Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska - Inżynieria środowiska (S1)
Sylabus przedmiotu Specjalne urządzenia sanitarne:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Inżynieria środowiska | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Specjalne urządzenia sanitarne | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrzewnictwa, Wentylacji i Ciepłownictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Leciej-Pirczewska <Dorota.Leciej-Pirczewska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Ewa Figiel <Ewa.Figiel@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy technologii wody i ścieków |
W-2 | Ogrzewnictwo |
W-3 | Wentylacja i klimatyzacja |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Znajomość instalacji sanitarnych basenów kąpielowych i technologii zakładów zbiorowego żywienia |
C-2 | Umiejętność wykonania projektu instalacji sanitarnych basenów kąpielowych i technologii zakładów zbiorowego żywienia |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
T-P-1 | Projekt wentylacji, technologii basenu kąpielowego | 10 |
T-P-2 | Projekt okapu w kuchni zbiorowego żywienia | 5 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe definicje | 1 |
T-W-2 | Parametry komfortu w halach basenowych | 1 |
T-W-3 | Ogrzewanie hal basenowych i zaplecza | 1 |
T-W-4 | Bilans cieplno-wilgotnościowy hali basenowej | 1 |
T-W-5 | Organizacja wymiany powietrza na basenach | 1 |
T-W-6 | Systemy wentylacji hal basenowych | 2 |
T-W-7 | Zanieczyszczenia wody basenowej Przepisy dotyczące utrzymania czystości na basenach krytych | 1 |
T-W-8 | Metody oczyszczania wody basenowej | 1 |
T-W-9 | Systemy przepływu wody przez nieckę basenową | 1 |
T-W-10 | Odprowadzenie i doprowadzenie wody z /do niecki basenowej, przelewy | 1 |
T-W-11 | Zakłady zbiorowego żywienia | 1 |
T-W-12 | Wentylacja kuchni zbiorowego żywienia | 2 |
T-W-13 | Zaliczenie | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
A-P-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-P-2 | Samodzielna realizacja zadania projektowego | 21 |
A-P-3 | Zaliczenie projektu | 1 |
A-P-4 | Konsultacje | 8 |
45 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Samodzielne przygoowanie się do zaliczenia | 15 |
A-W-3 | Udział w konsultacjach | 3 |
A-W-4 | Obecność na zaliczeniu | 2 |
A-W-5 | Samodzielna lektura | 10 |
45 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy w formie prezentacji multimedialnych |
M-2 | Metoda projektów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IS_1A_S1/C/19_W01 Zna i rozumie wiedzę z zakresu budowy i projektowania instalacji basenowych oraz technologii kuchni zbiorowego żywienia | IS_1A_W22 | — | — | C-1 | T-P-1, T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-11, T-W-12, T-W-8, T-W-10, T-W-6, T-W-7, T-W-9 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IS_1A_S1/C/19_U01 Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski. | IS_1A_U19 | — | — | C-1 | T-P-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-8, T-W-10, T-W-6, T-W-9 | M-1 | S-1 |
IS_1A_S1/C/19_U02 Potrafi sporządzić dokumentację techniczną technologii krytej plywalni oraz zakładu zbiorowego żywienia | IS_1A_U11, IS_1A_U13 | — | — | C-2 | T-P-1, T-P-2 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
IS_1A_S1/C/19_K01 Jest gotów do profesjonalniego zdefiniowania, sklasyfikowania i zastosowania priorytetów służących realizacji podjętego zadania inżynierskiego | IS_1A_K01 | — | — | C-1 | T-P-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-8, T-W-10, T-W-6, T-W-9 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IS_1A_S1/C/19_W01 Zna i rozumie wiedzę z zakresu budowy i projektowania instalacji basenowych oraz technologii kuchni zbiorowego żywienia | 2,0 | |
3,0 | Zna i rozumie ale jedynie w stopniu ogólnym wiedzę związaną z budową i projektowaniem instalacji basenowych i technologii kuchni zbiorowego żywienia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IS_1A_S1/C/19_U01 Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi pozyskać potrzebne informacje do celu doboru urzadzeń i technologii w projekcie instalacji basenowych i kuchni zbiorowego żywienia. Nie potrafi jednak dokonać wyboru rozwiązań najkorzystniejszych pod względem użytkowym, kosztów, uwarunkowań eksploatacyjnych, trwałości | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
IS_1A_S1/C/19_U02 Potrafi sporządzić dokumentację techniczną technologii krytej plywalni oraz zakładu zbiorowego żywienia | 2,0 | |
3,0 | Potrafi sporzadzić projekt instalacji basenowych i w zakresie technologii kuchni zbiorowego żywienia. Projekty zawieraja jednak dość istotne braki/ błędy w części obliczeniowej i/ lub rysunkowej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
IS_1A_S1/C/19_K01 Jest gotów do profesjonalniego zdefiniowania, sklasyfikowania i zastosowania priorytetów służących realizacji podjętego zadania inżynierskiego | 2,0 | |
3,0 | Jest gotów do określenia właściwych priorytetów dla podjętych zadań projektowych jedynie w ograniczonym zakresie | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jaskólski M., Micewicz Z., Wentylacja i klimatyzacja hal krytych pływalni, Gdańsk, 2000
- H. G. Sabiniak, M. Pietras, Klimatyzacja obiektów basenowych, Politechnika Łódzka, Łódź, 2008
Literatura dodatkowa
- Kappler H., Baseny kąpielowe, Arkady, Warszawa, 1977