Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S1)

Sylabus przedmiotu FOOD PACKAGING AND RECYCLING:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wymiana międzynarodowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot FOOD PACKAGING AND RECYCLING
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Technologii Chemicznej Organicznej i Materiałów Polimerowych
Nauczyciel odpowiedzialny Katarzyna Wilpiszewska <Katarzyna.Wilpiszewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 30 2,00,40zaliczenie
laboratoriaL1 30 3,00,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1basing polymer science

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1to learn about the foog packaging technology, materials, functions and recycling

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1polymer films10
T-L-2barrier properties5
T-L-3surface properties5
T-L-4edible film5
T-L-5recycling5
30
wykłady
T-W-1fundamentals in packaging3
T-W-2Packaging materials and components6
T-W-3Application and processing6
T-W-4edible films4
T-W-5Active and intelligent packaging3
T-W-6Biopolymer packaging3
T-W-7recycling4
T-W-8test1
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1reports preparation20
A-L-2literature research15
A-L-3participation in laboratories30
A-L-4consultation10
75
wykłady
A-W-1paricipation in lectures30
A-W-2preparation for test10
A-W-3consultation10
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1lecture
M-2practical classes
M-3quizz

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: quizz
S-2Ocena formująca: report
S-3Ocena podsumowująca: test

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WTiICh_1-_??_W01
Student is familiar with the foog packaging technology, materials, functions and recycling
C-1T-W-1, T-W-5, T-W-2, T-W-6, T-W-4, T-W-3, T-W-7M-1, M-3S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WTiICh_1-_??_U01
Student knows the properties of packaging materials
C-1T-L-2, T-L-1, T-L-4, T-L-3, T-L-5M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WTiICh_1-_??_K01
student knows how to study the problem
C-1T-L-3, T-W-4, T-W-3, T-W-7, T-L-4, T-L-2, T-W-5, T-L-1, T-W-2, T-L-5, T-W-1, T-W-6M-1, M-3, M-2S-3, S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WTiICh_1-_??_W01
Student is familiar with the foog packaging technology, materials, functions and recycling
2,0
3,0at least 50%
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WTiICh_1-_??_U01
Student knows the properties of packaging materials
2,0
3,0Student is able to determine the packgaging material for the given product
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WTiICh_1-_??_K01
student knows how to study the problem
2,0
3,0Student understands the relation between material and the properties. Student is able to work in a group.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. M. L. Rooney., Active food packaging, Blackie Academic & Professional, London
  2. Han, Jung H., Innovations in Food Packaging, Elsevier, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Barros-Velázquez, Jorge, Antimicrobial Food Packaging, Elsevier

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1polymer films10
T-L-2barrier properties5
T-L-3surface properties5
T-L-4edible film5
T-L-5recycling5
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1fundamentals in packaging3
T-W-2Packaging materials and components6
T-W-3Application and processing6
T-W-4edible films4
T-W-5Active and intelligent packaging3
T-W-6Biopolymer packaging3
T-W-7recycling4
T-W-8test1
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1reports preparation20
A-L-2literature research15
A-L-3participation in laboratories30
A-L-4consultation10
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1paricipation in lectures30
A-W-2preparation for test10
A-W-3consultation10
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WTiICh_1-_??_W01Student is familiar with the foog packaging technology, materials, functions and recycling
Cel przedmiotuC-1to learn about the foog packaging technology, materials, functions and recycling
Treści programoweT-W-1fundamentals in packaging
T-W-5Active and intelligent packaging
T-W-2Packaging materials and components
T-W-6Biopolymer packaging
T-W-4edible films
T-W-3Application and processing
T-W-7recycling
Metody nauczaniaM-1lecture
M-3quizz
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: quizz
S-3Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0at least 50%
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WTiICh_1-_??_U01Student knows the properties of packaging materials
Cel przedmiotuC-1to learn about the foog packaging technology, materials, functions and recycling
Treści programoweT-L-2barrier properties
T-L-1polymer films
T-L-4edible film
T-L-3surface properties
T-L-5recycling
Metody nauczaniaM-2practical classes
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: report
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student is able to determine the packgaging material for the given product
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WTiICh_1-_??_K01student knows how to study the problem
Cel przedmiotuC-1to learn about the foog packaging technology, materials, functions and recycling
Treści programoweT-L-3surface properties
T-W-4edible films
T-W-3Application and processing
T-W-7recycling
T-L-4edible film
T-L-2barrier properties
T-W-5Active and intelligent packaging
T-L-1polymer films
T-W-2Packaging materials and components
T-L-5recycling
T-W-1fundamentals in packaging
T-W-6Biopolymer packaging
Metody nauczaniaM-1lecture
M-3quizz
M-2practical classes
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: test
S-1Ocena formująca: quizz
S-2Ocena formująca: report
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student understands the relation between material and the properties. Student is able to work in a group.
3,5
4,0
4,5
5,0