Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S2)

Sylabus przedmiotu Metody analityczne w kontroli jakości leków i kosmetyków:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia chemiczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Metody analityczne w kontroli jakości leków i kosmetyków
Specjalność Technologia organiczna leków, kosmetyków i środków pomocniczych
Jednostka prowadząca Katedra Technologii Chemicznej Organicznej i Materiałów Polimerowych
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Janus <Ewa.Janus@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 35 2,00,60zaliczenie
wykładyW2 15 1,00,40egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa znajomość chemii organicznej i nieorganicznej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z metodami kontroli jakości leków i kosmetyków, w tym z podstawami teoretycznymi metod klasycznych i instrumentalnych i ich praktycznym wykorzystaniem
C-2Wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania odpowiednich metod analitycznych w kontroli jakości wybranych leków oraz kosmetyków, w zakresie analizy substancji czynnych, zanieczyszczeń i substancji dodatkowych, a także badania różnych wskaźników jakości.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zajęcia organizacyjne - szkolenie BHP, zapoznanie z zasadami realizacji zajęć, przygotowania sprawozdań i zaliczenia zajęć.2
T-L-2Identyfikacja substancji aktywnych w lekach metodą chromatografii gazowej z detektorem mas (GC-MS).3
T-L-3Określenie tożsamości związku biologicznie aktywnego przy użyciu FT-IR i NMR.3
T-L-4Zastosowanie techniki DSC oraz TG do wyznaczenia czystości optycznej ibuprofenu i porównanie z czystością wyznaczoną przy użyciu polarymetru.3
T-L-5Oznaczanie zawartości składników aktywnych w preparatach leczniczych za pomocą spektrofotometrii UV-VIS.3
T-L-6Analiza zawartości konserwantów w kosmetykach metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC).3
T-L-7Kontrola jakości produktów perfumeryjnych metodą GC-MS.3
T-L-8Oznaczenie ilości frakcji olejowej wydzielonej z wyrobu kosmetycznego, derywatyzacja frakcji olejowej i oznaczenie profilu kwasów tłuszczowych techniką GC.3
T-L-9Analiza ilościowa wybranych substancji w preparatach kosmetycznych i lekach – wydzielenie z gotowego wyrobu i oznaczenie ilościowe odpowiednią metodą - alkacymetryczne, redoksymetryczne, kompleksometryczne lub wagowe.3
T-L-10Identyfikacja i kontrola pozostałości rozpuszczalników w substancjach leczniczych z wykorzystaniem metody TG oraz chromatografii gazowej.3
T-L-11Analiza polimorfizmu wybranych substancji leczniczych za pomocą techniki DSC.3
T-L-12Właściwości reologiczne wybranych kosmetyków/leków.3
35
wykłady
T-W-1Jakość danych analitycznych związana ze standardami dobrej praktyki laboratoryjnej i produkcji - walidacja, dokładność i precyzja, odtwarzalność, granica wykrywalności LOD i oznaczalności LOQ, specyficzność, selektywność, liniowość, zakres pomiarowy, odporność i trwałość/elastyczność – zalecenia ICH i USP. Metody pobierania i przygotowania próbki do analizy.4
T-W-2Podział metod stosowanych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym do oceny jakości surowców, składników aktywnych oraz gotowych produktów, a także do analizy zanieczyszczeń i analizy śladowej niezbędnej do oceny bezpieczeństwa produktów. Metody fizyczne i fizykochemiczne. Metody analizy chemicznej klasyczne i instrumentalne.2
T-W-3Metody spektroskopowe w analizie ilościowej i jakościowej (IR, UV-Vis, NMR).2
T-W-4Metody określania aktywności optycznej związków – skręcalność optyczna, dichroizm kołowy.1
T-W-5Metody chromatograficzne - chromatografia gazowa GC, wysokosprawna chromatografia cieczowa HPLC, chromatografia wykluczania (żelowa), chromatografia cienkowarstwowa TLC: analiza jakościowa i ilościowa oraz zastosowanie w kontroli jakości leków i kosmetyków.4
T-W-6Analiza termiczna w lekach – temperatura topnienia, czystość, polimorfizm, pozostałość rozpuszczalników, stabilność termiczna, kompatybilność składników mieszaniny (TG, DSC, STA).1
T-W-7Analiza reologiczna – pomiar lepkości, odporności białek na ścinanie, właściwości lepko sprężystych hydrożeli, plastyczność i tiksotropia.1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach35
A-L-2przygotowanie do ćwiczeń15
A-L-3przygotowanie sprawozdań10
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2konsultacje z prowadzącym2
A-W-3przygotowanie do egzaminu11
A-W-4egzamin2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody praktyczne. Ćwiczenia laboratoryjne.
M-2Metody podające. Udostępniane studentowi przez prowadzącego, materiały wraz z instrukcją dotyczące ćwiczeń laboratoryjnych.
M-3Metody podające. Wykład informacyjny z elementami problemowymi.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena wiedzy na egzaminie pisemnym
S-2Ocena formująca: ocena przygotowania studenta do poszczególnych zajęć laboratoryjnych (forma ustna)
S-3Ocena podsumowująca: ocena sprawozdania z ćwiczenia laboratoryjnego
S-4Ocena formująca: ocena wiedzy i umiejętności związanych z realizacją ćwiczenia

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D03-13_W01
Student wyjaśnia teoretyczne i praktyczne aspekty dotyczące zastosowania różnych metod analitycznych w kontroli jakości produktów kosmetycznych i farmaceutycznych.
TCH_2A_W02, TCH_2A_W04, TCH_2A_W06C-1T-L-8, T-L-11, T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-L-3, T-L-10, T-L-9, T-L-2, T-W-3, T-L-7, T-L-6, T-L-4, T-L-5, T-W-2, T-W-7, T-W-6M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D03-13_U01
Student potrafi przeprowadzić analizę wybranych składników kosmetyków i zbadać typowe wskaźniki ich jakości, zastosować odpowiednią metodę analityczną do analizy substancji aktywnych, zanieczyszczeń i składników dodatkowych w wybranych lekach, potrafi opracować, przedstawić i zinterpretować wyniki badań eksperymentalnych, stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w pracowni.
TCH_2A_U01, TCH_2A_U02, TCH_2A_U11C-2T-L-6, T-L-10, T-L-4, T-L-11, T-L-7, T-L-3, T-L-2, T-L-5, T-L-8, T-L-9M-1S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D03-13_W01
Student wyjaśnia teoretyczne i praktyczne aspekty dotyczące zastosowania różnych metod analitycznych w kontroli jakości produktów kosmetycznych i farmaceutycznych.
2,0
3,0student częściowo wyjaśnia podstawy teoretyczne niektórych metod analizy i przygotowania próbek do analizy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D03-13_U01
Student potrafi przeprowadzić analizę wybranych składników kosmetyków i zbadać typowe wskaźniki ich jakości, zastosować odpowiednią metodę analityczną do analizy substancji aktywnych, zanieczyszczeń i składników dodatkowych w wybranych lekach, potrafi opracować, przedstawić i zinterpretować wyniki badań eksperymentalnych, stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w pracowni.
2,0
3,0student z pomocą prowadzącego zajęcia potrafi zastosować wymagane metody analityczne do kontroli jakości leków oraz przeprowadzić badania jakości kosmetyków i ich surowców we wskazanym zakresie; potrafi wskazać potencjalne źródła błędów podczas wykonanych oznaczeń analitycznych i ocenić jakość wyników pomiarów z wykorzystaniem podstawowych statystyk opisowych;
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Praca zbiorowa pod red. Stanisz B. i Muszalskiej A., Metody badania jakości surowców i produktów kosmetycznych, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, 2009
  2. Praca zbiorowa pod red. Zając M. i Jelińskiej A., Ocena jakości substancji i produktów leczniczych, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań, 2010
  3. Gościańska A., Olejnik A., Nowak A., Analityka środków kosmetycznych, Wydawnictwo Cursiva, Kostrzyn, 2012
  4. Szczepaniak W., Metody instrumentalne w analizie chemicznej, PWN, Warszawa, 2010
  5. Praca zbiorowa pod red. Zielińskiego W. i Rajcy A., Metody spektroskopowe i ich zastosowanie do identyfikacji związków organicznych, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2000
  6. Witkiewicz Z., Podstawy chromatografii, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2005
  7. Cygański A., Metody spektroskopowe w chemii analitycznej, WNT, Warszaw, 1997

Literatura dodatkowa

  1. Marcinkiewicz-Salmonowiczowa J., Zarys chemii i technologii kosmetyków, Wyd. Politechniki Gdańskiej, Gdańsk, 1996
  2. Brud W.S., Glinka R., Technologia kosmetyków, Oficyna Wydawnicza, Łódź, 2001
  3. pod red. A. Zejca i M. Gorczycy, Chemia leków, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2004
  4. Marzec A., Chemia kosmetyków. Surowce, półprodukty i preparatyka wyrobów, TNOIK Dom Organizatora, Toruń, 2005
  5. Pawełczyk E., Płotkowiak Z., Zajc M., Chemiczna analiza leków, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 1981, Chemiczna analiza leków, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 1981

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zajęcia organizacyjne - szkolenie BHP, zapoznanie z zasadami realizacji zajęć, przygotowania sprawozdań i zaliczenia zajęć.2
T-L-2Identyfikacja substancji aktywnych w lekach metodą chromatografii gazowej z detektorem mas (GC-MS).3
T-L-3Określenie tożsamości związku biologicznie aktywnego przy użyciu FT-IR i NMR.3
T-L-4Zastosowanie techniki DSC oraz TG do wyznaczenia czystości optycznej ibuprofenu i porównanie z czystością wyznaczoną przy użyciu polarymetru.3
T-L-5Oznaczanie zawartości składników aktywnych w preparatach leczniczych za pomocą spektrofotometrii UV-VIS.3
T-L-6Analiza zawartości konserwantów w kosmetykach metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC).3
T-L-7Kontrola jakości produktów perfumeryjnych metodą GC-MS.3
T-L-8Oznaczenie ilości frakcji olejowej wydzielonej z wyrobu kosmetycznego, derywatyzacja frakcji olejowej i oznaczenie profilu kwasów tłuszczowych techniką GC.3
T-L-9Analiza ilościowa wybranych substancji w preparatach kosmetycznych i lekach – wydzielenie z gotowego wyrobu i oznaczenie ilościowe odpowiednią metodą - alkacymetryczne, redoksymetryczne, kompleksometryczne lub wagowe.3
T-L-10Identyfikacja i kontrola pozostałości rozpuszczalników w substancjach leczniczych z wykorzystaniem metody TG oraz chromatografii gazowej.3
T-L-11Analiza polimorfizmu wybranych substancji leczniczych za pomocą techniki DSC.3
T-L-12Właściwości reologiczne wybranych kosmetyków/leków.3
35

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Jakość danych analitycznych związana ze standardami dobrej praktyki laboratoryjnej i produkcji - walidacja, dokładność i precyzja, odtwarzalność, granica wykrywalności LOD i oznaczalności LOQ, specyficzność, selektywność, liniowość, zakres pomiarowy, odporność i trwałość/elastyczność – zalecenia ICH i USP. Metody pobierania i przygotowania próbki do analizy.4
T-W-2Podział metod stosowanych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym do oceny jakości surowców, składników aktywnych oraz gotowych produktów, a także do analizy zanieczyszczeń i analizy śladowej niezbędnej do oceny bezpieczeństwa produktów. Metody fizyczne i fizykochemiczne. Metody analizy chemicznej klasyczne i instrumentalne.2
T-W-3Metody spektroskopowe w analizie ilościowej i jakościowej (IR, UV-Vis, NMR).2
T-W-4Metody określania aktywności optycznej związków – skręcalność optyczna, dichroizm kołowy.1
T-W-5Metody chromatograficzne - chromatografia gazowa GC, wysokosprawna chromatografia cieczowa HPLC, chromatografia wykluczania (żelowa), chromatografia cienkowarstwowa TLC: analiza jakościowa i ilościowa oraz zastosowanie w kontroli jakości leków i kosmetyków.4
T-W-6Analiza termiczna w lekach – temperatura topnienia, czystość, polimorfizm, pozostałość rozpuszczalników, stabilność termiczna, kompatybilność składników mieszaniny (TG, DSC, STA).1
T-W-7Analiza reologiczna – pomiar lepkości, odporności białek na ścinanie, właściwości lepko sprężystych hydrożeli, plastyczność i tiksotropia.1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach35
A-L-2przygotowanie do ćwiczeń15
A-L-3przygotowanie sprawozdań10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2konsultacje z prowadzącym2
A-W-3przygotowanie do egzaminu11
A-W-4egzamin2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_D03-13_W01Student wyjaśnia teoretyczne i praktyczne aspekty dotyczące zastosowania różnych metod analitycznych w kontroli jakości produktów kosmetycznych i farmaceutycznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_W02Absolwent posiada poszerzoną i pogłębioną wiedzę w zakresie narzędzi informatycznych niezbędną do modelowania, planowania, projektowania i optymalizacji technologicznych procesów przemysłowych oraz metod analizy i sposobów opracowywania wyników badań eksperymentalnych
TCH_2A_W04Absolwent posiada pogłębioną wiedzę o najnowszych technologiach chemicznych i materiałowych, zna aktualne trendy rozwoju technologii chemicznej i możliwości jej zastosowania w wybranych obszarach nauki i techniki
TCH_2A_W06Absolwent posiada poszerzoną wiedzę dotyczącą przedsiębiorczości, zarządzania, w tym zarządzania jakością
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodami kontroli jakości leków i kosmetyków, w tym z podstawami teoretycznymi metod klasycznych i instrumentalnych i ich praktycznym wykorzystaniem
Treści programoweT-L-8Oznaczenie ilości frakcji olejowej wydzielonej z wyrobu kosmetycznego, derywatyzacja frakcji olejowej i oznaczenie profilu kwasów tłuszczowych techniką GC.
T-L-11Analiza polimorfizmu wybranych substancji leczniczych za pomocą techniki DSC.
T-W-5Metody chromatograficzne - chromatografia gazowa GC, wysokosprawna chromatografia cieczowa HPLC, chromatografia wykluczania (żelowa), chromatografia cienkowarstwowa TLC: analiza jakościowa i ilościowa oraz zastosowanie w kontroli jakości leków i kosmetyków.
T-W-1Jakość danych analitycznych związana ze standardami dobrej praktyki laboratoryjnej i produkcji - walidacja, dokładność i precyzja, odtwarzalność, granica wykrywalności LOD i oznaczalności LOQ, specyficzność, selektywność, liniowość, zakres pomiarowy, odporność i trwałość/elastyczność – zalecenia ICH i USP. Metody pobierania i przygotowania próbki do analizy.
T-W-4Metody określania aktywności optycznej związków – skręcalność optyczna, dichroizm kołowy.
T-L-3Określenie tożsamości związku biologicznie aktywnego przy użyciu FT-IR i NMR.
T-L-10Identyfikacja i kontrola pozostałości rozpuszczalników w substancjach leczniczych z wykorzystaniem metody TG oraz chromatografii gazowej.
T-L-9Analiza ilościowa wybranych substancji w preparatach kosmetycznych i lekach – wydzielenie z gotowego wyrobu i oznaczenie ilościowe odpowiednią metodą - alkacymetryczne, redoksymetryczne, kompleksometryczne lub wagowe.
T-L-2Identyfikacja substancji aktywnych w lekach metodą chromatografii gazowej z detektorem mas (GC-MS).
T-W-3Metody spektroskopowe w analizie ilościowej i jakościowej (IR, UV-Vis, NMR).
T-L-7Kontrola jakości produktów perfumeryjnych metodą GC-MS.
T-L-6Analiza zawartości konserwantów w kosmetykach metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC).
T-L-4Zastosowanie techniki DSC oraz TG do wyznaczenia czystości optycznej ibuprofenu i porównanie z czystością wyznaczoną przy użyciu polarymetru.
T-L-5Oznaczanie zawartości składników aktywnych w preparatach leczniczych za pomocą spektrofotometrii UV-VIS.
T-W-2Podział metod stosowanych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym do oceny jakości surowców, składników aktywnych oraz gotowych produktów, a także do analizy zanieczyszczeń i analizy śladowej niezbędnej do oceny bezpieczeństwa produktów. Metody fizyczne i fizykochemiczne. Metody analizy chemicznej klasyczne i instrumentalne.
T-W-7Analiza reologiczna – pomiar lepkości, odporności białek na ścinanie, właściwości lepko sprężystych hydrożeli, plastyczność i tiksotropia.
T-W-6Analiza termiczna w lekach – temperatura topnienia, czystość, polimorfizm, pozostałość rozpuszczalników, stabilność termiczna, kompatybilność składników mieszaniny (TG, DSC, STA).
Metody nauczaniaM-3Metody podające. Wykład informacyjny z elementami problemowymi.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena wiedzy na egzaminie pisemnym
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student częściowo wyjaśnia podstawy teoretyczne niektórych metod analizy i przygotowania próbek do analizy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_D03-13_U01Student potrafi przeprowadzić analizę wybranych składników kosmetyków i zbadać typowe wskaźniki ich jakości, zastosować odpowiednią metodę analityczną do analizy substancji aktywnych, zanieczyszczeń i składników dodatkowych w wybranych lekach, potrafi opracować, przedstawić i zinterpretować wyniki badań eksperymentalnych, stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w pracowni.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_U01Absolwent potrafi wykorzystać pogłębioną wiedzę w zakresie procesów chemicznych, obejmującą odpowiedni dobór materiałów, surowców, metod, technik, aparatury i urządzeń do realizacji procesów chemicznych/biochemicznych oraz potrafi zastosować metody charakteryzowania surowców i otrzymanych produktów
TCH_2A_U02Absolwent potrafi wykorzystać poszerzoną i pogłębioną wiedzę w zakresie narzędzi informatycznych niezbędną do modelowania, planowania, projektowania i optymalizacji technologicznych procesów przemysłowych oraz zna metody analizy i sposoby opracowywania wyników badań eksperymentalnych
TCH_2A_U11Absolwent potrafi stosować zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w pracowni laboratoryjnej
Cel przedmiotuC-2Wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania odpowiednich metod analitycznych w kontroli jakości wybranych leków oraz kosmetyków, w zakresie analizy substancji czynnych, zanieczyszczeń i substancji dodatkowych, a także badania różnych wskaźników jakości.
Treści programoweT-L-6Analiza zawartości konserwantów w kosmetykach metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC).
T-L-10Identyfikacja i kontrola pozostałości rozpuszczalników w substancjach leczniczych z wykorzystaniem metody TG oraz chromatografii gazowej.
T-L-4Zastosowanie techniki DSC oraz TG do wyznaczenia czystości optycznej ibuprofenu i porównanie z czystością wyznaczoną przy użyciu polarymetru.
T-L-11Analiza polimorfizmu wybranych substancji leczniczych za pomocą techniki DSC.
T-L-7Kontrola jakości produktów perfumeryjnych metodą GC-MS.
T-L-3Określenie tożsamości związku biologicznie aktywnego przy użyciu FT-IR i NMR.
T-L-2Identyfikacja substancji aktywnych w lekach metodą chromatografii gazowej z detektorem mas (GC-MS).
T-L-5Oznaczanie zawartości składników aktywnych w preparatach leczniczych za pomocą spektrofotometrii UV-VIS.
T-L-8Oznaczenie ilości frakcji olejowej wydzielonej z wyrobu kosmetycznego, derywatyzacja frakcji olejowej i oznaczenie profilu kwasów tłuszczowych techniką GC.
T-L-9Analiza ilościowa wybranych substancji w preparatach kosmetycznych i lekach – wydzielenie z gotowego wyrobu i oznaczenie ilościowe odpowiednią metodą - alkacymetryczne, redoksymetryczne, kompleksometryczne lub wagowe.
Metody nauczaniaM-1Metody praktyczne. Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: ocena sprawozdania z ćwiczenia laboratoryjnego
S-4Ocena formująca: ocena wiedzy i umiejętności związanych z realizacją ćwiczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student z pomocą prowadzącego zajęcia potrafi zastosować wymagane metody analityczne do kontroli jakości leków oraz przeprowadzić badania jakości kosmetyków i ich surowców we wskazanym zakresie; potrafi wskazać potencjalne źródła błędów podczas wykonanych oznaczeń analitycznych i ocenić jakość wyników pomiarów z wykorzystaniem podstawowych statystyk opisowych;
3,5
4,0
4,5
5,0