Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Bioinżynieria

Sylabus przedmiotu Monitoring of transgenic crops:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Monitoring of transgenic crops
Specjalność Bioinżynieria
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Miłosz Smolik <Milosz.Smolik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marcelina Krupa-Małkiewicz <Marcelina.Krupa-Malkiewicz@zut.edu.pl>, Danuta Kulpa <Danuta.Kulpa@zut.edu.pl>, Piotr Masojć <Piotr.Masojc@zut.edu.pl>, Paweł Milczarski <Pawel.Milczarski@zut.edu.pl>, Beata Myśków <Beata.Myskow@zut.edu.pl>, Magdalena Pol-Szyszko <Magdalena.Pol-Szyszko@zut.edu.pl>, Stefan Stojałowski <Stefan.Stojalowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język angielski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 8 1,00,59zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 7 1,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Knowledge of genetics and plant breeding. Knowledge of the basics of genetic engineering.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1The aim of the classes is to acquaint students with the legal and technical possibilities of monitoring transgenic crops in the light of the applicable law and available research methods.
C-2The aim of the classes is to draw attention to the potential of genetically modified varieties of cultivated plants in the context of their use as gene donors for other cultivated plant varieties obtained through crossbreeding and selection.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Qualitative Detection of MON810 Maize, Bt-176 Maize and Roundup Ready® Soybean by PCR1
T-A-2Screening methods for the detection of 35S promoter and nos terminator by PCR - demonstration exercises.5
T-A-3Interpretation of results. Discussion.1
7
wykłady
T-W-1What is GMO? Objectives and methods obtaining of genetically modified organisms.1
T-W-2Genetically modified plants. Examples and directions of genetic modification.1
T-W-3Legal aspects of coexistence.1
T-W-4Development, standardisation and examples of methods used to identify genetically modified organisms and products derived from them. Methodological aspects and legal regulations. Certified reference materials.2
T-W-5Legal regulations permitting the cultivation and sale of food products produced with or from GMOs.2
T-W-6Monitoring of transgenic crops on the example of legislation and practical applications of selected countries.1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Attendance at lectures.7
A-A-2Studying recommended literature.16
A-A-3Consultation.5
A-A-4Test.2
30
wykłady
A-W-1Attendance at lectures.8
A-W-2Studying recommended literature.7
A-W-3Consultation.3
A-W-4Preparation for credit.10
A-W-5Test.2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Lecture
M-2Demonstration
M-3Students' presentation
M-4Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Evaluation of the presentation
S-2Ocena podsumowująca: Test

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BI-N2-O8.4_W01
Wskazywanie zasadności ochrony zasobów genowych zwierząt. Charakterystyka gatunków zwierząt objętych programem ochrony zasobów genowych w Polsce i na świecie
BT_2A_W05, BT_2A_W10, BT_2A_W12C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BI-N2-O8.4_U01
Umiejętność wskazywania negatywnych skutków zmniejszania bioróżnorodności
BT_2A_U06C-2T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-A-1, T-A-2M-1, M-4S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BI-N2-O8.4_K01
Świadomość zmniejszania się bioróżnorodności i wyrażanie oceny dotyczącej ochrony zasobów genowych zwierząt
BT_2A_K03C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3M-1, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_2A_BI-N2-O8.4_W01
Wskazywanie zasadności ochrony zasobów genowych zwierząt. Charakterystyka gatunków zwierząt objętych programem ochrony zasobów genowych w Polsce i na świecie
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym opanował wiedzę z zakresu ochrony zasobów genowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_2A_BI-N2-O8.4_U01
Umiejętność wskazywania negatywnych skutków zmniejszania bioróżnorodności
2,0
3,0w stopniu dostatecznym student potrafi wskazywać negatywne skutki zmniejszania się bioróżnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BT_2A_BI-N2-O8.4_K01
Świadomość zmniejszania się bioróżnorodności i wyrażanie oceny dotyczącej ochrony zasobów genowych zwierząt
2,0
3,0w stopniu dostatecznym student potrafi wykazać negatywne znaczenia zmniejszania się bioróżnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Red. Z. Litwińczuk, Ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich i dziko żyjących, PWRiL, 2011
  2. Freeland J. R., Ekologia molekularna, PWN, Warszawa, 2008
  3. QUERCI MADDALENA; KAGKLI DAFNI MARIA; GATTO FRANCESCO; FOTI NICOLETTA; MARETTI MATTEO; MAZZARA MARCO, The analysis of food samples for the presence of Genetically Modified Organisms - User Manual, Publications Office of the European Union, 2020

Literatura dodatkowa

  1. Hartl D. L., Clark A. G., Podstawy Genetyki Populacyjnej, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2009

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Qualitative Detection of MON810 Maize, Bt-176 Maize and Roundup Ready® Soybean by PCR1
T-A-2Screening methods for the detection of 35S promoter and nos terminator by PCR - demonstration exercises.5
T-A-3Interpretation of results. Discussion.1
7

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1What is GMO? Objectives and methods obtaining of genetically modified organisms.1
T-W-2Genetically modified plants. Examples and directions of genetic modification.1
T-W-3Legal aspects of coexistence.1
T-W-4Development, standardisation and examples of methods used to identify genetically modified organisms and products derived from them. Methodological aspects and legal regulations. Certified reference materials.2
T-W-5Legal regulations permitting the cultivation and sale of food products produced with or from GMOs.2
T-W-6Monitoring of transgenic crops on the example of legislation and practical applications of selected countries.1
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Attendance at lectures.7
A-A-2Studying recommended literature.16
A-A-3Consultation.5
A-A-4Test.2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Attendance at lectures.8
A-W-2Studying recommended literature.7
A-W-3Consultation.3
A-W-4Preparation for credit.10
A-W-5Test.2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_2A_BI-N2-O8.4_W01Wskazywanie zasadności ochrony zasobów genowych zwierząt. Charakterystyka gatunków zwierząt objętych programem ochrony zasobów genowych w Polsce i na świecie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W05wykazuje pogłębioną wiedzę na temat budowy, funkcji oraz analizy komputerowej genów i genomów, jak również wpływu czynników genetycznych na kształtowanie środowiska
BT_2A_W10wykazuje się zaawansowaną wiedzą dotyczącą wpływu działalności człowieka na środowisko przyrodnicze i jego bioróżnorodność
BT_2A_W12ma wzbogaconą wiedzę na temat modyfikacji genetycznych oraz ich znaczenia dla człowieka i środowiska przyrodniczego
Cel przedmiotuC-2The aim of the classes is to draw attention to the potential of genetically modified varieties of cultivated plants in the context of their use as gene donors for other cultivated plant varieties obtained through crossbreeding and selection.
Treści programoweT-W-1What is GMO? Objectives and methods obtaining of genetically modified organisms.
T-W-2Genetically modified plants. Examples and directions of genetic modification.
T-W-3Legal aspects of coexistence.
Metody nauczaniaM-1Lecture
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym opanował wiedzę z zakresu ochrony zasobów genowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_2A_BI-N2-O8.4_U01Umiejętność wskazywania negatywnych skutków zmniejszania bioróżnorodności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_U06dokonuje wszechstronnej analizy molekularnych podstaw ewolucji, a także czynników oddziałujących na funkcjonowanie genomu oraz transkryptomu; analizuje czynniki wpływające na zmienność organizmu
Cel przedmiotuC-2The aim of the classes is to draw attention to the potential of genetically modified varieties of cultivated plants in the context of their use as gene donors for other cultivated plant varieties obtained through crossbreeding and selection.
Treści programoweT-W-4Development, standardisation and examples of methods used to identify genetically modified organisms and products derived from them. Methodological aspects and legal regulations. Certified reference materials.
T-W-5Legal regulations permitting the cultivation and sale of food products produced with or from GMOs.
T-W-6Monitoring of transgenic crops on the example of legislation and practical applications of selected countries.
T-A-1Qualitative Detection of MON810 Maize, Bt-176 Maize and Roundup Ready® Soybean by PCR
T-A-2Screening methods for the detection of 35S promoter and nos terminator by PCR - demonstration exercises.
Metody nauczaniaM-1Lecture
M-4Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0w stopniu dostatecznym student potrafi wskazywać negatywne skutki zmniejszania się bioróżnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBT_2A_BI-N2-O8.4_K01Świadomość zmniejszania się bioróżnorodności i wyrażanie oceny dotyczącej ochrony zasobów genowych zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_K03ma świadomość wpływu biotechnologii na kształtowanie i stan środowiska naturalnego oraz zdrowie człowieka
Cel przedmiotuC-2The aim of the classes is to draw attention to the potential of genetically modified varieties of cultivated plants in the context of their use as gene donors for other cultivated plant varieties obtained through crossbreeding and selection.
Treści programoweT-A-1Qualitative Detection of MON810 Maize, Bt-176 Maize and Roundup Ready® Soybean by PCR
T-A-2Screening methods for the detection of 35S promoter and nos terminator by PCR - demonstration exercises.
T-A-3Interpretation of results. Discussion.
Metody nauczaniaM-1Lecture
M-3Students' presentation
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0w stopniu dostatecznym student potrafi wykazać negatywne znaczenia zmniejszania się bioróżnorodności
3,5
4,0
4,5
5,0