązywaniu wszystkich problemów decyzyjnych przejawia zdolność do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy. Przejawia się to na każdym etapie jego pracy, tj. pracy indywidualnej i zespołowej. | |
5,0 | Student przy rozwiązywaniu wszytkich problemów decyzyjnych przejawia zdolność do myślenia i działania w sposób przedsęebiorczy. Przejawia się to na kazdym etapie jego pracy, tj. pracy indywidualnej i zespołowej. Potrafi samodzielnie zaproponować inne rozwiązanie danego problemu decyzyjnego. |
Literatura podstawowa
- Blank S., Dorf B., Podręcznik start-upu. Budowa wielkiej firmy krok po kroku, Helion, Gliwice, 2014, eAudiobook - wydanie z 2018
- Fuck R., Zielona rewolucja, Instytut Wydawniczy "Ksiązka i Prasa", Warszawa, 2016
- Lorek E., Biznes ekologiczny. Ekorynek. Ekokonsument. Ekostrategie firm., Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Katowice, 2015
- Kosieradzka A. (red.), Metody i techniki pobudzania kreatywności w organizacji i zarządzaniu, edu-Libri, Kraków, 2013
- Ujwary-Gil A., Inwentyka, czyli kreatywność w biznesie, WSB-NLU, Nowy Sącz, 2004
- Ostwalder A., Tworzenie modeli bzinesowych. Podręcznik wizjonera, Onepress, Warszawa, 2012
- Smith A., Fressoli M., Abrol D. Around E., Ely A., Grassroots Innovation Movements, Routledge, London, 2016, https://www.taylorfrancis.com/books/oa-mono/10.4324/9781315697888/grassroots-innovation-movents-adrian-smith-mariano-fressoli-dinesh-abrol-elisa-arond-adrian-ely
- Szadziewska A., Majchrzak I., Remlein M., Szychta A., Rachunkowość zarządcza a zrównoważony rozwój przedsiębiorstw, IUS Publicum, Katowice, 2021
- Karmańska A. (red.), Zarządzanie kosztami jakości, logistyki, innowacji, ochrony środowiska a rachunkowość finansowa, Difin, Warszawa, 2007
- Kochalski C. (red.), Zielony controlling i finanse. Podstawy teoretyczne, C.H. Beck, Warszawa, 2016, https://ue.poznan.pl/data/upload/articles_download/47876/20160712/Zielony%20controlling%20i%20finanse.%20Podstawy%20teoretyczne%20(2016).pdf
- Bennett M.D., Rikhardsson P.M., Schaltegger S., Environmental Management Accounting - Purpose and Progress, Springer, 2003, https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/978-94-010-0197-7.pdf
Literatura dodatkowa
- Piech K., "Tradycyjne" metody heurystyczne: przegląd i zastosowanie, Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów SGH, nr 1, s. 91-101, 2003, 1
- Creativity, Innovation and Invention: How They Differ, https://openstax.org/books/entrepreneurship/pages/4-2-creativity-innovation-and-invention-how-they-differ
- Fijałkowska J., Krasnodomska J., Macuda M., Mućko P., Sprawozdawczośc niefinansowa. Regulacje i standaryzacja raportowania niefinansowego przedsiębiorstw, Wydawnictwo Naukowe UNiwersytetu Szczecińskiego, Szczecin, 2019, https://www.researchgate.net/profile/Przemyslaw-Mucko/publication/344452198_Sprawozdawczosc_niefinansowa. Regulacje_i_standaryzacja_raportowania_niefinansowego_przedsiebiorstw/links