Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)
Sylabus przedmiotu Podstawy zarządzania:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy zarządzania | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Kształtowania Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Anna Kiepas-Kokot <Anna.Kiepas-Kokot@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Andrzej Grieger <Andrzej.Grieger@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Ogólna wiedza o działalności gospodarczej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawy organizacji przedsiębiorstwa. | 1 |
T-W-2 | Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa. | 1 |
T-W-3 | Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie. Style zarządzania: relacje w układzie kierownik - pracownicy. | 1 |
T-W-4 | Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych. | 1 |
T-W-5 | Rachunkowość zarządcza - zasady działania. Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa. | 1 |
T-W-6 | Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie. Zarządzanie marką. | 1 |
6 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Dyskusja | 1 |
A-W-2 | Przygotowanie prezentacji monotematycznej | 5 |
A-W-3 | Studiowanie literatury przedmiotu | 11 |
A-W-4 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 3 |
A-W-5 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny. |
M-2 | Dyskusja dyadktyczna panelowa. |
M-3 | Metoda projektów. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena formująca - ocena umiejętności przygotowania prezentacji z wykorzystaniem narzędzi multimedialnych dla pojedynczego zadania (tematu). |
S-2 | Ocena formująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_A07_W01 Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej. | OG_1A_W07 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-3, M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_A07_U01 Potrafi zaprojektować proste systemy zarządzania podmiotem gospodarczym w obszarze produkcji rolniczej. Posiada zdolność do uruchomienia działalności w obszarze produkcji rolniczej. | OG_1A_U01 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-5 | M-3, M-1 | S-1 |
OG_1A_A07_U02 Potrafi okreslić obszar koniecznych do poznania zagadnień i poprawnie zebrane informacje uporządkować według przyjętego układu myślowego | OG_1A_U10 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-4, T-W-6 | M-2, M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_A07_K01 Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy z obszaru produkcji rolniczej. | OG_1A_K04 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-4, T-W-6 | M-2, M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_A07_W01 Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej. | 2,0 | |
3,0 | Student poprawnie definiuje tylko część zagadnień. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_A07_U01 Potrafi zaprojektować proste systemy zarządzania podmiotem gospodarczym w obszarze produkcji rolniczej. Posiada zdolność do uruchomienia działalności w obszarze produkcji rolniczej. | 2,0 | Student nie potrafi projektować |
3,0 | Student potrafi zdefiniować założenia do przygotowanego projektu. | |
3,5 | Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać schemat kolejności realizacji projektu. | |
4,0 | Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać projekt. | |
4,5 | Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać projekt, poprowadzić dyskusję o projekcie. | |
5,0 | Student potrafi wykonać projekt oraz dokonać weryfikacji po dyskusji. | |
OG_1A_A07_U02 Potrafi okreslić obszar koniecznych do poznania zagadnień i poprawnie zebrane informacje uporządkować według przyjętego układu myślowego | 2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób przedstawić swojej wiedzy. |
3,0 | Student prezentuje podstawowe definicje bez umiejętności analizy faktów. | |
3,5 | Student prezentuje wiedzę podstawową oraz potrafi analizować prezentowane treści. | |
4,0 | Student efektywnie i analitycznie prezentuje wiedzę oraz prowadzi dyskusję w określonym temacie. | |
4,5 | Student potrafi efektywnie, analitycznie, dyskusyjnie omawiać wybrane zagadnienia. | |
5,0 | Student potrafi efektywnie prezentować wiedzę, analizować, dyskutować o danych zagadnieniach oraz proponować rozwiązania syntetyczne. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_A07_K01 Rozumie konieczność systematycznego poszerzania i pogłębiania wiedzy z obszaru produkcji rolniczej. | 2,0 | Student nie potrafi ustalić poziomu ograniczeń w wiedzy przedmiotu. |
3,0 | Student potrafi określić braki występujące w swojej wiedzy przedmiotu. | |
3,5 | Student potrafi połaczyć posiadaną wiedzę przedmiotu z zagadnieniami ogólnospołecznymi regulującymi działanie podmiotów gospodarczych. | |
4,0 | Student potrafi ustalić zakres brakującej wiedzy oraz technikę jej uzupełnienia. | |
4,5 | Student potrafi w sposób swobodny prowadzić dyskusję na temat dział zmierzajacych do rozszerzenia swojej wiedzy w przedmiocie. | |
5,0 | Student potrafi swobodnie prowadzić polemikę na temat trendów w obszarze wiedzy w przedmiocie. |
Literatura podstawowa
- Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa, 1996
- Stoner J.A.F. (red), Kierowanie, PWE, Warszawa, 1997
Literatura dodatkowa
- Błaszczyk W. (red), Metody organizacji przedsiębiorstwa, PWN, Warszawa, 2005
- Koźmiński A.K. (red), Zarządzanie teoria i praktyka, PWN, Warszawa, 1995