Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (N1)
Sylabus przedmiotu Praktyka ekonomiczna:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | praktyczny | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Praktyka ekonomiczna | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Katarzyna Kavetska <katarzyna.kavetska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii i zarządzania |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | zapoznanie studentów z podstawami przedsiębiorczości |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
praktyki | ||
T-PR-1 | Metody analizy rynku | 60 |
T-PR-2 | Zasady przygotowania biznesplanu | 60 |
T-PR-3 | Kategorie modelu biznesowego | 60 |
180 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
praktyki | ||
A-PR-1 | Uczestnictwo w praktyce | 144 |
A-PR-2 | Wypełnianie dzienniczka praktyk | 9 |
A-PR-3 | Przygotowanie do zajęć | 9 |
A-PR-4 | Studiowanie piśmiennictwa | 9 |
A-PR-5 | Przygotowanie do egzaminu | 9 |
180 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna |
M-3 | Pokaz |
M-4 | Obserwacje |
M-5 | Dzienniczek praktyk |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena postępów i pracy studenta prowadzona przez opiekuna praktyki |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena dzienniczka praktyk |
S-3 | Ocena podsumowująca: Egzamin ustny po zakończeniu praktyk |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C02-4_W01 Student charakteryzuje uprawnienia zawodowe, formy działalności gospodarczej i funkcjonowanie w zakresie chowu, hodowli i użytkowania psów w oparciu o doświadczenia zdobyte w trakcie praktyki | Kn_1P_W15, Kn_1P_W18 | — | — | C-1 | T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C02-4_U01 Student wykorzystuje metody analizy ekonomicznej w miejscu odbywania praktyki | Kn_1P_U15 | — | — | C-1 | T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-1, S-2, S-3 |
Kn_1P_C02-4_U02 Student potrafi przygotować biznesplan dla swojej potencjalnej działalności | Kn_1P_U04, Kn_1P_U09, Kn_1P_U15 | — | — | C-1 | T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_1P_C02-4_K01 Wykazuje gotowość do rozpoczęcia samodzielnej działalności w obszarze kynologii w oparciu o doświadczenia zdobyte podczas praktyki | Kn_1P_K02, Kn_1P_K03, Kn_1P_K04, Kn_1P_K07 | — | — | C-1 | T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3 | M-1, M-2, M-3, M-4, M-5 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C02-4_W01 Student charakteryzuje uprawnienia zawodowe, formy działalności gospodarczej i funkcjonowanie w zakresie chowu, hodowli i użytkowania psów w oparciu o doświadczenia zdobyte w trakcie praktyki | 2,0 | |
3,0 | Student charakteryzuje uprawnienia zawodowe, formy działalności gospodarczej i funkcjonowanie w zakresie chowu, hodowli i użytkowania psów w oparciu o doświadczenia zdobyte w trakcie praktyki | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C02-4_U01 Student wykorzystuje metody analizy ekonomicznej w miejscu odbywania praktyki | 2,0 | |
3,0 | Student wykorzystuje metody analizy ekonomicznej w miejscu odbywania praktyki | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
Kn_1P_C02-4_U02 Student potrafi przygotować biznesplan dla swojej potencjalnej działalności | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi przygotować biznesplan dla swojej potencjalnej działalności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_1P_C02-4_K01 Wykazuje gotowość do rozpoczęcia samodzielnej działalności w obszarze kynologii w oparciu o doświadczenia zdobyte podczas praktyki | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje gotowość do rozpoczęcie samodzielnej działalności w obszarze kynologii w oparciu o doświadczenia zdobyte podczas praktyki | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Milewski R., Kwiatkowski E., Podstawy ekonomii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2018
- Ślusarczyk B., Ślusarczyk S., Podstawy mikro- i makroekonomii, Politechnika Lubelska, Lublin, 2011