Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Techniki Morskiej i Transportu - Logistyka (S1)

Sylabus przedmiotu Zarządzanie produkcją i usługami:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Logistyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie produkcją i usługami
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Logistyki i Ekonomiki Transportu
Nauczyciel odpowiedzialny Anna Wiktorowska-Jasik <Anna.Wiktorowska-Jasik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 15 1,00,40zaliczenie
wykładyW3 30 2,00,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy zarządzania i marketingu, projektowania procesów produkcyjnych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przedstawienie istoty i zasad działania systemów produkcyjnych i usługowych oraz przebiegu procesów zachochących w przedsiębiorstwach, w tym działań wspomagających przekształcanie zasobów w gotowe produkty rynkowe.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Analiza cykli życia wybranych grup produktów i usług2
T-A-2Wartośc produktu/usługi dla klienta1
T-A-3Projektowanie wyrobów i usług6
T-A-4Analiza jakości procesów produkcyjnych2
T-A-5Kryteria wyboru lokalizacji przedsiębiorstwa. Metody oceny miejsca lokalizacji2
T-A-6Zarządzanie potencjałem usługowym przedsiębiorstwa2
15
wykłady
T-W-1Istota zarządzania produkcją i usługami.1
T-W-2Pojęcie systemu produkcyjnego i usługowego2
T-W-3Produkt jako obiekt wymiany rynkowej. Cykl życia produktu i usługi2
T-W-4Usługi-klasyfikacja i znaczenie dla gospodarki3
T-W-5Związek projektowania produktów z marketingiem i wytwarzaniem2
T-W-6Kryteria projektowania wyrobów i usług2
T-W-7Projektowanie procesów produkcyjnych4
T-W-8Organizacja przepływów materiałowych w systemie produkcyjnym2
T-W-9Jakość procesów produkcyjnych4
T-W-10Strategie lokalizacji przedsiebiorstw2
T-W-11Współczsne koncepcje i metody zarządzania produkcją i usługami4
T-W-12Zaliczenie wykładów2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział w ćwiczeniach audytoryjnych15
A-A-2Studiowanie literatury i innych źródeł informacji5
A-A-3Przygotowanie prezentacji5
25
wykłady
A-W-1Udział w wykładach30
A-W-2Studiowanie literatury i czasopism fachowych12
A-W-3przygotowanie do zaliczenia8
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny/typowe środki autowizualne. Ćwiczenia (zadania problemowe, dyskusje, case study)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z treści wykładowych
S-2Ocena formująca: Ocena ciągła z zadań wykonywanych podczas zajeć, przygotowanie prezentacji.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
LO_1A_C13_W01
Student ma widzę z zakresu przebiegu cyklu życia produktów i usług oraz zna podstawowe zasady projektowania procesów produkcyjnych
LO_1A_W03C-1T-W-3, T-W-9, T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-W-8, T-A-3, T-A-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
LO_1A_C13_U01
Student posiada umiejętność analizowania i oceniania wpływu zastosowanych rozwiązań projektowych na jakość wyrobu/usługi i wartość dla klienta.
LO_1A_U01C-1T-W-9, T-W-4, T-W-6, T-A-6, T-A-1M-1S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
LO_1A_C13_K01
Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając uwarunkowania rynku oraz oceniać przydatność poznanych metod i procesów z zakresu zarządzania produkcją i usługami.
LO_1A_K04C-1T-W-10, T-W-1, T-W-5, T-A-5M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
LO_1A_C13_W01
Student ma widzę z zakresu przebiegu cyklu życia produktów i usług oraz zna podstawowe zasady projektowania procesów produkcyjnych
2,0Student nie wykazuje żadnej wiedzy adekwatnej do efektu kształcenia
3,0Student wykazuje elementarną wiedzę adekwatną do efektu kształcenia
3,5Student poprawnie identyfikuje podstawowe zagadnienia wymagane przez efekt zakresu
4,0Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie oraz uzupełniającą wiedzę literaturową
5,0Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, uzupełniającą wiedzę literaturową oraz wiedzę praktyczną

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
LO_1A_C13_U01
Student posiada umiejętność analizowania i oceniania wpływu zastosowanych rozwiązań projektowych na jakość wyrobu/usługi i wartość dla klienta.
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,0Student prezentuje elementarne umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,5Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student prezentuje pełnię umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemów w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
5,0Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemów w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, a także proponuje modyfikacje rozwiązań

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
LO_1A_C13_K01
Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając uwarunkowania rynku oraz oceniać przydatność poznanych metod i procesów z zakresu zarządzania produkcją i usługami.
2,0Student nie wykazuje żadnych kompetencji społecznych
3,0Student wykazuje elementarne kompetencje społeczne adekwatne do efektu kształcenia
3,5Student wykazuje podstawowe kompetencje społeczne w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student wykazuje pełnię oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student wykazuje pełnię oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie i wykazuje przedsiębiorczość
5,0Student wykazuje pełnię oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, wykazuje przedsiębiorczość i ma świadomość swojej roli w społeczeństwie

Literatura podstawowa

  1. E. Pająk, M. Klimkiewicz, A. Kosieradzka, Zarządzanie produkcją i usługami, PWE, Warszawa, 2014
  2. Borkowski S. Ulewicz R., Zarządzanie produkcją. Systemy produkcyjne., Oficyna Wydawnicza Humanitas, Sosnowiec, 2008
  3. Kosieradzka A., (red.), Podstawy zarządzania produkcją., Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2008
  4. Rogowski A., Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie, Wydawnictwa Fachowe, Warszawa, 2010
  5. Pasternak K., Zarys Zarządzania produkcją, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2005
  6. I. Durlik, Inżynieria zarządzania, Placet, Warszawa, 2005
  7. B. Hollins, S. Shinkins, Zarządzanie usługami. Projektowanie i wdrażanie, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Pająk E., Zarządzanie produkcją. Produkt, technologia, organizacja., PWN, Warszawa, 2006
  2. B. Liwowski, R. Kozłowski, Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją, Oficyna Ekonomiczna, Kraków, 2006
  3. S. Flejterski, A. Panasiuk, J. Perenc, G. Rosa red., Współczesna ekonomika usług, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Analiza cykli życia wybranych grup produktów i usług2
T-A-2Wartośc produktu/usługi dla klienta1
T-A-3Projektowanie wyrobów i usług6
T-A-4Analiza jakości procesów produkcyjnych2
T-A-5Kryteria wyboru lokalizacji przedsiębiorstwa. Metody oceny miejsca lokalizacji2
T-A-6Zarządzanie potencjałem usługowym przedsiębiorstwa2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Istota zarządzania produkcją i usługami.1
T-W-2Pojęcie systemu produkcyjnego i usługowego2
T-W-3Produkt jako obiekt wymiany rynkowej. Cykl życia produktu i usługi2
T-W-4Usługi-klasyfikacja i znaczenie dla gospodarki3
T-W-5Związek projektowania produktów z marketingiem i wytwarzaniem2
T-W-6Kryteria projektowania wyrobów i usług2
T-W-7Projektowanie procesów produkcyjnych4
T-W-8Organizacja przepływów materiałowych w systemie produkcyjnym2
T-W-9Jakość procesów produkcyjnych4
T-W-10Strategie lokalizacji przedsiebiorstw2
T-W-11Współczsne koncepcje i metody zarządzania produkcją i usługami4
T-W-12Zaliczenie wykładów2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział w ćwiczeniach audytoryjnych15
A-A-2Studiowanie literatury i innych źródeł informacji5
A-A-3Przygotowanie prezentacji5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach30
A-W-2Studiowanie literatury i czasopism fachowych12
A-W-3przygotowanie do zaliczenia8
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięLO_1A_C13_W01Student ma widzę z zakresu przebiegu cyklu życia produktów i usług oraz zna podstawowe zasady projektowania procesów produkcyjnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówLO_1A_W03ma wiedzę z zakresu podstawowych procesów zachodzących w cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych oraz z zakresu metrologii
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie istoty i zasad działania systemów produkcyjnych i usługowych oraz przebiegu procesów zachochących w przedsiębiorstwach, w tym działań wspomagających przekształcanie zasobów w gotowe produkty rynkowe.
Treści programoweT-W-3Produkt jako obiekt wymiany rynkowej. Cykl życia produktu i usługi
T-W-9Jakość procesów produkcyjnych
T-W-1Istota zarządzania produkcją i usługami.
T-W-4Usługi-klasyfikacja i znaczenie dla gospodarki
T-W-6Kryteria projektowania wyrobów i usług
T-W-8Organizacja przepływów materiałowych w systemie produkcyjnym
T-A-3Projektowanie wyrobów i usług
T-A-1Analiza cykli życia wybranych grup produktów i usług
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny/typowe środki autowizualne. Ćwiczenia (zadania problemowe, dyskusje, case study)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z treści wykładowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie wykazuje żadnej wiedzy adekwatnej do efektu kształcenia
3,0Student wykazuje elementarną wiedzę adekwatną do efektu kształcenia
3,5Student poprawnie identyfikuje podstawowe zagadnienia wymagane przez efekt zakresu
4,0Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie oraz uzupełniającą wiedzę literaturową
5,0Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, uzupełniającą wiedzę literaturową oraz wiedzę praktyczną
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięLO_1A_C13_U01Student posiada umiejętność analizowania i oceniania wpływu zastosowanych rozwiązań projektowych na jakość wyrobu/usługi i wartość dla klienta.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówLO_1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji; potrafi uzyskane informacje analizować i oceniać, interpretować, syntezować i wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie związane z działalnością inżynierską w zakresie logistyki
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie istoty i zasad działania systemów produkcyjnych i usługowych oraz przebiegu procesów zachochących w przedsiębiorstwach, w tym działań wspomagających przekształcanie zasobów w gotowe produkty rynkowe.
Treści programoweT-W-9Jakość procesów produkcyjnych
T-W-4Usługi-klasyfikacja i znaczenie dla gospodarki
T-W-6Kryteria projektowania wyrobów i usług
T-A-6Zarządzanie potencjałem usługowym przedsiębiorstwa
T-A-1Analiza cykli życia wybranych grup produktów i usług
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny/typowe środki autowizualne. Ćwiczenia (zadania problemowe, dyskusje, case study)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena ciągła z zadań wykonywanych podczas zajeć, przygotowanie prezentacji.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,0Student prezentuje elementarne umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,5Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student prezentuje pełnię umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemów w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
5,0Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemów w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, a także proponuje modyfikacje rozwiązań
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięLO_1A_C13_K01Student potrafi działać w sposób przedsiębiorczy uwzględniając uwarunkowania rynku oraz oceniać przydatność poznanych metod i procesów z zakresu zarządzania produkcją i usługami.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówLO_1A_K04potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie istoty i zasad działania systemów produkcyjnych i usługowych oraz przebiegu procesów zachochących w przedsiębiorstwach, w tym działań wspomagających przekształcanie zasobów w gotowe produkty rynkowe.
Treści programoweT-W-10Strategie lokalizacji przedsiebiorstw
T-W-1Istota zarządzania produkcją i usługami.
T-W-5Związek projektowania produktów z marketingiem i wytwarzaniem
T-A-5Kryteria wyboru lokalizacji przedsiębiorstwa. Metody oceny miejsca lokalizacji
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny/typowe środki autowizualne. Ćwiczenia (zadania problemowe, dyskusje, case study)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena ciągła z zadań wykonywanych podczas zajeć, przygotowanie prezentacji.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie wykazuje żadnych kompetencji społecznych
3,0Student wykazuje elementarne kompetencje społeczne adekwatne do efektu kształcenia
3,5Student wykazuje podstawowe kompetencje społeczne w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student wykazuje pełnię oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student wykazuje pełnię oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie i wykazuje przedsiębiorczość
5,0Student wykazuje pełnię oczekiwanych kompetencji społecznych w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, wykazuje przedsiębiorczość i ma świadomość swojej roli w społeczeństwie