Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Obrót środkami ochrony roślin i nawozami
Sylabus przedmiotu Agrotechnika roślin warzywnych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Obrót środkami ochrony roślin i nawozami | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Agrotechnika roślin warzywnych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Żurawik <Agnieszka.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości z zakresu botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa i chemii środowiska |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Wskazanie i analiza czynników wzrostu i rozwoju roślin warzywnych w uprawie polowej i pod osłonami. |
C-2 | Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych |
C-3 | Rozmnażanie, pielęgnacja, przyspieszanie zbioru warzyw i nawożenie |
C-4 | Technologia uprawy wybranych gatunków warzyw |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
zajęcia terenowe | ||
T-T-1 | Przegląd upraw wybranych gatunków warzyw. | 5 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podział warzyw na rodziny botaniczne i grupy użytkowe. Charakterystyka botaniczna i części jadalne wybranych gatunków z poszczególnych grup warzyw. | 2 |
T-W-2 | Warunki klimatyczno-glebowe w uprawie warzyw. | 2 |
T-W-3 | Rozmnażanie warzyw, produkcja rozsady warzyw, siew, sadzenie, pielęgnacja warzyw, ochrona przed chorobami i szkodnikami. | 2 |
T-W-4 | Agrotechnika wybranych gatunków warzyw. | 2 |
T-W-5 | Agrotechnika wybranych gatunków warzyw. | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
zajęcia terenowe | ||
A-T-1 | Udział w zajęciach | 5 |
A-T-2 | Konsultacje | 5 |
A-T-3 | Przygotowanie do zajęć | 20 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uział zajęciach | 10 |
A-W-2 | Konsultacje | 5 |
A-W-3 | Samodzielne studiowanie wskazanej literatury | 35 |
A-W-4 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 40 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, problemowy, konwersatoryjny |
M-2 | Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna) |
M-3 | Metody eksponujące i praktyczne (ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OSO_10-_OŚORN-11_W01 Zna gatunki warzyw, definiuje dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw, wymienia poznane metody uprawy warzyw. | OSO_10-_W03, OSO_10-_W02, OSO_10-_W11 | — | C-2, C-3, C-4, C-1 | T-W-2, T-T-1, T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-3 | M-1, M-3, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OSO_10-_OŚORN-11_U01 Potrafi wymienić czynniki klimatyczne i glebowe (plonotwórcze) wpływające na wzrost i rozwój wybranych roślin warzywnych. Umie planować proces produkcji roślin warzywnych. | OSO_10-_U11 | — | C-1, C-4, C-3, C-2 | T-T-1, T-W-1, T-W-5, T-W-4, T-W-3, T-W-2 | M-3, M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OSO_10-_OŚORN-11_K01 Jest świadomy wpływu czynników środowiska na wielkość i jakość plonu warzyw. Posiada wykształcone nawyki ciągłego dokształcania się. | OSO_10-_K01, OSO_10-_K04 | — | C-2, C-1, C-4, C-3 | T-W-1, T-W-3, T-W-5, T-W-2, T-W-4, T-T-1 | M-3, M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OSO_10-_OŚORN-11_W01 Zna gatunki warzyw, definiuje dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw, wymienia poznane metody uprawy warzyw. | 2,0 | |
3,0 | Student wymienia podstawowe gatunki warzyw, definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw, wymienia poznane metody uprawy warzyw. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OSO_10-_OŚORN-11_U01 Potrafi wymienić czynniki klimatyczne i glebowe (plonotwórcze) wpływające na wzrost i rozwój wybranych roślin warzywnych. Umie planować proces produkcji roślin warzywnych. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wymienić czynniki klimatyczne i glebowe (plonotwórcze) wpływające na wzrost i rozwój wybranych roślin warzywnych. Umie planować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OSO_10-_OŚORN-11_K01 Jest świadomy wpływu czynników środowiska na wielkość i jakość plonu warzyw. Posiada wykształcone nawyki ciągłego dokształcania się. | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość wpływu czynników środowiska na wielkość i jakość plonu warzyw. Posiada w małym stopniu wykształcone nawyki ciągłego dokształcania się. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Karczmarczyk S., Agrotechnika roślin uprawnych, AR Szczecin, Szczecin, 2005
- Orłowski M., Kołota E., Polowa uprawa warzyw, Brasika, Szczecin, 2000
- Orłowski M., Kołota E., Uprawa warzyw, Brasika, Szczecin, 1999
Literatura dodatkowa
- Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, UWP, Wrocław, 2007