Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S2)

Sylabus przedmiotu Dieta BARF i jej modyfikacje:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Dieta BARF i jej modyfikacje
Specjalność Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 20 1,50,50zaliczenie
wykładyW2 20 1,50,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowe zagadnienia z biochemii, fizjologii i żywienia zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami diety naturalnej surowej
C-2zapoznanie studentów z ustalaniem planów żywieniowych na diecie surowej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET2
T-L-2Dobór surowców w RAW DIET oraz ich wzajemne proporcje2
T-L-3Bilansowanie RAW DIET2
T-L-4Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u szczeniąt2
T-L-5Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u dorosłych psów2
T-L-6Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów starszych2
T-L-7Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów z otyłość/niedowaga2
T-L-8Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów w okresie leczenia i rekonwalescencji2
T-L-9Modyfikowanie RAW DIET w wybranych schorzeniach2
T-L-10Ocena zbilansowania żywienia typu RAW DIET.2
20
wykłady
T-W-1BARF – moda czy powrót do natury? Przystosowanie do określonego typu żywienia.2
T-W-2Charakterystyka modyfikacji diety BARF (RMB- Raw Meat Bones, PMR-Prey Model Raw, WP-Whole Prey, FP-Franken Prey). Zalety i wady modyfikacji diety BARF2
T-W-3Zasady diety BARF. Składniki naturalnej diety psa2
T-W-4Główna składowa jadłospisu BARF - mięso2
T-W-5Zmiany poubojowe w mięsie przeżuwaczy2
T-W-6Zmiany poubojowe w mięsie wieprzowym2
T-W-7Zmiany poubojowe w mięsie drobiu gzebiącego i wodnego2
T-W-8Dieta BARF - podroby i inne odpady pochodzenia zwierzęcego2
T-W-9Dieta naturalna surowa - RAW DIET2
T-W-10Dieta BARF a zagrożenia. Kontrola weterynaryjna.2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2przygotowanie się do zajęć praktycznych15
A-L-3srawdzian pisemny1
A-L-4Konsultacje2
38
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2przygotowanie się do zajęć i do zaliczenia przedmiotu13
A-W-3sprawdzian pisemny2
A-W-4Konsultacje2
37

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
M-3zajęcia praktyczne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: odpowiedź ustna
S-3Ocena podsumowująca: średnia arytmetyczna z ocen ze sprawdzianu i wykonanych zadań

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_22_W01
student zna zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
Kn_2A_W02, Kn_2A_W05, Kn_2A_W06C-1T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-4, T-W-2, T-W-10, T-W-9, T-W-1, T-W-3M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_22_U01
student ustala plany żywieniowe w poszczególnych grupach psów w oparciu o zasady raw diet
Kn_2A_U03, Kn_2A_U04C-2T-L-3, T-L-2, T-L-1, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_2A_22_K01
student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
Kn_2A_K03C-1, C-2T-L-3, T-L-2, T-L-1, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-4, T-W-2, T-W-10, T-W-9, T-W-1, T-W-3M-1, M-2, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_22_W01
student zna zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
2,0
3,0student w dostatecznym stopniu opisuje zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_22_U01
student ustala plany żywieniowe w poszczególnych grupach psów w oparciu o zasady raw diet
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym potrafi opracować plany żywieniowe w poszczególnych grupach psów w oparciu o zasady raw diet
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_2A_22_K01
student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
2,0
3,0student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Ceregrzyn M. , Lechowski R., Barszczewska B., Podstawy żywienia psów i kotów. Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii, Edra Urban & Partner, 2013
  2. Lewandowski L., Lewicka M., Janowicz P., Zarys dietetyki weterynaryjnej, AWR, Wrocław, 2000
  3. Sekuła I., W zgodzie z naturą> Biologicznie odpowiednia surowa dieta psa bez tajemnic, Wydawnictwo Dolna 30, warszawa

Literatura dodatkowa

  1. Królak A., Zdrowo smacznie naturalnie. Prawidłowe żywienie psa, Wydawnictwo Poligraf, Brzezina Łąka, 2016

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET2
T-L-2Dobór surowców w RAW DIET oraz ich wzajemne proporcje2
T-L-3Bilansowanie RAW DIET2
T-L-4Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u szczeniąt2
T-L-5Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u dorosłych psów2
T-L-6Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów starszych2
T-L-7Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów z otyłość/niedowaga2
T-L-8Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów w okresie leczenia i rekonwalescencji2
T-L-9Modyfikowanie RAW DIET w wybranych schorzeniach2
T-L-10Ocena zbilansowania żywienia typu RAW DIET.2
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1BARF – moda czy powrót do natury? Przystosowanie do określonego typu żywienia.2
T-W-2Charakterystyka modyfikacji diety BARF (RMB- Raw Meat Bones, PMR-Prey Model Raw, WP-Whole Prey, FP-Franken Prey). Zalety i wady modyfikacji diety BARF2
T-W-3Zasady diety BARF. Składniki naturalnej diety psa2
T-W-4Główna składowa jadłospisu BARF - mięso2
T-W-5Zmiany poubojowe w mięsie przeżuwaczy2
T-W-6Zmiany poubojowe w mięsie wieprzowym2
T-W-7Zmiany poubojowe w mięsie drobiu gzebiącego i wodnego2
T-W-8Dieta BARF - podroby i inne odpady pochodzenia zwierzęcego2
T-W-9Dieta naturalna surowa - RAW DIET2
T-W-10Dieta BARF a zagrożenia. Kontrola weterynaryjna.2
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2przygotowanie się do zajęć praktycznych15
A-L-3srawdzian pisemny1
A-L-4Konsultacje2
38
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2przygotowanie się do zajęć i do zaliczenia przedmiotu13
A-W-3sprawdzian pisemny2
A-W-4Konsultacje2
37
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_22_W01student zna zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_W02Zna zasady bezpiecznej pracy w laboratorium i podczas pracy ze zwierzętami
Kn_2A_W05Ma pogłębioną wiedzę w zakresie znajomości składu chemicznego, substancji czynnych, antyodżywczych i szkodliwych zawartych w surowcach stosowanych w żywieniu psów
Kn_2A_W06Posiada pogłębioną wiedzę z zakresu zasad i technik żywienia psów oraz metod produkcji karm
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami diety naturalnej surowej
Treści programoweT-W-5Zmiany poubojowe w mięsie przeżuwaczy
T-W-6Zmiany poubojowe w mięsie wieprzowym
T-W-7Zmiany poubojowe w mięsie drobiu gzebiącego i wodnego
T-W-8Dieta BARF - podroby i inne odpady pochodzenia zwierzęcego
T-W-4Główna składowa jadłospisu BARF - mięso
T-W-2Charakterystyka modyfikacji diety BARF (RMB- Raw Meat Bones, PMR-Prey Model Raw, WP-Whole Prey, FP-Franken Prey). Zalety i wady modyfikacji diety BARF
T-W-10Dieta BARF a zagrożenia. Kontrola weterynaryjna.
T-W-9Dieta naturalna surowa - RAW DIET
T-W-1BARF – moda czy powrót do natury? Przystosowanie do określonego typu żywienia.
T-W-3Zasady diety BARF. Składniki naturalnej diety psa
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w dostatecznym stopniu opisuje zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_22_U01student ustala plany żywieniowe w poszczególnych grupach psów w oparciu o zasady raw diet
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_U03Samodzielnie planuje i przeprowadza eksperymenty/pomiary z zastosowaniem właściwych technik i narzędzi badawczych; interpretuje uzyskane wyniki i wyciąga wnioski
Kn_2A_U04Samodzielnie analizuje czynniki wpływające na produkcję i jakość pożywienia oraz zdrowotność psów i innych zwierząt
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów z ustalaniem planów żywieniowych na diecie surowej
Treści programoweT-L-3Bilansowanie RAW DIET
T-L-2Dobór surowców w RAW DIET oraz ich wzajemne proporcje
T-L-1Zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
T-L-4Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u szczeniąt
T-L-5Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u dorosłych psów
T-L-6Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów starszych
T-L-7Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów z otyłość/niedowaga
T-L-8Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów w okresie leczenia i rekonwalescencji
T-L-9Modyfikowanie RAW DIET w wybranych schorzeniach
T-L-10Ocena zbilansowania żywienia typu RAW DIET.
Metody nauczaniaM-2dyskusja
M-3zajęcia praktyczne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: odpowiedź ustna
S-3Ocena podsumowująca: średnia arytmetyczna z ocen ze sprawdzianu i wykonanych zadań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym potrafi opracować plany żywieniowe w poszczególnych grupach psów w oparciu o zasady raw diet
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_2A_22_K01student rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_2A_K03Rozumie znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z ogólnymi zasadami diety naturalnej surowej
C-2zapoznanie studentów z ustalaniem planów żywieniowych na diecie surowej
Treści programoweT-L-3Bilansowanie RAW DIET
T-L-2Dobór surowców w RAW DIET oraz ich wzajemne proporcje
T-L-1Zasady prawidłowo skomponowanej RAW DIET
T-L-4Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u szczeniąt
T-L-5Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u dorosłych psów
T-L-6Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów starszych
T-L-7Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów z otyłość/niedowaga
T-L-8Ustalanie planów żywieniowych i częstotliwości posiłków u psów w okresie leczenia i rekonwalescencji
T-L-9Modyfikowanie RAW DIET w wybranych schorzeniach
T-L-10Ocena zbilansowania żywienia typu RAW DIET.
T-W-5Zmiany poubojowe w mięsie przeżuwaczy
T-W-6Zmiany poubojowe w mięsie wieprzowym
T-W-7Zmiany poubojowe w mięsie drobiu gzebiącego i wodnego
T-W-8Dieta BARF - podroby i inne odpady pochodzenia zwierzęcego
T-W-4Główna składowa jadłospisu BARF - mięso
T-W-2Charakterystyka modyfikacji diety BARF (RMB- Raw Meat Bones, PMR-Prey Model Raw, WP-Whole Prey, FP-Franken Prey). Zalety i wady modyfikacji diety BARF
T-W-10Dieta BARF a zagrożenia. Kontrola weterynaryjna.
T-W-9Dieta naturalna surowa - RAW DIET
T-W-1BARF – moda czy powrót do natury? Przystosowanie do określonego typu żywienia.
T-W-3Zasady diety BARF. Składniki naturalnej diety psa
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja
M-3zajęcia praktyczne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: odpowiedź ustna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w niewielkim stopniu rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się i poszukiwania informacji niezbednych do rozwiązania określonego problemu
3,5
4,0
4,5
5,0