Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Obrót środkami ochrony roślin i nawozami

Sylabus przedmiotu Ograniczenie zachwaszczania:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Obrót środkami ochrony roślin i nawozami
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Ograniczenie zachwaszczania
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Agroinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Marek Bury <Marek.Bury@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 3,00,70zaliczenie
zajęcia terenoweT2 5 1,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu: gleboznawstwa, botaniki, chemii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu rozpoznawania chwastów i charakterystyki zbiorowisk.
C-2Przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu agrotechnicznych metod ograniczania zachwaszczania.
C-3Przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu doboru herbicydów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
zajęcia terenowe
T-T-1Ocena stanu zachwaszczenia upraw polowych.5
5
wykłady
T-W-1Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami.3
T-W-2Rozpoznawanie chwastów i charakterystyka zbiorowisk.3
T-W-3Agrotechniczne metody ograniczania zachwaszczenia.3
T-W-4Dobór herbicydów w integrowanej produkcji roślin.3
T-W-5Technika nanoszenia herbicydów.3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
zajęcia terenowe
A-T-1Udziałw zajęciach5
A-T-2Konsultacje5
A-T-3Opracowanie protokołu z lustracji plantacji15
A-T-4Przygotowanie do zajęć5
30
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach15
A-W-2Samodzielne studiowanie wskazanej literatury35
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia treści programowych wykładów35
A-W-4Konsultacje5
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody praktyczne (pokaz roślin w doświadczeniach polowych i plantacji produkcyjnych w RSD Lipnik i okolicy)
M-3Prezentacje multimedialne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona na podstawie prac zaliczeniowych dotyczących treści przedmiotu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OSO_10-_OŚORN-14_W01
Ma wiedzę związaną z zachwaszczeniem roślin rolniczych i metodami ich ograniczania.
OSO_10-_W14C-2, C-3, C-1T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-2, T-W-1, T-T-1M-2, M-3, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OSO_10-_OŚORN-14_U01
Zna metody ograniczenia zachwaszczenia roślin i potrafi przedstawić możliwości zwalczania chwastów wybranych grup roślin.
OSO_10-_U14C-3, C-2, C-1T-W-4, T-W-2, T-W-1, T-T-1, T-W-5, T-W-3M-2, M-3, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OSO_10-_OŚORN-14_K01
Rozumie potrzeby wykorzystania herbicydów w technologii uprawy roślin. Wykazuje również świadomość ich wpływu na rolnictwo i środowisko.
OSO_10-_K01, OSO_10-_K06, OSO_10-_K04C-2, C-1, C-3T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-5, T-T-1, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OSO_10-_OŚORN-14_W01
Ma wiedzę związaną z zachwaszczeniem roślin rolniczych i metodami ich ograniczania.
2,0
3,0Student zna niektóre podstawowe pojęcia związane z zachwaszczeniem roślin rolniczych i metodami ich ograniczania. Poprawnie definiuje niektóre z nich.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OSO_10-_OŚORN-14_U01
Zna metody ograniczenia zachwaszczenia roślin i potrafi przedstawić możliwości zwalczania chwastów wybranych grup roślin.
2,0
3,0Student zna podstawowe metody ograniczenia zachwaszczenia roślin i potrafi przedstawić możliwości zwalczania chwastów wybranych grup roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OSO_10-_OŚORN-14_K01
Rozumie potrzeby wykorzystania herbicydów w technologii uprawy roślin. Wykazuje również świadomość ich wpływu na rolnictwo i środowisko.
2,0
3,0Student wykazuje zrozumienie potrzeb wykorzystania herbicydów w technologii uprawy roślin. Wykazuje również świadomość ich wpływu na rolnictwo i środowisko
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Klaaßen H., Freitag J., Profesjonalny atlas chwastów, BASF, 2018
  2. Kotecki A., Uprawa rosśin, UP Wrocław, Wrocław, 2020, tom 1
  3. Karczmarczyk S., Agrotechnika roślin uprawnych, AR Szczecin, Szczecin, 2005
  4. Jasińska Z., Kotecki A., Szczegółowa uprawa roślin., AR Wrocław, Wrocław, 1999, tom 1, 2
  5. Praca zbiorowa, Kodeks dobrej praktyki rolniczej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ministerstwo Środowiska, Warszawa, 2004

Treści programowe - zajęcia terenowe

KODTreść programowaGodziny
T-T-1Ocena stanu zachwaszczenia upraw polowych.5
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami.3
T-W-2Rozpoznawanie chwastów i charakterystyka zbiorowisk.3
T-W-3Agrotechniczne metody ograniczania zachwaszczenia.3
T-W-4Dobór herbicydów w integrowanej produkcji roślin.3
T-W-5Technika nanoszenia herbicydów.3
15

Formy aktywności - zajęcia terenowe

KODForma aktywnościGodziny
A-T-1Udziałw zajęciach5
A-T-2Konsultacje5
A-T-3Opracowanie protokołu z lustracji plantacji15
A-T-4Przygotowanie do zajęć5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach15
A-W-2Samodzielne studiowanie wskazanej literatury35
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia treści programowych wykładów35
A-W-4Konsultacje5
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOSO_10-_OŚORN-14_W01Ma wiedzę związaną z zachwaszczeniem roślin rolniczych i metodami ich ograniczania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOSO_10-_W14Ma podstawową wiedzę z zakresu herbologii.
Cel przedmiotuC-2Przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu agrotechnicznych metod ograniczania zachwaszczania.
C-3Przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu doboru herbicydów.
C-1Przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu rozpoznawania chwastów i charakterystyki zbiorowisk.
Treści programoweT-W-3Agrotechniczne metody ograniczania zachwaszczenia.
T-W-5Technika nanoszenia herbicydów.
T-W-4Dobór herbicydów w integrowanej produkcji roślin.
T-W-2Rozpoznawanie chwastów i charakterystyka zbiorowisk.
T-W-1Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami.
T-T-1Ocena stanu zachwaszczenia upraw polowych.
Metody nauczaniaM-2Metody praktyczne (pokaz roślin w doświadczeniach polowych i plantacji produkcyjnych w RSD Lipnik i okolicy)
M-3Prezentacje multimedialne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona na podstawie prac zaliczeniowych dotyczących treści przedmiotu
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna niektóre podstawowe pojęcia związane z zachwaszczeniem roślin rolniczych i metodami ich ograniczania. Poprawnie definiuje niektóre z nich.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOSO_10-_OŚORN-14_U01Zna metody ograniczenia zachwaszczenia roślin i potrafi przedstawić możliwości zwalczania chwastów wybranych grup roślin.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOSO_10-_U14Potrafi odpowiednio wykorzystać metody ograniczania chwastów.
Cel przedmiotuC-3Przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu doboru herbicydów.
C-2Przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu agrotechnicznych metod ograniczania zachwaszczania.
C-1Przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu rozpoznawania chwastów i charakterystyki zbiorowisk.
Treści programoweT-W-4Dobór herbicydów w integrowanej produkcji roślin.
T-W-2Rozpoznawanie chwastów i charakterystyka zbiorowisk.
T-W-1Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami.
T-T-1Ocena stanu zachwaszczenia upraw polowych.
T-W-5Technika nanoszenia herbicydów.
T-W-3Agrotechniczne metody ograniczania zachwaszczenia.
Metody nauczaniaM-2Metody praktyczne (pokaz roślin w doświadczeniach polowych i plantacji produkcyjnych w RSD Lipnik i okolicy)
M-3Prezentacje multimedialne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona na podstawie prac zaliczeniowych dotyczących treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe metody ograniczenia zachwaszczenia roślin i potrafi przedstawić możliwości zwalczania chwastów wybranych grup roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOSO_10-_OŚORN-14_K01Rozumie potrzeby wykorzystania herbicydów w technologii uprawy roślin. Wykazuje również świadomość ich wpływu na rolnictwo i środowisko.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOSO_10-_K01Rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz poszerzania wiedzy.
OSO_10-_K06Jest świadomy ważności i potrzeby ochrony środowiska.
OSO_10-_K04Ma świadomość ryzyka. Potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływu na środowiska naturalne.
Cel przedmiotuC-2Przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu agrotechnicznych metod ograniczania zachwaszczania.
C-1Przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu rozpoznawania chwastów i charakterystyki zbiorowisk.
C-3Przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu doboru herbicydów.
Treści programoweT-W-1Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami.
T-W-3Agrotechniczne metody ograniczania zachwaszczenia.
T-W-2Rozpoznawanie chwastów i charakterystyka zbiorowisk.
T-W-5Technika nanoszenia herbicydów.
T-T-1Ocena stanu zachwaszczenia upraw polowych.
T-W-4Dobór herbicydów w integrowanej produkcji roślin.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody praktyczne (pokaz roślin w doświadczeniach polowych i plantacji produkcyjnych w RSD Lipnik i okolicy)
M-3Prezentacje multimedialne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie zajęć
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzona na podstawie prac zaliczeniowych dotyczących treści przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje zrozumienie potrzeb wykorzystania herbicydów w technologii uprawy roślin. Wykazuje również świadomość ich wpływu na rolnictwo i środowisko
3,5
4,0
4,5
5,0