Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Technologia produkcji karm przemysłowych dla psów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Technologia produkcji karm przemysłowych dla psów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 17 Grupa obieralna 5

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 10 1,00,40zaliczenie
laboratoriaL5 10 1,00,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy żywienia psów

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z rodzajami karm gotowych, z linią produkcyjną karm przemysłowych i aspektami żywienia karmami gotowymi oraz zdobycie umiejętności właściwego czytania etykiet na karmach gotowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Rodzaje i charakterystyka współczesnych karm gotowych2
T-L-2Zasady produkcji karm przemysłowych. Produkty stosowane przy wytwarzaniu karm dla zwierząt3
T-L-3Produkcja karm mokrych. Produkcja karm „suchych”3
T-L-4Przewodnik po etykietach karm gotowych2
10
wykłady
T-W-1Przemysłowa żywność dla zwierząt, rozwój rynku karm gotowych2
T-W-2Aspekty żywienia karmami gotowymi, skład karm4
T-W-3Regulacje prawne dotyczące żywności z przeznaczeniem dla zwierząt. Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych. Kontrola jakości. Segmentacja karm4
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia8
A-L-3Studiowanie literatury7
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów6
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów9
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności studenta w grupie
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
S-5Ocena formująca: Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_B31.1_W02
Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy produkcji karm przemysłowych
Kn_1P_W05C-1T-W-3, T-W-1, T-L-4, T-L-2M-1, M-2, M-3, M-4S-3, S-4
Kn_1P_B31.1_W03
Zna metody produkcji karm
Kn_1P_W12C-1T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-3M-2, M-3, M-4S-2, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_B31.1_U02
Umie przygotować karmę „gotową"
Kn_1P_U06C-1T-W-2, T-L-4, T-L-1, T-L-3, T-L-2M-3, M-4S-2, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_B31.1_K01
Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Kn_1P_K04C-1T-L-1, T-L-2M-3S-2, S-5
Kn_1P_B31.1_K02
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
Kn_1P_K03C-1T-L-1M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_B31.1_W02
Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy produkcji karm przemysłowych
2,0
3,0w zakresie wiedzy student opanował podstawowy materiał przedmiotu, popełnia wiele błędów
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_B31.1_W03
Zna metody produkcji karm
2,0
3,0student posiada podstawową wiedzę z zakresu produkcji karm
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_B31.1_U02
Umie przygotować karmę „gotową"
2,0
3,0student radzi sobie z dużą pomocą prowadzącego przedmio z wybranymi trudnościami związanymi z realizacją przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_B31.1_K01
Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
2,0
3,0Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_B31.1_K02
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
2,0
3,0Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Grandjean D., Podstawowe wiadomości o składnikach odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu psów i kotów, Royal Canin, Aniv Publishing, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rodzaje i charakterystyka współczesnych karm gotowych2
T-L-2Zasady produkcji karm przemysłowych. Produkty stosowane przy wytwarzaniu karm dla zwierząt3
T-L-3Produkcja karm mokrych. Produkcja karm „suchych”3
T-L-4Przewodnik po etykietach karm gotowych2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przemysłowa żywność dla zwierząt, rozwój rynku karm gotowych2
T-W-2Aspekty żywienia karmami gotowymi, skład karm4
T-W-3Regulacje prawne dotyczące żywności z przeznaczeniem dla zwierząt. Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych. Kontrola jakości. Segmentacja karm4
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia8
A-L-3Studiowanie literatury7
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów6
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów9
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_B31.1_W02Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy produkcji karm przemysłowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W05Zna budowę i zastosowanie podstawowych przyrządów pomiarowych, maszyn, urządzeń oraz obiektów technicznych wykorzystywanych w ramach studiowanego kierunku
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami karm gotowych, z linią produkcyjną karm przemysłowych i aspektami żywienia karmami gotowymi oraz zdobycie umiejętności właściwego czytania etykiet na karmach gotowych
Treści programoweT-W-3Regulacje prawne dotyczące żywności z przeznaczeniem dla zwierząt. Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych. Kontrola jakości. Segmentacja karm
T-W-1Przemysłowa żywność dla zwierząt, rozwój rynku karm gotowych
T-L-4Przewodnik po etykietach karm gotowych
T-L-2Zasady produkcji karm przemysłowych. Produkty stosowane przy wytwarzaniu karm dla zwierząt
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0w zakresie wiedzy student opanował podstawowy materiał przedmiotu, popełnia wiele błędów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_B31.1_W03Zna metody produkcji karm
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W12Zna zasady i techniki żywienia zwierząt oraz metody produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami karm gotowych, z linią produkcyjną karm przemysłowych i aspektami żywienia karmami gotowymi oraz zdobycie umiejętności właściwego czytania etykiet na karmach gotowych
Treści programoweT-W-2Aspekty żywienia karmami gotowymi, skład karm
T-W-3Regulacje prawne dotyczące żywności z przeznaczeniem dla zwierząt. Wymagania prawne dotyczące deklaracji na opakowaniach karm gotowych. Kontrola jakości. Segmentacja karm
T-L-1Rodzaje i charakterystyka współczesnych karm gotowych
T-L-3Produkcja karm mokrych. Produkcja karm „suchych”
Metody nauczaniaM-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności studenta w grupie
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student posiada podstawową wiedzę z zakresu produkcji karm
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_B31.1_U02Umie przygotować karmę „gotową"
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U06Potrafi wykonywać podstawowe analizy surowców do produkcji karm i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami karm gotowych, z linią produkcyjną karm przemysłowych i aspektami żywienia karmami gotowymi oraz zdobycie umiejętności właściwego czytania etykiet na karmach gotowych
Treści programoweT-W-2Aspekty żywienia karmami gotowymi, skład karm
T-L-4Przewodnik po etykietach karm gotowych
T-L-1Rodzaje i charakterystyka współczesnych karm gotowych
T-L-3Produkcja karm mokrych. Produkcja karm „suchych”
T-L-2Zasady produkcji karm przemysłowych. Produkty stosowane przy wytwarzaniu karm dla zwierząt
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
M-4Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności studenta w grupie
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student radzi sobie z dużą pomocą prowadzącego przedmio z wybranymi trudnościami związanymi z realizacją przedmiotu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_B31.1_K01Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami karm gotowych, z linią produkcyjną karm przemysłowych i aspektami żywienia karmami gotowymi oraz zdobycie umiejętności właściwego czytania etykiet na karmach gotowych
Treści programoweT-L-1Rodzaje i charakterystyka współczesnych karm gotowych
T-L-2Zasady produkcji karm przemysłowych. Produkty stosowane przy wytwarzaniu karm dla zwierząt
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności studenta w grupie
S-5Ocena formująca: Ma świadomość potrzeby uczenia się przez całe życie w kontekście zmieniających się potrzeb rynku pracy oraz panującej na nim konkurencji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest zdolny do pracy samodzielnej i w zespole oraz kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_B31.1_K02Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z rodzajami karm gotowych, z linią produkcyjną karm przemysłowych i aspektami żywienia karmami gotowymi oraz zdobycie umiejętności właściwego czytania etykiet na karmach gotowych
Treści programoweT-L-1Rodzaje i charakterystyka współczesnych karm gotowych
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności studenta w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa pracy oraz odpowiedzialności za skutki prowadzonej działalności
3,5
4,0
4,5
5,0