Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Pielęgniarstwo zwierząt

Sylabus przedmiotu Ekonomika, organizacja i zarządzanie w produkcji zwierzęcej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekonomika, organizacja i zarządzanie w produkcji zwierzęcej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Bożena Chuda-Mickiewicz <Bozena.Chuda-Mickiewicz@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>, Ryszard Pikuła <Ryszard.Pikula@zut.edu.pl>, Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 30 2,00,59zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 15 1,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie wiadomości z zakresu matematyki i statystyki matematycznej oraz poszczególnych hodowli zwierząt gospodarskich.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami oraz metodami analizy organizacji produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach rolnych oraz stosowanie rachunku ekonomicznego w podejmowaniu decyzji przy wyborze kierunku produkcji.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Czynniki produkcji w gospodarstwie rolniczym. Ustalanie struktury powierzchni ogólnej oraz struktury użytków rolnych w gospodarstwie. Wskaźniki bonitacji i ich interpretacja.2
T-A-2Wskaźnik waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej – WWRPP. Wskaźnik ukształtowania rozłogu. Ukierunkowanie na określony rodzaj produkcji rolniczej.2
T-A-3Kalkulacja kosztów na przykładach produkcji mleka i żywca wołowego. Metody określania wartości netto i rocznej raty amortyzacji środków trwałych w gospodarstwie.2
T-A-4Przygotowanie przykładowego biznes planu dla wybranego kierunku produkcji zwierzęcej, część I.2
T-A-5Przygotowanie przykładowego biznes planu dla wybranego kierunku produkcji zwierzęcej, część II.2
T-A-6Analiza efektywności ekonomicznej produkcji żywca wieprzowego.2
T-A-7Bilans ekonomiczny ośrodków rekreacyjnych i agroturystycznych oraz gospodarstw ekologicznych.3
15
wykłady
T-W-1Przedmiot ekonomii – podstawowe pojęcia. Hierarchia potrzeb według teorii Maslowa.2
T-W-2Gospodarka i systemy gospodarcze. Rynek – rodzaje. Popyt i podaż.2
T-W-3Gospodarka narodowa. Działy w gospodarce narodowej. Czynniki produkcji. Rola i funkcje rolnictwa w gospodarce narodowej.2
T-W-4Czynniki produkcji w rolnictwie. Podstawowe pojęcia ekonomii rolniczej. Proces produkcyjny w rolnictwie.2
T-W-5Typy gospodarstw rolniczych. Gospodarka paszowa, jej podział w gospodarstwie rolniczym. Mierniki oceny produkcyjnej i ekonomicznej powierzchni paszowej w gospodarstwie.2
T-W-6Koszty produkcji, dochody, planowanie i efektywność inwestycji w zależności od rodzaju produkcji zwierzęcej gospodarstw rolniczych.2
T-W-7Ekonomika i organizacja produkcji bydła mlecznego i mięsnego - rodzaje kalkulacji w produkcji zwierzęcej.2
T-W-8Czynniki ekonomiczne wpływające na produkcję owczarską i koziarską. Ekonomika gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych.2
T-W-9Rynek produktów pszczelich - obrót miodem, poziom importu i eksportu, spożycie miodu, metody ochrony rynku produktów pszczelich. Koszty i dochody przy różnych profilach produkcji pszczelarskiej.2
T-W-10Specyfika ekonomiczna poszczególnych kierunków użytkowania koni, w warunkach współczesnej gospodarki. Rozwój "przemysłu końskiego" w Polsce na tle krajów europejskich.2
T-W-11Innowacyjne zasady kierowania i zarządzania gospodarstwem rolnym na różnych poziomach zarządzania. Cechy dobrego kierownika, menedżera i doradcy w rolnictwie.2
T-W-12Finansowanie rolnictwa i gospodarstw rolniczych w zależności od rodzaju i wielkości produkcji. Finansowanie rolnictwa w krajach Unii Europejskiej. Wspólna polityka rolna a polskie rolnictwo.2
T-W-13Biznes plan w rolnictwie. Rynek rolny. Pojęcie agrobiznesu.2
T-W-14Ekonomika i zarządzanie w produkcji trzody chlewnej. Czynniki ryzyka ekonomicznego w przedsiębiorstwach produkcji trzody chlewnej.2
T-W-15Ogólna charakterystyka branży drobiarskiej. Ekonomia produktów drobiowych. Czynniki kształtujące potrzeby i popyt na produkty drobiowe. Czynniki kształtujące podaż surowców drobiowych.2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Konsultacje2
A-A-3Przygotowanie do zajęć6
A-A-4Pozyskiwanie informacji do zaliczenia ćwiczeń2
25
wykłady
A-W-1Studiowanie treści wykładów17
A-W-2Konsultacje dotyczące treści wykładów3
A-W-3uczestnictwo w zajęciach30
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia przemiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
S-2Ocena formująca: Zaliczenie zadań (symulacji) ekonomicznych z każdego ćwiczenia

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C14_W02
Student ma podstawową wiedzę z zakresy pojęć ekonomicznych oraz roli i miejsca rolnictwa w gospodarce narodowej.
ZO_1A_W16, ZO_1A_W02, ZO_1A_W08C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-4, T-W-12, T-W-10, T-W-15, T-W-14, T-W-9, T-W-11, T-W-13, T-W-8, T-W-7, T-W-5, T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-2, T-A-5M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C14_U02
Umie zastosować zasady ekonomii i marketingu w różnych działach produkcji rolniczej
ZO_1A_U04, ZO_1A_U20C-1T-W-12, T-W-10, T-W-15, T-W-14, T-W-9, T-W-11, T-W-13, T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-2, T-A-5M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C14_K02
Ma przedsiębiorcze podejście do produikcji rolniczej.
ZO_1A_K01, ZO_1A_K04C-1T-W-12, T-W-10, T-W-15, T-W-14, T-W-9, T-W-11, T-W-13, T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-2, T-A-5M-1, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C14_W02
Student ma podstawową wiedzę z zakresy pojęć ekonomicznych oraz roli i miejsca rolnictwa w gospodarce narodowej.
2,0
3,0Zna podtatwowe pojęcia ekonomiczne
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C14_U02
Umie zastosować zasady ekonomii i marketingu w różnych działach produkcji rolniczej
2,0
3,0Umie sporządzić prosty rachunek ekonomicznyc dla wybranego kierunku produkcji rolniczej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C14_K02
Ma przedsiębiorcze podejście do produikcji rolniczej.
2,0
3,0Sporządza przy współudziale prowadzącego zajęcia kalkulacje ekonomiczną.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bednarski L., Analiza ekonomiczna w przedsiębiorstwie., PWE, Wrocław, 1998
  2. Cichoń J., Ekonomika pszczelarska. w: Hodowla pszczół pod red. J. Wilde i J. Prabucki., PWRiL, Poznań, 2008
  3. Bień W., Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa., Warszawa, 1986
  4. Dowgiałło Z., Mondecki S., Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej., PWN, Warszawa, 1983
  5. Klepacki B., Ekonomika i organizacja rolnictwa., PWN, Warszawa, 1999
  6. Wilde J., Cichoń J., Pszczelarstwo to może być biznes., Wyd. Sądecki Bartnik., Stróże, 1999
  7. Żmija J., Podstawy ekonomii rynku i marketingu w gospodarce żywnościowej., Kraków, 1996
  8. Żmija J., Zarządzanie i marketing w Agrobiznesie wobec integracji z Unią Europejską., Kraków, 2000

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Czynniki produkcji w gospodarstwie rolniczym. Ustalanie struktury powierzchni ogólnej oraz struktury użytków rolnych w gospodarstwie. Wskaźniki bonitacji i ich interpretacja.2
T-A-2Wskaźnik waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej – WWRPP. Wskaźnik ukształtowania rozłogu. Ukierunkowanie na określony rodzaj produkcji rolniczej.2
T-A-3Kalkulacja kosztów na przykładach produkcji mleka i żywca wołowego. Metody określania wartości netto i rocznej raty amortyzacji środków trwałych w gospodarstwie.2
T-A-4Przygotowanie przykładowego biznes planu dla wybranego kierunku produkcji zwierzęcej, część I.2
T-A-5Przygotowanie przykładowego biznes planu dla wybranego kierunku produkcji zwierzęcej, część II.2
T-A-6Analiza efektywności ekonomicznej produkcji żywca wieprzowego.2
T-A-7Bilans ekonomiczny ośrodków rekreacyjnych i agroturystycznych oraz gospodarstw ekologicznych.3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przedmiot ekonomii – podstawowe pojęcia. Hierarchia potrzeb według teorii Maslowa.2
T-W-2Gospodarka i systemy gospodarcze. Rynek – rodzaje. Popyt i podaż.2
T-W-3Gospodarka narodowa. Działy w gospodarce narodowej. Czynniki produkcji. Rola i funkcje rolnictwa w gospodarce narodowej.2
T-W-4Czynniki produkcji w rolnictwie. Podstawowe pojęcia ekonomii rolniczej. Proces produkcyjny w rolnictwie.2
T-W-5Typy gospodarstw rolniczych. Gospodarka paszowa, jej podział w gospodarstwie rolniczym. Mierniki oceny produkcyjnej i ekonomicznej powierzchni paszowej w gospodarstwie.2
T-W-6Koszty produkcji, dochody, planowanie i efektywność inwestycji w zależności od rodzaju produkcji zwierzęcej gospodarstw rolniczych.2
T-W-7Ekonomika i organizacja produkcji bydła mlecznego i mięsnego - rodzaje kalkulacji w produkcji zwierzęcej.2
T-W-8Czynniki ekonomiczne wpływające na produkcję owczarską i koziarską. Ekonomika gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych.2
T-W-9Rynek produktów pszczelich - obrót miodem, poziom importu i eksportu, spożycie miodu, metody ochrony rynku produktów pszczelich. Koszty i dochody przy różnych profilach produkcji pszczelarskiej.2
T-W-10Specyfika ekonomiczna poszczególnych kierunków użytkowania koni, w warunkach współczesnej gospodarki. Rozwój "przemysłu końskiego" w Polsce na tle krajów europejskich.2
T-W-11Innowacyjne zasady kierowania i zarządzania gospodarstwem rolnym na różnych poziomach zarządzania. Cechy dobrego kierownika, menedżera i doradcy w rolnictwie.2
T-W-12Finansowanie rolnictwa i gospodarstw rolniczych w zależności od rodzaju i wielkości produkcji. Finansowanie rolnictwa w krajach Unii Europejskiej. Wspólna polityka rolna a polskie rolnictwo.2
T-W-13Biznes plan w rolnictwie. Rynek rolny. Pojęcie agrobiznesu.2
T-W-14Ekonomika i zarządzanie w produkcji trzody chlewnej. Czynniki ryzyka ekonomicznego w przedsiębiorstwach produkcji trzody chlewnej.2
T-W-15Ogólna charakterystyka branży drobiarskiej. Ekonomia produktów drobiowych. Czynniki kształtujące potrzeby i popyt na produkty drobiowe. Czynniki kształtujące podaż surowców drobiowych.2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Konsultacje2
A-A-3Przygotowanie do zajęć6
A-A-4Pozyskiwanie informacji do zaliczenia ćwiczeń2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Studiowanie treści wykładów17
A-W-2Konsultacje dotyczące treści wykładów3
A-W-3uczestnictwo w zajęciach30
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-S-C14_W02Student ma podstawową wiedzę z zakresy pojęć ekonomicznych oraz roli i miejsca rolnictwa w gospodarce narodowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W16definiuje podstawowe zasady ekonomiki i marketingu w produkcji zwierzęcej, objaśnia funkcjonowanie przedsiębiorczości indywidualnej w zakresie działalności rolniczej
ZO_1A_W02legitymuje się podstawową wiedzą z zakresu ekonomii, prawa pracy, ochrony własności intelektualnej i prawa patentowego
ZO_1A_W08ma podstawową wiedzę z zakresu funkcjonowania obszarów wiejskich, charakteryzuje czynniki wpływające na ich rozwój
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami oraz metodami analizy organizacji produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach rolnych oraz stosowanie rachunku ekonomicznego w podejmowaniu decyzji przy wyborze kierunku produkcji.
Treści programoweT-W-1Przedmiot ekonomii – podstawowe pojęcia. Hierarchia potrzeb według teorii Maslowa.
T-W-2Gospodarka i systemy gospodarcze. Rynek – rodzaje. Popyt i podaż.
T-W-3Gospodarka narodowa. Działy w gospodarce narodowej. Czynniki produkcji. Rola i funkcje rolnictwa w gospodarce narodowej.
T-W-6Koszty produkcji, dochody, planowanie i efektywność inwestycji w zależności od rodzaju produkcji zwierzęcej gospodarstw rolniczych.
T-W-4Czynniki produkcji w rolnictwie. Podstawowe pojęcia ekonomii rolniczej. Proces produkcyjny w rolnictwie.
T-W-12Finansowanie rolnictwa i gospodarstw rolniczych w zależności od rodzaju i wielkości produkcji. Finansowanie rolnictwa w krajach Unii Europejskiej. Wspólna polityka rolna a polskie rolnictwo.
T-W-10Specyfika ekonomiczna poszczególnych kierunków użytkowania koni, w warunkach współczesnej gospodarki. Rozwój "przemysłu końskiego" w Polsce na tle krajów europejskich.
T-W-15Ogólna charakterystyka branży drobiarskiej. Ekonomia produktów drobiowych. Czynniki kształtujące potrzeby i popyt na produkty drobiowe. Czynniki kształtujące podaż surowców drobiowych.
T-W-14Ekonomika i zarządzanie w produkcji trzody chlewnej. Czynniki ryzyka ekonomicznego w przedsiębiorstwach produkcji trzody chlewnej.
T-W-9Rynek produktów pszczelich - obrót miodem, poziom importu i eksportu, spożycie miodu, metody ochrony rynku produktów pszczelich. Koszty i dochody przy różnych profilach produkcji pszczelarskiej.
T-W-11Innowacyjne zasady kierowania i zarządzania gospodarstwem rolnym na różnych poziomach zarządzania. Cechy dobrego kierownika, menedżera i doradcy w rolnictwie.
T-W-13Biznes plan w rolnictwie. Rynek rolny. Pojęcie agrobiznesu.
T-W-8Czynniki ekonomiczne wpływające na produkcję owczarską i koziarską. Ekonomika gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych.
T-W-7Ekonomika i organizacja produkcji bydła mlecznego i mięsnego - rodzaje kalkulacji w produkcji zwierzęcej.
T-W-5Typy gospodarstw rolniczych. Gospodarka paszowa, jej podział w gospodarstwie rolniczym. Mierniki oceny produkcyjnej i ekonomicznej powierzchni paszowej w gospodarstwie.
T-A-1Czynniki produkcji w gospodarstwie rolniczym. Ustalanie struktury powierzchni ogólnej oraz struktury użytków rolnych w gospodarstwie. Wskaźniki bonitacji i ich interpretacja.
T-A-3Kalkulacja kosztów na przykładach produkcji mleka i żywca wołowego. Metody określania wartości netto i rocznej raty amortyzacji środków trwałych w gospodarstwie.
T-A-4Przygotowanie przykładowego biznes planu dla wybranego kierunku produkcji zwierzęcej, część I.
T-A-2Wskaźnik waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej – WWRPP. Wskaźnik ukształtowania rozłogu. Ukierunkowanie na określony rodzaj produkcji rolniczej.
T-A-5Przygotowanie przykładowego biznes planu dla wybranego kierunku produkcji zwierzęcej, część II.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia przemiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenie zadań (symulacji) ekonomicznych z każdego ćwiczenia
S-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna podtatwowe pojęcia ekonomiczne
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-S-C14_U02Umie zastosować zasady ekonomii i marketingu w różnych działach produkcji rolniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U04Wykazuje gotowość do rzeczowej i merytorycznej dyskusji, umożliwiającej osiągnięcie wspólnego stanowiska z różnymi podmiotami
ZO_1A_U20Stosuje zasady ekonomii i marketingu w celu optymalizacji produkcji zwierzęcej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami oraz metodami analizy organizacji produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach rolnych oraz stosowanie rachunku ekonomicznego w podejmowaniu decyzji przy wyborze kierunku produkcji.
Treści programoweT-W-12Finansowanie rolnictwa i gospodarstw rolniczych w zależności od rodzaju i wielkości produkcji. Finansowanie rolnictwa w krajach Unii Europejskiej. Wspólna polityka rolna a polskie rolnictwo.
T-W-10Specyfika ekonomiczna poszczególnych kierunków użytkowania koni, w warunkach współczesnej gospodarki. Rozwój "przemysłu końskiego" w Polsce na tle krajów europejskich.
T-W-15Ogólna charakterystyka branży drobiarskiej. Ekonomia produktów drobiowych. Czynniki kształtujące potrzeby i popyt na produkty drobiowe. Czynniki kształtujące podaż surowców drobiowych.
T-W-14Ekonomika i zarządzanie w produkcji trzody chlewnej. Czynniki ryzyka ekonomicznego w przedsiębiorstwach produkcji trzody chlewnej.
T-W-9Rynek produktów pszczelich - obrót miodem, poziom importu i eksportu, spożycie miodu, metody ochrony rynku produktów pszczelich. Koszty i dochody przy różnych profilach produkcji pszczelarskiej.
T-W-11Innowacyjne zasady kierowania i zarządzania gospodarstwem rolnym na różnych poziomach zarządzania. Cechy dobrego kierownika, menedżera i doradcy w rolnictwie.
T-W-13Biznes plan w rolnictwie. Rynek rolny. Pojęcie agrobiznesu.
T-A-1Czynniki produkcji w gospodarstwie rolniczym. Ustalanie struktury powierzchni ogólnej oraz struktury użytków rolnych w gospodarstwie. Wskaźniki bonitacji i ich interpretacja.
T-A-3Kalkulacja kosztów na przykładach produkcji mleka i żywca wołowego. Metody określania wartości netto i rocznej raty amortyzacji środków trwałych w gospodarstwie.
T-A-4Przygotowanie przykładowego biznes planu dla wybranego kierunku produkcji zwierzęcej, część I.
T-A-2Wskaźnik waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej – WWRPP. Wskaźnik ukształtowania rozłogu. Ukierunkowanie na określony rodzaj produkcji rolniczej.
T-A-5Przygotowanie przykładowego biznes planu dla wybranego kierunku produkcji zwierzęcej, część II.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia przemiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenie zadań (symulacji) ekonomicznych z każdego ćwiczenia
S-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Umie sporządzić prosty rachunek ekonomicznyc dla wybranego kierunku produkcji rolniczej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZO-S-C14_K02Ma przedsiębiorcze podejście do produikcji rolniczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
ZO_1A_K04potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami oraz metodami analizy organizacji produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach rolnych oraz stosowanie rachunku ekonomicznego w podejmowaniu decyzji przy wyborze kierunku produkcji.
Treści programoweT-W-12Finansowanie rolnictwa i gospodarstw rolniczych w zależności od rodzaju i wielkości produkcji. Finansowanie rolnictwa w krajach Unii Europejskiej. Wspólna polityka rolna a polskie rolnictwo.
T-W-10Specyfika ekonomiczna poszczególnych kierunków użytkowania koni, w warunkach współczesnej gospodarki. Rozwój "przemysłu końskiego" w Polsce na tle krajów europejskich.
T-W-15Ogólna charakterystyka branży drobiarskiej. Ekonomia produktów drobiowych. Czynniki kształtujące potrzeby i popyt na produkty drobiowe. Czynniki kształtujące podaż surowców drobiowych.
T-W-14Ekonomika i zarządzanie w produkcji trzody chlewnej. Czynniki ryzyka ekonomicznego w przedsiębiorstwach produkcji trzody chlewnej.
T-W-9Rynek produktów pszczelich - obrót miodem, poziom importu i eksportu, spożycie miodu, metody ochrony rynku produktów pszczelich. Koszty i dochody przy różnych profilach produkcji pszczelarskiej.
T-W-11Innowacyjne zasady kierowania i zarządzania gospodarstwem rolnym na różnych poziomach zarządzania. Cechy dobrego kierownika, menedżera i doradcy w rolnictwie.
T-W-13Biznes plan w rolnictwie. Rynek rolny. Pojęcie agrobiznesu.
T-A-1Czynniki produkcji w gospodarstwie rolniczym. Ustalanie struktury powierzchni ogólnej oraz struktury użytków rolnych w gospodarstwie. Wskaźniki bonitacji i ich interpretacja.
T-A-3Kalkulacja kosztów na przykładach produkcji mleka i żywca wołowego. Metody określania wartości netto i rocznej raty amortyzacji środków trwałych w gospodarstwie.
T-A-4Przygotowanie przykładowego biznes planu dla wybranego kierunku produkcji zwierzęcej, część I.
T-A-2Wskaźnik waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej – WWRPP. Wskaźnik ukształtowania rozłogu. Ukierunkowanie na określony rodzaj produkcji rolniczej.
T-A-5Przygotowanie przykładowego biznes planu dla wybranego kierunku produkcji zwierzęcej, część II.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia przemiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenie zadań (symulacji) ekonomicznych z każdego ćwiczenia
S-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Sporządza przy współudziale prowadzącego zajęcia kalkulacje ekonomiczną.
3,5
4,0
4,5
5,0