Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S1)
specjalność: Analityka gospodarcza
Sylabus przedmiotu Podstawy marketingu:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy marketingu | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zarządzania i Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Hernik <joanna.hernik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Karolina Ertmańska <karolina.ertmanska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | brak |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zdobycie wiedzy na temat zasad i narzędzi marketingowych |
C-2 | Zdobycie wiedzy na temat sposobów efektywnego wykorzystywania narzędzi marketingowych w działalności gospodarczej przedsiębiorstw |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Wady i zalety marketingu | 2 |
T-A-2 | Otoczenie marketingowe | 3 |
T-A-3 | Segmentacja rynku | 2 |
T-A-4 | Badania marketingowe – zarys | 2 |
T-A-5 | Produkt – fortyfikacja | 3 |
T-A-6 | Cena jako narzędzie marketingu | 2 |
T-A-7 | Strategia dystrybucji | 2 |
T-A-8 | Wybrane narzędzia promocji - reklama i public relations | 4 |
T-A-9 | Wybrane narzędzia promocji - merchandising i sprzedaż osobista | 2 |
T-A-10 | Nowe trendy w marketingu | 2 |
T-A-11 | Kolokwium zaliczeniowe | 1 |
25 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Istota i znaczenie marketingu | 2 |
T-W-2 | Zasady i rodzaje marketingu | 2 |
T-W-3 | Segmentacja rynku | 2 |
T-W-4 | Produkt – pojęcie, rodzaje, cykl życia | 2 |
T-W-5 | Ogólna charakterystyka promocji | 2 |
T-W-6 | Ogólna charakterystyka dystrybucji | 2 |
T-W-7 | Cena jako narzędzie marketingu | 2 |
T-W-8 | Zaliczenie przedmiotu (test) | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 25 |
A-A-2 | Przygotowanie do kolokwium | 12 |
A-A-3 | przygotowanie do zajęć | 11 |
A-A-4 | Konsultacje | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | przygotowanie do kolokwium (test) | 5 |
A-W-3 | Przygotowaniedo zajęć | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy |
M-2 | Studia przypadków |
M-3 | Praca w grupach |
M-4 | Dyskusja dydaktyczna, debata |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Przygotowanie pracy indywidualnej na zajęcia |
S-2 | Ocena formująca: Praca pisemna - grupowa i prezentacja podczas zajęć |
S-3 | Ocena podsumowująca: Kolokwium |
S-4 | Ocena formująca: Ocena aktywności podczas zajęć |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_C05/2.2_W01 zna i rozumie istotę marketingu | E_1A_W01 | — | C-1 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-A-1, T-A-2, T-A-4 | M-3, M-4, M-1 | S-1, S-3 |
E_1A_C05/2.2_W02 zna i rozumie poszczególne elementy marketingu mix, jak i otoczenia marketingowego podmiotu | E_1A_W08 | — | C-1 | T-A-5, T-A-6, T-A-8 | M-3, M-1, M-2 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_C05/2.2_U01 umie przygotować plan segmentacji rynku | E_1A_U01, E_1A_U02 | — | C-2 | T-W-2, T-A-3 | M-3, M-1 | S-2 |
E_1A_C05/2.2_U02 umie stosować narzędzia marketingu jako źródło potencjalnych sukcesów firmy | E_1A_U09, E_1A_U01, E_1A_U05, E_1A_U06 | — | C-1, C-2 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-7, T-A-8, T-A-9 | M-3, M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_C05/2.2_K01 jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy i wyciągania wniosków ze zmian w otoczeniu marketingowym firmy | E_1A_K03, E_1A_K05, E_1A_K01 | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-A-1, T-A-2 | M-3, M-4, M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_C05/2.2_W01 zna i rozumie istotę marketingu | 2,0 | |
3,0 | wie i rozumie czym jest marketing podając podstawowe elementy definicji | |
3,5 | zna i rozumie marketing omawiając szerzej jego elementy | |
4,0 | studenci wie jak interpretowaćzałożenia i cele marketingu | |
4,5 | wie jak stworzyć specyficzne cele marketingu w odniesieniu do wybranego rynku | |
5,0 | wie jak stworzyć koncepcję marketingu pokazując przykłady z polskiego i międzynarodowego rynku | |
E_1A_C05/2.2_W02 zna i rozumie poszczególne elementy marketingu mix, jak i otoczenia marketingowego podmiotu | 2,0 | |
3,0 | zna i rozumie elementy marketingu w układzie klasycznym (4P) | |
3,5 | zna i rozumie elemety wychodzące poza 4P | |
4,0 | zna inne rozwiązania dla elementów marketingu mix, w zależności od otoczenia podmiotu | |
4,5 | zna i rozpoznaje elementy otoczenia istotne z punktu idzenia marketingu mix | |
5,0 | wie jak zaproponować rozwiązania w zakresie marketingu dla podmiotu działającego w konkretnym otoczeniu |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_C05/2.2_U01 umie przygotować plan segmentacji rynku | 2,0 | |
3,0 | student umie okreslić potencjalne grupy docelowe działań | |
3,5 | student potrafi wybrać grupy docelowe najlepsze dla danej firmy | |
4,0 | student umie określić dostępność rynku/segmentu | |
4,5 | student umie planować kompleksowe działania ziązane z ofertą dla danego segmentu | |
5,0 | student umie określić/oszacować skuteczność i efektywność działań w każdym segmencie | |
E_1A_C05/2.2_U02 umie stosować narzędzia marketingu jako źródło potencjalnych sukcesów firmy | 2,0 | |
3,0 | strudnet umie wytłumaczyć istotę innowacji we wdrażaniu noych produktów | |
3,5 | strudent umie zaproponować strategię cenową dla danego rynku | |
4,0 | student umie zaproponować strategie dystrybucji | |
4,5 | studnet umie formułowac pełny zestaw działań marketingowych | |
5,0 | student umie formułować zasady pozwalające na skuteczne wdrażanie marketingu |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_C05/2.2_K01 jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy i wyciągania wniosków ze zmian w otoczeniu marketingowym firmy | 2,0 | |
3,0 | student jest gotów do obserwacji otoczenia i wyciągania wniosków ze zmian | |
3,5 | student jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych | |
4,0 | student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy | |
4,5 | student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy | |
5,0 | student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy |
Literatura podstawowa
- Kotler Philip, Keller Kevin Lane, Marketing, Dom Wydawniczy Rebis, Warszawa, 2018
- Kotler Ph, Armstrong G, Principles of marketing, Pearson, London, 2021, 18
Literatura dodatkowa
- Philip Kotler, Hermawan Kartajaya, Iwan Setiawan, Marketing 4.0. Era cyfrowa, MT Biznes, Warszawa, 2017
- Leonidas C. Leonidou Constantine S. Katsikeas Saeed Samiee Bilge Aykol, Advances in Global Marketing, Springer International Publishing AG, 2018, ISBN 978-3-319-61384-0
- Henryk Andrzej Kretek , Janusz Dworak, Post-Pandemic Marketing, Multidisciplinary Aspects of Production Engineering, 2020, 3, artykuł w czasopiśmie