Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)

Sylabus przedmiotu Produkty pszczele:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Produkty pszczele
Specjalność Hodowla koni i jeździectwo
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Jerzy Samborski <jerzy.samborski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 16 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 15 1,00,41zaliczenie
wykładyW7 15 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Pszczelnictwo, botanika

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z produktami wytwarzanymi przez pszczoły, metodami ich pozyskiwania, składem chemicznym, normami krajowymi oraz światowymi na produkty pszczele, sposobami ich konserwacji i przechowywania

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Typy i odmiany miodów, ocena organoleptyczna miodów i oznaczanie zawartości wody w miodach2
T-A-2Przetwory miodowe - wypieki, napoje, miody pitne, krupniki, nalewki4
T-A-3Opakowania na miód, przechowywanie miodu, etykiety na miód.2
T-A-4Wosk pszczeli - woszczyna jako surowiec woskowy, przechowywanie woszczyny. Przeróbka surowca woskowego. Ocena organoleptyczna na wosku.. Zastodowanie wosku, wyroby woskowe.3
T-A-5Pyłek kwiatowy (obnóża) - pozyskiwanie pyłku kwiatowego i pierzgi, ocena organoleptyczna obnózy pyłkowych. Utwaranie i przechowywanie.2
T-A-6Propolis - pozyskiwanie propolisu, ocena organoleptyczna propolisu, Badanie jakosci, przechowywanie i przetwórstwo propolisu2
15
wykłady
T-W-1Miód pszczeli - surowce z których powstaje, dojrzewanie miodu, właściwości fizyczne i skład chemiczny, Pozyskiwanie miodu2
T-W-2Standardy krajowe i międzynarodowe na miód. Analiza miodu.2
T-W-3Wosk pszczeli - właściwości fizyczne i chemiczne, norma na wosk, produkcja węzy.2
T-W-4Pyłek kwiatowy ( obnóża) - skład chemiczny, norma na obnóża pyłkowe. Pierzga i jej pozyskiwanie.2
T-W-5Mleczko pszczele - rola mleczka w rodzinie pszczelej. Produkcja mleczka pszczelego, odbiór i konserwacja, Właściwości fizyczne i chemiczne mleczka pszczelego, badanie jakości, utrwalanie, przechowywanie. Norma na świeże mleczko pszczele.3
T-W-6Propolis - znaczenie w rodzinie pszczelej, skład, właściwości fizykochemiczne. Zastosowanie propolisu. Badanie jakości i przechowywanie2
T-W-7Jad pszczeli - sklad, właściwości fizykochemiczne. Pozyskiwanie jadu pszczelego, badanie jakości, przechowywanie2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w ćwiczeniach15
A-A-2przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń9
A-A-3studiowanie literatury3
A-A-4konsultacje2
A-A-5Zaliczenie1
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach15
A-W-2przygotowanie do sprawdzianów9
A-W-3studiowanie literatury4
A-W-4konsultacje1
A-W-5Pisemne zaliczenie1
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-2praca w grupach
M-3film
M-4ćwiczenia praktyczne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena aktywnosci na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZK-S1-O163_W01
student potrafi scharakteryzować produkty pozyskiwane od pszczół,
ZO_1A_W10C-1T-A-1, T-A-3, T-W-6, T-W-7, T-W-4, T-W-5M-3, M-1S-2
ZO_1A_ZK-S1-O163_W02
znajomość obowiązujących norm oceny jakości produktów pszczelicjh oraz sposobów ich przechowywania
ZO_1A_W10C-1T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-6, T-W-2M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZK-S1-O163_U01
student nabył umiejetność pozyskiwania z rodzin wybranych produktów pszczelich oraz oceny ich przetwórstwa
ZO_1A_U10C-1T-A-2, T-A-3, T-A-5, T-A-6, T-A-4, T-W-1, T-W-5M-3, M-4, M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZK-S1-O163_K01
nabiera umiejetności pracy w grupie
ZO_1A_K01C-1T-A-2, T-A-1, T-A-5M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZK-S1-O163_W01
student potrafi scharakteryzować produkty pozyskiwane od pszczół,
2,0nie potrafi scharakteryzować produktów pozyskiwanych od pszczół
3,0zna podstawową charakterystke produktów pozyskiwanych od pszczół
3,5w sposób zadawalajacy charakteryzuje produkty pozyskiwane od pszczół
4,0dobrze charakteryzuje produkty pozyskiwane od pszczół
4,5ponad dobrze charakteryzuje produkty pozyskiwane od pszczół
5,0zna pełną charakterystkę produktów pozyskiwanych od pszczół
ZO_1A_ZK-S1-O163_W02
znajomość obowiązujących norm oceny jakości produktów pszczelicjh oraz sposobów ich przechowywania
2,0brak znajomości norm oceny iakosci produktów pszczelich i ich przechowywania
3,0słaba znajomość norm oceny jakości produków i ich przechowywania
3,5mniej niż dobra znajomość norm oceny jakości produków pszczelich i ich przechowywania
4,0dobra znajomość norm oceny jakości produktów pszczelich i ich przechowywania
4,5więcej niż dobra znajomość norm oceny jakości produktów pszczelich i ich przechowywania
5,0pełna znajomość norm oceny jakości produktów pszczelich i ich przechowywania produktów

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZK-S1-O163_U01
student nabył umiejetność pozyskiwania z rodzin wybranych produktów pszczelich oraz oceny ich przetwórstwa
2,0brak umiejętności pozyskiwania z rodzin produktów pszczelich oraz ich przetwórstwa
3,0podstawowa umiejętność pozyskiwania z rodzin produktów pszczelich oraz ich przetwórstwa
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZK-S1-O163_K01
nabiera umiejetności pracy w grupie
2,0
3,0Student jest zorientowany w produktach prszczelich, metodach ich pozyskiwania, sposobami oraz konserwacji i przechowywania
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Wilde J., Prabucki J. red., Hodowla pszczół, PWRiL, Warszawa, 2009, pierwsze
  2. Wilkaniec Z., red., Owady użytkowe materiały do ćwiczeń, AR Poznań, Poznań, 2002, pierwsze

Literatura dodatkowa

  1. Prabucki J., red, Pszczelnictwo, Albatros, Szczecin, 1998, pierwsze
  2. Skowronek W., Pszczelnictwo, Odzdiał Pszcelnictwa ISiK, Pułwy, 2001

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Typy i odmiany miodów, ocena organoleptyczna miodów i oznaczanie zawartości wody w miodach2
T-A-2Przetwory miodowe - wypieki, napoje, miody pitne, krupniki, nalewki4
T-A-3Opakowania na miód, przechowywanie miodu, etykiety na miód.2
T-A-4Wosk pszczeli - woszczyna jako surowiec woskowy, przechowywanie woszczyny. Przeróbka surowca woskowego. Ocena organoleptyczna na wosku.. Zastodowanie wosku, wyroby woskowe.3
T-A-5Pyłek kwiatowy (obnóża) - pozyskiwanie pyłku kwiatowego i pierzgi, ocena organoleptyczna obnózy pyłkowych. Utwaranie i przechowywanie.2
T-A-6Propolis - pozyskiwanie propolisu, ocena organoleptyczna propolisu, Badanie jakosci, przechowywanie i przetwórstwo propolisu2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Miód pszczeli - surowce z których powstaje, dojrzewanie miodu, właściwości fizyczne i skład chemiczny, Pozyskiwanie miodu2
T-W-2Standardy krajowe i międzynarodowe na miód. Analiza miodu.2
T-W-3Wosk pszczeli - właściwości fizyczne i chemiczne, norma na wosk, produkcja węzy.2
T-W-4Pyłek kwiatowy ( obnóża) - skład chemiczny, norma na obnóża pyłkowe. Pierzga i jej pozyskiwanie.2
T-W-5Mleczko pszczele - rola mleczka w rodzinie pszczelej. Produkcja mleczka pszczelego, odbiór i konserwacja, Właściwości fizyczne i chemiczne mleczka pszczelego, badanie jakości, utrwalanie, przechowywanie. Norma na świeże mleczko pszczele.3
T-W-6Propolis - znaczenie w rodzinie pszczelej, skład, właściwości fizykochemiczne. Zastosowanie propolisu. Badanie jakości i przechowywanie2
T-W-7Jad pszczeli - sklad, właściwości fizykochemiczne. Pozyskiwanie jadu pszczelego, badanie jakości, przechowywanie2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w ćwiczeniach15
A-A-2przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń9
A-A-3studiowanie literatury3
A-A-4konsultacje2
A-A-5Zaliczenie1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach15
A-W-2przygotowanie do sprawdzianów9
A-W-3studiowanie literatury4
A-W-4konsultacje1
A-W-5Pisemne zaliczenie1
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZK-S1-O163_W01student potrafi scharakteryzować produkty pozyskiwane od pszczół,
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z produktami wytwarzanymi przez pszczoły, metodami ich pozyskiwania, składem chemicznym, normami krajowymi oraz światowymi na produkty pszczele, sposobami ich konserwacji i przechowywania
Treści programoweT-A-1Typy i odmiany miodów, ocena organoleptyczna miodów i oznaczanie zawartości wody w miodach
T-A-3Opakowania na miód, przechowywanie miodu, etykiety na miód.
T-W-6Propolis - znaczenie w rodzinie pszczelej, skład, właściwości fizykochemiczne. Zastosowanie propolisu. Badanie jakości i przechowywanie
T-W-7Jad pszczeli - sklad, właściwości fizykochemiczne. Pozyskiwanie jadu pszczelego, badanie jakości, przechowywanie
T-W-4Pyłek kwiatowy ( obnóża) - skład chemiczny, norma na obnóża pyłkowe. Pierzga i jej pozyskiwanie.
T-W-5Mleczko pszczele - rola mleczka w rodzinie pszczelej. Produkcja mleczka pszczelego, odbiór i konserwacja, Właściwości fizyczne i chemiczne mleczka pszczelego, badanie jakości, utrwalanie, przechowywanie. Norma na świeże mleczko pszczele.
Metody nauczaniaM-3film
M-1wykład z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi scharakteryzować produktów pozyskiwanych od pszczół
3,0zna podstawową charakterystke produktów pozyskiwanych od pszczół
3,5w sposób zadawalajacy charakteryzuje produkty pozyskiwane od pszczół
4,0dobrze charakteryzuje produkty pozyskiwane od pszczół
4,5ponad dobrze charakteryzuje produkty pozyskiwane od pszczół
5,0zna pełną charakterystkę produktów pozyskiwanych od pszczół
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZK-S1-O163_W02znajomość obowiązujących norm oceny jakości produktów pszczelicjh oraz sposobów ich przechowywania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z produktami wytwarzanymi przez pszczoły, metodami ich pozyskiwania, składem chemicznym, normami krajowymi oraz światowymi na produkty pszczele, sposobami ich konserwacji i przechowywania
Treści programoweT-A-1Typy i odmiany miodów, ocena organoleptyczna miodów i oznaczanie zawartości wody w miodach
T-A-3Opakowania na miód, przechowywanie miodu, etykiety na miód.
T-A-5Pyłek kwiatowy (obnóża) - pozyskiwanie pyłku kwiatowego i pierzgi, ocena organoleptyczna obnózy pyłkowych. Utwaranie i przechowywanie.
T-A-6Propolis - pozyskiwanie propolisu, ocena organoleptyczna propolisu, Badanie jakosci, przechowywanie i przetwórstwo propolisu
T-W-2Standardy krajowe i międzynarodowe na miód. Analiza miodu.
Metody nauczaniaM-1wykład z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-2praca w grupach
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak znajomości norm oceny iakosci produktów pszczelich i ich przechowywania
3,0słaba znajomość norm oceny jakości produków i ich przechowywania
3,5mniej niż dobra znajomość norm oceny jakości produków pszczelich i ich przechowywania
4,0dobra znajomość norm oceny jakości produktów pszczelich i ich przechowywania
4,5więcej niż dobra znajomość norm oceny jakości produktów pszczelich i ich przechowywania
5,0pełna znajomość norm oceny jakości produktów pszczelich i ich przechowywania produktów
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZK-S1-O163_U01student nabył umiejetność pozyskiwania z rodzin wybranych produktów pszczelich oraz oceny ich przetwórstwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z produktami wytwarzanymi przez pszczoły, metodami ich pozyskiwania, składem chemicznym, normami krajowymi oraz światowymi na produkty pszczele, sposobami ich konserwacji i przechowywania
Treści programoweT-A-2Przetwory miodowe - wypieki, napoje, miody pitne, krupniki, nalewki
T-A-3Opakowania na miód, przechowywanie miodu, etykiety na miód.
T-A-5Pyłek kwiatowy (obnóża) - pozyskiwanie pyłku kwiatowego i pierzgi, ocena organoleptyczna obnózy pyłkowych. Utwaranie i przechowywanie.
T-A-6Propolis - pozyskiwanie propolisu, ocena organoleptyczna propolisu, Badanie jakosci, przechowywanie i przetwórstwo propolisu
T-A-4Wosk pszczeli - woszczyna jako surowiec woskowy, przechowywanie woszczyny. Przeróbka surowca woskowego. Ocena organoleptyczna na wosku.. Zastodowanie wosku, wyroby woskowe.
T-W-1Miód pszczeli - surowce z których powstaje, dojrzewanie miodu, właściwości fizyczne i skład chemiczny, Pozyskiwanie miodu
T-W-5Mleczko pszczele - rola mleczka w rodzinie pszczelej. Produkcja mleczka pszczelego, odbiór i konserwacja, Właściwości fizyczne i chemiczne mleczka pszczelego, badanie jakości, utrwalanie, przechowywanie. Norma na świeże mleczko pszczele.
Metody nauczaniaM-3film
M-4ćwiczenia praktyczne
M-1wykład z wykorzystaniem komputera i projektora multimedialnego
M-2praca w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywnosci na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak umiejętności pozyskiwania z rodzin produktów pszczelich oraz ich przetwórstwa
3,0podstawowa umiejętność pozyskiwania z rodzin produktów pszczelich oraz ich przetwórstwa
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZO_1A_ZK-S1-O163_K01nabiera umiejetności pracy w grupie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z produktami wytwarzanymi przez pszczoły, metodami ich pozyskiwania, składem chemicznym, normami krajowymi oraz światowymi na produkty pszczele, sposobami ich konserwacji i przechowywania
Treści programoweT-A-2Przetwory miodowe - wypieki, napoje, miody pitne, krupniki, nalewki
T-A-1Typy i odmiany miodów, ocena organoleptyczna miodów i oznaczanie zawartości wody w miodach
T-A-5Pyłek kwiatowy (obnóża) - pozyskiwanie pyłku kwiatowego i pierzgi, ocena organoleptyczna obnózy pyłkowych. Utwaranie i przechowywanie.
Metody nauczaniaM-2praca w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywnosci na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest zorientowany w produktach prszczelich, metodach ich pozyskiwania, sposobami oraz konserwacji i przechowywania
3,5
4,0
4,5
5,0