Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N2)

Sylabus przedmiotu Warzywa i owoce tropikalne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Warzywa i owoce tropikalne
Specjalność Produkcja owoców, warzyw i ziół
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 6 1,00,46zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 6 0,50,27zaliczenie
laboratoriaL3 6 0,50,27zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw biologii roślin, sadownictwa i warzywnictwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Znajomość biologii, znaczenia, wymagań i wartości biologicznej warzyw i owoców ze strefy tropikalnej i subtropikalnej
C-2Zaznajomienie z możliwościami i technologiami uprawy w Polsce gatunków roślin dostarczających używki roślinne, sadowniczych i warzywniczych ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Możliwości i technologie uprawy w Polsce warzyw tropikalnych i subtropikalnych.3
T-A-2Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin sadowniczych pochodzących ze stref tropikalnej i subtropikalnej.3
6
laboratoria
T-L-1Towaroznawstwo i obrót warzyw i owoców tropikalnych w Polsce.6
6
wykłady
T-W-1Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy warzyw i owoców tropikalnych i subtropikalnych.1
T-W-2Biologia, znaczenie gospodarcze, właściwości biologiczne, warunki i rejony uprawy warzyw (dyniowatych, psiankowatych, strączkowych, bulwiastych, korzeniowych i in.) i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.3
T-W-3Biologia, znaczenie gospodarcze, wartośc biologiczna owoców pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej2
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach6
A-A-2Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.5
A-A-3Studiowanie fachowej literatury przedmiotu.4
15
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2Studiowanie fachowej literatury przedmiotu.3
A-L-3Konsultacje związane z tematyką ćwiczeń.4
A-L-4przygotowanie do ćwiczeń.2
15
wykłady
A-W-1Konsultacje związane z tematyką wykładów.8
A-W-2Studiowanie fachowej literatury przedmiotu.6
A-W-3Przygotowanie do sprawdzianu i zaliczenia przedmiotu.10
A-W-4uczestnictwo w zajęciach6
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_D03-po_W01
Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców i używek roślinnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej.
OG_2A_W10C-2, C-1T-W-1, T-W-3, T-W-2M-1, M-3, M-4, M-2S-2
OG_2A_D03-po_W02
Zna biologię roślin warzywnych i sadowniczych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze.
OG_2A_W10C-2, C-1T-W-2M-1, M-3, M-4, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_D03-po_U01
Posiada umiejętność rozpoznawania i oceniania, stosując normy branżowe, jakości owocó, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
OG_2A_U04C-1T-L-1M-1, M-3, M-4, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_D03-po_K01
Potrafi rozwiązywać problemy związane z realizacją produkcji ogrodniczej.
OG_2A_K06C-2T-A-1, T-A-2, T-L-1M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_2A_D03-po_W01
Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców i używek roślinnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej.
2,0
3,0Student wymienia podstawowe czynniki warunkujące uprawę roślin sadowniczych i warzyw pochodzą ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_2A_D03-po_W02
Zna biologię roślin warzywnych i sadowniczych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze.
2,0
3,0Student zna biologię niektórych roślin sadowniczych i warzywnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych, jest słabo zorientowany odnośnie ich wartości biologicznej i znaczenia gospodarczego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_2A_D03-po_U01
Posiada umiejętność rozpoznawania i oceniania, stosując normy branżowe, jakości owocó, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
2,0
3,0Student posiadł umiejętność rozpoznawania i oceny jakości niektórych omawianych gatunków owoców, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnrj i subtropikalnej.
3,5
4,0.
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_2A_D03-po_K01
Potrafi rozwiązywać problemy związane z realizacją produkcji ogrodniczej.
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, jest mało kreatywny.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Biggs M., Warzywa, Muza SA, 2008
  2. Podbielkowski Z., Rośliny użytkowe, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 1983
  3. Pieniążek S.A., Sadownictwo, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 2005
  4. Czikow P., Łaptiew, Rośliny lecznicze i bogate w witaminy, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i leśne, Warszawa, 1983

Literatura dodatkowa

  1. czasopisma branżowe: Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Możliwości i technologie uprawy w Polsce warzyw tropikalnych i subtropikalnych.3
T-A-2Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin sadowniczych pochodzących ze stref tropikalnej i subtropikalnej.3
6

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Towaroznawstwo i obrót warzyw i owoców tropikalnych w Polsce.6
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy warzyw i owoców tropikalnych i subtropikalnych.1
T-W-2Biologia, znaczenie gospodarcze, właściwości biologiczne, warunki i rejony uprawy warzyw (dyniowatych, psiankowatych, strączkowych, bulwiastych, korzeniowych i in.) i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.3
T-W-3Biologia, znaczenie gospodarcze, wartośc biologiczna owoców pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej2
6

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach6
A-A-2Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.5
A-A-3Studiowanie fachowej literatury przedmiotu.4
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2Studiowanie fachowej literatury przedmiotu.3
A-L-3Konsultacje związane z tematyką ćwiczeń.4
A-L-4przygotowanie do ćwiczeń.2
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Konsultacje związane z tematyką wykładów.8
A-W-2Studiowanie fachowej literatury przedmiotu.6
A-W-3Przygotowanie do sprawdzianu i zaliczenia przedmiotu.10
A-W-4uczestnictwo w zajęciach6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_2A_D03-po_W01Student ma wiedzę na temat czynników glebowych i klimatycznych warunkujących uprawę warzyw, owoców i używek roślinnych ze stref tropikalnej i subtropikalnej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_W10student posiada rozszerzoną, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, wiedzę z zakresu produkcji i znajomości roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z możliwościami i technologiami uprawy w Polsce gatunków roślin dostarczających używki roślinne, sadowniczych i warzywniczych ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.
C-1Znajomość biologii, znaczenia, wymagań i wartości biologicznej warzyw i owoców ze strefy tropikalnej i subtropikalnej
Treści programoweT-W-1Charakterystyka warunków klimatycznych i glebowych uprawy warzyw i owoców tropikalnych i subtropikalnych.
T-W-3Biologia, znaczenie gospodarcze, wartośc biologiczna owoców pochodzących ze strefy tropikalnej i subtropikalnej
T-W-2Biologia, znaczenie gospodarcze, właściwości biologiczne, warunki i rejony uprawy warzyw (dyniowatych, psiankowatych, strączkowych, bulwiastych, korzeniowych i in.) i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wymienia podstawowe czynniki warunkujące uprawę roślin sadowniczych i warzyw pochodzą ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_2A_D03-po_W02Zna biologię roślin warzywnych i sadowniczych pochodzących ze stref klimatu tropikalnego, ich wartość biologiczną i znaczenie gospodarcze.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_W10student posiada rozszerzoną, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, wiedzę z zakresu produkcji i znajomości roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z możliwościami i technologiami uprawy w Polsce gatunków roślin dostarczających używki roślinne, sadowniczych i warzywniczych ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.
C-1Znajomość biologii, znaczenia, wymagań i wartości biologicznej warzyw i owoców ze strefy tropikalnej i subtropikalnej
Treści programoweT-W-2Biologia, znaczenie gospodarcze, właściwości biologiczne, warunki i rejony uprawy warzyw (dyniowatych, psiankowatych, strączkowych, bulwiastych, korzeniowych i in.) i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna biologię niektórych roślin sadowniczych i warzywnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych, jest słabo zorientowany odnośnie ich wartości biologicznej i znaczenia gospodarczego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_2A_D03-po_U01Posiada umiejętność rozpoznawania i oceniania, stosując normy branżowe, jakości owocó, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnych i subtropikalnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_U04student potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu zaistniałych problemów przy planowaniu i realizacji produkcji ogrodniczej
Cel przedmiotuC-1Znajomość biologii, znaczenia, wymagań i wartości biologicznej warzyw i owoców ze strefy tropikalnej i subtropikalnej
Treści programoweT-L-1Towaroznawstwo i obrót warzyw i owoców tropikalnych w Polsce.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, materiał roślinny)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiadł umiejętność rozpoznawania i oceny jakości niektórych omawianych gatunków owoców, warzyw i używek roślinnych pochodzących ze stref tropikalnrj i subtropikalnej.
3,5
4,0.
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_2A_D03-po_K01Potrafi rozwiązywać problemy związane z realizacją produkcji ogrodniczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_K06student potrafi prawidłowo określać oraz rozwiązywać problemy związane z planowaniem i realizacją produkcji ogrodniczej
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z możliwościami i technologiami uprawy w Polsce gatunków roślin dostarczających używki roślinne, sadowniczych i warzywniczych ze strefy tropikalnej i subtropikalnej.
Treści programoweT-A-1Możliwości i technologie uprawy w Polsce warzyw tropikalnych i subtropikalnych.
T-A-2Możliwości i technologie uprawy w Polsce roślin sadowniczych pochodzących ze stref tropikalnej i subtropikalnej.
T-L-1Towaroznawstwo i obrót warzyw i owoców tropikalnych w Polsce.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, jest mało kreatywny.
3,5
4,0
4,5
5,0