Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
specjalność: Produkcja owoców, warzyw i ziół

Sylabus przedmiotu Bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów ogrodniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów ogrodniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Magdalena Błaszak <Magdalena.Blaszak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Krystyna Cybulska <Krystyna.Cybulska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 15 0,50,38zaliczenie
wykładyW3 15 0,50,62zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy biologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami odnośnie zanieczyszczenia produktów ogrodniczych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Nauka przestrzegania zasad ograniczających ryzyko zakażenia lub rozprzestrzenienia czynników chorobotwórczych w przestrzeni publicznej (wśród pracowników i konsumentów).

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym, BHP. Zapoznanie z metodyką badań mikrobiologicznych służących wykryciu i ocenie stopnia zanieczyszczenia płodów rolnych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Wykonanie wybranych badań laboratoryjnych wg obowiązujących norm. Mikroorganizmy wskaźnikowe i ich charakterystyka, zapoznanie z metodykami analiz, wykonanie wybranych doświadczeń na obecność bakterii wskaźnikowych. Mikroorganizmy w procesie przetwórczym, pierwotne i wtórne drogi zakażenia ogrodniczych produktów i przetwarzanych. Mikroorganizmy probiotyczne i konserwujące produkty ogrodnicze, obserwacja mikroskopowa, testy fermentacyjne.15
15
wykłady
T-W-1Mikroorganizmy glebowe, rozprzestrzenienie i zasięg występowania, podstawowe funkcje środowiskowe. Podział mikroorganizmów na pożyteczne i niebezpieczne dla człowieka. Charakterystyka mikroorganizmów potencjalnie i typowo chorobotwórczych. Źródła skażenia roślin mikroorganizmami chorobotwórczymi, zasady bezpieczeństwa i higieny w produkcji ogrodniczej. Choroba, zakażenie, infekcja, przykłady przebiegu chorób wynikających z faktu braku przestrzegania zasad higieny. Metody ograniczania zanieczyszczenia mikrobiologicznego i sanitatnego produktów ogrodniczych, biologicznej konserwacji produktów.15
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach i przygotowanie do kolokwium15
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo i przygotowanie do kolokwium15
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: kolokwium

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_C18_W01
Student ma wiedzę na temat zagrożeń wynikających z zanieczyszczenia produktów ogrodniczych mikroorganizmami chorobotwórczymi i powodującymi psucie żywności.
OG_2A_W07C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_C18_U01
Student umie wykonać analizy wykrywania mikroorganizmów wskaźnikowych i chorobotwórczych z produktów ogrodniczych, umie dbać o bezpieczeństwo sanitarne produktów ogrodnicznych, zna sposoby eliminacji mikroorganizmów chorobotwórczych z przestrzeni przemysłowej, stosuje zasady BHP.
OG_2A_U03C-1T-L-1M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_C18_K01
Student jest świadomy zagrożeń wynikających z nieprawidłowych zachowań w toku produkcyjnym, jest gotowy do podnoszenia kompetencji z zakresu ochrony zdrowia w przestrzeni publicznej
OG_2A_K03, OG_2A_K04C-1T-L-1, T-W-1M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_2A_C18_W01
Student ma wiedzę na temat zagrożeń wynikających z zanieczyszczenia produktów ogrodniczych mikroorganizmami chorobotwórczymi i powodującymi psucie żywności.
2,0
3,0Student zna najważniejsze czynniki chorobotwórcze potencjalnie niebezpieczne w produkcji ogrodniczej, wie o metodach ograniczania rozprzestrzenienia czynników chorobotwórczych i problemowych w toku produkcji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_2A_C18_U01
Student umie wykonać analizy wykrywania mikroorganizmów wskaźnikowych i chorobotwórczych z produktów ogrodniczych, umie dbać o bezpieczeństwo sanitarne produktów ogrodnicznych, zna sposoby eliminacji mikroorganizmów chorobotwórczych z przestrzeni przemysłowej, stosuje zasady BHP.
2,0
3,0Umiejętność wykonania podstawowych analiz wykrywania mikroorganizmów chorobotwórczych i wskaźnikowych zanieczyszczających produkty ogrodnicze
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_2A_C18_K01
Student jest świadomy zagrożeń wynikających z nieprawidłowych zachowań w toku produkcyjnym, jest gotowy do podnoszenia kompetencji z zakresu ochrony zdrowia w przestrzeni publicznej
2,0
3,0Student jest świadomy zagrożeń wynikających z braku przestrzegania zasad BHP w toku produkcyjnym. Zdaje sobie sprawę z istotności podnoszenia kwalifikacji w ramach ograniczania rozprzestrzenienia mikroorganizmów chorobotwórczych w przestrzeni publicznej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Drewniak E., Drewniak T., Mikrobiologia żywności, WSiP, 2008
  2. Gawęcki J., Krejpcio Z., Bezpieczeństwo żywności i żywienia, UP w Poznaniu, 2014

Literatura dodatkowa

  1. Shetreat-Klein M., Zdrowy brud, Vivante, 2011
  2. Czasopismo, Bezpieczeństwo i higiena żywności, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym, BHP. Zapoznanie z metodyką badań mikrobiologicznych służących wykryciu i ocenie stopnia zanieczyszczenia płodów rolnych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Wykonanie wybranych badań laboratoryjnych wg obowiązujących norm. Mikroorganizmy wskaźnikowe i ich charakterystyka, zapoznanie z metodykami analiz, wykonanie wybranych doświadczeń na obecność bakterii wskaźnikowych. Mikroorganizmy w procesie przetwórczym, pierwotne i wtórne drogi zakażenia ogrodniczych produktów i przetwarzanych. Mikroorganizmy probiotyczne i konserwujące produkty ogrodnicze, obserwacja mikroskopowa, testy fermentacyjne.15
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Mikroorganizmy glebowe, rozprzestrzenienie i zasięg występowania, podstawowe funkcje środowiskowe. Podział mikroorganizmów na pożyteczne i niebezpieczne dla człowieka. Charakterystyka mikroorganizmów potencjalnie i typowo chorobotwórczych. Źródła skażenia roślin mikroorganizmami chorobotwórczymi, zasady bezpieczeństwa i higieny w produkcji ogrodniczej. Choroba, zakażenie, infekcja, przykłady przebiegu chorób wynikających z faktu braku przestrzegania zasad higieny. Metody ograniczania zanieczyszczenia mikrobiologicznego i sanitatnego produktów ogrodniczych, biologicznej konserwacji produktów.15
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach i przygotowanie do kolokwium15
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo i przygotowanie do kolokwium15
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_2A_C18_W01Student ma wiedzę na temat zagrożeń wynikających z zanieczyszczenia produktów ogrodniczych mikroorganizmami chorobotwórczymi i powodującymi psucie żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_W07student posiada wiedzę z zakresu wymagań jakościowych (fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych) dla owoców, nasion, warzyw, roślin ozdobnych i leczniczych oraz funkcjonowania rynku produktów ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami odnośnie zanieczyszczenia produktów ogrodniczych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Nauka przestrzegania zasad ograniczających ryzyko zakażenia lub rozprzestrzenienia czynników chorobotwórczych w przestrzeni publicznej (wśród pracowników i konsumentów).
Treści programoweT-W-1Mikroorganizmy glebowe, rozprzestrzenienie i zasięg występowania, podstawowe funkcje środowiskowe. Podział mikroorganizmów na pożyteczne i niebezpieczne dla człowieka. Charakterystyka mikroorganizmów potencjalnie i typowo chorobotwórczych. Źródła skażenia roślin mikroorganizmami chorobotwórczymi, zasady bezpieczeństwa i higieny w produkcji ogrodniczej. Choroba, zakażenie, infekcja, przykłady przebiegu chorób wynikających z faktu braku przestrzegania zasad higieny. Metody ograniczania zanieczyszczenia mikrobiologicznego i sanitatnego produktów ogrodniczych, biologicznej konserwacji produktów.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna najważniejsze czynniki chorobotwórcze potencjalnie niebezpieczne w produkcji ogrodniczej, wie o metodach ograniczania rozprzestrzenienia czynników chorobotwórczych i problemowych w toku produkcji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_2A_C18_U01Student umie wykonać analizy wykrywania mikroorganizmów wskaźnikowych i chorobotwórczych z produktów ogrodniczych, umie dbać o bezpieczeństwo sanitarne produktów ogrodnicznych, zna sposoby eliminacji mikroorganizmów chorobotwórczych z przestrzeni przemysłowej, stosuje zasady BHP.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_U03student posiada umiejętność doboru technologii stosowanych w ogrodnictwie oraz ich modyfikacji w odniesieniu do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, ochrony zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami odnośnie zanieczyszczenia produktów ogrodniczych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Nauka przestrzegania zasad ograniczających ryzyko zakażenia lub rozprzestrzenienia czynników chorobotwórczych w przestrzeni publicznej (wśród pracowników i konsumentów).
Treści programoweT-L-1Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym, BHP. Zapoznanie z metodyką badań mikrobiologicznych służących wykryciu i ocenie stopnia zanieczyszczenia płodów rolnych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Wykonanie wybranych badań laboratoryjnych wg obowiązujących norm. Mikroorganizmy wskaźnikowe i ich charakterystyka, zapoznanie z metodykami analiz, wykonanie wybranych doświadczeń na obecność bakterii wskaźnikowych. Mikroorganizmy w procesie przetwórczym, pierwotne i wtórne drogi zakażenia ogrodniczych produktów i przetwarzanych. Mikroorganizmy probiotyczne i konserwujące produkty ogrodnicze, obserwacja mikroskopowa, testy fermentacyjne.
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Umiejętność wykonania podstawowych analiz wykrywania mikroorganizmów chorobotwórczych i wskaźnikowych zanieczyszczających produkty ogrodnicze
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_2A_C18_K01Student jest świadomy zagrożeń wynikających z nieprawidłowych zachowań w toku produkcyjnym, jest gotowy do podnoszenia kompetencji z zakresu ochrony zdrowia w przestrzeni publicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości z uwzględnieniem aspektów ochrony i kształtowania środowiska naturalnego
OG_2A_K04student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego ogrodnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami odnośnie zanieczyszczenia produktów ogrodniczych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Nauka przestrzegania zasad ograniczających ryzyko zakażenia lub rozprzestrzenienia czynników chorobotwórczych w przestrzeni publicznej (wśród pracowników i konsumentów).
Treści programoweT-L-1Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym, BHP. Zapoznanie z metodyką badań mikrobiologicznych służących wykryciu i ocenie stopnia zanieczyszczenia płodów rolnych mikroorganizmami chorobotwórczymi i pasożytami. Wykonanie wybranych badań laboratoryjnych wg obowiązujących norm. Mikroorganizmy wskaźnikowe i ich charakterystyka, zapoznanie z metodykami analiz, wykonanie wybranych doświadczeń na obecność bakterii wskaźnikowych. Mikroorganizmy w procesie przetwórczym, pierwotne i wtórne drogi zakażenia ogrodniczych produktów i przetwarzanych. Mikroorganizmy probiotyczne i konserwujące produkty ogrodnicze, obserwacja mikroskopowa, testy fermentacyjne.
T-W-1Mikroorganizmy glebowe, rozprzestrzenienie i zasięg występowania, podstawowe funkcje środowiskowe. Podział mikroorganizmów na pożyteczne i niebezpieczne dla człowieka. Charakterystyka mikroorganizmów potencjalnie i typowo chorobotwórczych. Źródła skażenia roślin mikroorganizmami chorobotwórczymi, zasady bezpieczeństwa i higieny w produkcji ogrodniczej. Choroba, zakażenie, infekcja, przykłady przebiegu chorób wynikających z faktu braku przestrzegania zasad higieny. Metody ograniczania zanieczyszczenia mikrobiologicznego i sanitatnego produktów ogrodniczych, biologicznej konserwacji produktów.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest świadomy zagrożeń wynikających z braku przestrzegania zasad BHP w toku produkcyjnym. Zdaje sobie sprawę z istotności podnoszenia kwalifikacji w ramach ograniczania rozprzestrzenienia mikroorganizmów chorobotwórczych w przestrzeni publicznej
3,5
4,0
4,5
5,0