Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju

Sylabus przedmiotu Egzamin końcowy:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Egzamin końcowy
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Seremak <Beata.Seremak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 1 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Uzyskanie zaliczen z wszystkich przedmiotów prowadzonych na studiach podyplomowych Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student posiada wiedzę z zakresu zrealizowanego programu studiów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Uczestnictwo w egzaminie końcowym1
1

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Powtórzenie materiału49
A-W-2Konsultacje10
A-W-3Egzamin1
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10-_PD-RWZR-8_W01
Ma wiedzę zgodną z celami i zakresem egzaminu końcowego.
RWZR_10-_W02, RWZR_10-_W03, RWZR_10-_W04, RWZR_10-_W01C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10-_PD-RWZR-8_U01
Potrafi samodzielnie wykonywać zadania i rozwiązywać problemy zwiazane z produkcja zwierzecą i szeroko pojętym agrobiznesem.
RWZR_10-_U02, RWZR_10-_U04, RWZR_10-_U03, RWZR_10-_U01C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10-_PD-RWZR-8_K01
W sposób komunikatywny potrafi przedstawić swoje poglądy i oceny w zakresie gospodarki rolnej.
RWZR_10-_K02, RWZR_10-_K01C-1T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RWZR_10-_PD-RWZR-8_W01
Ma wiedzę zgodną z celami i zakresem egzaminu końcowego.
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę z zakresu realizowanych przedmiotów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RWZR_10-_PD-RWZR-8_U01
Potrafi samodzielnie wykonywać zadania i rozwiązywać problemy zwiazane z produkcja zwierzecą i szeroko pojętym agrobiznesem.
2,0
3,0Student ma podstawowe umiejętności związane z prowadzeniem produkcji zwierzęcej i agrobiznesem.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RWZR_10-_PD-RWZR-8_K01
W sposób komunikatywny potrafi przedstawić swoje poglądy i oceny w zakresie gospodarki rolnej.
2,0
3,0Student potrafi w sposób zrozumiały przedstawić swoje poglądy i oceny w zakresie gospodarki rolnej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Uczestnictwo w egzaminie końcowym1
1

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Powtórzenie materiału49
A-W-2Konsultacje10
A-W-3Egzamin1
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRWZR_10-_PD-RWZR-8_W01Ma wiedzę zgodną z celami i zakresem egzaminu końcowego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10-_W02zna zasady obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego, charakteryzuje podstawowe technologie przetwarzania żywności, składowania, konfekcjonowania i znakowania produktów, zna podstawy ich marketingu
RWZR_10-_W03posiada podstawową wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii produkcji, przygotowania żywności, jest zaznajomiony z konsekwencjami błędów żywieniowych,
RWZR_10-_W04ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów, ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
RWZR_10-_W01wskazuje ekonomicznie efektywne systemy chowu zwierząt, sprzyjające zachowaniu ich dobrostanu, uzyskiwaniu prozdrowotnej jakości produktów oraz kształtowaniu krajobrazu i środowiska przyrodniczego, opisuje zasady funkcjonowania programów rolnośrodowiskowych, zna podstawy agrobiznesu
Cel przedmiotuC-1Student posiada wiedzę z zakresu zrealizowanego programu studiów
Treści programoweT-W-1Uczestnictwo w egzaminie końcowym
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę z zakresu realizowanych przedmiotów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRWZR_10-_PD-RWZR-8_U01Potrafi samodzielnie wykonywać zadania i rozwiązywać problemy zwiazane z produkcja zwierzecą i szeroko pojętym agrobiznesem.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10-_U02samodzielnie analizuje podstawowe problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania podstawowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego profilu kształcenia
RWZR_10-_U04posiada umiejętność korzystania z form wsparcia i pomocy ze środków unijnych dla różnych dziedzin produkcji rolniczej, potrafi stworzyć produkt agroturystyczny uwzględniający zasoby gospodarstwa oraz walory regionu
RWZR_10-_U03samodzielnie analizuje podstawy ekonomicznie efektywnego chowu zwierząt, z zachowaniem zasad dobrostanu i ochrony środowiska, zna programy rolno-środowiskowe,
RWZR_10-_U01rozumie potrzebę stosowania osiągnięć biotechnologii i zootechniki w rolnictwie
Cel przedmiotuC-1Student posiada wiedzę z zakresu zrealizowanego programu studiów
Treści programoweT-W-1Uczestnictwo w egzaminie końcowym
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawowe umiejętności związane z prowadzeniem produkcji zwierzęcej i agrobiznesem.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRWZR_10-_PD-RWZR-8_K01W sposób komunikatywny potrafi przedstawić swoje poglądy i oceny w zakresie gospodarki rolnej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10-_K02prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat; systematycznie wzbogaca wiedzę zawodowa i kształtuje umiejętności dążąc do profesjonalizmu; wykazuje odpowiedzialność moralną za człowieka i wykonywanie zadań zawodowych.
RWZR_10-_K01zna poziom własnych kompetencji oraz swoje ograniczenia w wykonywaniu zadań zawodowych, rozpoznaje problemy, które są poza zakresem jego kompetencji i wie do kogo zwrócić się o pomoc; kształtowana jest postawa odpowiedzialności za problemy środowiska lokalnego; odpowiedzialnie projektuje i wykonuje zadania zawodowe
Cel przedmiotuC-1Student posiada wiedzę z zakresu zrealizowanego programu studiów
Treści programoweT-W-1Uczestnictwo w egzaminie końcowym
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w sposób zrozumiały przedstawić swoje poglądy i oceny w zakresie gospodarki rolnej.
3,5
4,0
4,5
5,0