Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Architektura krajobrazu (S1)

Sylabus przedmiotu Pojemnikowa uprawa ziół:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Architektura krajobrazu
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, dziedzina sztuki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Pojemnikowa uprawa ziół
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 12 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 20 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość biologii roślin, ich wymagań siedliskowych, podstawowych zasad uprawy i rozmażania roślin ogrodniczych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta metodami uprawy ziół przyprawowych w pojemnikach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użytecznoćci publicznej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Znaczenie pojemnikowej uprawy ziół z uwzględnieniem miejsca ich uprawy w zależności od wymagań - parapet kuchenny, balkon, taras, weranda - w domu i miejscu publicznym.2
T-W-2Pojemniki, podłoża wykorzystywane do uprawy ziół przyprawowych z uwzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp.4
T-W-3Dobór gatunków ziół do uprawy pojemnikowej, tworzenie kompozycji zapachowych, kulinarnych, ozdobnych.4
T-W-4Zioła herbaciane, kompozycje ziół leczniczych na różne dolegliwości, zestawy aromaterapeutyczne.2
T-W-5Warzywne nowości odmian miniaturowych do uprawy w pojemnikach. Zasady uprawy (dobór podłoża, nawożenie, zabiegi pielęgnacyjne).2
T-W-6Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemnikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.2
T-W-7Zaprojektowanie mini ogródka ziół na własne potrzeby.4
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2konsultacje związane z tematyką zajęć.5
A-W-3studiowanie nowości z zakresu literatury przedmiotu5
A-W-4przygotowanie do sprawdzianów i dyskusji dydaktycznej10
A-W-5przygotowanie prezentcji związanej z tematyką przedmiotu10
A-W-6przygotowanie projektu uprawy ziół w pojemnikach10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-3Metody eksponujące - materiał roślinny, zdjęcia, ryciny
M-4Metody praktyczne - pokaz, projekt

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: ocena projektu
S-3Ocena podsumowująca: ocena prezentacji
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach i udziału w dyskusji

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_1A_O13.2_W01
Zna zasady doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej, komponowania zestawu roślin w zależności od potrzeb.
AK_1A_W08C-1, C-2T-W-1, T-W-2M-2, M-1, M-3S-3, S-2, S-1, S-4
AK_1A_O13.2_W02
Ma wiedzę na temat wymagań uprawianych ziół, doboru podłoża pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych.
AK_1A_W18C-1, C-2T-W-2, T-W-3, T-W-6M-2, M-1, M-3S-3, S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_1A_O13.2_U01
Posiada umiejętności zaprojektowania uprawy ziół w pojemnikach w zależności od miejsca uprawy (taras, balkon, ogród, mieszkanie) i wymagań odbiorcy.
AK_1A_U12, AK_1A_U13C-1, C-2T-W-4, T-W-5, T-W-7M-2, M-4, M-1, M-3S-3, S-2, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_1A_O13.2_K01
Potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia ziół w życiu człowieka w celu uzyskania kompetencji zawodowych pozwalających na właściwą komunikację z klientem..
AK_1A_K09, AK_1A_K07C-1, C-2T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-6M-2, M-4, M-1, M-3S-3, S-2, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
AK_1A_O13.2_W01
Zna zasady doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej, komponowania zestawu roślin w zależności od potrzeb.
2,0
3,0Student zna podstawy doboru roślin do uprawy pojemnikowej.
3,5
4,0
4,5
5,0
AK_1A_O13.2_W02
Ma wiedzę na temat wymagań uprawianych ziół, doboru podłoża pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych.
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat wymagań uprawowych ziół w pojemnikach, doboru pojemników itp.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
AK_1A_O13.2_U01
Posiada umiejętności zaprojektowania uprawy ziół w pojemnikach w zależności od miejsca uprawy (taras, balkon, ogród, mieszkanie) i wymagań odbiorcy.
2,0
3,0Student wykonuje projekt z zastosowaniem podstawowego zestawu ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
AK_1A_O13.2_K01
Potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia ziół w życiu człowieka w celu uzyskania kompetencji zawodowych pozwalających na właściwą komunikację z klientem..
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie wykazuje zbytniego zainteresowania tematyką przedmiotu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Pojemnikowa uprawa ziół., Delta, Warszawa, 2006
  2. Tremal F. X., Zioła z ogrodu i balkonu., Delta, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. czasopisma: Działkowiec, Hasło ogrodnicze
  2. e-ogrod.wp.pl

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie pojemnikowej uprawy ziół z uwzględnieniem miejsca ich uprawy w zależności od wymagań - parapet kuchenny, balkon, taras, weranda - w domu i miejscu publicznym.2
T-W-2Pojemniki, podłoża wykorzystywane do uprawy ziół przyprawowych z uwzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp.4
T-W-3Dobór gatunków ziół do uprawy pojemnikowej, tworzenie kompozycji zapachowych, kulinarnych, ozdobnych.4
T-W-4Zioła herbaciane, kompozycje ziół leczniczych na różne dolegliwości, zestawy aromaterapeutyczne.2
T-W-5Warzywne nowości odmian miniaturowych do uprawy w pojemnikach. Zasady uprawy (dobór podłoża, nawożenie, zabiegi pielęgnacyjne).2
T-W-6Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemnikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.2
T-W-7Zaprojektowanie mini ogródka ziół na własne potrzeby.4
20

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2konsultacje związane z tematyką zajęć.5
A-W-3studiowanie nowości z zakresu literatury przedmiotu5
A-W-4przygotowanie do sprawdzianów i dyskusji dydaktycznej10
A-W-5przygotowanie prezentcji związanej z tematyką przedmiotu10
A-W-6przygotowanie projektu uprawy ziół w pojemnikach10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięAK_1A_O13.2_W01Zna zasady doboru roślin zielarskich do uprawy pojemnikowej, komponowania zestawu roślin w zależności od potrzeb.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_W08zna systematykę i nomenklaturę roślin; charakteryzuje rośliny pod względem ich podstawowych cech budowy, wymagań siedliskowych i możliwości zastosowania w projektowaniu obiektów zieleni
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta metodami uprawy ziół przyprawowych w pojemnikach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użytecznoćci publicznej.
Treści programoweT-W-1Znaczenie pojemnikowej uprawy ziół z uwzględnieniem miejsca ich uprawy w zależności od wymagań - parapet kuchenny, balkon, taras, weranda - w domu i miejscu publicznym.
T-W-2Pojemniki, podłoża wykorzystywane do uprawy ziół przyprawowych z uwzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-1Metody podające - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-3Metody eksponujące - materiał roślinny, zdjęcia, ryciny
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: ocena prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: ocena projektu
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach i udziału w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawy doboru roślin do uprawy pojemnikowej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięAK_1A_O13.2_W02Ma wiedzę na temat wymagań uprawianych ziół, doboru podłoża pojemników, nawożenia i zabiegów pielęgnacyjnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_W18ma elementarną wiedzę w zakresie uprawy i ochrony roślin
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta metodami uprawy ziół przyprawowych w pojemnikach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użytecznoćci publicznej.
Treści programoweT-W-2Pojemniki, podłoża wykorzystywane do uprawy ziół przyprawowych z uwzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp.
T-W-3Dobór gatunków ziół do uprawy pojemnikowej, tworzenie kompozycji zapachowych, kulinarnych, ozdobnych.
T-W-6Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemnikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-1Metody podające - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-3Metody eksponujące - materiał roślinny, zdjęcia, ryciny
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: ocena prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: ocena projektu
S-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat wymagań uprawowych ziół w pojemnikach, doboru pojemników itp.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięAK_1A_O13.2_U01Posiada umiejętności zaprojektowania uprawy ziół w pojemnikach w zależności od miejsca uprawy (taras, balkon, ogród, mieszkanie) i wymagań odbiorcy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_U12wybiera i stosuje odpowiednie urządzenia techniczne do wykonania i pielęgnacji obiektów architektury krajobrazu
AK_1A_U13potrafi praktycznie zastosować wiedzę z zakresu doboru, wymagań i pielęgnacji roślin do różnych obiektów architektury krajobrazu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta metodami uprawy ziół przyprawowych w pojemnikach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użytecznoćci publicznej.
Treści programoweT-W-4Zioła herbaciane, kompozycje ziół leczniczych na różne dolegliwości, zestawy aromaterapeutyczne.
T-W-5Warzywne nowości odmian miniaturowych do uprawy w pojemnikach. Zasady uprawy (dobór podłoża, nawożenie, zabiegi pielęgnacyjne).
T-W-7Zaprojektowanie mini ogródka ziół na własne potrzeby.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-4Metody praktyczne - pokaz, projekt
M-1Metody podające - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-3Metody eksponujące - materiał roślinny, zdjęcia, ryciny
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: ocena prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: ocena projektu
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach i udziału w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykonuje projekt z zastosowaniem podstawowego zestawu ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięAK_1A_O13.2_K01Potrafi pracować w zespole oraz rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie znaczenia ziół w życiu człowieka w celu uzyskania kompetencji zawodowych pozwalających na właściwą komunikację z klientem..
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_K09jest przygotowany do pracy w zespole i współpracy z osobami mającymi wpływ na treść, funkcję i formę krajobrazu
AK_1A_K07ma świadomość wpływu różnorodnych uwarunkowań sytuacyjnych na proces kształtowania przestrzeni
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta metodami uprawy ziół przyprawowych w pojemnikach w celu ich wykorzystywania na bieżąco w życiu codziennym.
C-2Wpojenie nawyku uprawy ziół na własny użytek: w kuchni, na balkonie, tarasie itp. oraz w dekoracji obiektów użytecznoćci publicznej.
Treści programoweT-W-4Zioła herbaciane, kompozycje ziół leczniczych na różne dolegliwości, zestawy aromaterapeutyczne.
T-W-5Warzywne nowości odmian miniaturowych do uprawy w pojemnikach. Zasady uprawy (dobór podłoża, nawożenie, zabiegi pielęgnacyjne).
T-W-7Zaprojektowanie mini ogródka ziół na własne potrzeby.
T-W-1Znaczenie pojemnikowej uprawy ziół z uwzględnieniem miejsca ich uprawy w zależności od wymagań - parapet kuchenny, balkon, taras, weranda - w domu i miejscu publicznym.
T-W-2Pojemniki, podłoża wykorzystywane do uprawy ziół przyprawowych z uwzględnieniem wielkości roślin, ich wymagań uprawowych itp.
T-W-3Dobór gatunków ziół do uprawy pojemnikowej, tworzenie kompozycji zapachowych, kulinarnych, ozdobnych.
T-W-6Siew, sadzenie i pielęgnacja ziół uprawianych w pojemnikach. Hydroponiczna uprawa ziół przyprawowych.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące - dyskusja dydaktyczna związana z wykładem
M-4Metody praktyczne - pokaz, projekt
M-1Metody podające - wykład informacyjny, konwersatoryjny
M-3Metody eksponujące - materiał roślinny, zdjęcia, ryciny
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: ocena prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: ocena projektu
S-4Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach i udziału w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w zajęciach, nie wykazuje zbytniego zainteresowania tematyką przedmiotu.
3,5
4,0
4,5
5,0