Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N2)
specjalność: Rośliny ozdobne i kształtowanie terenów zieleni

Sylabus przedmiotu Współczesne trendy w warzywnictwie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Współczesne trendy w warzywnictwie
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Paweł Słodkowski <Pawel.Slodkowski@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 9 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1wiadomości z zakresu warzywnictwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z nowymi trendami w hodowli i nasiennictwie roślin warzywnych
C-2Zapoznanie studentów z nowoczesnymi metodami produkcji rozsad warzyw
C-3Zapoznanie studentów z nowymi technologiami w uprawie wybranych gatunków warzyw

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Zdrowotność jako ważny parametr jakości nasion, postęp w hodowli i nasiennictwie roślin warzywnych. nowoczesne metody produkcji rozsad warzyw.7
T-W-2Nowe technologie w uprawie wybranych gatunków warzyw.2
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładzie9
A-W-2Konsultacje3
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu7
A-W-4Przygotowanie i udział w dyskusji nt. nowych metod, technik i technologii w warzywnictwie polowym i szklarniowym4
A-W-5Przygotowanie do zaliczenia wykładów7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład konwersatoryjny
M-2Metody problemowe: dyskusja dydaktyczna
M-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna, film

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Przygotowanie i udział w dyskusji nt. nowoczesnych metod, technik i technologii w warzywnictwie polowym i szklarniowym
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_C03_W01
Ma pogłębioną wiedzę na temat aktualnych trendów w produkcji warzywniczej.
OG_2A_W03C-2, C-3, C-1T-W-1, T-W-2M-3, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_C03_U01
Posiada umiejętność wdrażania nowych technologii uprawy do produkcji warzywniczej
OG_2A_U03C-3T-W-2M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_2A_C03_K01
Ma świadomość dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się.
OG_2A_K01C-2, C-3, C-1T-W-1, T-W-2M-3, M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_2A_C03_W01
Ma pogłębioną wiedzę na temat aktualnych trendów w produkcji warzywniczej.
2,0Student nie opanował wiedzy w stopniu podstawowym
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczącą aktualnych trendów w warzywnictwie
3,5Student ma podstawową wiedzę na temat aktualnych trendów w produkcji warzywniczej i charakteryzuje zagadnienia związane z perspektywami rozwoju tej dziedziny produkcji
4,0Student dobrze zna problemy i osiągnięcia współczesnego warzywnictwa w Polsce i na świecie
4,5Student ma szeroką wiedzę na temat aktualnych trendów produkcji warzywniczej w Polsce i na świecie
5,0Student bardzo dobrze zna zagadnienia dotyczące aktualnych problemów i osiągnięć współczesnego warzywnictwa w Polsce i na świecie

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_2A_C03_U01
Posiada umiejętność wdrażania nowych technologii uprawy do produkcji warzywniczej
2,0Student nie opanował w stopniu podstawowym umiejętności wynikającej z tematyki zajęć
3,0Student opanował w stopniu podstawowym umiejętności wdrażania nowych technologii w produkcji warzywniczej
3,5Student potrafi zastosować nowe technologie w produkcji większości omawianych gatunków warzyw
4,0Student dobrze zna i potrafi dobrać odpowiednie metody uprawy w produkcji konkretnych gatunków warzyw
4,5Student opanował w dobrym stopniu nowe technologie uprawy omawianych gatunków warzyw i jest w stanie zaproponować konkretne rozwiązania technologiczne w uprawie warzyw
5,0Student bardzo dobrze zna nowe technologie uprawy warzyw i potrafi samodzielnie dobrać odpowiednie technologie uprawy omawianych gatunków

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_2A_C03_K01
Ma świadomość dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się.
2,0Ma małą świadomość dokształcania i doskonalenia w zakresie wykorzystania nowych technologii w produkcji warzyw
3,0Student ma małą świadomość ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia, jak i potrzeby uczenia się przez całe życie
3,5Student ma świadomość dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
4,0Student dobrze rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia przez całe życie w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie
4,5Student ma wysoką świadomość dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie oraz potrzebę uczenia się przez całe życie
5,0Student ma bardzo wysoką świadomość dokształcania i doskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w produkcji warzywniczej oraz potrzeby uczenia się przez całe życie

Literatura podstawowa

  1. Hasło Ogrodnicze, Plantpress, Kraków
  2. Mój piękny ogród, Burda Publishing Polska sp. z o.o., Warszawa
  3. Warzywa, Plantpress, Kraków
  4. Redakcja, Pod osłonami, Plantpress, Kraków
  5. Herba Polonica, Instytut Włókien Sztucznych i Naturalnych, Poznań

Literatura dodatkowa

  1. Panacea, Labofarm, Gdańsk
  2. Działkowiec, Wydaw. Działkowiec, Warszawa

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zdrowotność jako ważny parametr jakości nasion, postęp w hodowli i nasiennictwie roślin warzywnych. nowoczesne metody produkcji rozsad warzyw.7
T-W-2Nowe technologie w uprawie wybranych gatunków warzyw.2
9

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładzie9
A-W-2Konsultacje3
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu7
A-W-4Przygotowanie i udział w dyskusji nt. nowych metod, technik i technologii w warzywnictwie polowym i szklarniowym4
A-W-5Przygotowanie do zaliczenia wykładów7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_2A_C03_W01Ma pogłębioną wiedzę na temat aktualnych trendów w produkcji warzywniczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_W03student ma pogłębioną wiedzę na temat aktualnych trendów w ogrodnictwie ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych osiągnięć naukowych w zakresie ogrodnictwa
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z nowoczesnymi metodami produkcji rozsad warzyw
C-3Zapoznanie studentów z nowymi technologiami w uprawie wybranych gatunków warzyw
C-1Zapoznanie studentów z nowymi trendami w hodowli i nasiennictwie roślin warzywnych
Treści programoweT-W-1Zdrowotność jako ważny parametr jakości nasion, postęp w hodowli i nasiennictwie roślin warzywnych. nowoczesne metody produkcji rozsad warzyw.
T-W-2Nowe technologie w uprawie wybranych gatunków warzyw.
Metody nauczaniaM-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna, film
M-1Wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Przygotowanie i udział w dyskusji nt. nowoczesnych metod, technik i technologii w warzywnictwie polowym i szklarniowym
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował wiedzy w stopniu podstawowym
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczącą aktualnych trendów w warzywnictwie
3,5Student ma podstawową wiedzę na temat aktualnych trendów w produkcji warzywniczej i charakteryzuje zagadnienia związane z perspektywami rozwoju tej dziedziny produkcji
4,0Student dobrze zna problemy i osiągnięcia współczesnego warzywnictwa w Polsce i na świecie
4,5Student ma szeroką wiedzę na temat aktualnych trendów produkcji warzywniczej w Polsce i na świecie
5,0Student bardzo dobrze zna zagadnienia dotyczące aktualnych problemów i osiągnięć współczesnego warzywnictwa w Polsce i na świecie
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_2A_C03_U01Posiada umiejętność wdrażania nowych technologii uprawy do produkcji warzywniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_U03student posiada umiejętność doboru technologii stosowanych w ogrodnictwie oraz ich modyfikacji w odniesieniu do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, ochrony zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z nowymi technologiami w uprawie wybranych gatunków warzyw
Treści programoweT-W-2Nowe technologie w uprawie wybranych gatunków warzyw.
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Przygotowanie i udział w dyskusji nt. nowoczesnych metod, technik i technologii w warzywnictwie polowym i szklarniowym
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował w stopniu podstawowym umiejętności wynikającej z tematyki zajęć
3,0Student opanował w stopniu podstawowym umiejętności wdrażania nowych technologii w produkcji warzywniczej
3,5Student potrafi zastosować nowe technologie w produkcji większości omawianych gatunków warzyw
4,0Student dobrze zna i potrafi dobrać odpowiednie metody uprawy w produkcji konkretnych gatunków warzyw
4,5Student opanował w dobrym stopniu nowe technologie uprawy omawianych gatunków warzyw i jest w stanie zaproponować konkretne rozwiązania technologiczne w uprawie warzyw
5,0Student bardzo dobrze zna nowe technologie uprawy warzyw i potrafi samodzielnie dobrać odpowiednie technologie uprawy omawianych gatunków
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_2A_C03_K01Ma świadomość dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_2A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z nowoczesnymi metodami produkcji rozsad warzyw
C-3Zapoznanie studentów z nowymi technologiami w uprawie wybranych gatunków warzyw
C-1Zapoznanie studentów z nowymi trendami w hodowli i nasiennictwie roślin warzywnych
Treści programoweT-W-1Zdrowotność jako ważny parametr jakości nasion, postęp w hodowli i nasiennictwie roślin warzywnych. nowoczesne metody produkcji rozsad warzyw.
T-W-2Nowe technologie w uprawie wybranych gatunków warzyw.
Metody nauczaniaM-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna, film
M-1Wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Przygotowanie i udział w dyskusji nt. nowoczesnych metod, technik i technologii w warzywnictwie polowym i szklarniowym
S-2Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Ma małą świadomość dokształcania i doskonalenia w zakresie wykorzystania nowych technologii w produkcji warzyw
3,0Student ma małą świadomość ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia, jak i potrzeby uczenia się przez całe życie
3,5Student ma świadomość dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
4,0Student dobrze rozumie potrzebę dokształcania i samodoskonalenia przez całe życie w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie
4,5Student ma wysoką świadomość dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w warzywnictwie oraz potrzebę uczenia się przez całe życie
5,0Student ma bardzo wysoką świadomość dokształcania i doskonalenia w zakresie nowych technologii stosowanych w produkcji warzywniczej oraz potrzeby uczenia się przez całe życie