Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S1)
specjalność: Rachunkowość i finanse w jednostkach gospodarczych

Sylabus przedmiotu Praktyka zawodowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ekonomia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Praktyka zawodowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ekonomii, Finansów i Rachunkowości
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Będzik <Beata.Bedzik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR4 90 3,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

dla tego przedmiotu nie są określone wymagania wstępne

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Cel główny: nabycie umiejętności praktycznych, uzupełniających i pogłębiających kompetencje uzyskane przez studenta w toku zajęć dydaktycznych (integracja wiedzy teoretycznej i praktycznej), w tym wykonywanie rutynowych i nietypowych zadań na określonym stanowisku pracy
C-2Poznanie warunków i specyfiki działalności danej jednostki gospodarczej
C-3Poznanie środowiska zawodowego przez obserwację i naśladowanie zachowań pracowników
C-4Poznanie oczekiwań pracodawców względem przyszłych pracowników w zakresie wiedzy, umiejętności i postaw, w tym podstaw etycznych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-1Podczas praktyki student poznaje wybrane obszary funkcjonowania podmiotu i realizuje przynajmniej jedno z wymienionych zadań: 1. Poznanie zasad funcjonowania podmiotu, w tym: formy prawnej, podstaw prawnych działalności jednostki, zakresu i przedmiotu działania, struktury organizacyjnej, zadań poszczegonych komórek organizacyjnych i powiązań między nimi, zakres obowiązków, uprawnień odpowiedzialności służbowej, materialnej i karnej pracowników, zasad oceny pracowników, regulaminu wewnętrznego jednostki i obowiązujących w jednostce przepisów bhp, p.poż., zakresu zadań realizowanych na wybranym stanowisku oraz zasad zagospodarowania przestrzennego stanowiska pracy i ergonomii stanowiska pracy. 2. Praca w dziale organizacyjno-prawnym, sekretariacie, archiwum, w tym poznanie zasad: - tworzenia i obiegu korespondencji służbowej, w tym dokumentacji, - współpracy jednostki z podmiotami zewnętrznymi, w tym z klientami, bankami, instytucjami publiczno-prawnymi, zakładami ubezpieczeń i innymi podmiotami, - organizacji zaopatrzenia i zbytu, - funkcjonowania systemów informatycznych wykorzystywanych w danej jednostce, w tym oprogramowania wspomagającego tworzenie dokumentacji (pakiety biurowe). 2. Praca w dyiale finansowo-księgowzm, w tym: poznanie organizacji i zadania działu księgowości, tworzenie dokumentacji zasad rachunkowości, wykonywanie zadań z zakresu obiegu (sporzazdanie, kontrola, dekretowanie i przechowywanie) dokumentów księgowych, rozliczeń i rozrachunków, wyceny składników majątku, ewidencji księgowej, inwentaryzacji, kontroli wewnętrznej i sprawozdawczości. 3. Praca w dziale ekonomicznym, w tym: rutynowe i nietypowe czynności wykonywane przez dział ekonomiczny, poznanie dokumentacji i zasad jej obiegu, wykonywanie czynności z zakresu analizy sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa i analizy obciążeń podatkowych przedsiębiorstwa, planowania operacyjnego i strategicznego w przedsiębiorstwie. 4. Wykonywanie zadań w dziale kadr i płac, w tym: tworzenie i opracowanie dokumentacji pracowniczej, w tym jej zabezpieczanie i przechowywanie, dokumentacja, naliczanie, rozliczanie i ewidencja wynagrodzeń, obsługa programów kadrowo-płacowych. 5. Wykonywanie zadań w dziale marketingu, w tym prace dotyczące tworzenia strategii marketingowej, analizy otoczenia, segmentacji rynku, realizcji staretgii cenowych i dystrybucji, prowadzenia dzialań promocyjnych. 6. Wykonywanie innych zadań na stanowisku pracy powierzonych przez opiekuna praktyk.90
90

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Szkolenie bhp8
A-PR-2Wdrożenie w tematykę praktyk8
A-PR-3Realizacja programu praktyk - wykonywanie w zakładzie pracy zadań powierzonych przez opiekuna praktyk zgodnie z ramowym programem praktyk72
A-PR-4Rejestracja przebiegu praktyki i przygotowanie sprawozdania z przebiegu praktyk1
A-PR-5Ustne złożenie sprawozdania z praktyk wraz z prezentacją uzyskanych efektów1
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Spotkanie informacyjne zaznajamiające studentów z zasadami realizacji praktyk studenckich, obowiazkami i prawami praktykanta i praktykodawcy (zakładu pracy). Spotkanie przeprowadza pełnomocnik dziakana ds. studenckich praktyk zawodowych
M-2Przeprowadzane w zakładzie pracy objaśnienia, szkolenia, prezentacje itp. mające na celu zapoznanie studenta z tematyką zadań realizowanych w zakładzie pracy i na danym stanowisku pracy
M-3Przez okres trwania praktyk nadzór i kontrola pracy praktykanta prowadzona przez zakładowego opiekuna praktyk

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Weryfikacja dokumentacji przebiegu praktyk, w tym poświadczenia odbycia praktyk i sprawozdania z przebiegu praktyk
S-2Ocena podsumowująca: Ustne kolokwium z zakresu zadań realizowanych podczas praktyk

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_1A_P01_W01
Objaśnia zasady funkcjonowania podmiotu (zakładu pracy) i wykonywania zadań praktycznych na wybranym obszarze działania podmiotu
E_1A_W04, E_1A_W05C-1, C-2, C-3, C-4T-PR-1M-2, M-3, M-1S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_1A_P01_U01
Potrafi wykorzystać wiedzę i umiejętności uzyskane w toku zajęć dydaktycznych do wykonania konkretnych czynności zgodnie z ramowym programem praktyk
E_1A_U09, E_1A_U02, E_1A_U10C-1, C-3T-PR-1M-2, M-3S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_1A_P01_K01
Ma kompetencje otwartości i współpracy w innym środowisku niż uczelnia
E_1A_K03, E_1A_K02, E_1A_K05C-2, C-3, C-4T-PR-1M-2, M-3S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_1A_P01_W01
Objaśnia zasady funkcjonowania podmiotu (zakładu pracy) i wykonywania zadań praktycznych na wybranym obszarze działania podmiotu
2,0Student nie zna zasad funkcjonowania podmiotu gospodarczego.
3,0Student zna niektóre zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego.
3,5Student zna zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego.
4,0Student zna zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego i zakres podmiotowy i przedmiotowy czynności wykonywanych w wybranych komórkach organizacyjnych podmiotu.
4,5Student zna zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego, omawia zakres podmiotowy i przedmiotowy czynności wykonywanych w wybranych komórkach organizacyjnych podmiotu.
5,0Student zna i objaśnia zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego, omawia zakres podmiotowy i przedmiotowy czynności wykonywanych w wybranych komórkach organizacyjnych podmiotu, objaśnia przebieg zadań prowadzonych na danym stanowisku pracy.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_1A_P01_U01
Potrafi wykorzystać wiedzę i umiejętności uzyskane w toku zajęć dydaktycznych do wykonania konkretnych czynności zgodnie z ramowym programem praktyk
2,0Student nie odbył praktyk lub nie wykonywał powierzonych czynności wynikających z ramowego programu praktyk.
3,0Student odbył praktyki i wykonywał niektóre z powierzonych czynności wynikajacych z ramowego programu praktyk.
3,5Student wykonywał powierzone zadania wynikajace z ramowego programu praktyk.
4,0Student wykonywał powierzone zadania wynikające z ramowego programu praktyk i wykonywał wybrane czynności w sposób przyjęty w danym zakładzie pracy i na danym stanowisku.
4,5Student wykonywał powierzone zadania wynikające z ramowego programu praktyk, objaśniał ich przebieg, wykonywał wybrane czynności w sposób przyjęty w danym zakładzie pracy i na danym stanowisku.
5,0Student wykonywał powierzone zadania wynikające z ramowego programu praktyk, objaśniał ich przebieg i skutki, planował i wykonywał wybrane czynności w sposób przyjęty w danym zakładzie pracy i na danym stanowisku.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_1A_P01_K01
Ma kompetencje otwartości i współpracy w innym środowisku niż uczelnia
2,0Student nie wykazuje chęci podejmowania i wykonywania czynności w zakładzie pracy.
3,0Student wykazuje umiarkowaną chęć podejmowania wybranych czynności w zakładzie pracy.
3,5Student wykazuje umiarkowaną chęć podejmwania i wykonywania wybranych czynności w zakładzie pracy.
4,0Student wykazuje chęć podejmowania i wykonywania powierzonych czynności w zakładzie pracy.
4,5Student wykonuje powierzone zadania w sposób adekwatny do swoich umiejętności.
5,0Student wykonuje powierzone zadania w sposób adekwatny do swoich umiejętności, oczekiwań przełożonego i zespołu, w którym pracuje.

Literatura podstawowa

  1. https://ekonomia.zut.edu.pl/strona-studentow/praktyki-zawodowe.html
  2. https://www.erasmusplus.zut.edu.pl/

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-1Podczas praktyki student poznaje wybrane obszary funkcjonowania podmiotu i realizuje przynajmniej jedno z wymienionych zadań: 1. Poznanie zasad funcjonowania podmiotu, w tym: formy prawnej, podstaw prawnych działalności jednostki, zakresu i przedmiotu działania, struktury organizacyjnej, zadań poszczegonych komórek organizacyjnych i powiązań między nimi, zakres obowiązków, uprawnień odpowiedzialności służbowej, materialnej i karnej pracowników, zasad oceny pracowników, regulaminu wewnętrznego jednostki i obowiązujących w jednostce przepisów bhp, p.poż., zakresu zadań realizowanych na wybranym stanowisku oraz zasad zagospodarowania przestrzennego stanowiska pracy i ergonomii stanowiska pracy. 2. Praca w dziale organizacyjno-prawnym, sekretariacie, archiwum, w tym poznanie zasad: - tworzenia i obiegu korespondencji służbowej, w tym dokumentacji, - współpracy jednostki z podmiotami zewnętrznymi, w tym z klientami, bankami, instytucjami publiczno-prawnymi, zakładami ubezpieczeń i innymi podmiotami, - organizacji zaopatrzenia i zbytu, - funkcjonowania systemów informatycznych wykorzystywanych w danej jednostce, w tym oprogramowania wspomagającego tworzenie dokumentacji (pakiety biurowe). 2. Praca w dyiale finansowo-księgowzm, w tym: poznanie organizacji i zadania działu księgowości, tworzenie dokumentacji zasad rachunkowości, wykonywanie zadań z zakresu obiegu (sporzazdanie, kontrola, dekretowanie i przechowywanie) dokumentów księgowych, rozliczeń i rozrachunków, wyceny składników majątku, ewidencji księgowej, inwentaryzacji, kontroli wewnętrznej i sprawozdawczości. 3. Praca w dziale ekonomicznym, w tym: rutynowe i nietypowe czynności wykonywane przez dział ekonomiczny, poznanie dokumentacji i zasad jej obiegu, wykonywanie czynności z zakresu analizy sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa i analizy obciążeń podatkowych przedsiębiorstwa, planowania operacyjnego i strategicznego w przedsiębiorstwie. 4. Wykonywanie zadań w dziale kadr i płac, w tym: tworzenie i opracowanie dokumentacji pracowniczej, w tym jej zabezpieczanie i przechowywanie, dokumentacja, naliczanie, rozliczanie i ewidencja wynagrodzeń, obsługa programów kadrowo-płacowych. 5. Wykonywanie zadań w dziale marketingu, w tym prace dotyczące tworzenia strategii marketingowej, analizy otoczenia, segmentacji rynku, realizcji staretgii cenowych i dystrybucji, prowadzenia dzialań promocyjnych. 6. Wykonywanie innych zadań na stanowisku pracy powierzonych przez opiekuna praktyk.90
90

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Szkolenie bhp8
A-PR-2Wdrożenie w tematykę praktyk8
A-PR-3Realizacja programu praktyk - wykonywanie w zakładzie pracy zadań powierzonych przez opiekuna praktyk zgodnie z ramowym programem praktyk72
A-PR-4Rejestracja przebiegu praktyki i przygotowanie sprawozdania z przebiegu praktyk1
A-PR-5Ustne złożenie sprawozdania z praktyk wraz z prezentacją uzyskanych efektów1
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_1A_P01_W01Objaśnia zasady funkcjonowania podmiotu (zakładu pracy) i wykonywania zadań praktycznych na wybranym obszarze działania podmiotu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_W04Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu formy instytucji społecznych (publicznych, kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), ich struktury, a także relacje między nimi w skali krajowej i międzynarodowej
E_1A_W05Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu rolę człowieka jako podmiotu tworzącego i działającego w instytucjach społeczno-gospodarczych, a także zarządzającego nimi, rodzaje więzi społecznych, ich wpływ na gospodarkę oraz rządzące nimi prawidłowości
Cel przedmiotuC-1Cel główny: nabycie umiejętności praktycznych, uzupełniających i pogłębiających kompetencje uzyskane przez studenta w toku zajęć dydaktycznych (integracja wiedzy teoretycznej i praktycznej), w tym wykonywanie rutynowych i nietypowych zadań na określonym stanowisku pracy
C-2Poznanie warunków i specyfiki działalności danej jednostki gospodarczej
C-3Poznanie środowiska zawodowego przez obserwację i naśladowanie zachowań pracowników
C-4Poznanie oczekiwań pracodawców względem przyszłych pracowników w zakresie wiedzy, umiejętności i postaw, w tym podstaw etycznych
Treści programoweT-PR-1Podczas praktyki student poznaje wybrane obszary funkcjonowania podmiotu i realizuje przynajmniej jedno z wymienionych zadań: 1. Poznanie zasad funcjonowania podmiotu, w tym: formy prawnej, podstaw prawnych działalności jednostki, zakresu i przedmiotu działania, struktury organizacyjnej, zadań poszczegonych komórek organizacyjnych i powiązań między nimi, zakres obowiązków, uprawnień odpowiedzialności służbowej, materialnej i karnej pracowników, zasad oceny pracowników, regulaminu wewnętrznego jednostki i obowiązujących w jednostce przepisów bhp, p.poż., zakresu zadań realizowanych na wybranym stanowisku oraz zasad zagospodarowania przestrzennego stanowiska pracy i ergonomii stanowiska pracy. 2. Praca w dziale organizacyjno-prawnym, sekretariacie, archiwum, w tym poznanie zasad: - tworzenia i obiegu korespondencji służbowej, w tym dokumentacji, - współpracy jednostki z podmiotami zewnętrznymi, w tym z klientami, bankami, instytucjami publiczno-prawnymi, zakładami ubezpieczeń i innymi podmiotami, - organizacji zaopatrzenia i zbytu, - funkcjonowania systemów informatycznych wykorzystywanych w danej jednostce, w tym oprogramowania wspomagającego tworzenie dokumentacji (pakiety biurowe). 2. Praca w dyiale finansowo-księgowzm, w tym: poznanie organizacji i zadania działu księgowości, tworzenie dokumentacji zasad rachunkowości, wykonywanie zadań z zakresu obiegu (sporzazdanie, kontrola, dekretowanie i przechowywanie) dokumentów księgowych, rozliczeń i rozrachunków, wyceny składników majątku, ewidencji księgowej, inwentaryzacji, kontroli wewnętrznej i sprawozdawczości. 3. Praca w dziale ekonomicznym, w tym: rutynowe i nietypowe czynności wykonywane przez dział ekonomiczny, poznanie dokumentacji i zasad jej obiegu, wykonywanie czynności z zakresu analizy sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa i analizy obciążeń podatkowych przedsiębiorstwa, planowania operacyjnego i strategicznego w przedsiębiorstwie. 4. Wykonywanie zadań w dziale kadr i płac, w tym: tworzenie i opracowanie dokumentacji pracowniczej, w tym jej zabezpieczanie i przechowywanie, dokumentacja, naliczanie, rozliczanie i ewidencja wynagrodzeń, obsługa programów kadrowo-płacowych. 5. Wykonywanie zadań w dziale marketingu, w tym prace dotyczące tworzenia strategii marketingowej, analizy otoczenia, segmentacji rynku, realizcji staretgii cenowych i dystrybucji, prowadzenia dzialań promocyjnych. 6. Wykonywanie innych zadań na stanowisku pracy powierzonych przez opiekuna praktyk.
Metody nauczaniaM-2Przeprowadzane w zakładzie pracy objaśnienia, szkolenia, prezentacje itp. mające na celu zapoznanie studenta z tematyką zadań realizowanych w zakładzie pracy i na danym stanowisku pracy
M-3Przez okres trwania praktyk nadzór i kontrola pracy praktykanta prowadzona przez zakładowego opiekuna praktyk
M-1Spotkanie informacyjne zaznajamiające studentów z zasadami realizacji praktyk studenckich, obowiazkami i prawami praktykanta i praktykodawcy (zakładu pracy). Spotkanie przeprowadza pełnomocnik dziakana ds. studenckich praktyk zawodowych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ustne kolokwium z zakresu zadań realizowanych podczas praktyk
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna zasad funkcjonowania podmiotu gospodarczego.
3,0Student zna niektóre zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego.
3,5Student zna zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego.
4,0Student zna zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego i zakres podmiotowy i przedmiotowy czynności wykonywanych w wybranych komórkach organizacyjnych podmiotu.
4,5Student zna zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego, omawia zakres podmiotowy i przedmiotowy czynności wykonywanych w wybranych komórkach organizacyjnych podmiotu.
5,0Student zna i objaśnia zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego, omawia zakres podmiotowy i przedmiotowy czynności wykonywanych w wybranych komórkach organizacyjnych podmiotu, objaśnia przebieg zadań prowadzonych na danym stanowisku pracy.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_1A_P01_U01Potrafi wykorzystać wiedzę i umiejętności uzyskane w toku zajęć dydaktycznych do wykonania konkretnych czynności zgodnie z ramowym programem praktyk
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_U09Potrafi planować i organizować pracę indywidualną oraz współpracować z innymi osobami w ramach działań zespołowych
E_1A_U02Potrafi zastosować wiedzę do formułowania i rozwiązywania złożonych i nietypowych problemów dotyczących procesów i zjawisk społeczno-gospodarczych w mikro-, mezo- i makroskali
E_1A_U10Potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie
Cel przedmiotuC-1Cel główny: nabycie umiejętności praktycznych, uzupełniających i pogłębiających kompetencje uzyskane przez studenta w toku zajęć dydaktycznych (integracja wiedzy teoretycznej i praktycznej), w tym wykonywanie rutynowych i nietypowych zadań na określonym stanowisku pracy
C-3Poznanie środowiska zawodowego przez obserwację i naśladowanie zachowań pracowników
Treści programoweT-PR-1Podczas praktyki student poznaje wybrane obszary funkcjonowania podmiotu i realizuje przynajmniej jedno z wymienionych zadań: 1. Poznanie zasad funcjonowania podmiotu, w tym: formy prawnej, podstaw prawnych działalności jednostki, zakresu i przedmiotu działania, struktury organizacyjnej, zadań poszczegonych komórek organizacyjnych i powiązań między nimi, zakres obowiązków, uprawnień odpowiedzialności służbowej, materialnej i karnej pracowników, zasad oceny pracowników, regulaminu wewnętrznego jednostki i obowiązujących w jednostce przepisów bhp, p.poż., zakresu zadań realizowanych na wybranym stanowisku oraz zasad zagospodarowania przestrzennego stanowiska pracy i ergonomii stanowiska pracy. 2. Praca w dziale organizacyjno-prawnym, sekretariacie, archiwum, w tym poznanie zasad: - tworzenia i obiegu korespondencji służbowej, w tym dokumentacji, - współpracy jednostki z podmiotami zewnętrznymi, w tym z klientami, bankami, instytucjami publiczno-prawnymi, zakładami ubezpieczeń i innymi podmiotami, - organizacji zaopatrzenia i zbytu, - funkcjonowania systemów informatycznych wykorzystywanych w danej jednostce, w tym oprogramowania wspomagającego tworzenie dokumentacji (pakiety biurowe). 2. Praca w dyiale finansowo-księgowzm, w tym: poznanie organizacji i zadania działu księgowości, tworzenie dokumentacji zasad rachunkowości, wykonywanie zadań z zakresu obiegu (sporzazdanie, kontrola, dekretowanie i przechowywanie) dokumentów księgowych, rozliczeń i rozrachunków, wyceny składników majątku, ewidencji księgowej, inwentaryzacji, kontroli wewnętrznej i sprawozdawczości. 3. Praca w dziale ekonomicznym, w tym: rutynowe i nietypowe czynności wykonywane przez dział ekonomiczny, poznanie dokumentacji i zasad jej obiegu, wykonywanie czynności z zakresu analizy sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa i analizy obciążeń podatkowych przedsiębiorstwa, planowania operacyjnego i strategicznego w przedsiębiorstwie. 4. Wykonywanie zadań w dziale kadr i płac, w tym: tworzenie i opracowanie dokumentacji pracowniczej, w tym jej zabezpieczanie i przechowywanie, dokumentacja, naliczanie, rozliczanie i ewidencja wynagrodzeń, obsługa programów kadrowo-płacowych. 5. Wykonywanie zadań w dziale marketingu, w tym prace dotyczące tworzenia strategii marketingowej, analizy otoczenia, segmentacji rynku, realizcji staretgii cenowych i dystrybucji, prowadzenia dzialań promocyjnych. 6. Wykonywanie innych zadań na stanowisku pracy powierzonych przez opiekuna praktyk.
Metody nauczaniaM-2Przeprowadzane w zakładzie pracy objaśnienia, szkolenia, prezentacje itp. mające na celu zapoznanie studenta z tematyką zadań realizowanych w zakładzie pracy i na danym stanowisku pracy
M-3Przez okres trwania praktyk nadzór i kontrola pracy praktykanta prowadzona przez zakładowego opiekuna praktyk
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ustne kolokwium z zakresu zadań realizowanych podczas praktyk
S-1Ocena podsumowująca: Weryfikacja dokumentacji przebiegu praktyk, w tym poświadczenia odbycia praktyk i sprawozdania z przebiegu praktyk
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie odbył praktyk lub nie wykonywał powierzonych czynności wynikających z ramowego programu praktyk.
3,0Student odbył praktyki i wykonywał niektóre z powierzonych czynności wynikajacych z ramowego programu praktyk.
3,5Student wykonywał powierzone zadania wynikajace z ramowego programu praktyk.
4,0Student wykonywał powierzone zadania wynikające z ramowego programu praktyk i wykonywał wybrane czynności w sposób przyjęty w danym zakładzie pracy i na danym stanowisku.
4,5Student wykonywał powierzone zadania wynikające z ramowego programu praktyk, objaśniał ich przebieg, wykonywał wybrane czynności w sposób przyjęty w danym zakładzie pracy i na danym stanowisku.
5,0Student wykonywał powierzone zadania wynikające z ramowego programu praktyk, objaśniał ich przebieg i skutki, planował i wykonywał wybrane czynności w sposób przyjęty w danym zakładzie pracy i na danym stanowisku.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_1A_P01_K01Ma kompetencje otwartości i współpracy w innym środowisku niż uczelnia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_K03Jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
E_1A_K02Jest gotów do wypełniania zobowiązań społecznych, współorganizowania przedsięwzięć dla środowiska społecznego, a także inicjowania działań na rzecz interesu publicznego
E_1A_K05Jest gotów do wykazywania otwartości na świat i zrozumienia dla różnych kultur
Cel przedmiotuC-2Poznanie warunków i specyfiki działalności danej jednostki gospodarczej
C-3Poznanie środowiska zawodowego przez obserwację i naśladowanie zachowań pracowników
C-4Poznanie oczekiwań pracodawców względem przyszłych pracowników w zakresie wiedzy, umiejętności i postaw, w tym podstaw etycznych
Treści programoweT-PR-1Podczas praktyki student poznaje wybrane obszary funkcjonowania podmiotu i realizuje przynajmniej jedno z wymienionych zadań: 1. Poznanie zasad funcjonowania podmiotu, w tym: formy prawnej, podstaw prawnych działalności jednostki, zakresu i przedmiotu działania, struktury organizacyjnej, zadań poszczegonych komórek organizacyjnych i powiązań między nimi, zakres obowiązków, uprawnień odpowiedzialności służbowej, materialnej i karnej pracowników, zasad oceny pracowników, regulaminu wewnętrznego jednostki i obowiązujących w jednostce przepisów bhp, p.poż., zakresu zadań realizowanych na wybranym stanowisku oraz zasad zagospodarowania przestrzennego stanowiska pracy i ergonomii stanowiska pracy. 2. Praca w dziale organizacyjno-prawnym, sekretariacie, archiwum, w tym poznanie zasad: - tworzenia i obiegu korespondencji służbowej, w tym dokumentacji, - współpracy jednostki z podmiotami zewnętrznymi, w tym z klientami, bankami, instytucjami publiczno-prawnymi, zakładami ubezpieczeń i innymi podmiotami, - organizacji zaopatrzenia i zbytu, - funkcjonowania systemów informatycznych wykorzystywanych w danej jednostce, w tym oprogramowania wspomagającego tworzenie dokumentacji (pakiety biurowe). 2. Praca w dyiale finansowo-księgowzm, w tym: poznanie organizacji i zadania działu księgowości, tworzenie dokumentacji zasad rachunkowości, wykonywanie zadań z zakresu obiegu (sporzazdanie, kontrola, dekretowanie i przechowywanie) dokumentów księgowych, rozliczeń i rozrachunków, wyceny składników majątku, ewidencji księgowej, inwentaryzacji, kontroli wewnętrznej i sprawozdawczości. 3. Praca w dziale ekonomicznym, w tym: rutynowe i nietypowe czynności wykonywane przez dział ekonomiczny, poznanie dokumentacji i zasad jej obiegu, wykonywanie czynności z zakresu analizy sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa i analizy obciążeń podatkowych przedsiębiorstwa, planowania operacyjnego i strategicznego w przedsiębiorstwie. 4. Wykonywanie zadań w dziale kadr i płac, w tym: tworzenie i opracowanie dokumentacji pracowniczej, w tym jej zabezpieczanie i przechowywanie, dokumentacja, naliczanie, rozliczanie i ewidencja wynagrodzeń, obsługa programów kadrowo-płacowych. 5. Wykonywanie zadań w dziale marketingu, w tym prace dotyczące tworzenia strategii marketingowej, analizy otoczenia, segmentacji rynku, realizcji staretgii cenowych i dystrybucji, prowadzenia dzialań promocyjnych. 6. Wykonywanie innych zadań na stanowisku pracy powierzonych przez opiekuna praktyk.
Metody nauczaniaM-2Przeprowadzane w zakładzie pracy objaśnienia, szkolenia, prezentacje itp. mające na celu zapoznanie studenta z tematyką zadań realizowanych w zakładzie pracy i na danym stanowisku pracy
M-3Przez okres trwania praktyk nadzór i kontrola pracy praktykanta prowadzona przez zakładowego opiekuna praktyk
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ustne kolokwium z zakresu zadań realizowanych podczas praktyk
S-1Ocena podsumowująca: Weryfikacja dokumentacji przebiegu praktyk, w tym poświadczenia odbycia praktyk i sprawozdania z przebiegu praktyk
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie wykazuje chęci podejmowania i wykonywania czynności w zakładzie pracy.
3,0Student wykazuje umiarkowaną chęć podejmowania wybranych czynności w zakładzie pracy.
3,5Student wykazuje umiarkowaną chęć podejmwania i wykonywania wybranych czynności w zakładzie pracy.
4,0Student wykazuje chęć podejmowania i wykonywania powierzonych czynności w zakładzie pracy.
4,5Student wykonuje powierzone zadania w sposób adekwatny do swoich umiejętności.
5,0Student wykonuje powierzone zadania w sposób adekwatny do swoich umiejętności, oczekiwań przełożonego i zespołu, w którym pracuje.