Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S2)

Sylabus przedmiotu Biotechnological Processes Design:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wymiana międzynarodowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot Biotechnological Processes Design
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Daria Ciecholewska-Juśko <daria.ciecholewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 10 1,00,34zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 10 1,00,33zaliczenie
laboratoriaL1 10 1,00,33zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Basic knowledge in the field of biotechnological processes design.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of principles of biotechnological processes, criteria for the selection of equipment and process conditions.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Project of selected biotechnological processes.10
10
laboratoria
T-L-1Upstream processing – preparation of fermentation process.4
T-L-2Fermentation and downstream processing.6
10
wykłady
T-W-1Biotechnological processes - types, stages, assumptions, main problems.3
T-W-2Modelling and optimization of biotechnological processes.4
T-W-3Bioreactors.3
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Participation in classes.10
A-A-2Preparing for the classes.5
A-A-3Consultations.4
A-A-4Project preparation.8
27
laboratoria
A-L-1Participation in classes.10
A-L-2Preparing for the classes.4
A-L-3Consultations.4
A-L-4Report preparation.8
26
wykłady
A-W-1Participation in lectures.10
A-W-2Study of recommended literature.5
A-W-3Consultations.6
A-W-4Preparing for the test.5
26

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Informative lecture
M-2Laboratory work
M-3Project preparation

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Report from the laboratory work
S-2Ocena formująca: Project presentation
S-3Ocena podsumowująca: Writing test

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_2-_null_W01
The student knows the basics of biotechnological processes design, principles of biotechnological processes, criteria for the selection of equipment and process conditions.
C-1T-W-3, T-W-1, T-W-2M-1S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_2-_null_U01
The student is able to design a biotechnological process, taking into account the necessary equipment and the selection of all process parameters.
C-1T-A-1, T-L-1, T-L-2M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
WM-WBiHZ_2-_null_K01
The student knows the most important goals and problems in the design of biotechnological processes
C-1T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WBiHZ_2-_null_W01
The student knows the basics of biotechnological processes design, principles of biotechnological processes, criteria for the selection of equipment and process conditions.
2,0
3,0The student knows principles of biotechnological processes and selection criteria for equipment and process conditions.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WBiHZ_2-_null_U01
The student is able to design a biotechnological process, taking into account the necessary equipment and the selection of all process parameters.
2,0
3,0The student is able to design simple biotechnological process.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
WM-WBiHZ_2-_null_K01
The student knows the most important goals and problems in the design of biotechnological processes
2,0
3,0The student is able to solve the main problems in biotechnological processes design.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Butler, Michael, Comprehensive biotechnology : principles and practices in industry, agriculture, medicine and the environment. Vol. 1, Scientific fundamentals of biotechnology, Elsevier, Amsterdam, 2011
  2. Webb, Colin E., Comprehensive biotechnology : principles and practices in industry, agriculture, medicine and the environment, Vol. 2, Engineering fundamentals of biotechnology, Elsevier, 2011
  3. Mukhopadhyay, Satya N., Advanced process biotechnology, Tunbridge Wells : Anshan, 2006

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Project of selected biotechnological processes.10
10

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Upstream processing – preparation of fermentation process.4
T-L-2Fermentation and downstream processing.6
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Biotechnological processes - types, stages, assumptions, main problems.3
T-W-2Modelling and optimization of biotechnological processes.4
T-W-3Bioreactors.3
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Participation in classes.10
A-A-2Preparing for the classes.5
A-A-3Consultations.4
A-A-4Project preparation.8
27
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Participation in classes.10
A-L-2Preparing for the classes.4
A-L-3Consultations.4
A-L-4Report preparation.8
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Participation in lectures.10
A-W-2Study of recommended literature.5
A-W-3Consultations.6
A-W-4Preparing for the test.5
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WBiHZ_2-_null_W01The student knows the basics of biotechnological processes design, principles of biotechnological processes, criteria for the selection of equipment and process conditions.
Cel przedmiotuC-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of principles of biotechnological processes, criteria for the selection of equipment and process conditions.
Treści programoweT-W-3Bioreactors.
T-W-1Biotechnological processes - types, stages, assumptions, main problems.
T-W-2Modelling and optimization of biotechnological processes.
Metody nauczaniaM-1Informative lecture
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Writing test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student knows principles of biotechnological processes and selection criteria for equipment and process conditions.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WBiHZ_2-_null_U01The student is able to design a biotechnological process, taking into account the necessary equipment and the selection of all process parameters.
Cel przedmiotuC-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of principles of biotechnological processes, criteria for the selection of equipment and process conditions.
Treści programoweT-A-1Project of selected biotechnological processes.
T-L-1Upstream processing – preparation of fermentation process.
T-L-2Fermentation and downstream processing.
Metody nauczaniaM-2Laboratory work
M-3Project preparation
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Report from the laboratory work
S-2Ocena formująca: Project presentation
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student is able to design simple biotechnological process.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięWM-WBiHZ_2-_null_K01The student knows the most important goals and problems in the design of biotechnological processes
Cel przedmiotuC-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of principles of biotechnological processes, criteria for the selection of equipment and process conditions.
Treści programoweT-W-1Biotechnological processes - types, stages, assumptions, main problems.
Metody nauczaniaM-1Informative lecture
M-2Laboratory work
M-3Project preparation
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Report from the laboratory work
S-2Ocena formująca: Project presentation
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student is able to solve the main problems in biotechnological processes design.
3,5
4,0
4,5
5,0