Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Inżynieria chemiczna i procesowa (S2)
specjalność: Inżynieria procesów w technologiach przetwórczych

Sylabus przedmiotu Zarzadzanie i inżynieria produkcji:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Inżynieria chemiczna i procesowa
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarzadzanie i inżynieria produkcji
Specjalność Eksploatacja instalacji przemysłu petrochemicznego
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Chemicznej i Procesowej
Nauczyciel odpowiedzialny Jolanta Szoplik <Jolanta.Szoplik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Dorota Downarowicz <Dorota.Downarowicz@zut.edu.pl>, Jolanta Szoplik <Jolanta.Szoplik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wymagana jest podstawowa wiedza z zakresu organizacji i eksploatacji systemów produkcyjnych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przedstawienie Studentom zasad planowania, organizacji i zarządzania produkcją oraz interpretacji podstawowych wskaźników procesu.
C-2Poznanie podstawowych metod i narzędzi zarządzania jakością oraz przedstawienie zasad opracowywania różnych planów kompleksowego zarządzania jakoscią.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Wprowadzenie do przedmiotu, przedstawienie treści programowych, omówienie celu i efektów przedmiotowych, zaproponowanie literatury do przedmiotu, omówienie kryteriów zaliczenia przedmiotu1
T-W-2Ekonomika produkcji w przedsiębiorstwie3
T-W-3Organizacja procesu produkcyjnego w przestrzeni i czasie3
T-W-4Planowanie produktu i zasobów2
T-W-5Innowacyjność produkcji3
T-W-6Nowoczesne koncepje zarządzania produkcją2
T-W-7Kolowium I1
T-W-8Metody i narzędzia kompleksowego zarządzania jakością (FMEA, QFD, RCA i inne), przykłady zastosowania6
T-W-9Znormalizowane systemy zarządzania jakością3
T-W-10Modele i kryteria samooceny organizacji (zasoby, procesy, pomiary i doskonalenie)3
T-W-11Nadzór nad niezgodnościami. Model zapewnienia jakości w projektowaniu, produkcji, usługach i pracach rozwojowych2
T-W-12Kolokwium II1
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach28
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu13
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów15
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Pisemne zaliczenie wykładów2
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające: wykład informacyjny
M-2Metody problemowe: wykład konwersatoryjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Kolokwium I - zaliczenie pisemne pierwszej części wykładu
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium II - zaliczenie pisemne drugiej części wykładu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ICHP_2A_A10-02_W01
Student ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem
ICHP_2A_W08C-1T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6M-1S-1
ICHP_2A_A10-02_W02
Student ma podstawową wiedzę w zakresie kompleksowego zarządzania jakoscią
ICHP_2A_W12C-2T-W-9, T-W-10, T-W-8, T-W-11M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ICHP_2A_A10-02_U01
Student potrafi zdefiniować zasady planowania, organizacji i zarządzania produkcją. Potrafi interpretować podstawowe wskaźniki procesu produkcyjnego. Potrafi oszacować koszty instalacji przemysłowej.
ICHP_2A_U12, ICHP_2A_U14C-1T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6M-1S-1
ICHP_2A_A10-02_U02
Student potrafi zaproponować metodę i opracować podstawowy plan kompleksowego zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
ICHP_2A_U12, ICHP_2A_U16C-2T-W-9, T-W-10, T-W-8, T-W-11M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ICHP_2A_A10-02_K01
Student potrafi przewidywać skutki gospodarcze decyzji podejmowanych w przedsiębiorstwie
ICHP_2A_K02, ICHP_2A_K05C-1, C-2T-W-4, T-W-8M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ICHP_2A_A10-02_W01
Student ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem
2,0
3,0Student zna podstawowe zagadnienia z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem
3,5
4,0
4,5
5,0
ICHP_2A_A10-02_W02
Student ma podstawową wiedzę w zakresie kompleksowego zarządzania jakoscią
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę w zakresie zarządania jakością
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ICHP_2A_A10-02_U01
Student potrafi zdefiniować zasady planowania, organizacji i zarządzania produkcją. Potrafi interpretować podstawowe wskaźniki procesu produkcyjnego. Potrafi oszacować koszty instalacji przemysłowej.
2,0
3,0Student potrafi wskazać praktycznie zastosowanie zdobytej wiedzy oraz zinterpretować parametry ekonomiczne
3,5
4,0
4,5
5,0
ICHP_2A_A10-02_U02
Student potrafi zaproponować metodę i opracować podstawowy plan kompleksowego zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
2,0
3,0Student potrafi opracować podstawowy plan zarządzania jakością
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ICHP_2A_A10-02_K01
Student potrafi przewidywać skutki gospodarcze decyzji podejmowanych w przedsiębiorstwie
2,0
3,0Student wykazuje zainteresowanie podstawowymi zjawiskami i procesami gospodarczymi zachodzącymi w przedsięborstwie oraz jest świadomy skutków podejmowanych decyzji
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Duraj J., Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa, 2004, 2
  2. Sobczyk G.(red.), Ekonomika małych i średnich przedsiębiorstw, Difin, Warszawa, 2004
  3. Siuda W., Elementy prawa dla ekonomistów, Wydawnictwo Naukowe Contact, Poznań, 2013, 22
  4. Skalik J., Organizacja i zarządzanie, Wyd. Wyższej Szkoły Zarządzania i Finansów we Wrocławiu, Wrocław, 2001
  5. Hamrol Adam, Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, Warszawa, 2011
  6. Iwasiewicz Andrzej, Zarządzanie jakością w przykładach i zadaniach, Śląskie Wydawnictwo Naukowe WSZiNS, Tychy, 2005
  7. Szczepańska Katarzyna, Zarządzanie jakością. Koncepcje, metody, techniki, narzędzia, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2015
  8. Szczepańska Katarzyna, Metody i techniki TQM, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Pasternak K., Zarys zarządzania produkcją, PWE, Warszawa, 2005
  2. Muhlemann A. P., Oakland J. S., Lockyer K. G., Zarządzanie. Produkcja i Usługi, PWN, Warszawa, 2001
  3. Waters D., Zarządzanie operacyjne. Towary i usługi, PWN, Warszawa, 2015
  4. Szczepańska Katarzyna, Podstawy zarządzania jakością, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2011

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie do przedmiotu, przedstawienie treści programowych, omówienie celu i efektów przedmiotowych, zaproponowanie literatury do przedmiotu, omówienie kryteriów zaliczenia przedmiotu1
T-W-2Ekonomika produkcji w przedsiębiorstwie3
T-W-3Organizacja procesu produkcyjnego w przestrzeni i czasie3
T-W-4Planowanie produktu i zasobów2
T-W-5Innowacyjność produkcji3
T-W-6Nowoczesne koncepje zarządzania produkcją2
T-W-7Kolowium I1
T-W-8Metody i narzędzia kompleksowego zarządzania jakością (FMEA, QFD, RCA i inne), przykłady zastosowania6
T-W-9Znormalizowane systemy zarządzania jakością3
T-W-10Modele i kryteria samooceny organizacji (zasoby, procesy, pomiary i doskonalenie)3
T-W-11Nadzór nad niezgodnościami. Model zapewnienia jakości w projektowaniu, produkcji, usługach i pracach rozwojowych2
T-W-12Kolokwium II1
30

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach28
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu13
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów15
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Pisemne zaliczenie wykładów2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięICHP_2A_A10-02_W01Student ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówICHP_2A_W08ma podstawową wiedzę o żywotności urządzeń, obiektów, systemów i produktów w procesach wytwórczych
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie Studentom zasad planowania, organizacji i zarządzania produkcją oraz interpretacji podstawowych wskaźników procesu.
Treści programoweT-W-4Planowanie produktu i zasobów
T-W-2Ekonomika produkcji w przedsiębiorstwie
T-W-3Organizacja procesu produkcyjnego w przestrzeni i czasie
T-W-5Innowacyjność produkcji
T-W-6Nowoczesne koncepje zarządzania produkcją
Metody nauczaniaM-1Metody podające: wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium I - zaliczenie pisemne pierwszej części wykładu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe zagadnienia z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięICHP_2A_A10-02_W02Student ma podstawową wiedzę w zakresie kompleksowego zarządzania jakoscią
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówICHP_2A_W12ma podstawową wiedzę dotyczącą prowadzenia działalności gospodarczej, zarządzania, w tym zarządzania jakością
Cel przedmiotuC-2Poznanie podstawowych metod i narzędzi zarządzania jakością oraz przedstawienie zasad opracowywania różnych planów kompleksowego zarządzania jakoscią.
Treści programoweT-W-9Znormalizowane systemy zarządzania jakością
T-W-10Modele i kryteria samooceny organizacji (zasoby, procesy, pomiary i doskonalenie)
T-W-8Metody i narzędzia kompleksowego zarządzania jakością (FMEA, QFD, RCA i inne), przykłady zastosowania
T-W-11Nadzór nad niezgodnościami. Model zapewnienia jakości w projektowaniu, produkcji, usługach i pracach rozwojowych
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe: wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium II - zaliczenie pisemne drugiej części wykładu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę w zakresie zarządania jakością
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięICHP_2A_A10-02_U01Student potrafi zdefiniować zasady planowania, organizacji i zarządzania produkcją. Potrafi interpretować podstawowe wskaźniki procesu produkcyjnego. Potrafi oszacować koszty instalacji przemysłowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówICHP_2A_U12potrafi ocenić przydatność i możliwość wykorzystania nowych procesów, metod badawczych i rozwiązań technicznych w zakresie ukończonej specjalności
ICHP_2A_U14potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie Studentom zasad planowania, organizacji i zarządzania produkcją oraz interpretacji podstawowych wskaźników procesu.
Treści programoweT-W-4Planowanie produktu i zasobów
T-W-2Ekonomika produkcji w przedsiębiorstwie
T-W-3Organizacja procesu produkcyjnego w przestrzeni i czasie
T-W-5Innowacyjność produkcji
T-W-6Nowoczesne koncepje zarządzania produkcją
Metody nauczaniaM-1Metody podające: wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium I - zaliczenie pisemne pierwszej części wykładu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wskazać praktycznie zastosowanie zdobytej wiedzy oraz zinterpretować parametry ekonomiczne
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięICHP_2A_A10-02_U02Student potrafi zaproponować metodę i opracować podstawowy plan kompleksowego zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówICHP_2A_U12potrafi ocenić przydatność i możliwość wykorzystania nowych procesów, metod badawczych i rozwiązań technicznych w zakresie ukończonej specjalności
ICHP_2A_U16potrafi zweryfikować istniejące rozwiązania techniczne i zaproponować ich ulepszenia techniczne i usprawnienia procesowe
Cel przedmiotuC-2Poznanie podstawowych metod i narzędzi zarządzania jakością oraz przedstawienie zasad opracowywania różnych planów kompleksowego zarządzania jakoscią.
Treści programoweT-W-9Znormalizowane systemy zarządzania jakością
T-W-10Modele i kryteria samooceny organizacji (zasoby, procesy, pomiary i doskonalenie)
T-W-8Metody i narzędzia kompleksowego zarządzania jakością (FMEA, QFD, RCA i inne), przykłady zastosowania
T-W-11Nadzór nad niezgodnościami. Model zapewnienia jakości w projektowaniu, produkcji, usługach i pracach rozwojowych
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe: wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium II - zaliczenie pisemne drugiej części wykładu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi opracować podstawowy plan zarządzania jakością
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięICHP_2A_A10-02_K01Student potrafi przewidywać skutki gospodarcze decyzji podejmowanych w przedsiębiorstwie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówICHP_2A_K02ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
ICHP_2A_K05prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie Studentom zasad planowania, organizacji i zarządzania produkcją oraz interpretacji podstawowych wskaźników procesu.
C-2Poznanie podstawowych metod i narzędzi zarządzania jakością oraz przedstawienie zasad opracowywania różnych planów kompleksowego zarządzania jakoscią.
Treści programoweT-W-4Planowanie produktu i zasobów
T-W-8Metody i narzędzia kompleksowego zarządzania jakością (FMEA, QFD, RCA i inne), przykłady zastosowania
Metody nauczaniaM-1Metody podające: wykład informacyjny
M-2Metody problemowe: wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium I - zaliczenie pisemne pierwszej części wykładu
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium II - zaliczenie pisemne drugiej części wykładu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje zainteresowanie podstawowymi zjawiskami i procesami gospodarczymi zachodzącymi w przedsięborstwie oraz jest świadomy skutków podejmowanych decyzji
3,5
4,0
4,5
5,0