Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S1)
specjalność: Ekobiznes
Sylabus przedmiotu Ekologiczne podstawy działalności gospodarczej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekologiczne podstawy działalności gospodarczej | ||
Specjalność | Ekobiznes | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Milena Bera <Milena.Bera@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Opanowanie wiedzy z zakresu podstaw mikroekonomii. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zdobycie wiedzy w zakresie podstawowych pojęć stosowanych w ekonomii środowiska. |
C-2 | Poznanie ekologicznych aspektów procesu gospodarowania. |
C-3 | Zdobycie świadomości ekologicznej kształtującej odpowiednie postawy konsumpcyjne i produkcyjne. |
C-4 | Nabycie praktycznych umiejętności ekologicznego gospodarowania w życiu codziennym. |
C-5 | Określenie miejsca i pozycji turystyki zrównoważonej i przyjaznej dla przyrody i środowiska na obecnym etapie rozwoju cywilizacji w różnej skali i wobec różnych oczekiwań interesariuszy. |
C-6 | Rozpoznanie sposobów zastosowania zasad ekoturystyki w codziennym podróżowaniu. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Energetyczne podstawy gospodarowania. | 3 |
T-A-2 | Społeczny aspekt gospodarowania zasobami odnawialnymi. | 3 |
T-A-3 | Wpływ technologii odnawialnych na środowisko przyrodnicze. | 3 |
T-A-4 | Zrównoważona konsumpcja i produkt ekologiczny. | 3 |
T-A-5 | Proekologiczny styl życia. | 3 |
T-A-6 | Wybrane rodzaje strategii marketingowych w ekoturystyce, wybór docelowych segmentów rynku, stopień standaryzacji produktu. | 3 |
T-A-7 | Turystyka dla jutra – projekty rozwoju ekoturystyki. Formy i zakres oferty ekoturystyki w Polsce i na świecie. Case study. | 2 |
T-A-8 | Prezentacja projektów własnych. | 5 |
25 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Materialne podstawy gospodarowania. | 3 |
T-W-2 | Ogólna charakterystyka ekonomicznej teorii środowiska. | 4 |
T-W-3 | Podstawy ekonomicznej analizy problemu zanieczyszczenia i ochrony środowiska w gospodarce rynkowej. | 2 |
T-W-4 | Internalizacja środowiskowych niekorzyści zewnętrznych. | 4 |
T-W-5 | Wartościowanie komponentów środowiska. | 4 |
T-W-6 | Ekologiczne podstawy działalności gospodarczej w turystyce. | 4 |
T-W-7 | Ekoturystyka a lokalne społeczności. Działania władz lokalnych dla inicjatyw ekoturystycznych i pokrewnych jej form przedsiębiorczości. Formy ekoturystyki- przykłady w Polsce i na świecie. | 2 |
T-W-8 | Ekoprodukt turystyczny. Charakterystyka (społeczno-ekonomiczna, demograficzna, psychograficzna) popytu ekoturystycznego. Kolokwium zaliczeniowe. | 2 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach. | 25 |
A-A-2 | Zapoznanie sie z literaturą przedmiotu. | 12 |
A-A-3 | Przygotowanie projektów własnych. | 13 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach. | 25 |
A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu. | 23 |
A-W-3 | Egzamin. | 2 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, objaśnienie, wykład konwersatoryjny, burza mózgów, metoda projektów. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca: test pisemny. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca: ocena z projektu. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D2/4.1_W01 Student zna i rozumie pojęcia stosowane w ekonomii środowiska oraz z zakresu ekologicznych aspektów procesu gospodarowania i turystyki zrównoważonej. | E_1A_W03, E_1A_W04, E_1A_W07, E_1A_W08, E_1A_W10, E_1A_W02, E_1A_W05, E_1A_W01 | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D2/4.1_U01 Student potrafi wskazać ekologiczne aspekty procesu gospodarowania i zasady ekoturystyki w codziennym podróżowaniu. | E_1A_U09, E_1A_U01, E_1A_U02, E_1A_U03, E_1A_U05, E_1A_U06, E_1A_U07, E_1A_U10 | — | C-3, C-4, C-5 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_D2/4.1_K01 Student jest gotów zastosować w praktyce ekologiczny model konsumpcji i produkcji. | E_1A_K04, E_1A_K03, E_1A_K02, E_1A_K05, E_1A_K01 | — | C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7 | M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D2/4.1_W01 Student zna i rozumie pojęcia stosowane w ekonomii środowiska oraz z zakresu ekologicznych aspektów procesu gospodarowania i turystyki zrównoważonej. | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie podstawowych pojęć stosowanych w ekonomii środowiska oraz z zakresu ekologicznych aspektów procesu gospodarowania i turystyki zrównoważonej. |
3,0 | Student zna i rozumie podstawowe pojęcia stosowane w ekonomii środowiska oraz z zakresu ekologicznych aspektów procesu gospodarowania i turystyki zrównoważonej w stopniu dostatecznym (co najmniej w 55%). | |
3,5 | Student zna i rozumie podstawowe pojęcia stosowane w ekonomii środowiska oraz z zakresu ekologicznych aspektów procesu gospodarowania i turystyki zrównoważonej w stopniu dostatecznym plus (co najmniej w 65%). | |
4,0 | Student zna i rozumie podstawowe pojęcia stosowane w ekonomii środowiska oraz z zakresu ekologicznych aspektów procesu gospodarowania i turystyki zrównoważonej w stopniu dobrym (co najmniej w 75%). | |
4,5 | Student zna i rozumie podstawowe pojęcia stosowane w ekonomii środowiska oraz z zakresu ekologicznych aspektów procesu gospodarowania i turystyki zrównoważonej w stopniu dobrym plus (co najmniej w 85%). | |
5,0 | Student zna i rozumie podstawowe pojęcia stosowane w ekonomii środowiska oraz z zakresu ekologicznych aspektów procesu gospodarowania i turystyki zrównoważonej w stopniu bardzo dobrym (co najmniej w 95%). |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D2/4.1_U01 Student potrafi wskazać ekologiczne aspekty procesu gospodarowania i zasady ekoturystyki w codziennym podróżowaniu. | 2,0 | Student nie potrafi wskazać ekologicznych aspektów procesu gospodarowania i zasad ekoturystyki w codziennym podróżowaniu. |
3,0 | Student potrafi wskazać ekologiczne aspekty procesu gospodarowania i zasady ekoturystyki w codziennym podróżowaniu w stopniu dostatecznym (co najmniej w 55%). | |
3,5 | Student potrafi wskazać ekologiczne aspekty procesu gospodarowania i zasady ekoturystyki w codziennym podróżowaniu w stopniu dostatecznym plus (co najmniej w 65%). | |
4,0 | Student potrafi wskazać ekologiczne aspekty procesu gospodarowania i zasady ekoturystyki w codziennym podróżowaniu w stopniu dobrym (co najmniej w 75%). | |
4,5 | Student potrafi wskazać ekologiczne aspekty procesu gospodarowania i zasady ekoturystyki w codziennym podróżowaniu w stopniu dobrym plus (co najmniej w 85%). | |
5,0 | Student potrafi wskazać ekologiczne aspekty procesu gospodarowania i zasady ekoturystyki w codziennym podróżowaniu w stopniu bardzo dobrym (co najmniej w 95%). |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_D2/4.1_K01 Student jest gotów zastosować w praktyce ekologiczny model konsumpcji i produkcji. | 2,0 | Student nie jest gotów do stosowania w praktyce ekologicznego modelu konsumpcji i produkcji. |
3,0 | Student jest gotów do stosowania w praktyce ekologicznego modelu konsumpcji i produkcji w zakresie dostatecznym (co najmniej w 55%). | |
3,5 | Student jest gotów do stosowania w praktyce ekologicznego modelu konsumpcji i produkcji w zakresie dostatecznym plus (co najmniej w 65%). | |
4,0 | Student jest gotów do stosowania w praktyce ekologicznego modelu konsumpcji i produkcji w zakresie dobrym (co najmniej w 75%). | |
4,5 | Student jest gotów do stosowania w praktyce ekologicznego modelu konsumpcji i produkcji w zakresie dobrym plus (co najmniej w 85%). | |
5,0 | Student jest gotów do stosowania w praktyce ekologicznego modelu konsumpcji i produkcji w zakresie bardzo dobrym (co najmniej w 95%). |
Literatura podstawowa
- S. Czaja, A. Becla, Ekologiczne podstawy procesów gospodarowania, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław, 2007
- Red. B. Fiedor, Podstawy ekonomii środowiska i zasobów naturalnych, Wydawnictwo C. H. Beck, Warszawa, 2002
Literatura dodatkowa
- P. Hymers, Ekologiczny Dom, Publicat, Poznań, 2006
- D. B. Weaver, The Encyclopedia of Ecotourism, Cabi Publishing, 2001, https://www.cabidigitallibrary.org/doi/book/10.1079/9780851993683.0000