Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (N1)
Sylabus przedmiotu Żywienie roślin:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Uprawa winorośli i winiarstwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Żywienie roślin | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Kształtowania Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Jarnuszewski <Grzegorz.Jarnuszewski@zut.edu.pl>, Ryszard Malinowski <Ryszard.Malinowski@zut.edu.pl>, Edward Meller <Edward.Meller@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawy gleboznawstwa, fizjologii roślin i chemii nieorganicznej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych |
C-2 | Poznanie gleb oraz podłoży ogrodniczych jako źródła składników pokarmowych. Umiejętność doboru komponentów do sporządzenia podłoży. |
C-3 | Nabycie wiedzy potrzebnej do uprawy roślin przeznaczonych do przetwórstwa |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Zasady pobierania próbek gleby z upraw polowych, sadów, rabat, podłoży ogrodniczych i ich przygortowanie do analiz chemicznych. | 1 |
T-A-2 | Omówienie klas zasobności gleb w makro- i mikroskładniki. Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma. Zalecenia nawozowe. | 1 |
T-A-3 | Metoda oznaczania azotu w glebie i podłożach ogrodniczych (destylacyjna). | 1 |
T-A-4 | Demonstracja próbek nawozów mineralnych stosowanych w ogrodnictwie, organicznych i naturalnych | 1 |
T-A-5 | Obliczanie dawek nawozów pod rośliny ogrodnicze. Komputerowe doradztwo stosowane w nawożeniu roślin ogrodniczych.Pisemen zaliczenie ćwiczeń. | 2 |
6 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe prawa w żywieniu roślin. Ustawa o nawozach i nawożeniu. | 1 |
T-W-2 | Gleba i podłoża jako główne źródło składników pokarmowych (makro- i mikroskładniki) dla roślin ogrodniczych. | 1 |
T-W-3 | Charakterystyka nawozów mineralnych jedno- i wieloskładnikowych, ich podział oraz zasady stosowania i przechowywania. | 2 |
T-W-4 | Stosowanie i przechowywanie nawozów naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych w uprawach ogrodniczych | 2 |
T-W-5 | Technologia uprawy i nawożenia wybranych roślin wykorzystywanych do produkcji win. | 3 |
T-W-6 | Określenie i obliczanie wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych. | 2 |
T-W-7 | Metody pobierania próbek roślin ogrodniczych oraz przygotowanie ich do analiz chemicznych. Mineralizacja na "sucho" materiału roślinnego. Ocena stanu odżywiania roślin. | 1 |
T-W-8 | Efektywność i opłacalność nawożenia | 2 |
T-W-9 | Negatywne i pozytywne skutki stosowania nawożenia. Pisemen zaliczenie wykładów. | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 6 |
A-A-2 | dokończenie sprawaozdań z ćwiczeń oraz samodzielne studiowanie literatury przedmiotowej | 15 |
A-A-3 | konsultacje | 13 |
A-A-4 | przygotowanie prezentacji | 10 |
44 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | udział w konsultacjach dotyczących zagadnień realizowanego przedmiotu | 14 |
A-W-3 | samodzielne przygotowanie do zaliczenia przredmiotu, studiowanie literatury przedmiotowej | 10 |
A-W-4 | przygotowanie na kolokwium | 7 |
46 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny i problemowy |
M-2 | Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców) |
M-3 | Metody praktyczne (rozpoznawanie nawozów, interpretacja wyników i wyciągnięcie wniosków, opanowanie obsługi programu komputerowego stosownego w doradztwie nawozowym roślin ogrodniczych ) |
M-4 | Nowoczesne środki audiowizualne i multimedialne |
M-5 | Samodzielene studiowanie fachowej literatury |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzenia w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejetności organizacji pracy w zespole |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykladów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C14_W01 Ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych. Zna ich wymagania nawozowe i pokarmowe oraz właściwości fizycznochemiczne gleb i podłoży w celu wykorzystania ich jako główne źródło zawartości ogólnej i form przyswajalnych makroskładników dla roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat wpływu uprawy i nawożenia na wielkość i jakość plonu roślin z uwzględnieniem czynników środowiska wpływających na ich wzrost i rozwój. Ma wiedzę na temat obsługi programów komputerowych do ustalania potrzeb nawozowych roślin. | UWW_1A_W09 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-2 | M-1, M-4, M-2, M-5 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C14_U01 Potrafi pobierać i przygotować próbki glebowe i roślinne do analiz chemicznych. Zna podstawowe metody analiz chemicznych. Interpretuje uzyskane wyniki z przeprowadzonych analiz. | UWW_1A_U06, UWW_1A_U05 | — | — | C-1, C-3 | T-W-4, T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-2 | M-1, M-3, M-5 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
UWW_1A_C14_K01 Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności. W sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje | UWW_1A_K02, UWW_1A_K05 | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-A-5 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C14_W01 Ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych. Zna ich wymagania nawozowe i pokarmowe oraz właściwości fizycznochemiczne gleb i podłoży w celu wykorzystania ich jako główne źródło zawartości ogólnej i form przyswajalnych makroskładników dla roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat wpływu uprawy i nawożenia na wielkość i jakość plonu roślin z uwzględnieniem czynników środowiska wpływających na ich wzrost i rozwój. Ma wiedzę na temat obsługi programów komputerowych do ustalania potrzeb nawozowych roślin. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawową wiedzę z zakrsu oceny żywienia roślin ogrodniczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C14_U01 Potrafi pobierać i przygotować próbki glebowe i roślinne do analiz chemicznych. Zna podstawowe metody analiz chemicznych. Interpretuje uzyskane wyniki z przeprowadzonych analiz. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada minimalne umiejętności z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
UWW_1A_C14_K01 Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności. W sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje | 2,0 | |
3,0 | Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma ograniczoną świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- R. Myśliwiec, Uprawa winorośli, PWRiL, Warszawa, 2013
- J. Lisek, Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej., Wyd. Hortpress, 2013
- A. Komosa, Żywienie roślin ogrodniczych, PWRiL Warszawa, Warszawa, 2012
- S. Krzebietke, Z. Benedyka, Nawożenie roślin ogrodniczych. Zeszyt do ćwiczeń, UWM w Olsztynie, Olsztyn, 2006, I
- M. Breś, Nawożenie roślin ogrodniczych, Akademia Rolnicza, Poznań, 2003
Literatura dodatkowa
- E. Krzywy-Gawrońska, Analiza chemiczna gleb, nawozów i roślin, Akadamia Rolnicza, Szczecin, 2007, I
- E. Krzywy, Żywienie roślin, Akadamia Rolnicza, Szczecin, 2007, I