Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (S2)
specjalność: Gospodarka turystyczna

Sylabus przedmiotu Organizacja przedsiębiorstw produkcyjno-handlowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ekonomia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Organizacja przedsiębiorstw produkcyjno-handlowych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwami
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Kołoszycz <Ewa.Koloszycz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 20 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych zagadnień z zakresu zarządzania przedsiębiorstwem

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie studentów do wykorzystania podstawowych metod organizatorskich
C-2Ukształtowanie umiejętności przygotowania rozwiązań organizatorskich

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Pojęcie i znaczenie działań organizacyjnych w przedsiębiorstach produkcyjno-handlowych1
T-A-2Opracowanie zarysu projektu rozwiązania organizacyjnego3
T-A-3Projektowanie stanowisk niekierowniczych oraz struktury organizacyjnej5
T-A-4Określenie zakresów zadań na poszczególnych stanowiskach oraz kontaktów wewnętrznych i zewnętrznych2
T-A-5Określenie zapotrzebowania na bazę materialną oraz harmonogramy pracy na stanowiskach4
T-A-6Projektowanie procesów realnych, systemów zarządzania oraz formalizacja w przedsiębiorstwie5
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2Przygotowanie do kolokwium3
A-A-3Konsultacje2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Metoda przypadków

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena przyjętych rozwiązań analizowanych problemów organizacyjnych
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_O14_W01
Student ma wiedzę dotyczącą podstawowych działań organizatorskich wykonywanych w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych
E_2A_W03, E_2A_W06C-1T-A-2, T-A-1M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_O14_U01
Student posiada umiejętność tworzenia struktury organizacyjnej uwzględniającej wewnętrzne i zewnętrzne czynniki strukturotwórcze
E_2A_U11, E_2A_U18C-1, C-2T-A-2, T-A-4, T-A-3M-1, M-2S-2, S-1
E_2A_O14_U02
Student proponuje rozwiązania problemów w zakresie planowania, organizowania i kontroli działalności przedsiębiorstwa
E_2A_U03, E_2A_U08, E_2A_U10C-1, C-2T-A-4, T-A-3, T-A-6, T-A-5M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_2A_O14_K01
Kompetencja w zakresie tworzenia i usprawniania jednostek gospodarczych w kontekście organizacyjnym
E_2A_K05, E_2A_K02C-1, C-2T-A-2, T-A-4, T-A-1, T-A-3, T-A-6, T-A-5M-1, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_2A_O14_W01
Student ma wiedzę dotyczącą podstawowych działań organizatorskich wykonywanych w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych
2,0
3,0Student potrafi scharakteryzować etapy projektowania szczegółowych rozwiązań organizacynych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_2A_O14_U01
Student posiada umiejętność tworzenia struktury organizacyjnej uwzględniającej wewnętrzne i zewnętrzne czynniki strukturotwórcze
2,0
3,0Student tworzy strukturę organizacyjną w oparciu o zidentyfikowane stanowiska niekierownicze i cele organizacji
3,5
4,0
4,5
5,0
E_2A_O14_U02
Student proponuje rozwiązania problemów w zakresie planowania, organizowania i kontroli działalności przedsiębiorstwa
2,0
3,0Student potrafi rozwiązać problem w zakresie planowania, organizowania i kontroli działaności przedsiębiorstwa i uzasadnić poprawność przyjętego rozwiązania.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_2A_O14_K01
Kompetencja w zakresie tworzenia i usprawniania jednostek gospodarczych w kontekście organizacyjnym
2,0
3,0Student powinien umieć opracowywać projekt zmian organizacyjnych zgodnie z przyjętą metodyką
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Osterwalder A., Pigneur Y., Tworzenie modeli biznesowych: podręcznik wizjonera, Wydawnictwo Helion, Gliwice, 2012
  2. Kozłowski, R., Liwowski, B, Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją, Wolters Kluwer Polska, 2011, ibuk libra

Literatura dodatkowa

  1. Pawlak Z., Smoleń A., Organizacja firmy - projektowanie, budowa, usprawnianie, Poltext, Warszawa, 2008

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Pojęcie i znaczenie działań organizacyjnych w przedsiębiorstach produkcyjno-handlowych1
T-A-2Opracowanie zarysu projektu rozwiązania organizacyjnego3
T-A-3Projektowanie stanowisk niekierowniczych oraz struktury organizacyjnej5
T-A-4Określenie zakresów zadań na poszczególnych stanowiskach oraz kontaktów wewnętrznych i zewnętrznych2
T-A-5Określenie zapotrzebowania na bazę materialną oraz harmonogramy pracy na stanowiskach4
T-A-6Projektowanie procesów realnych, systemów zarządzania oraz formalizacja w przedsiębiorstwie5
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-A-2Przygotowanie do kolokwium3
A-A-3Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_O14_W01Student ma wiedzę dotyczącą podstawowych działań organizatorskich wykonywanych w przedsiębiorstwach produkcyjno-handlowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_W03Ma pogłębioną wiedzę na temat relacji między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
E_2A_W06Zna w sposób pogłębiony wybrane metody i narzędzia opisu, w tym techniki pozyskiwania, przetwarzania i prezentacji danych oraz modelowania zjawisk i procesów społeczno-gospodarczych, a także identyfikowania rządzących nimi prawidłowości
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do wykorzystania podstawowych metod organizatorskich
Treści programoweT-A-2Opracowanie zarysu projektu rozwiązania organizacyjnego
T-A-1Pojęcie i znaczenie działań organizacyjnych w przedsiębiorstach produkcyjno-handlowych
Metody nauczaniaM-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne
S-1Ocena formująca: Ocena przyjętych rozwiązań analizowanych problemów organizacyjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi scharakteryzować etapy projektowania szczegółowych rozwiązań organizacynych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_O14_U01Student posiada umiejętność tworzenia struktury organizacyjnej uwzględniającej wewnętrzne i zewnętrzne czynniki strukturotwórcze
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_U11Samodzielnie proponuje rozwiązania konkretnych problemów i wskazuje w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
E_2A_U18Potrafi weryfikować swoje działania ze względu na ich skutki ekonomiczno-finansowe, prawne i moralne
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do wykorzystania podstawowych metod organizatorskich
C-2Ukształtowanie umiejętności przygotowania rozwiązań organizatorskich
Treści programoweT-A-2Opracowanie zarysu projektu rozwiązania organizacyjnego
T-A-4Określenie zakresów zadań na poszczególnych stanowiskach oraz kontaktów wewnętrznych i zewnętrznych
T-A-3Projektowanie stanowisk niekierowniczych oraz struktury organizacyjnej
Metody nauczaniaM-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne
S-1Ocena formująca: Ocena przyjętych rozwiązań analizowanych problemów organizacyjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student tworzy strukturę organizacyjną w oparciu o zidentyfikowane stanowiska niekierownicze i cele organizacji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_O14_U02Student proponuje rozwiązania problemów w zakresie planowania, organizowania i kontroli działalności przedsiębiorstwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_U03Umie organizować pracę własną i zespołu, dostrzegać problemy i je rozwiązywać
E_2A_U08Potrafi formułować opinie i proponować rozwiązania problemów związanych z przebiegiem procesów i zjawisk społecznych w zakresie ekonomii
E_2A_U10Wykorzystuje zdobytą wiedzę w różnych zakresach i formach, rozszerzoną o krytyczną analizę skuteczności i przydatności stosowanej wiedzy
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do wykorzystania podstawowych metod organizatorskich
C-2Ukształtowanie umiejętności przygotowania rozwiązań organizatorskich
Treści programoweT-A-4Określenie zakresów zadań na poszczególnych stanowiskach oraz kontaktów wewnętrznych i zewnętrznych
T-A-3Projektowanie stanowisk niekierowniczych oraz struktury organizacyjnej
T-A-6Projektowanie procesów realnych, systemów zarządzania oraz formalizacja w przedsiębiorstwie
T-A-5Określenie zapotrzebowania na bazę materialną oraz harmonogramy pracy na stanowiskach
Metody nauczaniaM-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne
S-1Ocena formująca: Ocena przyjętych rozwiązań analizowanych problemów organizacyjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi rozwiązać problem w zakresie planowania, organizowania i kontroli działaności przedsiębiorstwa i uzasadnić poprawność przyjętego rozwiązania.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_2A_O14_K01Kompetencja w zakresie tworzenia i usprawniania jednostek gospodarczych w kontekście organizacyjnym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_2A_K05Myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
E_2A_K02Określania priorytetów służących do realizacji zadań ustalonych przez siebie lub innych
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do wykorzystania podstawowych metod organizatorskich
C-2Ukształtowanie umiejętności przygotowania rozwiązań organizatorskich
Treści programoweT-A-2Opracowanie zarysu projektu rozwiązania organizacyjnego
T-A-4Określenie zakresów zadań na poszczególnych stanowiskach oraz kontaktów wewnętrznych i zewnętrznych
T-A-1Pojęcie i znaczenie działań organizacyjnych w przedsiębiorstach produkcyjno-handlowych
T-A-3Projektowanie stanowisk niekierowniczych oraz struktury organizacyjnej
T-A-6Projektowanie procesów realnych, systemów zarządzania oraz formalizacja w przedsiębiorstwie
T-A-5Określenie zapotrzebowania na bazę materialną oraz harmonogramy pracy na stanowiskach
Metody nauczaniaM-1Dyskusja dydaktyczna
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne
S-1Ocena formująca: Ocena przyjętych rozwiązań analizowanych problemów organizacyjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student powinien umieć opracowywać projekt zmian organizacyjnych zgodnie z przyjętą metodyką
3,5
4,0
4,5
5,0